Pasiune/obsesie :Regina Maria

Pasiune/obsesie :Regina Maria | Autor: Rayuela

Link direct la acest mesaj

Doamnele mele,postez aici un subiect nou pentru ca nu mai pot!Trebuie sa scriu despre marea mea pasiune,impinsa la grad de obsesie:))
Sint iremediabil indragostita de Regina Maria a Romaniei.
Totul a inceput dupa ce am citit "Missy,Regina Romaniei".Nu stiam mai nimic despre aceasta femeie extraordinar de inteligenta,frumoasa,haioasa,cu un simt politic exceptional si mai ales,o inflacarata iubitoare a poporului roman.Dupa ce am citit Missy,m-am apucat de Insemnarile zilnice sint vreo 7 volume,am data gata deja 5 din ele.
Ca sa-mi intelegeti nebunia,priviti un pic www.tkinter.smig.net/QueenMarie/Gallery/index.htm" target="_blank">pe acest site poze cu ea.O sa vedeti nu numai o femeie extraordinar de sarmanta,dar si o mama de exceptie.Sint citeva poze pe care le ador,cele in care este www.tkinter.smig.net/QueenMarie/Gallery/Marie&Mignon3.htm" target="_blank">cu Mignon sau cu Ileana,felul in care le priveste,le saruta,le tine in brate,este o afectiune enorma!
Am aflat si o multime de picanterii din insemnarile ei...
de exemplu faptul ca nu l-a iubit pe Ferdinand(absolut toate comentariile ei referitoare la rege sint rautacioase,il considera incapabil de a struni situatia politica din acele timpuri,incapabil de a lua decizii,incapabil in general:)
Am aflat ca avea un simt al umorului grozav.M-a distrat cum povesteste ca la o piesa de teatru,slabutza,a intrat intr-o criza ...de ris,stiti,atunci cind ai vrea sa te opresti din ris si te bufneste mai rau,sughiti de ris,incerci sa fii serios,degeaba,tot rizi mai pe infundate..etc!Zicea ca a fost nevoita sa iasa din sala,sa se duca intr-o camera unde sa rida in voie:)
Of..sint atit de multe lucruri fascinante ,incit nu stiu pe care sa le povestesc...
As dori,daca mai sint persoane care au aceeasi obsesie/nebunie/pasiune pentru regina Maria,sa povestim aici,sa incercam sa intelegem cum este posibil,ca o englezoaica,nepoata a reginei Victoria dupa tata si cu o mama provenita din marea familie regala rusa,a putut sa devina....cea mai romanca dintre romani!

Raspunsuri

Inceputul discutiei
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

maxinne,multumesc!
Chiar nu am apucat sa cumpar cartea lui Pakula,dar am citit pe linkul pus de tine,mai ales ultima parte a vietii ei(ca in prima parte sint specialista:))
M-a infiorat felul in care a fost tratata in timpul bolii de fiul ei Carol.
Si am primit si confirmarea(datorita textului pus de tine) ca Barbu Stirbey a fost iubirea ei(in scrisoare de adiotrimisa de Brabu,in care ultimele cuvinte sint,abreviat:ilymmily.I love you,Maria mea,I love you......aaaah,superb!!!!).Adevarul este ca m-a frapat in Insemnarile ei zilnice,un comentariu aproape zilnic:
"Dupa cina,a venit Barbu la mine"
Stirbey era consilierul personal al lui Ferdinand,dar ii facea vizite zilnice "pe inserat",reginei.

Si am uitat sa mai mentionez un lucru:O ador in mod deosebit pentru flerul ei in privinta bolsevicilor(ii considera odiosi,niste criminali.Mare dreptate a avut).A simtit pericolul ca acestia vor pune mina pe putere chiar in Romania...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Rayu, ce dor mi-a fost de tine!
Ma bucur sa te revad si ma bucur ca ai deschis un subiect atat de frumos, eu am o veche simpatie pentru Regina Maria, provocata tot de o carte- cele 3 volume de memorii, "Povestea vietii mele", carora li s-a adaugat un al patrulea, "Capitole tarzii din viata mea- memorii redescoperite", care are si cateva pagini cu poze.
Dincolo de frumusetea si temperamentul ei, de dragostea pe care a simtit-o pentru poporul roman, pe care l-a slujit mai bine decat multi romani neaosi, ma fascineaza iubirea ei cu Barbu Stirbei, pentru ca, nu-i asa, ce e o printesa fara o poveste de dragoste? :))
Daca nu ma insel, centenarul nasterii ei a fost in anul in care te-ai nascut tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Teodora,si mie mi-a fost dor de tine!!!!!
Eram sigura ca o sa apari la subiectul meu!Spune-mi,unde pot sa comand si eu cartile pe care le-ai mentionat?Nu am nici "Povestea vietii mele",nici "Capitole tarzii din viata mea- memorii redescoperite".
Ma bate gindul sa fac un concediu special dedicat reginei Maria,si sa-mi iau si fetitza cu mine(ca si asa e obsedata ca si mama ei de printese si regine:),sa fac un tur de forta si sa vad (cu alti ochi)Pelesul,Cotroceniul(se poate vizita oare?),sa vad Balcicul unde si-a petrecut ultimii ani,sa vad mormintul micutzului Mircea(copilasul ei mort la 4 ani de febra tifoida) si castelul Bran(alta intrebare,poate fi vizitat?Ca am auzit ca ar fi fost cumparat:(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Si eu am in plan sa merg la Balcic si sa admir gradina si coltul de mare pe care le-a iubit atat, iar la Bran am sanse sa ajung chiar mai repede, pentru ca si fiu-meu vrea sa-l vada, fiind fascinat de castele. Am inteles ca a fost retrocedat, dar va fi in continuare deschis pentru vizitatori.
Din pacate nu stiu de unde poti sa cumperi primele 3 volume ale memoriilor, nu au fost reeditate de aproape 20 de ani, dar in anticariate sunt sanse mari sa le gasesti. www.librarie.net/carti/76137/REGINA-MARIA-A-ROMANIEI-CAPITOLE-TARZII-DIN-VIATA-MEA-MEMORII" target="_blank">Volumul 4 a aparut acum doi ani si poate fi comandat de pe net, insa cred ca si in librarii mai este.
Despre printul Mircea a scris induiosator in memoriile ei. Eu cred despre el ca e copilul iubirii cu printul Stirbei si ma bazez pe faptul ca Maria si Ferdinand, avand ochi albastri, era imposibil, conform legilor geneticii, ca unul dintre copiii lor sa ii aiba caprui, dar asta a fost cazul lui Mircea. Barfele vremii atribuiau si paternitatea printesei Ileana tot lui Barbu S. Acum sa nu il compatimim pe Ferdinand, care a avut un lung sir de iubite din randul actritelor si dansatoarelor, citisem pe undeva si despre o legatura a sa cu celebra Elvira Godeanu.
Rayu, prin extindere, trebuie sa citesti si despre Martha Bibescu, a fost si ea o personalitate fascinanta (si mare admiratoare a lui Ferdinand)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Se pare ca Martha Bibescu a fost oribila cu regina in ultima parte a vietii(am citit mai pe nerasuflate din Hannah Pakula),au avut o relatie destul de incordata,desi Maria mentioneaza deseori in Insemnari numele Marthei,cu multa admiratie.
Sint multe "mistere" in jurul reginei:
1.A fost Mircea fiul lui Ferdinand?Si eu cred,ca si tine Teo,ca a fost copilul lui Barbu,pur si simplu...seamana cu Barbu Stirbey!
2.Despre paternitatea domnitei Ileana nu stiu ce sa spun...totusi,analizind trasaturile fizice,imi pare ca seamana nespus de mult cu Ferdinand,mai ales la ochi!
3.Ciroza la ficat a fost datorata faptului ca a fost ranita in timpul unei confruntari intre Carol si fratele sau Nicolae?Sau in ultimii ani ai vietii,parasita de toti,izolata,nefericita,a ales sa consume alcool?

Rasfoind pe net una alta despre Regina Maria,am ajuns si la comemorarea ei,si..stupoare!Il vad pe Paul Lambrino prezent la eveniment,desi se stie care a fost lupta Reginei pentru inlaturarea lui Zizi Lambrino), pe la toate emisiunile(hhaha,pina si la Surprize..Surprize),basca in niste poze alaturi de onorabilul...Geoana!
E incredibil faptul ca media din Romania faciliteaza unor astfel de oameni cresterea cotei de popularitate,e incredibil ca adevarul nu este inca scos la iveala....de fapt,nici nu stiu de ce ma mir:))Macar tatal sau a avut modestia de a sta in umbra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Nici eu nu cred ca Ileana e fiica lui Barbu! Oricum, frumos barbat a fost! :)
Lovitura din timpul luptei intre fiii ei mi se pare o legenda, nu imi vine sa cred nici chestia cu alcoolismul, la cate barfe au circulat pe seama ei, in definitiv ciroza poate avea multe alte cauze.
Da, Martha Bibescu nu o putea suferi, in primul rand pentru ca era sotia iubitului ei Ferdinand, in al doilea- considera probabil ca ea, Martha, merita sa fie regina cu "patalama"! :))

"Personagiul" Paul Lambrino nu imi place nici mie. Ultima stire pe care am citit-o despre el si sotia sa, datand de acum cateva luni, spunea ca ea e insarcinata, la 60 si ceva de ani si erau f incantati ca vor avea un mostenitor.

Citat:
O ador in mod deosebit pentru flerul ei in privinta bolsevicilor(ii considera odiosi,niste criminali.Mare dreptate a avut).A simtit pericolul ca acestia vor pune mina pe putere chiar in Romania...

Da, era nepoata de tzar si a dovedit ca avea fler politic, atat in privinta bolsevicilor, cat si tarilor care vor castiga primul razboi. A fost bine poate ca nu a mai trait sa ii vada pe comunisti instalati in tara pe care a iubit-o atat. Asa cum Regele Carol I nu a mai trait sa vada cum Germania lui iubita a pierdut primul razboi mondial, ba Romania a si luptat impotriva ei, dupa cum si-a dorit Regina Maria!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RWheelwright spune:

Si mie imi PLACE, de fapt ADOR sa citesc despre Regina Maria. Inainte ca inainte, dar de cand am vazut Pelesul si Pelisorul am facut o pasiune maaaaaaaaaaaaaaaaare!!! Ce bina ca ti deschis topicul, fetelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

RWheelwright, vad ca tu ai la semnatura chiar deviza Casei Regale!

Am cautat pe net niste emisiuni mai vechi ale lui Stelian Tanase, din care nu am prins decat fragmente, stiam ca trebuie sa fie ceva si cu Casa Regala. Am gasit ceva www.realitatea.net/emisiuni/bucuresti--strict-secret_24247_77762.html" target="_blank">despre Barbu Stirbey, dar imi demonteaza teoria cu genetica, pt ca aflai ca Barbu S. avea tot ochi albastri, precum cuplul regal, asa ca nu sunt decat doua explicatii, din care aleg una - printul Mircea avea si el ochi albastri, dar nu se vede bine in fotografiile alea vechi. :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Rayuela frumos subiect! Si mie imi place tare mult orice scriere despre regina Maria, imi place sa aflu tot ce se poate despre perioada aceea, dar nu numai dpdv istoric, cat si al societatii romanesti ante- si interbelice.
Personalitatea reginei Maria este coplesitoare si m-a fermecat de cand am citit primele scrieri in care este descrisa.
Recent, am citit o carte (cumparata demult, dar lasata deoparte) intitulata "Carol II - regele playboy) in care, inafara atmosferei superbe a vremurilor, este in fiecare pagina pomenita regina Maria a carei prezentza fermeca pe oricine.
Aceasta femeie a iubit cu adevarat Romania, cu toate ca era o "straina" pentru tara asta.



Hobby

******************************************
www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
Michael Jackson






Mergi la inceput