Cartile si autorii preferati

Cartile si autorii preferati | Autor: Gargoyle

Link direct la acest mesaj

As vrea ca fiecare sa treaca aici cateva dintre cartile favorite si scriitorii favoriti, carti pe care le-ati re-re-reciti a 50-a oara, un top al tuturor timpurilor extrem de subiectiv.
Si asta fara sa ne ascundem si fara snobism ( de genul "eu citesc cu placere doar Heiddeger"... "ia-uite la ala, citeste romane de dragoste"...). Eu am citit tare mult, operele literaturii universale, filosofie si alte carti de biblioteca. Si totusi, preferata mea ramane Ciresarii. Si undeva, aproape, Toate panzele sus!. Cand eram mai mica devoram orice era de aventuri, Jules Verne si Dumas si Karl May.
Mai tarziu am citit tot ce avea coperti, inclusiv romanele de dragoste ale mamei (deh, 12-14 ani, tanjeam dupa dragoste si informatii despre sex, subiect tabu la mine in casa).. Pot spune ca mai citesc romane de dragoste, cel mai mult Nora Roberts, ca au si intriga politista. Adevarul e ca nu refuz niciodata un roman politist.
Acum am cazut in genul fantasy, autori ca George R.R. Martin si Robert Jordan sunt fabulosi. Si Harry Potter e foarte bine scrisa, pacat de ecranizarile dezamagitoare (dar adevarul e ca singura ecranizare buna am intalnit-o vreodata a fost la Lord of the Rings).
Scrieti, listati, mi-ar placea sa ma inspir de aici si sa incerc si preferatii altora. Lectura placuta!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Gargoyle
carti pe care le-ati re-re-reciti a 50-a oara, un top al tuturor timpurilor extrem de subiectiv.


si eu rererererecitesc 'Toate panzele sus!' si 'Fiul risipitor', ca tot veni vorba de Tudoran.
N-as putea asocia in veci cuvantul 'placere' cu Heidegger
Daca prin romane de dragoste, te referi la romances, de-astea nu citesc, dar am o colega mare devoratoare (mai scrie si ea cate un bodice-ripper) si-i respect alegerea.
La politiste, as reciti oricand Rodica Ojo-Brasoveanu (o mai tineti minte pe Minerva?) si San Antonio.

Mai am doua pe care le citesc atunci cand mananc - le alternez, de fapt - una, infiorator de proasta, a lui Rebreanu - 'Jar' si alta a lui Cezar Petrescu - 'Calea Victoriei'.

Cand am nevoie mare sa ma binedispun, recitesc 'Jurnalul lui Bridget Jones', niste Jerome K. Jerome si niste Cella Serghi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

eu recitesc oricand cu placere J. Austen - Mandrie si prejudecata...dar doar intr-un anumit format de carte...adica aia din copilarie, ca i-am invatat deja asezarea in pagina, imi place ca incepe cu dialog (in copilarie o carte - ca sa fie buna rau - trebuia sa aiba dialog)...iubesc niste personaje, poate chiar pe darcy

achizionez tot ce scoate Amelie Nothomb - nu-mi plac toate dar nu ma pot abtine sa iau tot ce scoate ea si David Lodge

din seria chic lit o citesc numai pe Sophie Kinsella...are o serie intreaga cu shopping...eu sunt o anti-shopping si am inceput seria ca sa inteleg nebunia asta; in timp am indragit-o pe Kinsella si o cam citesc

ma mai gandesc si revin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deianira spune:

Eu il iubesc pe Marquez.

Mai am si altii, dar el ramane primul deocamdata. O sa revin pentru ca imi place subiectul.



Good things happen to good people.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liadorian spune:

Citat:
citat din mesajul lui Gargoyle

As vrea ca fiecare sa treaca aici cateva dintre cartile favorite si scriitorii favoriti, carti pe care le-ati re-re-reciti a 50-a oara, un top al tuturor timpurilor extrem de subiectiv.
Si asta fara sa ne ascundem si fara snobism


Ca sa fiu extrem de subiectiva si de sincera, tre sa fiu si tare snoaba! Asta-i topul meu pentru literatura romana:

1. Camil Petrescu, Patul lui Procust
Mateiu Caragiale, Craii de Curtea-Veche
2. ----
3. George Calinescu, Enigma Otiliei

Si pentru alte literaturi:
1. Flaubert, Madame Bovary
2. Nabokov, Lolita
3. Borges, cu aproape orice

Na, am comis-o...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabytza25 spune:

Shogun - J. Clavel
Ce m-a impresionat cel mai mult? Totul...Dar cred ca; am ramas în
minte, înca de la prima lectura, cu comportamentul japonezilor. M-a
schimbat cartea asta! Nu mult, dar am privit altfel lucrurile din jur dupa lectura ei... Si nu glumesc! Mai ales ca am citit-o prima data în clasa a 10-a, când mintea fiecarui om e în formare... si am mai citit-o de doua ori de atunci...
E o carte frumoasa, pe care am citit-o candva de mult... si am recitit-o si as reciti-o daca as mai avea timp . Imi place foarte mult felul in care sunt aratate in paralel doua lumi total diferite: europenii si japonezii... cu traditiilelor, cultura lor... deosebirea dintre cele doua po****tii incepand de la ceva simplu si deosebit: si anume a face dragoste, pana la ceva complex: razboiul, toate prezentate in jurul aceluiasi cuvant: PUTERE!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gargoyle spune:

Hei, hei, sa nu se supere cineva pe mine! Incercam sa subliniez dorinta mea de a face o lista sincera. Sunt o multime de oameni carora le e rusine sa recunoasca ce citesc. Ca citesc carti "grele" si nu vor sa fie considerati pretiosi sau snobi, sau ca citesc carti considerate "ieftine"... Eu cred ca fiecare trebuie sa citeasca exact ce ii face placere. Pe mine ma fac cu adevarat fericita politistele si cele fantasy, asa ca asta citesc si treaba mea.
Mihaelka, chiar uitasem de Rodica, nu i-am scapat nici un roman. Si nici de-al lui Cosma Brasoveanu.
Si liadorian, si mie mi-au placut cartile romanesti din lista ta, dar imi lasa sufletul greu... nu prea pot descrie... Prefer ceva cu un final cat de cat fericit. Macar in carti.
Pupici la toata lumea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Io am o lista luunga si foarte variata.Si nu ma inscriu deloc la categoria snobism ci undeva intre categoria asta si categoria usurica ,inclinand spre cea din urma,ca imi plac mult cartile de aventuri
Sa incep prin a spune ca si preferatii mei tot Ciresarii lui Chirita raman Rascitita de zeci de ori.In copilarie am citit aproape toate cartile de pe la subiectul de pe DC deschis pe tema asta,asa ca nu le mai amintesc ci incep cu cartile citite mai spre adolescenta,bineinteles cele de aventuri si capa si spada.
Am citit si rascitit toate cartile lui Jules Verne .
Am citit toate cartile de aventuri (capa si spada) ale lui Alexandre Dumas (tatal),Paul Feval si Michael Zevaco.
Pe urma toate cartile de aventuri si nu numai ale lui Karl May,Mark Twain,Fenimore Cooper,Jack London.Am citit si am fost impresionata de Shogun,Changi si toate celelalte carti ale lui James Clawell
Am citit si m-am distrat grozav cu toate cartile de razboi ale lui Sven Hassel.
Scriitorul meu SF preferat e Isaac Asimov ,am citit tot ce-a aparut scris de el (si-s muulte),e suuuuuper,toate-s legate intre ele si cand citeam cateva din cartile alea la rand,aveam impresia ca aia e lumea reala Si autobiografia sa e o carte grozava!!! Alte carti Sf nu m-au impresionat foarte mult ,poate doar cele ale lui H.G.Wells - Masina Timpului si Omul invizibil.
La carti politiste pot aminti toate cartile Agathei Christie
La carti de dragoste ooo am o lista cat cuprinde:
-cartile Janei Austen (Mandrie si prejudecata pe primul loc)
-cartile surorilor Bronte
-Pe aripile Vantului a lui Margaret Mitchell si continuarea Scarlett scrisa f.f.bine de Alexandra Ripley - aici pot adauga si celelealte carti scrise de Alexandra Ripley
O carte care m-a tinut nedormita cateva nopti Torente scrisa de Marie-Anne Desmarest
Alta carte usurica dar taare faina e Sotul meu de Max Du Veuzit
Omul de aur de Jokai Mor
In adolescenta imi placeau si cartile de dragoste ale lui Mihail Drumes ,Cella Serghi.
Alte carti preferate ce-mi vin acum in minte:
-O tragedie americana de Dreiser
-Radacini de Alex Haley
- cartile lui Lev Tolstoi,Dostoievski,Victor Hugo
-Maestrul si Margareta - de Mihail Bulgakov - e haioasa rau
- Tot haioase cartile lui Jerome K Jerome
Nu mai zic de Peripetiile bravului soldat Svejk - de Jaroslav Hasek
Dintre scriitorii romani preferate sunt cartile scrise de Ileana Vulpescu,Mihail Sebastian,Cezar Petrescu,Radu Tudoran,Ionel Teodoreanu,Eugen Barbu,Marin Preda,Mircea Eliade,Ion Peltz.Si Rodica Ojog-Brasoveanu imi place.
Ar mai fi,dar astea-s preferatele.
Si in ultimii ani am citit extrem de putin,nu mai am timp




MONI 10s+ SI www.dropshots.com/DIA1#date" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Rasul e o vacanta instant"

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moruna spune:

'Shogun' este prima carte care mi-a placut cu adevarat.'La rascruce de vanturi' mi-a placut tare mult si in sufletul meu vor fi intotdeauna 'Descult' si 'Satra'.Rebreanu e de asemenea pe gustul meu.eu sunt tinerica si mai am de recuperat ca am inceput sa citesc mai tarzior.mai scrieti ca poate imi mai dati idei ce sa mai citesc.

mami de andrei 08 MAI 2008
cand tu arati cu un deget,trei degete arata spre tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Fiul risipitor
La rascruce de vanturi
si tot Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Malinka spune:

M-am bucurat mult sa descopar subiectul acesta...fara fund, cu siguranta.
Am 28 de ani si citesc...de cand am invatat s-o fac... Sunt atat de multe cartile pe care le-am citit si atat de variate...sunt multe carti pe care le-am citit dar nu au lasat nici o urma in mine, sunt multe cartile pe care le-am devorat si m-au fermecat o perioada dar le-am uitat repede si sunt multe cartile care au lasat urme adanci in mine, in mintea si in sufletul meu...despre ele incerc sa scriu aici...
In clasele primare mi-au placut mult povestirile istorice (gen Mos Ion Roata si Cuza Voda (A.I. Cuza a fost personalitatea istorica preferata de mine), Moartea lui Gelu, etc) si, bineinteles, micile carti cu Povesti nemuritoare...dar mi-au placut deopotriva si povestile, povestirile si amintirile lui Creanga...am trecut pe urma, prin clasa a saptea la romane politiste cu Hercule Poirot a lui Agatha Christie si cartile de aventuri dintre care cel mai mult mi-au placut aventurile lui Winnetou si ale lui Old Shaterland, personajele lui Karl May...
Doar la liceu au descoperit cartile de dragoste...ca deh, am inceput sa simt si eu mici fiori...si-am inceput sa citesc tot ce-mi pica in mana...de sandra brown m-am ferit intotdeauna, nu pentru ca nu mi-ar fi placut ci doar pentru ca prea citeau cei din jurul meu cartile ei si eu vroiam sa fiu altfel...norocul meu, n-am pierdut nimic...
O prima capodopera care m-a marcat a fost, desigur, Pe aripile vantului (de altfel, singura carte pe care am recitit-o si asta pentru ca niciodata nu mi-a placut sa recitesc ceva), mi-a placut si continuarea, Scarllet si, la vremea aceea, mi-ar fi placut sa existe si o continuare la continuare...au urmat multe alte carti deosebite Anna Karenina, Jane Eyre, La rascruce de vanturi, Doctor Jivago, Mataniile, Mizerabilii, Emma, Beatrix, Doamna Bovary, Manastirea din Parma, Rosu si negru, cartile lui Paul Feval sau Alexadru Dumas...in liceu am citit, predominant, scriitori straini...pe romani ii citeam doar pe cei din programa scolara obligatorie pentru bacalaureat...merita amintit Ion al lui rebreanu...sau Mara, de slavici...
In facultate am citit, pe perioade, diferite tipuri de carti...intr-o perioada am descoperit colectia "Supe de pui" si m-au tinut ocupata o buna bucata de vreme...am trecut pe mai apoi la romane istorice, despre vieti de personaje celebre...mi-a placut mult viata Josephinei, sotia lui Napoleon sau cartea Papesa Ioana (presupunere a existentei unui papa femeie in istoria vaticanului), viata Isadorei Duncan...l-am citit si pe Coelho, desi nu m-a impresionat in mod deosebit, tot mi-am cumparat La raul Piedra am sezut si-am plans, cu pasaje chiar interesante...mi-a placut si Memoriile unei gheise sau Tacerea mieilor, pe care-am citit-o la 19 ani...dar, desi am trecut mereu, de la un gen la altul, niciodata n-am renuntat la marele gen favorit: romanul de dragoste, autentic, cu trairi intense, iubiri covarsitoare...dintre autorii romani, pe primul loc, detasat mult, sta Eliade cu Maitrey, cartea pe care as putea sa o recitesc si cred ca am sa o fac, doar e o mica comoara din biblioteca mea...ii urmeaza teodoreanu (mica fiind n-am vrut nicicum sa citesc La Medeleni doar pentru ca mama imi impunea sa o fac si, n-am citit-o din acum, spre rusinea mea) cu Lorelei...si mihail drumes cu invitatie la vals sau scrisoare de dragoste...
Mi-au placut si Un veac de singuratate a lui Marquez sau Lolita lui Nabocov sau In numele trandafirului al lui Umberto Eco...
Fara sa adjudec vreun loc vreunei carti as putea sa fac un top 5 cu cele mai dragi carti din literatura universala si unul similar din literatura romana.
Deci, din scriitorii straini:
Jane Eyre - Charlotte Bronte
Pe aripile vantului - Margareth Mitchel
Mataniile - Florence Barclay
Mizerabilii - Victor Hugo
Anna Karenina - Tolstoi
In numele trandafirului - Umberto Eco



Scriitori romani:
Mircea Eliade - Maitrey (la fel de tulburatoare e si "Dragostea nu moare” - Amrita Bhose )
Ionel Teodoreanu - Lorelei
Mihail Drumesc - Invitatie la vals
Rebreanu - Ion



Si, pentru ca in categoria carti, intra si poeziile, trebuie sa amintesc aici si pe Mihai Beniuc cu a lui Ultima scrisoare (superbaaaa), pe Petrarca, pe Cosbuc, Eminescu...lista e inca lunga...

Sunt, cert, o romantica si nu m-au atras niciodata romane SF sau fantasy, gen Harry Potter...tot asa cum nu ma atrag cartile ce sunt acum pe piata, gen "la shopping" (chiar daca sunt o "shopping-areata" inraita) sau "Jurnalul lui Bridget Jones"...caut cu inversunare in librarii reeditari ale cartilor cu adevarat valoroase (bineinteles, in conceptia mea) si ma intristez de fiecare daca cand vad ca se gasesc greu, foarte greu...

Desi mesajul meu e unul lung...cuprinde doar o mica parte din ce-as fi vrut sa scriu...doar ca toate-mi vin de-a valma in minte si nu reusesc sa le pun intr-o ordine...de-asta si amalgamul de idei ce-a iesit aici...dar, cum despre carti as putea vorbi mullltttt (nu stiu daca si bine)...o sa revin...dar acum ma opresc, oricum e cel mai lung mesaj de-am pe aici, pe DC.

o ultima paranteza...imi doresc din suflet ca baietelul meu sa iubeasca cartile si-am sa fac tot posibilul sa-i insuflu dragostea pentru lectura...e modul cel mai usor de-a te transpune in alta lume...


Mami Loredana si Marc Alexis, o minune de copil...
Povestea minunii mele

Aici vedeti poze cu noi www.youtube.com/user/ilrdn" target="_blank">, iar aici filmulete

Intre noi, baimarencele

Mergi la inceput