Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22)

Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22) | Autor: irina.c.

Link direct la acest mesaj

Sa continuam aici ,meditand la o invatatura despre simplitate,a parintelui Serafim Rose:Singurul lucru care ne poate izbavi este simplitatea. O putem dobandi, daca ne rugam lui Dumnezeu in launtrul inimii sa ne faca simpli; daca nu ne consideram a fi atat de intelepti; daca, atunci cand se pune o intrebare precum „Putem zugravi o icoana a lui Dumnezeu Tatal?”, nu vom sari sa raspundem: „A, bineinteles ca nu! – cutare si cutare Sinod a spus asa si asa, canonul numarul cutare”. Si astfel, avem de ales intre a-i excomunica pe toti ceilalti, „cunoscand” ca avem cu siguranta dreptate – caz in care am „intrecut masura” – si intre a ne opri si a declara: „Ei bine, nu cred ca le stiu chiar pe toate...” Cu cat avem mai mult aceasta a doua atitudine, cu atat vom fi mai feriti de primejdii duhovnicesti.Accepta, pur si simplu, credinta pe care ai primit-o de la parintii tai. Daca se afla in apropiere vreun preot cu inima simpla, multumeste-i lui Dumnezeu. Socoteste ca deoarece esti atat de complicat, „intelectual” si capricios, ai avea multe de invatat de la el. Cu cat sporesti in Ortodoxie, citind, mergand la Biserica, din contactul cu alti ortodocsi, cu atat vei putea sa-ti „gasesti calea” in intregul taram al Ortodoxiei. Vei incepe sa vezi intelepciunea din spatele lucrurilor si a oamenilor pe care inainte i-ai respins. Vei incepe sa vezi ca, chiar daca oamenii ce poarta legatura cu trecutul nu sunt „intelepti” in mod constient, totusi Dumnezeu calauzeste Biserica. Stim ca El este cu Biserica Sa pana la capat; nu exista nici un motiv sa „intrecem masura”, sa cadem in apostazie si erezie.Daca urmam calea simplitatii – neincrezandu-ne intelepciunii noastre, facand tot ce putem, dar constientizand ca mintea noastra, fara de incalzirea inimii, este o unealta foarte slaba – atunci [...] va incepe sa se formeze in noi o filosofie ortodoxa de viata.
Va doresc o zi frumoasa!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Cine doreste sa citeasca vechiul capitol, poate clicari aici:

Ortodoxie 21

Fie ca Lumina Tatalui, Iubirea Fiului, Harul Duhului Sfant si Binecuvantarea Preacuratei Fecioare sa fie cu Noi toti intru Amin. Amin.

Multumim irina.c. pentru noul capitol !

Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Draga Irina, iti multumim din suflet pentru acest subiect minunat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Nicoool,mi-era dor de tine!
Fetelor,pe unde ati disparut?
Eu sunt cam pleostita,asa,nu stiu ce e cu mine,ma framanta diverse chestii zilele astea.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Irina,
Ia gandeste-te ce fata mare ai, si ce mult i-ar placea ei sa alerge cu tine prin parc, si sa vezi ce trece pleosteala

Adevarul e ca vreau si eu de ceva vreme sa mai postez cateva citate care mi-au placut, din pr Serafim, si din parintele Ghelasie, si sa va mai povestesc cate o istorie draguta, da trag copiii astia de mine de cand a venit primavaraaa...

Hristos a inviat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

azi a fost si parastasul de un an pt socrul meu.
la biserica, parintele a vorbit f frumos, despre pilda paraliticului(Evanghelia de azi).
a emfazat ideea de singuratate(el nu avea om sa-l arunce in apa). si ce singuri devenim in zilele noatre etc etc....

mi-a placut mult.

:-)

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Irinaaa si mie imi era dor de tine ! Si de toate fetele

Eu am inceput de cateva zile sa citesc Psaltirea, cate catisme pot pe zi. Si ma simt atat de linistita si de impacata cu viata mea, e nemaipomenit, parca mi-au disparut grijile! Asa ca o recomand cu caldura in caz de nelinisti si framantari .

Sabina, Dumnezeu sa-l odihneasca pe socrul tau! Chiar a trecut un an, nu-mi vine sa cred, numai cand ne povesteai pe forum despre dansul.

Va sarut cu drag !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Irina,
Ia gandeste-te ce fata mare ai, si ce mult i-ar placea ei sa alerge cu tine prin parc, si sa vezi ce trece pleosteala
Hristos a inviat!

Ah,Doina,tocmai de asta sunt pleostita si trista Fetita mea creste,e tot mai interesant sa petrec timpul cu ea,si in loc de asta va trebui s-o dau la gradinita si eu sa merg la servici.Am intors bugetul familiei pe toate partile,dar nu ne permitem sa fiu casnica deocamdata,si ma deprima ideea asta.Cred ca o sa incep si eu Psaltirea,cum a zis Nicol.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Steinhardt N :

Exista o singura arta crestina, care nu-i nici gotica, nici romantica, nici baroca, arta de a purta crucea (Franz von Baader).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:
Originally posted by fdoina

Irina,

Hristos a inviat!

Ah,Doina,tocmai de asta sunt pleostita si trista Fetita mea creste,e tot mai interesant sa petrec timpul cu ea,si in loc de asta va trebui s-o dau la gradinita si eu sa merg la servici.Am intors bugetul familiei pe toate partile,dar nu ne permitem sa fiu casnica deocamdata,si ma deprima ideea asta.Cred ca o sa incep si eu Psaltirea,cum a zis Nicol.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Irina, potoleste-te mei, priveste lucrurile si altfel: copila ta va avea in curand nevoie sa socializeze cu alti copii, sa se joace cu ei, sa interactioneze. Sper sa ii gasesti o gradinita buna si ai sa vezi cu cata bucurie se va duce acolo (Vlad voia sa mearga si in week end, acuma la scoala mai zice in cate o dimineata ca nu vrea sa mearga, insa la gradinita aia n-a zis niciodata!!)

In alta ordine de idei, am senzatia pe undeva ca v-am ramas datoare cu o poveste. Dupa ce m-am intors in Romania cumva mi-am promis mie insami ca o sa fac tot ce pot ca sa intru din nou in contact cu biserica ortodoxa ("intamplarea" a facut ca in America sa am o capela catolica foarte aproape in spital si un preot care mi-a fost tare drag, iar dupa intoarcere simteam nevoia sa ma reapropii cumva de Dumnezeu). Una peste alta, auzindu-i pe parintii mei ca imi tot laudau slujba care se face aici la noi la catedrala, am incercat in vreo cateva duminici s-o ascult la radio (imi propusesem s-o ascult de la cap la coada si sa ma concentrez asupra ei) dar bineinteles ca si-a varat dracul coada si intotdeauna a intervenit ceva, am uitat, am avut ceva de facut, undeva de mers, etc. Intr-o singura duminica am ajuns la biserica (la o alta biserica, mai aproape de casa, la care familia mea merge prin traditie) cu fiu-meu, insa ne-am dus tarziu, asta micu' n-a avut rabdare, era foarte multa lume si am ramas undeva in usa unde era vanzoleaza maxima, pe scurt, am capitulat in cel mult 15 minute si am plecat acasa.
Booon, dupa toate tentativele astea esuate m-am hotarat totusi sa merg in Joia Mare la catedrala si n-am chef sa spun nu stiu ce cuvinte mari pe aici, insa de atunci am fost in fiecare duminica (la toata slujba, ca acuma nu mi se mai pare lunga) si sper sa imi ajute Dumnezeu sa merg si de acum incolo. Poate ca am descoperit macar o particica din ceva-ul ala care depaseste toate discutiile noastre de aici, toate teoriile - sau cel putin asa cred, pt ca astept cu bucurie si cu nerabdare duminica, ca sa ma duc la biserica.
Asta e povestea, acuma vine problema (bineinteles ca eu am o problema, ce va inchipuiati?!). Problema e ca curiozitatea ma impinge sa caut pe net tot felul de site-uri din care sa invat cate ceva despre slujba la care ma duc duminica, si cred ca 90% dintre site-urile astea imi provoaca "reactii adverse". Mie personal faptul ca incep sa simt altfel ortodoxia nu imi afecteaza atasamentul fata de biserica catolica si nici convingerea ca eu nu am dreptul sa judec ca credinta mea e mai presus de credinta altuia. Pe multe dintre site-urile ortodoxe eu vad ura. Si ma sperie ura asta, pt ca nu pot sa nu ma gandesc, oare nu cumva si parintii astia de care mi-e asa drag si care tin slujba aia minunata duminica la catedrala gandesc la fel?
Nu stiu ce sa zic, de fapt nici nu stiu prea bine care e problema mea, sunt doar ganduri care imi trec prin cap si pe care nu stiu exact cum sa le "gestionez".
Gata, ma opresc, ca daca mai scriu un rand parca vad ca sterg tot mesajul. Scrieti numai daca aveti cuvinte bune, daca nu - ignore!

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Hristos a inviat!

Catalina,te iubesc,si ma bucur enorm pentru tine!
E prea scurta Liturghia..prea scurta.Frumoasa tare aceasta perioada a Penticostarului.
M-am gandit din cand in cand la tine...Pai mai draga mea draga,cum sa nu te urmaresca iubita ala daca tu te duci la biserica..auzi..stai toata slujba...si iti mai si place pe deasupra(n-ai zis ca nu-i lunga Liturghia?)
Normal ca ne smintim.Si eu ma smintesc destul de des in ultimul timp.Desi se spune ca doar smintitii se smintesc
Ia-o si tu usor asa..Ia uite ce de sfaturi ti-am dat....iarta-ma te rog.

Anca,ingerul meu pazitor,te iubesc mama draga.Stii tu de la cine mi se trage.Serile sunt fantastice ..citim si ne imbogatim....mai bem si ceai.N-am apucat sa-ti scriu....dar iti voi scrie.

Joanna

"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."

St. Basil the Great.

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput