Suedia (4)

Suedia (4) | Autor: mihaela_s

Link direct la acest mesaj

Capitole anterioare: 1; 2; 3

Poftiti la un capitol nou.

Unde invatam limba suedeza:
http://allastudier.se/studiefakta/49-komvux/
http://www.folkuniversitetet.se/Om-Folkuniversitetet/In-English/Swedish-courses/

Unde ne recunoastem diplomele:
www.hsv.se/qualificationsrecognition/recognitionofstudyprogrammes/applyingforrecognitionofstudyprogrammes.4.28afa2dc11bdcdc557480002060.html" target="_blank">recunoasterea diplomelor in Suedia

Informatii despre meseriile recunoscute in Suedia:
www.hsv.se/qualificationsrecognition/regulatedprofessions.4.28afa2dc11bdcdc557480002186.html" target="_blank">informatii meserii

Informatii despre recunoasterea diplomei de liceu:
www.vhs.se/sv/Vad-gor-VHS/Utlandska-betyg/Bedomning-av-behorighet/" target="_blank">diploma de liceu

Informatii despre inscrierea la facultate in Suedia:
www.vhs.se/sv/In-English/For-admission-applicants/" target="_blank">inscrierea la facultate

Acte necesare pentru obtinerea certificatului de nastere(copii nascuti in Suedia):
1. formular care se completeaza la ambasada de parintele care va duce actele
2. Personbevisul(in care sunt trecute si datele pårintilor) tradus si apostilat dar si originalul+1 copie
3. toate actele pårintilor(da, tot: cert de nastere, de casatorie, buletin si pasaport) originale+ 2 copii
4. taxa consulara(numai 1100 coroane)
5. plic A4 cu adresa ta si cu timbre pt expedierrea recomandata

www.kammarkollegiet.se/sok/oversattare/resultat/a%253A2%253A%257Bi%253A1%253Bs%253A3%253A%2522rum%2522%253Bi%253A5%253Bs%253A2%253A%252200%2522%253B%257D" target="_blank">Traducatori romani in Suedia.

www.nyteknik.se/special/teknikutbildningar/article265161.ece" target="_blank">Salarii in Suedia
http://www.lonestatistik.se/

Unde ne cautam locuinta:
http://bovision.se/
http://www.hemnet.se/

Informatii utile:
http://www.migrationsverket.se/info/start_en.html

Invata suedeza:
http://www.digitalasparet.se/
http://suedeza-interactiv.blogspot.com/2011/01/pronuntie-audio-suedeza.html
http://www.goethe-verlag.com/book2/RO/ROSV/ROSV005.HTM





vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Fetelor, am adunat cat m-am priceput informatii utile...nu stiu cata vreme am posibilitatea sa modific pagina. Dar va rog daca aveti link-uri catre informatii de tot felul sa le scrieti, eu le strang si data viitoare cand deschid capitol nou pe atasez, daca nu mai pot modifica aici.


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Si la mai multe, Mihaela!
Zåu cå parcå nu må mai simt asa a nimånui de cand am descoperit forumul åsta unde pot så vorbesc cu atata lume drågutå si de treabå. Si de cum voi mai afla ceva nou despre viata pe aici dau de stire.

As adåuga pentru cei care vor mai avea nevoie så colaboreze cu ambasada så nu ezite så sune inainte, mai ales dacå nu locuiesc in/långå Stockholm, ca så se asigure cå au tot ce le trebuie. Rtetrag ce am spus despre eficienta functionarilor de acolo, pentru cå atunci cand am fost noi era unul singur, domnul consul, care era si la ghiseu preluand acte/dånd låmuriri, fåcea si actele in sine, råspundea si la telefon. Asa cå råmåne sa dau jos pålåria in fata lui, mai ales cå a fost intelegåtor si mi-a fåcut ambele acte så nu fiu nevoitå så mai fac un drum.

Eu m-am gandit så nu stau degeaba cat timp voi fi in concediul de maternitate si så fac in asa fel så termin o datå cu studiul limbii suedeze, adicå Sv2 B. Zis si fåcut, m-am dus la lärcentrum si le-am spus cå vreau sa invat cat stau acaså cu cea micå. Asa ca de la sfarsitul lui septembrie cand ne intoarcem din tarå incep cursul cu 25% si se va termina cu un test oral i fata calculatorului.

P.S. Apropo de tarå: mai vrea cineva mustar? Sau eu aduc micii si luåm mustar de la Mihaela?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Buna ziua, am revenit
Mihaela, fetele mele sunt cu un an mai mici decat ale tale, cea mare incepe a opta iar cea mica ettan :)) Ne pregatim cu mic cu mare sa o conducem joi dimineata la scoala. Mie mi-a parut rau ca cele mari nu au continuat sa se converseze, eu incerc sa le incurajez mereu sa aiba contacte cu alti romani. Pt cea mica avem o fetita a unor prieteni romani cu care merge la aceeasi scoala si uneori se viziteaza. Insa Mara nu are aici prieteni romani. s-ar putea intalni pe Facebook, crezi ca e o idee buna sa le propunem?
Lili Grigore succes la suedeza! si eu am invatat mare parte cand am stat cu cea mica acasa, apoi am mai continuat un an la Komvux ca sa pot dupa aceea sa ma inscriu la facultate la Lund. au trecut ceva ani de atunci :) Eu am venit odata din Ro cu condimente pt mici la pliculet, au functionat foarte bine, micii la mine in gradina au iesit exact ca in padure la baneasa :)) Ultima data am strecurat cateva plicuri de Bors magic in geanta, acum regret ca nu am luat mai multe, deja sunt la ultimul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Liliana, mult mult succes, frumos ca poti invata asa. Eu cu mititeii nu prea ma impac, dar nu ma supar daca aduci asa doi-trei . Mustarul tot nu il terminam, ca am mancat o data din tubul ce l-am luat pentru noi...vad ca tanti nu a raspuns nimic, poate il puteam da romancei care a fost pe aici pe Gotland...

corinai, mult mult succes fetelor! Noi(fetele adica) pe 23 incepem(nu mai stiu, poate am mai zis ).
La noi problema cu prietene romance sunt la Silvia asa ca poate iti voi cere ca sa se imprieteneasca cu Eva cand vor ajunge pe facebook . Silvia nu are prietene romance, deloc. Diana are in Ro multe, petrece fiecare vacanta de vara acolo, cate 2 luni(ieri a sosit acasa)...dar sigur ca nu refuza inca o prietena in plus. O cauta acum pe Mara dupa nume, in lista de emailuri si ii va scrie pe FB.

o saptamana frumoasa mai departe.


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Ce bine de tine Lili ca poti studia cat stai acasa!
Eu nu stiu daca voi reusi sa intru la sas (((( Mi-a zis aia de la centru ca nu-mi garanteaza, ca pe seara merg cei ce lucreaza, bla,bla...ca sa merg la zi!!! Pai eu cu cine sa las copilul??? Ar fi urat sa stau anul asta degeaba pe acasa. Probabil ca renunt la scoli si-mi caut de lucru direct si gata. Merg luni sa vad ce zic astia.
Lili, Flori - voi ii vaccinati pe cei mici impotriva TBC?
Va pup si aveti grija zilele astea la ploile ce vin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Buna tuturor! Foxy, poti alege sa faci SAS la distanta. Hermods are platforma online si poti lucra de acasa, cand ai timp. E mai lejer asa, desi un mare minus e ca nu ai cu cine exersa vorbitul. Mai mergi o data la CVL si intreaba-i de cursurile la distanta, sigur poti incepe SAS acolo, e numar nelimitat de locuri. Succes si zi-ne ce ai rezolvat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Eu am facut SAS seara in helsingborg desi nu lucram ci eram acasa cu copilul. Cat timp esti föräldraledig ai exact aceleasi drepturi ca si cei care lucreaza, deci nu au cum sa nu te lase sa inveti la seral. problema aici e ca trebuie sa stii ce drepuri ai, cei care stau in spatele ghiseului nu sunt intotdeauna doritori sa gaseasca cea mai buna solutie pt tine. Asta e valabil si/mai ales pt försäkringskassan dar se aplica la toate institutiile care nu sunt private.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Da, noi am patit-o anul asta cu orele de romana :(. Noroc ca profesoara e pusa la punct cu legile si toate cele si a mers hotarata sa lupte...desi nu se putea rezolva nimic pentru ca toate erau planificate si bugetul restrans. Totul s-a rezolvat din noroc.

Problema era ca pe Silvia(singura dintre toti copiii romani de aici) sefa cea mare a exclus-o de la dreptul ei de a primi ore de romana. Pe motivul ca legea spune ca trebuie sa fie minim 5 copii la nivel de scoala "generala" si sunt numai trei. Curios ca pe restul trei i-a lasat inscrisi, pe motive diferite: ca Diana e a 9-a si primeste betyg, ca altul are probleme psihologice si are nevoie de limba materna ca suport si altul ca e mic si are nevoie si el de limba paterna(tatal lui e roman)...Cica Silvia nu are nevoie...asa pur si simplu a hotarat ea...si in vara a iesit la pensie, lasand dezastrul in urma sa . Desi noi cerusem in vara pentru ambele fete ore de romana in continuare, nu ne-a consultat nimeni, pe profa au anuntat-o marti cand au avut prima intalnire din acest an. Pana la urma legea nu pretinde clar sa fie minim 5 copii cica, dar lucurile erau trasate deja si imposibil sa o mai introduca pe Silvia. Noroc ca acel copilas, cel micutz nu a mai trimis(parintii lui) hartiile de inscriere si au folosit cele doua ore alocate lui ca sa o introduca si pe Silvia...am avut niste draci, din aceia romanesti :). Vrem sa facem o reclamatie, nu e normal cum a procedat sefa veche, fara sa se consulte cu nimeni....

Foxy, succes! Si eu cred ca se poate cum spun fetele, dar sa mergi hotarata.


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_nicolae spune:

Buna fetelor!

Foarte buna ideea acestui capitol, pt Suedia.

Eu am o prietena ff buna, medic chirurg, 40 de ani, a plecat in Suedia anul trecut prin februarie si a reusit sa isi gaseasca un post sigur, nu temporar, de medic chirurg, e ff incantata. E acolo cu familia ei, cei 2 copii sunt la scoala, ne povesteste f entuziasmata despre tot. Mai mult, imi tot spune ca ar fi interesant dc mi-as pune problema si eu sa plec acolo, cu cei 3 copii ai mei, pt ca suportul pt copii e f bine reliefat acolo, in Suedia, si eu, ca programator, mi-as gasi lejer, cu sal bun.

Cand am intrebat-o dc s-ar mai intoarce, in conditii egale dpdv material, a zis clar ca NUUUUU. Pur si simplu e fericita cu viata acolo.

Mi-ar place sa stiu daca si voi sunteti la fel de fericiti. Nu e prea frig fata de Ro [intreb, desi eu nu sunt friguroasa ]?.. Sau.., chiar e reala acea depresie legata de lipsa luminii, fiind ziua mult mai scurta decat aici?

E ciudat sau e chestie doar de obisnuinta sa auzi zilnic, mereu, o viata inainte, in jur, doar suedeza?

Prietena mea imi spune ca ABIA acolo a inteles de ce toti romanii plecati pe afara spun despre noi de aici ca nu stim sa ne traim viata, ca ne rezumam la serv si chibzuit banii pt facturi... Acolo ea are TIMP pt relaxare cu adevarat, merg la tango, la pescuit, la multe alte chestii pe care nu le facea aici...

Multam de orice o ne mai povestiti aici,
anca
.

Poze cu noi

Veronica-Elena 13 ani, Tudor-Iulian 11 ani, Robert-Adrian 2 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Anca, bine ai venit!

Mie mi se pare ca ceea ce spune prietena ta e exact ce simt(simtim) si eu(noi-familia mea). Sa fie varsta? :)) Sa fie meseriile? Si noi avem 40 si peste 40, sotul meu e medic si el...poate ca e si faptul ca avem experiente oarecum comune cu prietena ta, habar nu am...poate o indrumi spre forum sa povestim. :)

Despre vreme...ea e asa cum e. Si depinde de fiecare cum ii place. Eu de ex. nu suport caldura mare, clima de aici mie mi se potriveste de minune. Cu noptile lungi de iarna e mai greu, dar atunci cand muncesti nu prea simti...atat ca iarna esti constrans sa stai mai mult in casa, dar la sanius sau la schi la lumina becurilor nu sunt experiente tocmai nasoale. Noi suntem de 4 ani aici si primele doua ierni au fost ploioase, ne tot miram unde e iarna suedeza. Apoi ultimele doua ierni au fost zapada, zapada si iar zapada...6 luni nu s.a topit si a cazut in continuu, am avut si furtuni de zapada...dar geruri mari rar au fost. Cel putin aici pe insula, unde locuim noi.

Si da, aici am avut si avem in continuare timp pentru relaxare, ceea ce in Ro nu aveam...iar viata linistita de aici nu as da-o pe NIMIC! Chiar daca mai apar probleme(vezi genul celor de mai sus) nu se compara cu cele din Ro. Cel putin astea sunt experientele mele.



vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput