Alerta de poliomielita in Romania
![](images/user_woman.png)
"Medicii romani sunt in alerta dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a atentionat intreaga Europa sa fie in garda, dupa ce la Moscova a fost inregistrat in luna aprilie un caz de poliomielita salbatica la un copil sosit din Tadjikistan, informeaza Realitatea TV.
"
www.ziare.com/social/spital/alerta-de-poliomielita-in-romania-dupa-o-avertizare-a-oms-1017016" target="_blank">Alerta de poliomielita in Romania, dupa o avertizare a OMS
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
carolinah spune:
suntem vaccinati de mici (capcaun) dar noi, adultii, ar trebui sa facem rapel pt ca iumunizarea nu este pe viata.
eu am aflat asta cand a trebuit sa plec prima oara in India si mi-au refacut antipolio.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sirimie spune:
Si probabil exista si copii mici nevaccinati
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ellinia/ellinia.jpg)
ellinia spune:
Adultii trebuie revaccinati? Chiar nu stiam, mai ales ca am auzit pe un post TV ca, daca suntem vaccinati nu e nici un pericol ...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/blackgirl0/blackgirl0.jpg)
blackgirl0 spune:
Eu as pune sticky acest subiect!!!!!!!!!
Deja s-a declansat alerta epidemiologica in toate Directiile de Sanatate Publica din tara, toti medicii de familie, toate spitalele sunt instruite pentru a preintampina o eventuala epidemie de poliomielita cu virus salbatic!
Parinti, cei atat de contra vaccinarii, ganditi-va bine inainte de a refuza vaccinarea antipolio: riscul de PARALIZIE ACUTA FLASCA este extrem de mare!
As da tot textul atentionarii primite.
MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA A JUDETULUI BRASOV
SERVICIUL SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL BOLILOR TRANSMISIBILE
Tel,fax .0268417049 ;e-mail: proca_gabriela@yahoo.com
CATRE
MEDICII DE FAMILIE
Conform adresei MS nr. 3704/13.05.2010 inregistrata la DSP Brasov cu nr.
2334/14.05.2010 va aducem la cunostiinta urmatoarele: in data de 12.05.2010 OMS a informat Biroul pentru RSI si Informare toxicologica-INSP ca la Laboratorul Regional de Referinta pentru Polio de la Moscova a fost izolat virus polio salbatic tip1 in materiile fecale provenite de la un copil sosit recent in Angarsk (regiunea Irkutsk) din Tajikistan si care prezenta paralizie acuta flasca. Ca urmare a acestui eveniment ne aflam in fata reintroducerii virusului polio salbatic in Europa, regiune care afost declarata “polio free” din anul 2002.Pana in prezent in Tajikistan, unde evolueaza o epidemia de poliomielita din luna ianuarie- au fost inregistrate 293 cazuri de paralizie acuta flasca, din care 83 confirmate cu virus polio salbatic tip1.
Evolutia acestui eveniment este de importanta internationala cu serios potential
impact asupra sanatatii publice.
Sistemul de supraveghere si circuitul informational al cazurilor de PAF
Supravegherea riguroasa si raportarea tuturor cazurilor de paralizie acuta flasca
pentru identificarea poliovirusurilor de import sau vaccinale si aplicarea masurilor ce
trebuie luate.
Definitia paraliziei acute flasce
Paralizia flasca (lipsita de rezistenta la miscarea de flexie, moale) aparuta in mod brusc, instalata în curs de câteva zile la un copil de pâna la 15 ani sau la orice persoana de orice vârsta daca se suspecteaza poliomielita.
Investigarea clinica si paraclinica a cazului de PAF
Toate cazurile de paralizie flasca vor fi investigate clinic si paraclinic. Diagnosticul clinic se va stabili de catre medicul neurolog. La 60 de zile de la debutul paraliziei se va face un nou examen neurologic de bilant pentru a determina gradul de recuperare a deficitului motor.
Pentru investigarea de laborator in ordinea importantei sunt: materiile fecale - 3 esantioane, exudat faringian, sânge (ser si cheag), LCR (dupa caz - daca medicul curant a considerat necesara efectuarea punctiei lombare). Materiile fecale vor fi recoltate la interval de 24-48 de ore imediat dupa diagnosticare si in interval de maximum 14 zile de la debutul paraliziei în scopul de a pune în evidenta virusul polio sau alt enterovirus care poate produce paralizia.
Cazurile de paralizie faciala se raporteaza numai pentru copiii de pâna la 5ani.
Pentru toate cazurile de PAF la copiii sub 5 ani se vor recolta si câte 2 esantioanae de
materii fecale de la minimum 5 contacti în vârsta de sub 5 ani.
Cazurile de PAF diagnosticate de medici din reteaua de medici de familie sau alti specialisti vor fi trimise spre internare si investigatie de laborator la unitatile sanitare santinela din reteaua de supraveghere a PAF(Spitalul Clinic de Copii, Spitalul de Boli Infectioase Brasov).
Unitatea sanitara care investigheaza cazul are obligatia de a informa DSP în cel mult 24 ore de la notificarea cazului. DSP va începe investigatia epidemiologica a cazului, completarea fisei de declarare a cazului de PAF si recoltarea de materii fecale de la contacti (dupa caz).
Materiile fecale de la caz si contacti vor fi trimise la institutul Cantacuzino însotite de fise personale ale contactilor.
Planul de actiune pentru mentinerea statutului de « tara fara poliomielita »
Obiectivul 1.
Reducerea riscului de raspândire a poliovirusurilor salbatice înca circulante la nivel
mondial în urma unui eventual import precum si a poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale (VDPV – vaccine derived polioviruses) se vor lua toate masurile
pentru continuarea vaccinarii antipolio de rutina, mentinerea unui sistem de supraveghere eficient pentru detectarea tuturor cazurilor de paralizie acuta flasca si
instituirea masurilor de control la aparitia unui caz suspect clinic de pliomielita sau a
izolarii unui virus polio salbatic.
1.1 Vaccinarea antipolio
Continuarea vaccinarii de rutina cu vaccin polio injectabil (VPI), cel putin 4 doze conform calendarului de vaccinare la vârsta de 2,4,6, 12 luni în sistem continuu si la 9 ani – în campanii scolare.
Mentinerea unei acoperiri a vaccinarii de rutina de cel putin 95% la nivel national si
judetean, cu 4 doze de VPI pâna la vârsta de 12 luni, cu evaluarea bianuala a rezultatelor;
Recuperarea sistematica a copiilor nevaccinati sau incomplet vaccinati, incluzând instruirea medicilor de familie, mobilizare sociala, imunizari suplimentare la nivel judetean (dupa caz), în functie de situatia epidemiologica locala.
1.2 Supraveghere riguroasa, în vederea depistarii rapide a cazurilor determinate de
poliovirusuri de import sau aparute în urma vaccinarii (Poliovirus derivat din vaccin) – conform metodologiei de supraveghere.
1.3 Instituirea masurilor de control, de catre directia de sanatate publica judeteana, la aparitia unui caz suspect clinic de poliomielita sau a izolarii unui poliovirus, în contextul existentei unor factori de risc. Pentru fiecare din urmatoarele cazuri posibile vor fi luate masurile necesare dupa cum urmeaza:
Nivelul I: “caz grav de PAF” (“hot case”)
Definitie: Paralizie acuta flasca aparuta la copii sub 15 ani cu oricare dintre urmatorii
factori de risc:
1. febra la debut
2. mai putin de 3 doze de VPO sau VPI sau
3. calatorie recenta într-o zona endemica sau
4. membru al unui grup cu grad mare de risc;
boala asemanatoare poliomielitei clinice aparuta la o persoana de orice vârsta;
sau izolarea unui poliovirus salbatic la o persoana de orice vârsta, chiar fara paralizie, cu factorii de risc mentionati mai sus.
Masuri:
Cazul va fi raportat telefonic în termen de 24 de ore la Directia de Sanatate Publica judeteana si Centrele Regionale de Sanatate Publica care vor coordona investigarea cazului (în conformitate cu recomandarile OMS) pentru cazul de PAF si cel putin 5 contacti (sub 5 ani) ai acestuia. CRSP vor informa CNSCBT iar acesta DSPCSP din Ministerul Sanatatii.
Se vor recolta probele necesare - cel putin 2 probe de materii fecale (la interval de 24-48 ore), exudat nazofaringian, si prima proba de ser) si se vor transporta, în maxim 24 de ore, la laboratorul national de referinta din Institutul Cantacuzino I.C. Punctia lombara si analiza LCR – se vor efectua, dupa caz, numai la recomandarea medicului curant.
Contactilor li se va administra VPI - 2 doze la interval de 30-60 de zile, indiferent de
antecedentele vaccinale antipolio.
Nivelul II: Caz unic, suspect de poliomielita
Definitie:
Paralizie acute flasca la o persoana de orice vârsta si la care s-a izolat un poliovirus
(înainte de terminarea diferentierii intratipice de catre laboratorul specializat).
Masuri ce vor fi luate în acest caz:
1 Cazul va fi raportat imediat (si in maxim 24 de ore) la Ministerul Sanatatii – DSPCSS si la CNSCBT. MS va anunta biroul regional OMS in maxim 24 de ore.
2. Se vor initia investigatiile corespunzatoare (în conformitate cu recomandarile OMS) pentru cazul de PAF si pentru toti contactii apropiati ai acestuia. Contactilor li se va administra VPO, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio.
În termen de maxim 48 de ore se vor initia la nivel judetean urmatoarele:
1.Informarea tuturor cadrelor medicale din judet despre situatie;
2.Spitalizarea obligatorie si de urgenta a tuturor cazurilor suspecte de PAF la copilul sub 15 ani sau orice caz indiferent de varsta la care se sustecteaza poliomielita.
3. Introducerea raportarii zilnice la DSP a tuturor cazurilor de PAF internate în spitalele / sectiile de boli infectioase, pediatrie, neurologie, ortopedie etc;
4. Investigarea circulatiei poliovirusurilor – recoltarea unei probe de materii fecale de la copii cu vârste mai mici de 5 ani internati în perioada respectiva în spitalele din judet (cu prioritate copii provenind din localitati si comunitati ce prezinta grad mare de risc);
5. Investigarea gradului de imunitate – recoltarea unei probe de sânge de la copii cu vârste mai mici de 5 ani internati în perioada respectiva în spitalele din judet, indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localitati si comunitati ce prezinta grad mare de risc )
6. Identificarea tuturor comunitatilor la risc crescut de imbolnavire, supravegherea
epidemiologica a acestora si vaccinarea antipolio a copiilor sub 7 ani indiferent de
antecedentele vaccinale (cu cel putin 2 doze de VPI administrate la interval de 30-60 de zile).
7. Initierea actiunilor de dezinfectie în focar.
Toate aceste activitati vor continua pâna când circulatia poliovirusului salbatic va fi fost exclusa.
Nivelul III: Caz /cazuri confirmate de poliomielita
Definitie:
Boala compatibila cu poliomielita si la care s-a confirmat prin diferentiere intratipica un poliovirus salbatic.
Masuri
1. Cazul / cazurile vor fi raportate imediat (maxim 24 de ore) la Ministerul Sanatatii – DSPCSP si CNSCBT. MS va informa imediat (maxim 24 de ore) biroul regional OMS.
2. Se vor initia investigatiile corespunzatoare (în conformitate cu recomandarile OMS) pentru cazul de PAF si toti contactii apropiati ai acestuia.
3. Contactilor li se va administra VPI, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio.
4. În termen de 48 de ore se vor institui la nivel national urmatoarele:
a. Informarea tuturor cadrelor medicale despre situatie;
b. Spitalizarea obligatorie si de urgenta a tuturor cazurilor suspecte de PAF la copilul
sub 15 ani sau a cazului de PAF care se suspicioneaza a fi poliomielita la orice vârsta
c. Introducerea raportarii zilnice CNSCBT a tuturor cazurilor de PAF internate în spitalele / sectiile de boli infectioase, pediatrie, neurologie, ortopedie etc;
d. Investigarea circulatiei poliovirusurilor – recoltarea unei probe de materii fecale de
la copii cu vârste mai mici de 5 ani internati în perioada respectiva in spitalele mari
din fiecare judet, indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localitati
si comunitati ce prezinta grad mare de risc);
e. Investigarea gradului de imunitate – recoltarea unei probe de sânge de la copii cu
vârste mai mici de 5 ani internati în perioada respectiva în spitalele mari din fiecare
judet, indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localitati si comunitati ce prezinta grad mare de risc);
g. Se va lua în considerare colectarea de probe de scaun si de la copiii sanatosi;
h. Supravegherea mediului si actiuni de dezinfectie în zonele cu risc;
i. Evaluarea acoperirii vaccinale la nivel judetean, regional si national;
j. Se vor organiza zile nationale / subnationale de vaccinare pentru toti copiii din
grupurile cu risc crescut de imbolnavire sau toti copiii sub 7 ani (indiferent de
antecedentele vaccinale antipolio);
In functie de evolutia epidemiei pot fi extinse activitatile de vaccinare si la alte grupe de vârsta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bulinuta27/bulinuta27.jpg)
bulinuta27 spune:
daca ai fost vaccinat in copilarie este necesar rapelul la adulti?
bulinuta mamica de bulinel dragutel
Poze noi
www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica
Poze
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/blackgirl0/blackgirl0.jpg)
blackgirl0 spune:
Da, toti adultii pot face rapel la vaccinul antipolio la fiecare 10 ani (sursa: un dr. infectionist de la Institul Matei Bals, Bucuresti). Din cate am vazut, firma Sanofi Pasteur are in portofoliu un vaccin antipolio pentru adulti, insa nu s-a comunicat nimic concret in acest sens.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
alinushca spune:
a fost macar UN singur caz semnalat in Romania pana acum ca nu m-am lamurit ?...
Mami de (28.10.2008) si
bb2 19+
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)