Cartofi
Raspunsuri - Pagina 3
Marianar spune:
CARTOFI NOI CU SMANTANA SI MARAR
Ingrediente: 2kg de cartofi, un pahar de smantana, 4 pulpe de pasare, o legatura de marar, ulei, sare, piper.
Se curata cartofii, se spala, se condimenteaza si se prajesc in baie de ulei (se pot taia si rondele). Se scot intr-un vas si se adauga smantana si mararul tocat fin. Se servesc cu pulpe de pui prajite in ulei incins.
Pofta buna!
osna spune:
initial postat de malyna
cartofii noi (probabil ca au aparut de mult dar eu abia ieri am cumparat) prin urmare m-am gandit sa impartasesc cu voi reteta mea (moldoveneasca)>
1 kg cartofi
apa, sare, ulei, marar, cascaval
Se curata cartofii, se spala si se pun la fiert cu sare si marar. Cartofii sa nu fie prea mari, sa fie cam de marimea unei nuci, iar daca sunt mari mai taiatii.
Dupa ce au fiert 15-20 minute scurgeti cartofii de apa si lasatii 5-10 minute sa se mai raceasca. Intr-o alta cratita puneti ulei la incins, destul de mult ca sa acopere cantitatea de cartofi (1/2 litru).
cand uleiul este bine incins puneti si cartofii. In 15 minute, aproximativ sunt gata (trebuie sa fie bine rumeniti si crocanti). scoatetii din ulei si presarati peste ei cascaval ras.
Sunt minunati cu maioneza de usturoi si castraveti.
maioneza de usturoi
se curata o capatana de usturoi. Pisatzi usturoiul bine, eu am un aparat cu ajutorul caruia fac acest lucru. Puneti sare dupa gust si bateti un pic usturoiul peste care ati pus sarea. Adaugati o lingurita de otet si mestecati usor in timp ce adaugati otetul. Amesticand usor (asa cum faceti la maioneza) adaugati si ulei cat este necesar pentru ca usturoiul sa capete consistenta unei maioneze.
la acesta maioneza puteti adauga castraveti curatati si taiati felii f. subtiri, sau rosii decojite si date prin razatoare, sau pe langa castravetii verzi puteti agauga si castraveti murati (nu in otet ci in saramura) cateva felii taiate subtire. Sau adaugati doar niste marar tocat fin, sau pur si simplu nu adaugati nimic.
osna spune:
initial postat de lilach
1kg.cartofi noi
ulei masline
sare
piper
rozmarin
Preparare:
cartofii se spala bine, se pun intr-o tava [pirex] se sareaza bine,pipereaza si se pun citeva fire de rozmarin.
Se tine la cuptor aprox. 40-50 min.
Obsevatie: trebuie acoperit cu folie de aluminiu.
osna spune:
initial postat de laura v
cartofi la cuptor
Tai cartofii cruzi rondele, pun apa (aproape sa-i acopere)+ condimente (piper, boia si curry) + delikat. Separat calesc ceapa+usturoi+kaiser apoi trantesc totul in vasul de yena (de preferat) si amestec. Ulei nu-i mai pun pt.ca are de la prajeala. Si bag la cuptor vasul acoperit.Spre sfarsit se scoate capacul pt. a se putea rumenii
osna spune:
initial creeat de grace
cartofi taranesti
tai citiva cartofi cubulete (ca pt. tocana) si ii pui intr-o tava cu putin ulei iar apoi adaugi peste ei: putin vin, condimente (piper, sare, vegeta un pic, cimbru, busuoioc) tai catei de usturoi feliute si ii imprastii peste ei si apoi cubulete de unt. Eu de obicei fac chestia asta in aceeasi tava linga friptura. Iese f. bun.
osna spune:
initial creeat de ariadne
se fireb cartofii in coaja si dupa ce se racesc se decojesc si se taie rondele.
intr-o cratita de teflon se inabuse ceapa taiata rondele si apoi se adauga bucatele mici de costita si cartofii, se amesteca tot timpul pana cartofii se rumenesc.
pt. friptura de vita:
se coc cartofi mari ( nu se curata de coaja) si cand sunt gata se taie pe lung ( nu complet) si se pune peste ei branza dulce amestecata cu smantana( sau creme fresch).
sau pur si simplu cartofi natur cu legume la cuptor( vanata si dovlecel taiate rondele, morcovi intregi insa mai micuti, buchetele de conopida, felii de rosii curatate de coaja, peste care se adauga unt, putina supa de pasare sau apa si condimente si se dau la cuptor pana se patrund
osna spune:
initial postat de mamasilvia
cartofi frantuzesti"- 1 kg de cartofi fierti (in coaja )curatati;
-4-5 oua fierte;
-200-300 g de salam sau sunca sau kaiser (sau poti amesteca din toate cate putin);
-telemea sau cascaval;
-sare, piper ,margarina ,smantana;
intr-un vas care merge la cuptor pui cateva bacatele de margarina apoi pui un strat de cartofi (inainte ii taiam felii dar mai nou ii dau pe razatoarea mare si sunt mai gustosi),pui putina sare,apoi pui un strat de branza , mai pui margarina (nu multa),urmeaza un strat de oua ,unul de salam ,unul de branza ,margarina (cateva bucati),si in final cartofi;mai pui putina sare , margarina,apoi se pune o parte din smantana peste cartofi si putin piper;
-se lasa la cuptor circa o juma' de ora ;
-cand se serveste fiecare isi mai poate pune smanatana dupa preferinte.
-normal ar fi sa pui toata cantitatea de smantana peste cartofi , depinde de gusturi ...
Stiu ca dureaza putin mai mult deoarece trebuie sa astepti sa fiarba cartofii si ouale dar cand ii pregatesti iti ia mai putin timp , si sunt foarte gustosi...
Marianar spune:
initial postat de alexy
CARTOFI UMPLUTI IN ALUAT
1 kg.faina,100 gr.margarina,1 ou, lapte cit cuprinde ptr.aluat ptr. a
rezulta un aluat fraged.
ptr.umplutura:6 cartofi mari rosii,100 gr.brinza ,100 gr.cascval,1 ou 1 pahar bere.
Framinti aluatul si il imparti in 6 parti egale,dupa care fierbi cartofi in coaja dar ii lasi mai tari.Le scobesti miezul si il amesteci cu brinza cascavalul 1 ou si berea.Din cele sase parti de aluat iei cite o parte intinzi o foaie cit sa cuprinda cartoful care este umplut il invelesti bine dupa care il pui in tava ornat cu o feliuta de cascaval deasupra ,le dai la cuptor pina se rumenesc.
Este o bunatate incercati
osna spune:
lilach
Crochete de cartofi cu sunca
Ingrediente:
500gr. cartofi
100gr. sunca
2 linguri smintina
sare,piper
faina (3-4 linguri)s-ar pute sa fie nevoie de mai mult;depinde de cartofi cit sint de aposi
1 ou
pesmet
ulei
Preparare:
Cartofii se fierb,dupa ce sint fierti se scurg de apa si se zdrobesc,se amesteca cu sunca taiata marunt,sare, piper,smintina si faina.Din compozitie se formeaza un sul care se imparte in bucati egale de grosimea unui mititel.Se tavalesc prin faina,ou si pesmet(ca si snitelele).Se prajesc in ulei pe ambele parti
Marianar spune:
initial postat de madelaine
Pateuri de cartofi cu verdeata
500 g aluat de foi congelat, 400 g cartofi fainosi fierti in coaja, 2 cepe verzi, 100 g parmezan ras, 1 ou, 4 linguri verdeata tocata (patrunjel, marar, busuioc), sare , piper , nucusoara, 1 galbenus.
Foile de aluat le desfasurati si le lasati sa se decongeleze. Se decojesc cartofii si se paseaza. Se curata ceapa verde si se taie rondele. Cartofii se amesteca cu parmezanul, oul, ceapa verde si verdeata. Se adauga sare, piper si nucusoara. Se incinge cuptorulla 200 grade. Se unge cu unt o tava . Din foile de aluat se taie patrate cu latura d e10 cm, in fiecare patrat se aseaza cite o lingura de compozitie de cartofi: se impaturesc sub forma de triunghiuri si se preseaza marginile. Pateurile se ung cu galbenus batut si se coc la cuptor cca . 20 min. Se pot servi calde sau reci.
Pofta Buna
Salata de cartofi in stil italian
1 Kg. cartofi, sare, 2 cepe, 250 ml.supa de pui, 4 linguri ulei de masline, piper alb, 3-4 linguri otet aromat, 4 rosii , 1 radacina de fenicul, 1 legatura busuioc, 4 felii subtiri de Mortadella
Se spala cartofii si se fierb in coaja, in apa cu sare, cca. 20 minu. Se curata ceapa se taie cuburi si se fierbe in supa cam 5 minute. Se amesteca inauntru uleiul de masline, sare, piperul si otet aromat. Se scurg cartofii , se decojesc si se taie felii. Se acopera cu zeama fierbinte si se lasa ca jumatate de ora sa se patrunda. Se spala si se curata rosiile, se taie felii. Se curata feniculul si se taie fisii. Se spala busuiocul si se rup frunzulitele. Rosiile se amesteca cu feniculul, busuiocul, si cartofii si se aranjeaza pe farfurii. Se ruleaza feliile de mortadella, se taie jumatati so se aseaza deasupra.
Cartofi gratinati cu spanac
500g cartofi fierti in coaja,2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 lingura de unt, 400g spanac, sare, piper, nucusoara, 150 g Emmentaler ras, 100 g brinza zdrobita de oaie, 300 ml smintina.
Se decojesc cartofii , se taie felii. Se curata ceapa si se toaca usturoiul si Se calesc in unt. Se curata spanacul si se adauga in cratita cu apa. Se inabusa si se condimenteaza cu sare, piper si nucusoara. Se incinge cuptorul la 200 grade. Se pun deoparte 50 g Emmentaler. Se unge cu grasime o forma, se aseaza un strat de cartofi, apoi spanac, cascaval si brinza, apoi din nou cartofi, spanac...pina se termina ingredientele. Se toarna deasupra smintina si se presara restul de Emmentaler. Se coace cam 20 minute.
Madelaine si cei trei muschetari