bobocei 2008-2009
Raspunsuri - Pagina 9
simali spune:
Buna dimineata, fetelor.
La noi situatia cu ratacitu' prin scoala si cu anxietatile legate de venit/plecat s-au rezolvat. Acum povesteste amuzat despre copii de la clasele I-a paralele care incurca clasele si pe care-i gaseste doamna in banca cand incepe ora.
Au facut si ei liniute - mari, mici, stanga dreapta - la romana si pozitiile spatiale si figurile geometrice la matematica. Se pune accent pe liniutele facute corect, unde a tras linia dincolo de spatiu i-a taiat doamna cu liniuta rosie. Eu n-am de gand sa fac mare circ din scrisul frumos dar tin totusi sa scrie inteligibil.
Scriu cu stiloul si la inceput mazgalea toata pagina ca nu stia sa astepte sa se usuce. Acum vad ca s-a obisnuit (i-am pus si o bucatica de sugativa in penar).
Se insista foarte mult acum, la inceput, pe formarea deprinderilor - ordine pe masa de lucru, pozitie corecta la scris, etc. Incercam sa-l formam si noi acasa in acelasi spirit, fara sa fim exagerat de rigizi.
La Abilitati Practice au modelat din plastilina un peisaj de toamna.
La muzica au primit un cantec.
Ma felicit ca am luat ghiozdan cu roti - are cate 4 carti/caiete la matematica si romana si ghiozdanul devine foarte greu.
alice
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Aici nu se fac deloc bastonase, liniute si bucle, absolut deloc. Se merge direct cu literele si cititul, f. devreme. Cred ca asta este pt. ca engleza nu e limba fonetica si e mai greu de invatat cititul si scrisul. |
Este o alta abordare. Si in Spania se face la fel ca la voi si spaniola este o limba fonetica. Ultimele studii au aratat ca varsta optima pentru insusirea scrisului si cititului este 5 ani. Dar cu conditia sa nu se insiste pe caligrafie pentru ca nu toti copiii au motricitatea necesara pentru a scrie frumos. Dovada ca studiile nu s-au inselat este ca la 5 ani majoritatea copiilor antrenati in acest sens scriu cursiv, de mana, propozitii intregi (urat, cu creionul, dar le scriu). Normal ca, pentru a invata copiii scrisul/cititul aceste pre-schools "taie" din alta parte (ca ziua nu are la nimeni mai mult de 24 de ore).
Exista si sistemul care ignora scrisul/cititul la varste mici si se orienteaza pe dezvoltarea copilului, pe largirea orizonturilor sale. Exista tipul asta de "developmental schools" si in America. Se considera ca scrisul/cititul sunt numai instrumente de invatare si ca aceste instrumente trebuiesc folosite atunci cand s-a reusit deschiderea curiozitatii copilului catre diferite domenii ale cunoasterii. Atunci el va dori sa invete sa citeasca pentru a afla ce scrie in diferite carti pe care arde de nerabdare sa le studieze.
Cred ca in Romania se face la "pregatitor" - nu din cunoasterea noilor tendinte ci mai degraba din letargie - ceva din sistemul al doilea (in gradinitele bune si cu personal bine pregatit).
Dupa parerea mea ambele sisteme sunt bune si le poti gasi avantaje si dezavantaje. Important este sa fie conduse si aplicate cum trebuie.
alice
Prima zi de scoala
http://family.webshots.com/photo/2071923650098043678ZHaKMH
Anina_n spune:
Buna, mamici de bobocei !
Alice, ma bucur ca s-a rezolvat cu ratacitu' prin scoala si anxietatile legat de venit/plecat ! Acum e si el mai relaxat in privinta scolii.
Cristina, deja vrea sa mearga si sa vina singura de la scoala, cum vede la copiii mai maricei.
Nicole, d-na. invatatoare a zis ca e mai bine sa inceapa sa invete scrisul cu stiloul, ca asa isi vor forma un scris mai ingrijit si atent, un scris mai frumos, decat cu creionul care aluneca mai usor pe hartie si poate fi corectat imediat ce a gresit copilul.
Cat despre momentul cel mai bun sa inceapa un copil sa scrie, am citit ca ar fi 7 ani, cand motricitatea mainii copilului este pregatita pentru asa exercitiu.
Azi, Cristina a avut prima ora de religie. Li s-a cerut un caiet de foi veline, ceea ce inseamna ca vor desena la ore.
Au fost intrebati daca stiu rugaciuni, sa spuna cate o rugaciune, cine stie si daca au fost la biserica...la care ? Si au primit cate o iconita.
Deocamdata nu le-a povestit nimic despre...religie, preotul care le-a tinut ora.
Pentru acasa nu are nimic de facut, Cristina. Deocadata se joaca toata ziulica, dupa ce vine de la scoala.
Pe curand !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copilasi din 2002, Copii capricorn
ruxij spune:
Simali, ma bucur ca Vlad e bine si nu mai e asa speriat. In general ma bucur sa aud ca tuturor copilasilor pare sa le placa scoala. Simali, asa e, ai sumarizat f. bine, exista diferite sisteme. Chiar si la noi in oras sunt gradinite care adera la un sistem, sau la celalalt. Bogdan a fost la o gradinita unde i-a invatat sa scrie/citeasca dinainte de 5 ani. Dupa care, in scoala, la kindergarten, a avut probleme pt ca sistemul invatatoarei era exact cel opus despre care spuneai (sa coloraaaam, sa lipiiiiiim, sa ne uitam la fruuunzee). Chestia e ca sistemul asta nou nu i s-a potrivit lui fi-miu, care uraste coloratul si lipitul. Si de aici probleme. Vad ca acum in clasa I ii place, desi sistemul nu pare a fi asa strict ca la Gabriela de exemplu sau chiar ca la alti copii din alte clase paralele. Am vazut ca prietenul lui Bogdan, din alta clasa, scrie in fiecare zi cuvinte si da mai demult teste de spelling. Ii pune pe nivele and so on. Fi-miu va incepe de vinerea asta si cuvintele noastre sunt mai usoare decat ale lor si nu am auzit de nici un nivel, nici la scris, nici la citit. Oricum vinerea asta noi nu vom merge la scoala asa ca vom sari peste primul test.
arminad spune:
Citat: |
La noi situatia cu ratacitu' prin scoala si cu anxietatile legate de venit/plecat s-au rezolvat. |
Ma bucur pentru Vlad ,si noi am avut aceleasi probleme si au trecut .E important sa mearga la scoala cu placere .
Citat: |
Normal ca, pentru a invata copiii scrisul/cititul aceste pre-schools "taie" din alta parte (ca ziua nu are la nimeni mai mult de 24 de ore). |
Asta cam asa e .In preschool chiar daca au inceput sa invete litere si cifre ,s-au si jucat ,asa cum e normal sa fie in gradinita .Anul trecut insa s-a taiat mult din joaca in detrimentul studiului si nu mi-a placut.
oLo spune:
Anina, m-ai linistit cand ai zis ca si Cristinuca se joaca cand vine de la scoala. Emmei nu-i sta mintea la altceva. Ma rog ea zice ca face 'activitati': deseneaza, coloreaza, decupeaza, lipeste etc. Cat despre lectii: pretinde ca le face la 'studiu' de care v-am povestit, care sunt tinute la scoala dupa ore (de la 16:30 la 18) de catre invatatoare. Si ca invatatoarea le-a 'interzis' sa mai faca ceva acasa. Ca atare e greu de convins sa mai faca vreo lectie. Adevarat e ca si eu ajung cam tarziu acasa: dupa 19:30 si e cam obosita.
Emma a invatat literele la gradinita: cele de tipar in grupa mijlocie iar cele de mana la grupa mare. Acu invata cuvinte si silabe.
Alina spune:
Ziua buna,dragi mamici!
Olo si Nina si fiica-mea se joaca destul,mai coloreaza,mai picteaza.
Deocamdata temele le facem impreuna,au de scris si de citit,mai facem si pe linga.
Si ei au facut literele mari la gradi(scris si citit)si litrele mici doar citit.In fiecare zi primesc caiete noi de la doamna,ba pt scris litere,ba pt scris cifre,ba pt citit si desenat...imi fac griji,ghiozdanul e destul de greu si nici vorba sa ma lase sa o ajut la carat.
Au mai primit si o cutie mare cu litere si grupuri de litere,e ca un fel de rummy,fac pe o tablita cuvinte si trebuie sa o aiba in fiecare zi in ghiozdan.Cartile din care nu au de facut acasa,le opreste doamna in clasa,le usureaza geanta .
Ruxij ,nici aici nu fac liniute,bastonase,cirligute si punctulete .Mi se parea pierdere de timp,nici mie nu mi-au placut in clasa 1 si nici fiica-mii pt ca noi am facut impreuna din caietele romanesti,ma bucur ca nu au de facut si aici.
Si aici difera de la clasa la clasa sau de la scoala la scoala.Eu deocamdata sunt f multumita,ritmul e intensiv si rapid,ni se potriveste.
Nici aici nu scriu cu stiloul in clasa intii,abia in clasa a doua.Scriu cu creionul,folosesc mult si culorile.
Martea au lucru manual,abia astept sa vad ce vor face.Ni s-a spus ca printre altele, vor coase si vor impleti....
Nina si celelalte mamici,ii lasati sa mearga/sa se intoarca singuri de la scoala?
E o problema care ma preocupa,fiica-mea ar vrea singura dar eu am retineri,are mai multe stradute de traversat si desi sunt marcate pt elevi,soferii sunt atenti,tot imi fac griji.Eu o las singura oarecum,merg muuult in spatele ei si e f atenta si precauta la treceri dar totusi.Nici nu ma gindesc cind ar ajunge,si ieri si azi,in loc sa o ia catinel spre casa,s-a jucat cu frunze si crengi cu alte colege care erau un drum spre casa .
Ei,nu are f bine in cap notiunea timpului.Cred ca dupa 7 ani,devin mai responsabili cu utilizarea timpului,nu?
Seara frumoasa va doresc!
Alina
Gabi_K spune:
si a mea se joaca cat e ziua de lunga:)
MAien nu merge la scoala ca e zi de cerc pedagogic... tot orasul avea vinerea trecuta, numai o parte din invatatoare maine. Si noi avem ghiozdan cu roti, dar deocamdata se descurca. Ea oricum e obisnuita cu rucsacul, niciodata nu i-am dus eu nici lucrurile de piscina, nici bagajul cand mergeam in excursie.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses1#" target="_blank">poze si mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
arminad spune:
Citat: |
Nina si celelalte mamici,ii lasati sa mearga/sa se intoarca singuri de la scoala? |
Eu pe fiica-mea am lasat-o sa mearga singura pe la sfirsitul cls 1(eram in Ro ,atunci).Cu Dan ma gindesc sa incep in cls a2a ,intii cu portiuni mai mici de drum si apoi treptat.Chiar in cls 1 nu am vazut sa mearga singuri la scoala ,eventual cu frati mai mari insa in a 2a ,a 3a deja merg singuri.Noi stam ,din fericire f aproape ,5 min de mers pe jos.
Anina_n spune:
Buna seara, dragi mamici de bobocei !
Din ce scrieti ca se face in srainatate la gradinite, nu ma mir ca sunt asa avansati copiii in cl. I.
Am vazut in Abecedar ca paralele cu literele(care sunt numite sunete, de fapt), copiii invata si silabele si vocalele sa le descopere in cuvinte.
Azi am aflat de la invatatoare ca scolarita mea se prezinta bine, e atenta, linistita, ridica mana si raspunde cant trebuie, nu se agitata ca alti copii. E multumita de ea. A zis ca se vede ca s-a lucrat cu ea acasa, stiind ca ea, Cristina, vine de la grupa Waldorf, unde nu se face pregatire scrisa pt. scoala. E acel sistem de predare de tip-ul celui pomenit de Alice, intr-un mesaj anterior. Se pune accent pe legatura cu pamantul, cu natura si se tine cont de sarbatorile spirituale, serbarile accentuand aceste momente.
Saptamana viitoare voi fi in concediu sa vad cum ne organizam timpul de lectii pentru Cristina. sa scrie cand vine de la scoala temele cu buni sau sa ma astepte pe mine, cand vin d ela serviciu(orele17) si atunci sa scriem temele ?
oLo, daca pana la ora 18 Emma este plecata de acasa, cam greu sa o mai pui sa faca ceva in plus, in loc sa se joace.
Poti sa o verifici sa vezi daca e pregatita pt. a 2-a zi si atat.
Alina, he, he, he...si Cristinuca isi da aere de independenta. Vrea sa mearga si sa vina sigura acasa. Dar mi se pare prea curand, desi s-ar descurca, ca le are pe cele 2 verisoare alaturi. Numai la iesire nu au acelasi program, mereu.
Chiar si in pauza le-a gonit de la ea, ca nu-i ramane timp sa se joace cu....copiii din clasa.
Uf, cresc prea repede, parca !
Nicole, Julian ce face ? Unde a ajuns la matematica ?
O seara(sau zi) cat mai faina, va doresc !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copilasi din 2002, Copii capricorn