CONDIMENTELE ce si unde
Din cate am citit pe forum am gasit multe retete faine si bucatarese pricepute.Hai sa vorbim si despre condimente caci adesea ele sunt responsabile cu gustul si savoarea mancaricilor.
BUSUIOCUL-la pizza ,sos de rosii,carne de miel
OREGANO-varza si mancaruri cu carne
ROZMARIN-miel cu usturoi
MENTA-cartofi noi,mazare proaspata
Raspunsuri
akella spune:
Chimenul - iahnie, varza calita, sarmale; in combinatie cu foi de dafin se pune la fierberea cartofilor pentru salate;
Busuiocul - se poate pune in marinate pentru carnea de pui si in salate cu caracter mediteranean;
Piperul - negru, alb, verde etc. - condimentarea fripturilor (fie pentru gratar, fie pentru cuptor);
Menta - diverse salate asortate de vara si chiar si la prepararea unor creme de prajituri si torturi, si la ornare;
Cimbru - diverse mancaruri, fripturi, dressing-uri etc.;
Tarhon, hasmatuchi, patrunjel verde, marar, leustean - la fel ca si cimbrul;
Ghimbirul - mancaruri, sosuri.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
LiliaToma spune:
Bun subiect. Eu una nu le prea stiu si daca nu urmez o reteta exacta de pe undeva, mi-e frica sa le folosesc.
Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
Balbina spune:
Laura, uite niste subiecte despre condimente, gaseti multe informatii interesante acolo:
CONDIMENTE
despre condimente
Ce condimente la carnati?
------------------
Numai bine,
Natalia
Ana-Maria21 spune:
Dafinul-mancarica de cartofi si sosuri(ma bag si eu in seama nu da-ti cu rosii dar stiu si eu sa gasesc si imi place subiectul asta pentru ca eu nu prea folosesc diverse condimente...doar ce e necesar si am invatat,dar vreau sa invat ceva nou..ca sunt tanara)
Ana-Maria21 spune:
Vreau sa va intreb si cum se zice la busuioc in engleza?...basil..sau asta e altceva?
laura72 spune:
De fapt cum spune si ANA-MARIA 21 vrem sa furam cate ceva de la voi.de exemplu ce puneti in chiftele dar ce ma roade e cum faceti sarmalele .Eu pun cimbru,piper,patrunjel.Sotu cica nu-s ca la mama-soacra.E din Arges ,ce pun oltenii in sarmale? Ma dispera de cate ori fac .Cred ca le scot din meniu.
LAURA SI GEORGE-STEFAN 1.1 ANI
akella spune:
Bunica mea e olteanca; pe fundul cratitei pune un rand de sorici, apoi pune un strat de varza tocata presarata cu cimbru si chimen, apoi vin sarmalele si tot asa, astfel incat ultimul rand sa fie de varza tocata. Deasupra mai presara un pic de cimbru si chimen, apoi umple oala cu suc de rosii (amestecat cu bors atunci cand sarmalele sunt facute cu varza dulce oparita). De la ea am invatat sa fac sarmale si-mi ies o nebunie; doar ca eu pun, in loc de sorici, felii de kaizer afumat, iar carnea tocata o amestec bine cu niste condimente speciale pentru carne tocata si cu ceapa calita cu orez (se mai poate adauga si putin bulion, pentru culoare).
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Mai e ceva important la sarmale: pe vremuri carnea se toca virgula cu satarul. Eu o rog pe tanti de la macelarie sa-mi dea carnea prin sita mare a masinii de tocat; de asemenea, pun in sarmale carne tocata mixta, de vita si porc, sa nu fie umplutura prea grasa. Le dau startul pe aragaz, apoi, cand clocotesc, le dau la cuptor...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
laura72 spune:
AKELLA,
mersi ptr.raspuns. Cam cat orez si cata ceapa la 1 kg de carne?In rest pocedeul e cam la fel doar ca eu nu le bag la coptor si nici chimen nu mi-a trecut prin cap.pe la noi nu se obisnuieste sa se puna multa varza tocata doar putin pe fund sa nu se prinda si deasupra ca un capac.in farfurie se pun numai sarmale,mai ales daca ai vreo masa simandicoasa.