CONDIMENTELE ce si unde

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Draga Laura, incerc sa-ti raspund dar... sa vedem: la 1 kg de carne tocata pun vreo 2-3 cepe (maricele) si orez - o canita; nu stiu sa-ti spun exact cantitatile ca pun la ochiometru... mai pun si 1 plic de 20 g de condimente speciale pentru carne tocata. Acuma, depinde cat de mare este oala in care fierbi sarmalele; daca e mai mare, poti pune 1 strat de varza tocata pe fund, apoi vin feliutele de afumatura, deasupra vin sarmalele, apoi iar varza tocata, afumatura, sarmale si, in final, tot varza tocata. Pe straturile de varza tocata presar cimbru si chimen (asta din urma e foarte bun impotriva balonarii). Cum am mai zis, le dau startul pe aragaz, apoi le bag in cuptor sa se rumeneasca incet (vreo 2 ore sa zicem, depinde cum dai focul). Eu fac sarmalele inainte de sarbatori (ma rog, inainte de a le consuma), pentru ca sunt mult mai bune daca le lasi sa zaca vreo 2-3 zile (batranii nostri asa faceau).

Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns strumfi2004 spune:

quote:
Originally posted by laura72

De fapt cum spune si ANA-MARIA 21 vrem sa furam cate ceva de la voi.de exemplu ce puneti in chiftele dar ce ma roade e cum faceti sarmalele .Eu pun cimbru,piper,patrunjel.Sotu cica nu-s ca la mama-soacra.E din Arges ,ce pun oltenii in sarmale? Ma dispera de cate ori fac .Cred ca le scot din meniu.
LAURA SI GEORGE-STEFAN 1.1 ANI



Laura, multumesc pt reteta prajiturii cu foi colorate. noi astia din Arges suntem regateni, nu olteni, dar te iertam, daca ai si sot de-al nostru...
la sarmale o aroma deosebita o dau 1-2 fire uscate de marar pus deasupra lor la fiert, yummy! si eu intotdeauna calesc putin carnea cu ceapa si condimentele celelalte. si folosesc condimente speciale si pt chiftele, si pt sarmale Fuchs

Gratiela, strumfilor Mariuca si Stefanut
Stefan si Mariuca - 2 anisori (aproape) si poznase si www.dropshots.com/strumfi" target="_blank">filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

quote:
Originally posted by akella

Chimenul - iahnie, varza calita, sarmale; in combinatie cu foi de dafin se pune la fierberea cartofilor pentru salate;
Busuiocul - se poate pune in marinate pentru carnea de pui si in salate cu caracter mediteranean;
Piperul - negru, alb, verde etc. - condimentarea fripturilor (fie pentru gratar, fie pentru cuptor);
Menta - diverse salate asortate de vara si chiar si la prepararea unor creme de prajituri si torturi, si la ornare;
Cimbru - diverse mancaruri, fripturi, dressing-uri etc.;
Tarhon, hasmatuchi, patrunjel verde, marar, leustean - la fel ca si cimbrul;
Ghimbirul - mancaruri, sosuri.

Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.



akella f interesant, eu nu am auzit pana acum de iahnie cu chimen, eu sunt din ardeal si nu am mancat niciodata asa ceva.
despre tarhon, care din cate stiu eu se foloseste in ardeal, se foloseste la prepararea ciorbelor, a tocanelor, de obicei cu afumatura, dar in special la ciorbe se pune, de carofi cu afumatura sau chiar si de fasole.eu pun tarhon la toate ciorbele cate putin chiar si la cea de pui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

la ce folositi piperul alb? mie piperul alb nu-mi place deloc, mi se pare ca are miros de "grajd", , un doi il ginesc in mancaruri sau salate cand mananc la altii si mi se pare ca strica tot gustul.
ori sunt eu intoarsa la matze ori e mai nasol piperul asta alb.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

mazzel, pun chimen in iahnie si varza calita (chiar si la sarmale), dar putintel, doar juma' de lingurita; da o aroma aparte si, in plus, combate balonarea si flatulenta...
Cat despre piperul alb, se poate folosi la condimentarea fripturilor de vita, de exemplu, la unele sosuri... (recunosc ca nici eu nu ma dau in vant dupa el, dar l-am trecut pe lista ca doar era vorba despre diverse condimente...).

Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana-Maria21 spune:

Akella....am stat m-am gandit si mi-am adus aminte ca busuiocul se foloseste sa dai cu el cu apa sfintita prin csa nu?Deci daca e asta stiu cum arata si nu are cum sa se numeasca basil in engleza.Oricum multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

ana maria busuiocul este de mai multe soiuri, se numeste basilicum dar este alt soi decat cel folosit in romania in biserica.
in traditia romanesca busuiocul este o planta sfinta, se foloseste pt sfintit si fetele si-l puneau la san pt a atrage dragostea, deci in traditia ro,maneasca busuiocul nu face parte din traditia gastronomica, nu se mananca ca sa fiu mai explicita.

basilicum ce il gasesti tu acum de comercializat si care se pune la mancaruri este alt soi cu niste frunze asa destul de marisoare, si nu ca si crengutzele acelea ce ti le amintesti tu din romania.

sper ca ma crezi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura72 spune:

Am facut varza si pentru ca AKELLA imi spusese de chimen la sarmale ,m-am gandit ca ar merge si cu varza.asa ca pe langa clasicele piper cimbru,telina am pus si niste chimen.a iesit buuuun de tot.Succes total,toata fam. incantata.
LAURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura72 spune:

Piperul alb am citit ca este piper decorticat si ca se foloseste la carnea alba gen peste sau pui,la sosorile albe,cu smantana,pe pincipiul sa arate bine ,adica sa nu apara negrul prin farfurie.De folosit n-am folosit niciodata.
LAURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns T_Ioana spune:

Eu pun rozmarin si la peste. Tocmai savurez o portie de merlucius cu rozmarin si cartofi sote.

Ioanalui www.babiesonline.com/babies/r/razvan%5Fgabriel/" target="_blank">Razvan Gabriel (03.12.2005)
Pozicile mele
Botezul (25.02.2006)


"Viata trebuie traita asa cum este pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati"

Mergi la inceput