Retete bebelusi

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simona spune:

Am citit si eu ca banana se fierbe pentru bebei , in special bananele care nu sunt coapte (sunt tari si coaja e putin verde)pt ca contin amidon care face rau la burtica. Bananele se dau crude cand sunt foarte coapte(coaja are pete maronii)si numai dupa 1 an.
Nu e o explicatie f stiintifica, dar cam atat imi aduc aminte din ce am citit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

VEVE:
Iata niste deserturi nutritive pt.bebei care nu prea se-mpaca cu papica:

BANANA-MANGO SMOOTHIE
-1cescuta iaurt (nedegresat),2/3 cesc.suc de mere sau pere,1 banana mijlocie (feliata),1 mango mijlociu (cubulete);se amesteca in blender pina se fac pasta;se obtin 3 portii.

PANCAKE FACES
-1 cesc.lapte,1/4 cesc. lapte praf,2 linguri suc de mere,1 lingura unt topit,1 ou,2 albusuri,3/4 cesc.faina griu,1/3 cesc.germeni de griu(optional),1 1/2 lingurita praf de copt,stafide taiate si caise uscate feliate.
Se amesteca (cu blender sau mixer)ingredientele bine(inafara de stafide si caise) si se lasa sa stea 15';se pune o tigaita mica(de teflon-sa nu se prinda)unsa f.putin pe foc si se infierbinta bine,se reduce focul la mediu si se pune in tigaie aluat(ca la clatita dar in strat gros de cca 1,5 cm).in timp ce se coace decoreaza clatita cu stafide si caise imitind o figura(nas, ochi, gura).Cind suprafata incepe sa faca bule(:)) si fundul(?) s-a rumenit putin(cca.2') se intoarce si se mai lasa cca.1';se serveste cu fata-n sus(hihi... :0)..cam asa ceva)

COTTAGE CHEESE SUNDAE
-1/4 cesc.fructe feliate(banana,cantalup, piersici,capsuni),1/4 cesc.brinza de vaci,1 lingura smintina,2 linguri dulceata(cu sirop),1 lingura germeni de griu(?)
Se aseaza fructele intr-un cerc,in mijloc se pune brinza cu smintina si se decoreaza cu restul ingredientelor (dulceata si germenii de griu)


BANANA-ORANGE GEL
-1 lingura gelatina,1/2 cescuta apa,1 cesc.suc de
portocale (proaspat),1/2 cesc. banana-orange juice (concentrat???),1
banana mica feliata.
Intr-o tigaita mica se amesteca gelatina in apa;se lasa la muiat 1';se pune pe foc mediu pina da in clocot;se adauga sucul si concentratul si se amesteca pina gelatina este dizolvata bine;se toarna jumatate din amestec intr-o tavita mica si pune in congelator pina se intareste(cca 10');se scoate si se adauga un strat din feliile de banana,iar deasupra se toarna restul de amestec.Se lasa la frigider pina se intareste.Se seveste taiat cubulete.
POFTA BUNA!


FLOARE DE COLT
va dau o reteta de bombonici foarte bune si foarte sanatoase pe care le puteti manca si voi
Eu nu am pus praful de busuioc, nu am avut fulgi de grau, dar am pus fulgi dintr-un amestec de 7 cereale ca din astia am avut prin casa si am pus putina scortisoara(imi place mie foarte mult!!!)si nu prea am respectat cantitatile, dar tot au iesit foarte bune.
Eu dupa ce le-am modelat sub foarma de bilute, le-am pus intr-o cutiuta cu capac si le tin "la vedere", ca sa nu uitam de ele
Eu zic ca cu aceste bombonici satisfaceti si pofta copiilor pe care o au uneori pentru gustul dulce si sunt si foarte sanatoase si energizante.
Sa-mi spuneti cum au iesit si daca au fost apreciate.

Eu cred ca pot fi indicate si aspirantelor.




Bomboane energizante cu polen de albineIngrediente: 2 lingurite polen, 2 linguri miere lichida, miezul de la 10 nuci dat prin masina sau pisat, 1 lingurita de fulgi de grau, un varf de cutit de pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amesteca cu polenul pana se omogenizeaza (polenul poate fi macinat cu rasnita electrica de cafea pentru ca amestecul sa fie mai omogen); se adauga pe rand fulgii de grau, miezul de nuca si busuiocul. Totul se amesteca foarte bine. In final, trebuie sa rezulte o pasta foarte groasa, care se poate modela sub forma unor mici sfere. In cazul cand compozitia este prea subtire, se mai adauga fulgi de grau; daca este prea groasa, se adauga miere in plus.
Administrare: Se iau doua bomboane inainte de fiecare masa sau atunci cand avem de facut eforturi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-doua bomboane pe zi, cu conditia sa nu faca un alt tratament cu polen de albine.
Indicatii: Acest medicament inedit este indicat in toate formele de astenie, precum si pentru stimularea activitatilor intelectuale. In cazul cand taie pofta de mancare, se administreaza intre mese. In ciuda gustului delicios, in cantitatile indicate nu ingrasa, ci din contra, ajuta la normalizarea greutatii corporale.


ROXANE:
Vreau sa va spun si voua dragi mamici o reteta de siropel tare gustos si usor de facut pe care fata mea (care este tare pretentioasa) il bea cu placere mai ales ca este NATURAL.

4 cani (de ceai) cu zahar
4 cani (de ceai) cu apa
4 buc. fructe (lamai, portocale, grefe)

Apa, zaharul si coaja rasa de la o portocala si o lamaie se pun la fiert. Cand siropul devine mai gros (cam ca uleiul)se lasa la racit; se pune peste zeama de la fructe, se strecoara si se pune la rece. Se serveste cu apa minerala sau plata.
Aceasta reteta se poate adapta dupa cum doreste fiecare, insa se tine cont de faptul ca ingredientele trebuie sa fie in proportie de 1 la 1 (la o cana de apa, o cana de zahar si un fruct).

Sete buna la pitici si mamici


VERONICAI
Am si eu pentru tine 3 retete pentru copii care au implinit 8 luni

SUPA DE MERE CU SMANTANA
6 mere, 2 linguri faina, 100 ml lapte, 100 ml smantana, 2 linguri zahar, 2 l apa, sare

Spala bine merele si taie-le in felii subtiri. Pune-le apoi la fiert in apa cu sare. Cand merele s-au inmuiat, adauga faina dizolvata in lapte si amesteca bine. Lasa oala la foc potrivit, ca sa fiarba usor, cam zece minute. Adauga zaharul si smantana si mai lasa cateva minute la foc mic. Faina se poate inlocui cu un galbenus batut cu smantana si diluat cu supa.

PIURE DE CARTOFI CU SFECLA
500 g sfecla rosie, 250 g cartofi, 50 g unt, 100 ml lapte, 1 lingurita seminte sfaramate de chimen, sare

Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit. Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn. Potriveste de sare.
SFAT: Acest piure este indicat si copiilor anemici.

MANCARE DE MORCOVI
500 g morcovi, 1 lingurita zahar, 50 ml smantana, 50 g unt, 1 legatura patrunjel verde, sare

Curata morcovii, spala-i si taie-i in rondele. Pune-i la calit intr-o cratita cu unt si cu atata apa cat sa ii acopere. Cand morcovii s-au inmuiat, adauga zaharul si smantana in care ai dizolvat faina. Mai lasa mancarea la foc potrivit, timp de 5 minute, ca sa fiarba usor. Potriveste de sare si presare pe deasupra patrunjel verde tocat marunt.



LIVIU'S
Granola cu mere
500 g mere, curatate de coaja si seminte, taiate bucatele.
30 cl suc de mere
1/2 lingurita de scortisoara
15 cl frisca batuta
75 g granola (cereale - grau sau orez - cu ciocolata)
Puneti intr-o craticioara merele, sucul de mere si scortisoara. Fierbeti sub capac 10-15 minute.
Zdrobiti totul cu furculita, puneti capacul si lasati sa se raceasca.
Impartiti jumatate din compozitie in 4 cupe individuale, repartizati deasupra jumatate din frisca, apoi boabele de granola. Repetati operatia, terminand cu granola.

Porridge (dupa 8 luni)
50 g fulgi de ovaz
25 cl lapte
10 g zahar pudra (1 lingura de supa)

Turnati laptele si fulgii de ovaz intr-o craticioara. Amestecati. Puneti la fiert, la foc mic, pana da in clocot. Amestecati tot timpul cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda.
Imediat ce compozitia se ingroasa, trageti de pe foc. Rasturnati totul in castronelul bebelusului.
Presarati cu zahar pudra. Amestecati pana se raceste la o temperatura convenabila pentru bebelus.

Granite de struguri
100 g struguri albi
100 g struguri negri
40 cl suc de struguri
2 linguri suc de lamaie
50 g zahar tos, foarte fin

Cojiti si scoateti samburii din struguri. Taiati-i in bucatele mari.
Amestecati sucul de struguri, cel de lamaie si zaharul, pana acesta din urma se topeste. Varsati amestecul obtinut peste pulpa de struguri intr-un vas metalic si lasati 30 minunte la congelator. Pe masura ce pasta se intareste, amestecati-o cu furculita.
Cand granita a capatat consistenta moale, pastoasa, serviti.

Babka, prajitura poloneza (incepand cu varsta de 1 an)
200 g unt moale, insa nu topit
15 g unt
1 castronas zahar pudra
4 oua
2 castronase faina
1 pachet drojdie pudra
1 pachet zahar vanilat
1 lamaie si coaja de la lamaie data prin razatoare
1 cutie mica de lapte fara zahar
- Intr-un castron mare puneti zaharul, zaharul vanilat si untul moale si amestecati-le pana ce continutul devine omogen. Adaugati apoi ouale unul cate unul. Luati acum faina din primul bol si adaugati-o progresiv in acest amestec pana ce capata consistenta unui paste.
- Apoi varsati laptele concentrat pana ce amestecul va fi mai putin gros. De indata ce ati amestecat drojdia pudra cu faina din al doilea bol, incepeti sa adaugati si acest amestec putin cate putin in compozitia initiala.
- Daca amestecul este bine legat, adaugati lamaia si coaja de lamaie.
- Alegeti o forma perforata in centru (stil savarina) si ungeti-o cu unt. Puneti apoi amestecul in ea. Puneti in cuptor la foc mediu timp de 20 de minute, apoi la foc mic pentru coacere in profunzime, timp de 20 - 30 de minute.
- Pentru a sti daca "babka" dvs. este gata, infigeti in ea un cutit. Daca lama cutitului este uscata, inseamna ca prajitura este coapta!
- Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Puteti pune zahar glasat cat timp este calda.
Varianta: impartiti compozitia in doua, adaugati ciocolata pudra in una dintre parti si turnati succesiv cele doua compozitii.
Astfel, "Babka" va iesi marmorata!

Turta dulce (incepand cu 12 luni)
200 g miere lichida
100 g zahar
1 pahar cu lapte
250 g faina
½ lingurita de cafea de arome "special pentru turta dulce"
(10 g scortisoara, 15 g anason verde, 5 g vin muscat, 5 g cuisoare)
1 varf de scortisoara pudra
1 saculet drojdie chimica

Aromele: Cantitatile de arome de mai sus sunt importante si necesare, iar acest amestec este de preferat sa se faca amestecandu-le intr-o rasnita de cafea. Luati cantitatile necesare pentru aceasta reteta si pastrati restul intr-un borcan ermetic, pentru alte prajituri.
Topiti la foc mic mierea si zaharul pana ce devin un amestec lichid. Adaugati laptele caldut, apoi faina amestecata cu drojdia. Amestecati totul pentru a obtine o pasta uniforma si fara cocoloase. Adaugati apoi aromele (si scortisoara) si amestecati din nou. Intindeti pasta intr-o forma de chec unsa in prealabil cu unt. Fierbeti cam 50 minute la 150 grade. Verificati daca e facuta infingand un cutit in mijlocul prajiturii. Daca ramane in picioare, este gata! Lasati sa se raceasca inainte de a o servi. Daca veti pune si putin unt pe deasupra, va fi un deliciu!

Compot de prune (dupa 6 luni)
5 prune
1 lingura cu apa
o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati prunele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…
Fierbeti prunele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Zdrobiti prunele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.

Compot de corcoduse (dupa 6 luni)
5 corcoduse
1 lingura cu apa
o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati corcodusele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…
Fierbeti corcodusele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Zdrobiti corcodusele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.

"Victoria's Favorite"(Banana cu branza de vaci - de la 4 luni)
branza de vaci preparata in casa (o cana mare de lapte proaspat se fierbe in baie de aburi cu 2 pastile de calciu lactic. Se amesteca, din cand in cand, pana in momentul in care se separa branza; se strecoara.)
banana proaspata
miere de albine (facultativ)
Branza de vaci se amesteca cu banana si mierea de albine pana devine un pireu omogen.
Se poate servi la masa de seara.
De asemenea, branza de vaci preparata in casa poate fi servita bebelusilor in combinatie cu alte fructe si legume de sezon sau cu sirop natural de fructe, in functie de preferintele copilului. Aceasta branza preparata in casa este diferita de cele din comert prin faptul ca la preparare nu se utilizeaza fermenti, este usor digerabila si acceptata cu placere de copil.


Prajitura de Savoie cu nuca de cocos(dupa 12 luni)
Pentru 6 persoane:
170 g de zahar
4 oua
30 g de nuca de cocos rasa
80 g de faina sau 40g de faina + 40g de fecula de cartofi
Incalziti cuptorul la 180ºC (termostat 5).
Separati albusurile de galbenusuri, si amestecati galbenusurile cu zaharul. Adaugati nuca de cocos si faina (+ fecula). Amestecati totul bine. Bateti albusurile pana obtineti o spuma tare, pe care o incorporati in amestecul de galbenusuri. Amestecati, apoi, pana obtineti o pasta omogena.
Puneti preparatul intr-o forma unsa cu unt si dati-o la cuptor. Lasati sa se coaca 45 de minute (termostat 4/5 - 180ºC) si, apoi, ospatati-va.

Baby Crumble (dupa 12 luni) Pentru 4 portii:
125 g de faina
100 g de unt
60 g de zahar
sucul de la o jumatate de lamaie
2 mere
125 g de dulceata de fructe rosii
Inmuiati untul taiat in bucatele intr-un castronas.
Incorporati faina si zaharul, framantand amestecul cu mana (curata), pentru a obtine o coca.
Curatati de coaja si scoateti samburii de la mar.
Taiati marul in felii subtiri. Aranjati feliile de mar pe fundul unei forme unse cu unt, si turnati deasupra sucul de lamaie.
Acoperiti feliile de mar cu dulceata, apoi cu aluatul pe care il faramitati.
Lasati sa se coaca 30 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 150º (termostat 5).
Compot de mere si pere cu scortisoara
(dupa 4 luni)
1 para mica curatata si taiata in bucati
1 mar mic curatat si taiat in bucati
putina scortisoara praf
Se fierb fructele intr-o cratita cu putina apa cam 20 de minute. Se adauga scortisoara, se zdrobesc fructele si se amesteca totul. Se serveste.


Compot de caise (dupa 4 luni)
3-4 caise frumoase, bine coapte
1 lingura cu zahar pudra sau cu zahar nerafinat
Se spala caisele, se desfac in 2 bucati, li se scot samburii, se presara zaharul pe ele si se lasa la macerat in jur de 10 minute, pana se dizolva zaharul. Se pun caisele intr-o cratita cu o jumatate de pahar de apa si se lasa sa fiarba in clocot pe foc mic, timp de 15 minute. Dupa aceea se strivesc caisele, se amesteca si se pun intr-o cupa mica, se lasa pana ce devine caldut, apoi se da bebelusului sa manance.

Banane cu suc de lamaie (dupa 5 luni)
3 banane
cateva picaturi de suc de lamaie

Se curata bananele de coaja si se cufunda in apa clocotita. Se lasa sa fiarba 5 minute. Bananele fierte se strivesc si se amesteca cu sucul de lamaie. Bananele se pot coace in coaja pe gratar sau in cuptorul traditional. Rezultatul este delicios.
Compot de cirese cu iaurt gras (dupa 5 luni)
1 pumn mare de cirese rosii, bine coapte
1 lingura cu zahar pudra
3 linguri cu apa
60 g de iaurt gras
Se spala ciresele si li se scot coditele si samburii. Se pun intr-o cratita cu zaharul si apa. Se fierb pe foc mic in jur de 15 minute. Apoi, se strivesc pana se obtine un pireu (sau compot), se lasa sa se raceasca putin si se serveste impreuna cu iaurt gras pentru a indulci pireul (compotul) de cirese.

Crema de orez (dupa 6 luni)
Se ia o ceasca ca unitate de masura
1 masura de orez zdrobit fin sau sfarimat
1 masura de lapte
3/4 de masura de zahar pudra
7 masuri de apa
1/2 de masura de apa de floare de portocal
Se pun toate ingredientele (cu exceptia florii de portocal) intr-o oala, preferabil de fonta, pe foc mic amestecand incontinuu. Cand continutul oalei incepe sa fiarba, se adauga floarea de portocal, si se mai lasa sa fiarba, amestecand in continuare. Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc si se pune in castronase termorezistente. (Crema se poate decora cu scortisoara praf). Se pune crema la rece.

Spuma de pere si ananas (dupa 6 luni)
1 para mica curatata si taiata in bucat
cateva bucati de ananas
jumatate de lingurita cu suc de lamaie
1 lingurita cu zahar pudra
Se strivesc para si ananasul, se amesteca bine cu mixerul, se adauga sucul de lamaie si zaharul, si se serveste.

Fructe cu branza dulce (dupa 7 luni)


jumatate de ceasca cu branza dulce
jumatate de ceasca cu fructe proaspete, crude sau fierte (orice fruct)
4-6 lingurite cu suc de portocale
2 lingurite cu miere Se zdrobesc si se amesteca toate ingredientele, iar crema obtinuta se pune la frigider pentru a se raci. Se serveste rece.

Banana cu ciocolata (dupa 8 luni) 1 banana
5 patratele de ciocolata cu lapte (sau amaruie, dupa gust)
Se taie toata banana pe lungime, se pun patratelele de ciocolata in interiorul bananei, si se baga la cuptor, la temperatura medie, un sfert de ora. Se asteapta putin pentru a se raci. Desertul este gata!!!


Sufleu de cartofi dulci si de caise (dupa 8 luni)
4 caise frumoase, bine coapte (sau 5 caise uscate
nectar de caise
jumatate de ceasca cu iaurt
jumatate de cartof dulce, de marime medie, fiert
1 lingurita cu zahar pudra
Se lasa caisele uscate sa se inmoaie in nectar toata noaptea. Se strivesc caisele, se amesteca cu nectarul si cu iaurtul natural pana se obtine un pireu. Se adauga jumatatea de cartof si zaharul. Se amesteca bine pana se obtine consistenta unei budinci. Pentru ca sufleul sa fie mai moale, mai fluid se pune mai mult nectar de caise. Se serveste.

Mar cu banana la cuptor (dupa 8 luni) (Pentru 2 portii)
1 mar
1 banana
lingura si jumatate cu zahar
jumatate de lamaie
2 frunze de menta
Din doua foi de aluminiu se confectioneaza doua corabioare mici. Se curata fructele si se taie in cubulete (atentie la samburii de mar). Se stropesc fructele cu sucul de lamaie pentru a-si pastra vitaminele si a nu se innegri. Deasupra fructelor se presara zaharul si bucatele de menta. Se pun fructele in corabioare, care se inchid si se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220°C (termostat 7), unde se tin 15 minute. Se serveste caldut, avand grija la bucatile de menta.

Cosulete cu mandarine si cu crema de ciocolata alba (dupa 1 an)(Pentru 4 portii)
4 mandarine
100 g de ciocolata alba
60 g de zahar pudra
2 linguri cu apa
4 linguri cu smantana proaspata
Se topeste ciocolata alba pe foc foarte mic, intr-o craticioara cu fund anti-adeziv (de care nu se lipeste ceea ce se gateste in cratita), cu zaharulsi apa in 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se decupeaza coaja mandarinelor in asa fel incat sa se obtina mici castronase (ca si cum li s-ar scoate mandarinelor palaria sau capacul), si avand grija sa nu se deterioreze feliile de mandarina, se scoate tot fructul din coaja fara a rupe coaja deloc. Se bate usor smantana proaspata, si se incorporeaza impreuna cu feliile mandarinelor (taiate in doua) in ciocolata topita. In final, se tranvazeaza cu grija aceasta crema groasa in cosuletele formate din coaja mandarinelor. Se serveste rece si proaspat.

Crema de ciocolata (dupa 1 an)(Pentru 4 portii)
3 galbenusuri de ou
jumatate de litru de lapte
60 g de ciocolata amaruie
Se rupe ciocolata in bucati si se topeste in bain-marie. Se adauga laptele caldut si galbenusurile batute, si se amesteca. Se pune crema obtinuta pe foc, intr-o cratita, si se amesteca incontinuu (dar nu se lasa sa clocoteasca pentru ca crema sa nu se taie/ sa nu se acreasca). Se tine pe foc pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si se serveste.

Crema de banane (dupa 18 luni)
1 banana
1 iaurtel
jumatate de lingurita cu zahar pudra
1 lingurita cu suc de lamaie

Se curata de coaja banana si se striveste cu ajutorul unei furculite. Se amesteca bine cu iaurtelul, zaharul si sucul de lamaie. Se serveste.


Clatite cu rosii (dupa 12 luni)(preparare: 90 min./prajire: 10 min.)
o ceasca de supa de rosii (250 ml)
doua bucati de branza
40 g de faina
50 ml de lapte pus la prins
1 ou
doua lingurite de ulei
busuioc
sare
Se varsa faina intr-o salatiera. Se adauga sarea, oul, laptele si 150 ml de supa de rosii. Se amesteca aluatul si se lasa o ora deoparte. Adaugati uleiul chiar inainte de a face clatitele. Prajiti intr-o tigaie unsa cu ulei clatite cu diametrul de 10 cm si pastrati-le la cald. Intindeti branza pe toata suprafata clatitelor apoi acoperiti cu restul de supa. Presarati busuioc. A se servi clatitele caldute.

Tarta cu dovlecel (dupa 10 luni)(pregatire: 10 min./coacere: 10 + 20 min.)
150 g dovlecel
1 nuca de unt
1 praf de sare
patrunjel tocat
1 ou 2 linguri branza de vaci
Spalati dovlecelul, curatati-l de coaja, apoi taiati-l rondele. Fierbeti la abur timp de 10 minute. Dupa ce s-a racit putin, mixati-l cu mixerul. Bateti oul ca pentru omleta, adaugati branza, pireul de dovlecel si praful de sare. Puneti amestecul intr-o forma unsa cu unt si coaceti in cuptor la bain-marie timp de 20 minute (termostat 7).

Clatite marocane (dupa 6 luni) 500 g. de gris fin
½ litru de lapte caldut
15 cl (150 ml) de apa (sau echivalentul unui pahar de ceai)
3 galbenusuri de ou
40 g. de drojdie de panificatie
Pregatirea aluatului: amestecati toate ingredientele impreuna intr-un recipient adanc, pana se obtine o pasta grasa si putin fluida. Lasati coca sa se odihneasca o jumatate de ora.
Coacerea: Cu un polonic micut "special pentru clatite", turnati aluatul intr-o tigaie cu teflon (care nu lipeste), neunsa cu unt, si care a fost incalzita in prealabil. Pe foc mediu, lasati sa se coaca clatita (care trebuie sa fie destul de groasa) pe o singura parte, pana cand aluatul face zeci de gauri (este foarte important, deoarece aceasta este particularitatea clatitelor marocane). Luati clatita de pe foc, asezati-o pe o farfurie, ungeti-o cu unt, si repetati aceeasi operatie pentru clatitele care urmeaza.
Puteti servi clatitele cu zahar sau cu dulceata, sunt delicioase!
Pentru adulti, sau pentru copiii mai mari, puteti servi clatitele cu ceai de menta (foarte dulce).

Sandwich cald cu branza si sunca (dupa 12 luni)
2 felii de paine (luati o paine feliata)
o jumatate de felie de sunca
branza gruyere (o varietate de svaiter) rasa
unt

Prajiti painea la prajitor/toaster.
Ungeti cu unt feliile calde de paine, si puneti sunca pe una dintre ele.
Sandvisul fiind facut, acoperiti-l cu branza gruyere rasa si cu o bucatica de unt cat o nuca.
Dati la cuptor, si lasati cateva minute, la pozitia gratar, pana cand branza se topeste.
Taiati sandvisul in bucatele, pe care le aranjati pe farfuria micutului.

Orez OLE! (dupa 12 luni)
Pentru 4 portii:

1 litru de lapte
180 g de orez cu bobul rotund
2 oua
150 g de zahar pudra
1 baton de vanilie
sare
Fierbeti orezul 5 minute in apa care clocoteste. Scurgeti orezul de apa, apoi lasati-l sa fiarba pe foc mic in laptele parfumat cu batonul de vanilie. Cand orezul a absorbit tot laptele, luati cratita de pe foc si scoateti batonul de vanilie. Bateti ouale cu telul, incorporand treptat zaharul. Adaugati ouale peste orez, puneti totul intr-o forma unsa cu unt, si dati 10 minute la cuptor, termostat 3. Serviti caldut.

Lapte cu zahar ars (caramel) (dupa 4 luni)
20 cl (200 ml) de lapte
10 g de zahar
Se incalzeste laptele, apoi se pune deoparte. Se topeste zaharul cu putina apa la foc mic intr-o cratita cu fund gros. Se lasa pe foc pana ce zaharul devine de culoare auriu inchis. Se stinge focul, se toarna tot laptele deodata, se amesteca foarte bine zaharul ars cu laptele, si se serveste cu biberonul avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Sodou cu vanilie (dupa 5 luni)
20 cl (200 ml) de lapte
1 galbenus de ou
1 pachetel de zahar vanilat
Se incalzeste putin laptele. Intr-un castronas se bate bine cu telul galbenusul cu zaharul vanilat pana se obtine o spuma. Se dilueaza cu laptele si se serveste cu biberonul avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Milk-shake (cocktail de lapte) cu fructe rosii (dupa 5 luni)
120 ml de lapte pentru varsta a doua
o jumatate de banana taiata in bucati
cateva bucati de capsuni si de zmeura (eventual congelate)
1 lingurita cu zahar pudra
Se zdrobesc fructele si se amesteca cu laptele cu mixerul pana se obtine o crema groasa. Se adauga zaharul si se serveste.
Iaurtel cu fructe proaspete (dupa 5 luni)
1 iaurtel
1 fruct de sezon
Se zdrobeste fructul, se amesteca cu iaurtelul. Se serveste.

Fructe cu biscuiti (dupa 6 luni) 1 biscuit pentru bebelusi
unul sau mai multe fructe proaspete
Se rupe biscuitul in bucati si se pune sa se inmoaie in sucul fructelor. Se striveste biscuitul imbibat cu sucul de fructe si se amesteca bine, apoi se serveste.

Spuma mentolata de capsuni (dupa 6 luni)
100 g de capsuni (sau fragi)
2 iaurtele cu 40% grasime
1 pachetel de zahar vanilat
sucul de la un sfert de lamaie
cateva frunze de menta proaspata bine spalate
Se spala bine capsunile, li se scot coditele, se strivesc si se amesteca cu iaurtelul, zaharul vanilat, sucul de lamaie si frunzele de menta pana se obtine o crema spumoasa. Se serveste imediat intr-un castronas. Este delicioasa!

Paine cu scortisoara (dupa 12 luni) cateva felii de paine alba uscata sau de briosa uscata
o farfurie de supa cu lapte semismantanit
1 ou
putin zahar pudra
putina scortisoara praf
Se inmoaie feliile de paine sau de briosa in laptele batut cu oul. Apoi, se prajesc intr-o cratita pe ambele parti. Se amesteca zaharul pudra cu scortisoara si se presara pe feliile rumenite. Se serveste avand grija ca bebelusul sa nu se friga.

Milk-shake cu fructe (dupa 7 luni) 120 ml de lapte semismantanit pasteurizat (sau lapte pentru varsta a doua)
o jumatate de banana sau o piersica (sau orice alt fruct copt)
sucul de la o jumatate de lamaie
2 linguri cu suc de portocale
putin zahar vanilat
Se curata si se taie fructul in bucatele, se stropeste cu sucul de lamaie si se zdrobeste. Se adauga laptele, zaharul vanilat, sucul de portocale si se amesteca totul pana se obtine o crema groasa. Se serveste imediat cu biberonul care are tetina cu gaura mare.

Branza dulce/sarata (dupa 8 luni)
un sfert de branza dulce
un sfert de para curatata de coaja si taiata in bucati
1 lingurita cu apa sau cu suc de pere
3 linguri cu cascaval ras
Se pun branza dulce, perele, apa sau sucul de pere in mixer, se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un pireu. Se garniseste cu cascaval. Se poate da bebelusului sa manance aproximativ o treime de ceasca.

Gris cu lapte (dupa 9 luni)
Pentru 2 portii
500 ml de apa
6 masuri de lapte pentru varsta a doua
30 g de gris fin
2 linguri cu zahar
jumatate de pachetel de zahar vanilat
Se fierbe grisul in 300 ml de apa timp de 15 minute, apoi se adauga 200 ml de apa, laptele praf, zaharul si zaharul vanilat. Se lasa sa fiarba 10 minute amestecand in continuu. Se serveste la temperatura adecvata.

Prajitura cu iaurt (dupa 12 luni)
1 borcan de iaurt
3 borcane (1 borcan = echivalentul continutului borcanului de iaurt utilizat) cu faina
1 borcan cu zahar
o jumatate de borcan cu ulei
2 oua
1 pachetel de zahar vanilat
jumatate de pachetel de drojdie
putina sare
Se amesteca toate ingredientele si se pun la copt in cuptorul incins la 200°C, unde se tin timp de 30 de minute. Dupa ce prajitura este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin inainte de a i-o servi bebelusului.
Reteta poate fi modificata dupa dorinta celui care o prepara, adaugand fructe sau pasta de ciocolata.


File de calcan cu lapte (peste 6 luni)
(preparare: 40 min./fierbere: 50 min.)
30 g file de calcan
1/2 ceasca de lapte
10 g unt
orez fiert
Adaugati peste lapte o jumatate de ceasca de apa si puneti pe foc. Cand a inceput sa dea in clocote, adaugati pestele si lasati-l sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Scurgeti pestele, adaugati cateva lingurite de orez fiert si zdrobit bine si serviti cu putin unt topit.

Mancare de peste cu fasole verde si frunze de hasmatuchi (dupa 6 luni)(preparare: 40 min./fierbere: 50 min.)
250 g de fasole verde
100 ml de lapte
40 g de peste
o lingurita de faina
1 galbenus de ou proaspat
1 frunza de hasmatuchi
Se desface fasolea verde si se spala. Se fierbe 15 minute in putina apa fara sare. Se adauga pestele si se mai lasa la fiert 4 minute. Se scurge fasolea, apoi se pune in mixer pentru a obtine o pasta care se aseaza in doua tavi. Se pune apoi pestele in mixer si se adauga laptele, galbenusul de ou, faina si frunza de hasmatuchi. Dupa ce se amesteca totul, se pune compozitia in cele doua tavi de fasole verde si se da la cuptor (180°C la termostat 6).

Crochete de merlan (dupa 8 luni) 1 fileu de merlan
2 cartofi
1/2 ou
unt
sare
patrunjel tocat
Se fierb cartofii in apa sarata
Se trece prin masina de tocat fileul de peste crud. Se curata si de zdrobesc cartofii.
Se amesteca merlanul cu cartofii, se adauga patrujel, sare si o jumatate de ou. Se fac crochetele. Se pun intr-o forma rezistenta cu unt cat o nuca.
Se lasa sa se rumeneasca cateva minute la cuptor

Peste de aprilie (dupa 6 luni)
40 g de file de peste slab (carne de morun proaspata,merlan…)
1 dovlecel
1 morcov mic
o picatura de ulei de masline
o felie de lamaie
Spalati si curatati legumele, dati-le prin razatoare pentru a obtine lamele mici.
Puneti legumele pe o foaie de aluminiu, deasupra legumelor asezati fileul de peste, si bagati foaia de aluminiu in cuptorul incalzit in prealabil la 250º ( termostat 7-8).
Turnati cateva picaturi de ulei si de lamaie.
Inchideti hartia de aluminiu si lasati-o in cuptor 6-8 minute.
Cand sunt gata, zdrobiti legumele si pestele, si aranjati preparatul in farfuria bebelusului, dandu-i forma unui peste.

Morun cu gris (dupa 8 luni)
1 felie de morun
20-25 g gris
1/2 pahar de lapte
unt
sare
O felie mica de morun se fierbe la bain-marie. Se stropeste cu suc de lamaie. Se desface in lamele.
Se fierbe grisul 10 minute in lapte. Se sareaza, se adauga unt si cateva picaturi de ulei de masline. Se prepara un pireu de rosii. Se amesteca totul.

Crochete de peste cu conopida (dupa 8 luni)(preparare: 15 min./coacere: 4 min.)
1 ceasca de pireu de conopida
80 g de carne de morun proaspat
1 felie de paine fara coaja
1 lingurita de ulei
2 frunze de tarhon(sau de creson)
suc de lamaie
sare
lapte degresat
Spalati, apoi pasati pestele cu mixerul. Puneti pestele pasat intr-un castron si adaugati miezul de paine inmuiat in prealabil in lapte si stors, tarhonul curatat si sucul de lamaie. Amestecati totul astfel incat sa obtineti un amestec omogen. Adaugati un praf de sare. Faceti rulouri. Intr-o tigaie rumeniti crochetele 4 minute. Serviti-le apoi cu pireul de conopida incalzit.
File de batog cu sos verde(dupa 8 luni)
1 file micut de merlan (40-50 g.)
1 lingura (rasa) cu faina
100 ml de lapte
putina nucsoara praf
o mana de frunze de spanac (sau de creson)
o bucatica de unt cat o aluna
1 - Spalati cu grija frunzele de spanac, puneti-le intr-o craticioara, fara apa sau unt, acoperiti craticioara si lasati-o 5 minute pe foc mic. Dupa aceea, scurgeti spanacul si treceti-l prin mixer.
2 - Intre timp, fierbeti laptele pana da in clocot, apoi, puneti-l deoparte. Intr-o craticioara, topiti untul la foc mic pana cand face putina spuma. Adaugati faina, si amestecati bine pentru a nu se forma cocoloase. Turnati, apoi, laptele cald si nucsoara, si amestecati bine. Lasati sa fiarba la foc foarte mic timp de 5 minute, amestecand in continuu, pana cand sosul alb se ingroasa. Luati craticioara cu sosul de pe foc. Adaugati frunzele de spanac zdrobite in acest sos si amestecati bine.
3 - Fierbeti pestele in baie de aburi (sau in apa cu diferite mirodenii) timp de 5 minute. Dupa ce a fiert, scoateti-i oasele si faramitati-l. Turnati sosul deasupra si serviti.
Puteti servi acest fel de mancare cu putin orez sau morcovi fierti in apa.
File de morun proaspat cu anason(dupa 6 luni)
40 g file de morun proaspat
jumatate de bulb de anason (aproximativ 120 g)
cateva frunze de busuioc
1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se spala anasonul, apoi se pune intr-o cratita cu apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc mediu in jur de 30 de minute. Se spala frunzele de busuioc si se taie foarte marunt cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie (sau cu un cutit foarte ascutit). Dupa ce anasonul a fiert, se zdrobeste pana devine ca un pireu, apoi se amesteca cu busuiocul. Intr-o tigaie cu teflon (de care nu se lipeste ceea ce prajesti) se frige pestele. Apoi, se aranjeaza pestele in farfuria bebelusului, dupa ce, in prealabil, i s-au scos oasele si a fost farimitat/maruntit. Se adauga pireul de anason si se serveste.

Brandada de peste (dupa 5 luni)1 cartof mare
20 g file de merlan
30 ml de lapte semismantanit
putin pesmet pisat fin
1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se fierbe cartoful taiat in bucati intr-o cratita cu apa aproximativ 15 minute. Intr-o alta cratita se fierbe pestele in apa cu diverse mirodenii in jur de 10 minute. Se zdrobeste cartoful pana se obtine un pireu si se adauga laptele. Se pune jumatate din pireul obtinut intr-un recipient uns cu unt, se adauga un strat de peste si se acopera cu restul de pireu si cu pesmet. Se da la cuptor si se tine pana se rumeneste usor, apoi se serveste.

Anghinare marina (dupa 5 luni)
20 g file de morun proaspat
2 bucati de anghinare (sau 2 inimi de anghinare deja fierte)
putin suc de lamaie
1 bucatica de unt de marimea unei alune

Se spala bine cele 2 bucati de anghinare si se fierb in bain-marie aproximativ 15 minute (sau mai rapid: se tin anghinarele umede, infasurate intr-o folie de plastic cam 8 minute in cuptorul cu microunde). Se fierbe pestele, caruia i-ati scos oasele in prealabil, in apa in care se pun condimente. Dupa ce anghinarea a fiert, i se rup frunzele. Pestele fiert si inimile de anghinare se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un pireu gras. Se stropeste totul cu putin suc de lamaie (pentru a nu se innegri), se adauga untul, se amesteca si se serveste.

Crema de egrefin/morun afumat (dupa 8 luni)
1 cartof mare
80 g de file de egrefin afumat
200 ml de lapte semismantanit
o jumatate de ceapa
o frunzulita de dafin
2 lingurite cu smantana proaspata

Se desareaza pestele in apa rece timp de o ora si jumatate, schimband apa la fiecare sfert de ora. Se pune, apoi, pestele intr-o cratita cu lapte fierbinte si se lasa sa fiarba in jur de 5 minute. In acest timp, se taie ceapa marunt, si se taie si cartoful. Se scoate pestele din lapte, si in locul lui se pun ceapa tocata marunt, dafinul si cartofii (legumele trebuie sa fie complet acoperite cu lapte, de aceea mai puteti adauga lapte daca este necesar). Se lasa sa fiarba pe foc mic aproximativ 20 de minute. Dupa ce legumele au fiert, se scoate frunza de dafin, se zdrobesc legumele si se amesteca cu smantana proaspata pana se obtine o crema groasa. In final, se adauga egrefinul afumat, care a fost in prealabil farimitat, se amesteca si se serveste.

Frigarui de peste (dupa 12 luni)
40 g de peste (morun proaspat, somon si ton
4 tomate bine coapte
4 bucatele de broccoli (conopida italiana)
2 linguri cu ulei de masline
2 lingurite cu suc de lamaie
Se taie fiecare peste in 4 bucati si se marineaza la rece in sucul de lamaie si in ulei timp de o ora. Se pune brocoli intr-un sfert de litru de apa sarata in clocot si se fierbe 5 minute.
Se realizeaza, apoi, frigaruile, intercaland pestele, tomatele si brocoli. Se prajesc intr-o tigaie.

Merlan cu branza gen svaiter (dupa 18 luni)
1 file mic de merlan (aproximativ 30 de grame
jumatate de dovlecel
1 lingurita cu branza gen svaiter rasa
2 lingurite cu lapte
putina sare
putin patrunjel
Pestele, pe care s-a presarat sare, se prajeste in unt intr-o tigaie. Pe el se presara branza si se stropeste cu laptele. Se acopera tigaia si se lasa sa fiarba 5 minute. Se taie dovlecelul in rondele si se fierbe in bain marin impreuna cu patrunjelul. Dupa ce au fiert toate, se scoate patrunjelul si se serveste.


GHIVECI DE LEGUME CU OREZ
2 cartofi,2 ardei,un dovlecel,o ceapa,100g orez,o lingura pasta de tomate,putin patrunjel,sare.

toate legumele se spala si se taie cubulete mici apoi se pun intr-o cratita cu putin ulei si apa cat sa le acopere.se fierb inabusit.orezul se spala si se fierbe separat in 2 cani de apa.cand a fiert orezul il amestecam cu legumele si mai completam cu o cana de apa.se adauga pasta de tomate si se mai fierbe 15-20min,amestecand mereu sa nu se prinda.se pune putina verdeata si sare.


DANIELAC
Crema de orez (de la 6 luni)
Se foloseste o ceasca ca unitate de masura.

1 masura de orez zdrobit fin sau sfarimat
1 masura de lapte
3/4 de masura de zahar pudra
7 masuri de apa

Se pun toate ingredientele intr-o oala, preferabil de fonta, pe foc mic amestecand incontinuu.
Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc si se pune in castronase termorezistente.
(Crema se poate decora cu scortisoara praf). Se pune crema la rece.
pofta buna!!!


Sufle de legume (de la 12 luni)

3 carote
2 cartofi
unt
sare
2 lingurite de lapte concentrat
1 ou
Fierbeti cartofii si morcovii. Curatati de coaja si taiati bucatele. Le zdrobiti cu presa de pireu. Amestecati cu untul, sarea, laptele concentrat si galbenusul de ou. Bateti albusul spuma si inglobati usor in pireu. Varsati totul in forme mici, unse cu unt. Coaceti la cuptor la foc moale, aproximativ 20 minute (supravegheati coacerea).



Pireu de dovleac si galbenus de ou (de la 5 luni)
140 g de dovleac
1 ou tare

Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si, bineinteles, coaja, apoi se taie in bucati. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Intre timp se fierbe un ou tare. Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste.


DELIA GROZAV

Fasole verde cu carne de vita. -dupa 2 ani
Fasolea congelata se fiebe 20- 30 de minute in apa putina cu ceapa si sare.
Carnea o gatesc tocanita in cantitate mai mare cu ceapa calita usor, putin ardei capia(pus la borcan cu sare),sare. se prajeste carnea 1 minut se acopera cu apa si se fierbe 1 ora si 30 minute. Apoi o maruntesc la robot si o pun in ambalaje de Danonino la congelator si scot cate o portie pentru o masa.
Prepar un sos alb cu o lingurita cu varf de faina, o lingurita de unt, si 100 ml lapte, un pic de sare.
Amestec fasolea maruntita putin cu carnea si sosul si papica e gata.
pofta buna.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de ADRIANNA

SUPA-CREMA DE CONOPIDA - dupa 12 luni


-200 g conopida proaspata
-2 linguri brinza bine amestecata(40%grasime)
-25 cl supa de pasare
-un virf de nuca pudra
Taiati conopida bucatele mici si clatiti-le foarte bine sub un jet de apa.Intr-o caserola,incalziti putin ulei si adaugati conopida putin cite putin pina ce amestecul devine o pasta(aprox 5 minute).Adaugati apoi supa de carne de de pasare, acoperiti si lasati pe foc mic aproximativ un sfert de ora.Daca dupa acest interval de timp amestecul este pastos,luati de pe foc,adaugati brinza si nuca pudra.Amestecati bine pina ce devine o supa crema.Si gata puteti sa serviti.Sa aveti pofta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de maska

CONOPIDA CU CARNE - dupa 12 luni

eu fac mincare de conopida cu carne de pui sau vitel pentru copii dar ne place foarte mult si noua. O gatesc asa : conopida curatata buchetele o fierb in apa cu sare max 10 min, o scot si o las intr-o strecuratoare. O ceapa taiata cubulete si bucatile de carne le calesc extrem de putin in ulei si in max 5 min (cu focul mic) pun apa deasupra, las la fiert, iau spuma carnii. cind carnea este cam pe jumatate facuta (mai ales daca este de vitel) pun deasupra ei bucatile de conopida, fac un sos din putina faina, apa si rosii cubulete, pun sare, si bag cratita la cuptor. Eu o tin max 40 min fara capac, si inca 30 cu capac. este gata cind infig furculita si conopida si carnea sunt moi. Se pot pune 1-2 legaturi de patrunjel tocat. Copii mei ling farfuriile. Deasupra le pun smintina. La fel fac si mincarea de dovlecei sau fasole verde. Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Dana M.

"CONOPIDA FRANTUZEASCA" - dupa 12 luni

Am si io o propunere: exact ca pe cartofii frantuzesti, doar ca....pui conopida!
faci un sos din smantana (vezi - proaspata, pt. copil!) + branza telemea desarata rasa + cascaval nesarat ras + 1-2 oua, fierbi bine buchetelele de conopida, scurgi de apa si amsteci conopida cu sosul. Dai la cuptor intr-o cratita sau vas de Jena termorezistent si....gata! Pofta buna !
A! Pt. voi, cei mari, puteti pune si niste cimbru si sosul se face cu faina + unt topit pe aragaz, stins cu lapte sa iasa o smantana, + smantana propriu-zisa, restul e la fel !

Dana M. si Raluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de otilia


ROSII SI CONOPIDA GRATINE

Ingrediente:
2 cani cu buchetele de conopida
2 linguri unt
250 g rosii cojite si fara simburi
1/4 cana cascaval sau brinza rasa

Se pun bucatele de conopida la fiert in apa sau la vapori.
Intr-o tigaie se topeste putin unt, se adauga rosiile si se inabusesc pina cind devin moi. Se pune apoi cascavalul ras amestecind pina cind se topeste iar apoi conopida fiarta.
Se lasa la foc mic. Cind e totul fiert bine, se paseaza sau se baga la blender, depinde de virsta copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de alina-maria

Am gasit intr-un nr. mai vechi al rev"Mami" reteta pt. ostropel de pui si am pregatit-o fetitei mele de 10 luni si i-a placut.Reteta este indicata pt. copii peste 12 luni.Pt. 4 portii iti trebuie:
un piept de pui/2 pulpe
50 gr.unt/margarina
o l-ra faina
o l-ta zeama de lamaie
o ceapa
2-3 catei usturoi
o l-ta boia dulce
2 l-ri bulion
sare,dupa gust.
pieptul(sau pulpele)se dezoseaza,se taie in cubulete,se condimenteaza si se pun la innabusit in unt(sau marga).Se taie ceapa marunt si se pune peste carne;se mai lasa 10 min. la innabusit,apoi se ad.zeama de lamaie,se presara faina si se amesteca energic.Se adauga apoui usturoiul pisat,bulionul si boiaua dulce.Se sareaza si se mai adauga putina apa,apoi se mai fierbe cca.15 min,amestecand din cand in cand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial posta de danielac


Turta dulce (DE LA 12 luni)

200 g miere
100 g zahar
1 pahar cu lapte
250 g faina
½ lingurita de cafea cu 10 g scortisoara, 5 g vin muscat, 5 g cuisoare)
1 varf de scortisoara pudra
1 saculet drojdie

Cantitatile de arome de mai sus sunt importante si necesare, iar acest amestec este de preferat sa se faca intr-o rasnita de cafea. Topiti la foc mic mierea si zaharul pana ce devin un amestec lichid. Adaugati laptele caldut, apoi faina amestecata cu drojdia.
Amestecati totul pentru a obtine o pasta uniforma si fara cocoloase. Adaugati apoi aromele (si scortisoara) si amestecati din nou. Intindeti pasta intr-o forma de chec unsa in prealabil cu unt. Fierbeti cam 50 minute la 150 grade.
Verificati daca e facuta infingand un cutit in mijlocul prajiturii. Daca ramane in picioare, este gata! Lasati sa se raceasca inainte de a o servi. Daca veti pune si putin unt pe deasupra, va fi si mai gustoasa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

DESERT PT.BEBEI DE 1 AN
6 mere. 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina

Pt tava: unt cca 1/2 pachet si 2-3 linguri de zahar; untul rams se pune in si intre mere.

Pt sirop: 1 pahar de apa si 1-2 linguri de zahar

Frisca 1 plic sau un tub

Merele se curata de coaja si de casuta fara sa le tai in jumatati si se pun intr-o tava inalta, unsa cu unt si pudrata cu 2-3 linguri de zahar. Se baga in cuptorul incins si se lasa la copt pana cand sunt suficient de moi (poti baga usor o scobitoare in ele)

Intre timp freci galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se topeste, adaugi apoi faina si la final albusurile batute spuma. Aceasta compozitie o torni peste merele coapte si mai lasi totul la cuptor pana cand aluatul capata o culoare aurie (culoarea aceea de pandispan copt). Poti vedea daca este copt tot intepandu-l cu o scobitoare. Daca atunci cand scoti scobitoarea compozitia ramasa pe ea nu este cleioasa este OK (nu ma prea pricep sa dau explicatii asa e?).

Scoti tortul din cuptor, il lasi cam 10 minute sa se raceasca si dupa aceea pui deasupra un platou, intorci tava si il rastorni.

Se prepara un sirop dintr-un pahar de apa si 1-2 linguri de zahar si se insiropeaza blatul. Optional poti adauga esente de migdale sau vanilie sau lamaie.

Totul se imbraca cu frisca si se da la rece. Este racoros si usor; se poate manca si fara frisca dar nu mai este atat de aspectuos. Sper sa va placa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

CREMA DE BRANZA CU MERE

Peste 8 luni
Ingrediente:
150g branza vaci
150g mere
1 lingurita de zahar
1 lingurita scortisoara
Branza de vaci se freaca bine cu zaharul pana devine o crema. Merele curatate, rase pe razatoarea de sticla, se calesc fara grasime 5 min. Se racesc si se amesteca bine cu crema de branza si cu scortisoara. La masa poate fi adaugat suc proaspat de portocale. Daca se da copiilor mai mari de 3 ani acest desert se poate garnisi cu 2-3 linguri de nuca pisata si putin rumenita.

Mergi la inceput