Viata in germania (44)
Raspunsuri - Pagina 14
zuzi.simona spune:
miriluta, tumpi, multumesc mult...cu intarziere, scuze, nu am mai reusit sa intru pe forum...
o sa ne ducem atunci la un notar si acolo o sa vedem daca facem declaratia aia in romana sau o traduc in tara...
acum e si antonia in vacanta 2 sapt, am scapat de drumuri! e si mama la noi la vapor, poate totusi reusesc sa gasesc casa sa inchiriez ca ma tot strofoc de o perioada...eu tot adun date de pe net, el nu poate merge, si m-am hotarat sa plec fara iustin sa mai vad din ele, m-oi intelege eu intr-un fel cu nemtii!
cu ploaia de ieri: tocmai legasem masina sa o dam la mal, voiam sa plecam noi fetele sa ne plimbam, si s-a intunecat deodata totul, nu stiam cum sa intram mai repede inapoi...am avut noroc!
ce sarbatoare e maine ca fiica-mea nu stie sa-mi explice?
va pup
poza cu noi
poze diverse
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
tumpi spune:
Simona, maine este Praznicul Sf Duh la ortodoxi,dar aici ei sarbatoresc ca si rusaliile.Defapt azi sunt Rusaliile la noi ,dar ei considera duminica si lunea Rusaliilor, adica Pfingstsonntag si Pfingstmontag.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
mamica dulce spune:
Miriluza,merci frumos de info. Eu am dat bacul in '98 ,deci il recunoaste..numai ca la traducator nu mi-a scris pe el Abitur ca sa vada aia de la Amt ce e...si m-a costat si o tona de bani acum vreo 2 ani cand am tradus diploma.Sa vedem..tu unde ai recunoscut bacul?In ce land? Daca in NRW zi si mie unde bitte-bitte.
Cu facultatea...eu am terminat geografia care cu siguranta e fix apa de ploaie aici si ar fi cazul sa ma apuc de altceva.Tu faci acum Mashinenbau la Fachhochschule sau la Uni? Si nu te supara ca intreb,dar platesti taxa anuala/semestriala?E mare? Faza e ca m-as apuca si eu de ceva dar efectiv nu stiu in ce directie sa o iau si daca imi permit taxele.
De invatamant la distanta stiu doar de Akade dar sunt niste taxe exorbitante plus o gramada de seminarii in diferite orase si imi este imposibil. Ma gandeam serios sa mai dau la o fac in romania,la distanta si sa o recunosc aici dupa ce o termin
Sper sa mi se recunoasca totusi ceva din facultate si sa pot face un master in turism/ hotelier (am si licenta tot in turism ..poate se poate).Daca ar fi sa schimb radical profilul eu m-as duce la psihologie(sau psihopedagogie speciala...nu stiu cum ii zice aici,cert e ca ma trage atza tare spre logopedie) Dar apoi daca e invatamant de zi de 4 -5 ani...e cazul sa-mi iau gandul ca nu ma tine.
Laura-tu ai facut tot geografie?Ai incercat sa recunosti diploma?Cum a fost?
Si un ausbildungplatz...doar daca il apuc pe Dumnezeu de un picior ma ia cineva,cel putin acum,fara abiturul macar recunoscut.
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Anca
carnaval
Marc
Miriluta spune:
Anca, eu am stiut de la inceput ca nu imi vor recunoaste diploma de facultate asa ca nici nu m-am mai stresat cu ea. Mi-am tradus diploma de BAC si cei de la Uni s-au ocupat de tot (iti mai trebuie un certificat de limba: TestDaF sau DSH). Depinde de Uni dar in Hamburg se cere ca la TestDaF sa ai minim 16 puncte din 20.
In privinta Studiengebuhren, sunt scutiti cei care au copii de pana la 14. Eu platesc numai taxa de 247 euro/semestru, suma in care intra si abonament pentru transport.
Eu am ales varianta cu facultatea pentru ca singurul master care m-ar fi incantat si m-ar fi ajutat sa imi gasesc un job in domeniul meu, presupunea sa studiez cel putin un trimestru in alta tara si nu m-am indurat sa ma despart de fie-mea pentru un timp asa de lung.
Cel mai bine e sa te duci la Uni cu diplomele traduse si cu foaia matricola din facultate si cei de acolo iti spun ce si cum sa faci.
Bafta si daca m-ai ai intrebari....fire up
mamica dulce spune:
Da,mai am intrebari Adica pt recunoasterea diplomei de bac iti trebuie examen de limba???E prima data cand aud asa ceva. Eu ma gandesc sa recunosc bacul la Kultusministerium,nu direct la Uni..eu am dat acum vreo 2 ani Goethe mittelstufe si cred ca am satisfacator(aureichend).M-am dus la totala plesneala la examen,invatasem doar vreo 2 saptamani inainte..Acum zau nu-mi vine sa dau Daf-ul sau altceva..
Si cu facultatea cum e? Cati ani?Te duci la zi?E programul incarcat?
Eu nu stiam ca cei cu copii nu platesc taxele alea mari de care ma temeam...cum/cand sunt inscrierile?E cu examen? Exista in Germania vreo brosura cu facultatile cum e in Romania? De ce nu te-ai orientat spre Ausbildung..e numai 3 ani,se face si practica si termini calificat..cel putin asa stiu eu.
Si daca varianta facultate pica,exista(in afara de Arbeitsamt) cursuri de recalificare de 1 an sau maxim 2? Dar cu diploma de bac recunoscuta ca Abitur am sanse sa primesc curs de recalificare sau Umschulung de la Arbeitsamt? Experientele mele cu ei sunt foarte neplacute,de asta m-am uitat spre alte variante,dar daca e posibil totusi...fac orice numai sa ma pregatesc pentru un job ca n-oi sta toata viata acasa.
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Anca
carnaval
Marc
Miriluta spune:
Examenul de limba iti trebuie pentrua fi admisa la facultate, nu pentru recunoastrerea diplomei. Eu am optat pentru facultate pentru ca trebuie sa fac trei ani pentru Vordiplom, dupa care pot lucra. Al patrulea an e de practica si al cincilea pentru lucrarea de diploma, deci practic, studiul dureaza trei ani.
Eu fac facultatea la zi si programul e destul de incarcat (dar mai trag chiulul de la unele cursuri)...mai e si chestia ca majoritatea colegilor mei de ani au 20 de ani si eu am 30...am un copil si inca un bebeu pe drum, deci usor nu imi e deloc, dar ma stradui. Si nu mai vorbesc ca multe materii sunt pentru mine ca si studiul limbii chineze. Am obtinut punctaj mare la DaF (18 din 20) si credeam ca stiu bine germana, dar nu am luat in calcul faptul ca ma voi confrunta cu terneni de specialitate, asa ca pierd ceva timp pana inteleg despre ce e vorba.
Inscrierile se fac, in general pana la 15 iunie si ei iti trimit cam intr-o luna acceptul sau refuzul. Pentru inscriere efectiv, iti trebuie doar diploma de BAC tradusa si un certificat preliminar de limba (certificatul Mittelstuffe e suficient). Dupa ce ai primit acceptul lor (se face prin posta) ai timp pana la 15 septembrie sa prezinti certificatul de limba definitiv ( TestDaF sau DSH) si sa platesti taxa de scolarizare (in Hamburg e de 247 euri/semestru). tot atunci se face si cererea de scutire de Studiengebuhren (care e de 500 euri/semestru) pe motiv ca ai copil mic in varsta de pana la 14 ani. Pentru asta iti trebuie certificatul de nastere al copilului, si Meldebescheinigung pentru tine si copil pentru a dovedi ca aveti acelasi domiciliu.
Cat despre alte alternative... eu nu am luat in calcul alte alternative pentru ca sotul meu lucreaza la o multinationala si ne mutam destul de des; daca ne decidem sa ne mutam in cativa ani in alta tara, nu am deloc chef sa o iau si acolo de la capat cu recunoasteri si cursuri...singurele facultati recunoscute peste tot, fara prea mare tam-tam, sunt facultatile tehnice, asa ca asta a fost motivatia mea. Si in plus prefer sa sacrific cativa ani si sa am apoi un job care sa imi permita sa imi intretin familia, in caz ca ceva se intampla cu sotul meu, dintr-un salariu de secretara mi-ar fi greu sa intretin 4 persoane.
Miriluta spune:
Pai fiecare Uni isi stabileste singura taxele (mai putin cei 500 euro care sunt la fel peste tot). La Uni Hamburg si la TUHH taxa de scolarizare este de 247.