Abuzul asupra copiilor - facem sau nu ceva?
Raspunsuri - Pagina 19
denizel spune:
mda, ne invartim in cerc!
S-a mai discutat despre cat de nociva e sintagma 'fiecare isi educa asa cum crede copilul'.
Repet, nu stiu pentru a cata oara ca, "asa cum crede parintele" poate fi ceva profund si fundamental gresit.
Exemplul cel mai la indemana este cel pe care m-am plictisit sa-l tot dau: un parinte crede ca abuz inseamna bataie data cu salbaticie, iar altul crede ca abuz e o palma la fund.
Constientizarea abuzului este data probabil de educatia, antecedentele si respectul de sine al parintelui.
Asa cum am aratat mai sus, exista 'fenomenul' adultcentrism.
Prin prisma acestuia, se intelege foarte clar ca unii parinti se asteapta ca ai lor copii sa aiba aceleasi sentimente, aceleasi trairi, aceleasi reactii cu ale lor. Si, actioneaza in consecinta...isi educa cc copilul asa cum cred ei ca e mai bine...
Exista probabil parinti care nu pot sa inteleaga faptul ca fiecare fiinta este ceva unic, irepetabil si ca nu putem incadra fiintele umane in tipare.
Probabil ca in alte tari acest gen de discutii s-au purtat in urma cu doua sute de ani. Deocamdata, noi suntem in faza de tanguieli, paruieli, justificari si...adultcentrism pronuntat.
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
flaviutza spune:
Pana una alta nu prea putem sa stim ce gandeste un copil anume.fiecare e unic,asa cum spui. unul e profund umilit ca mama i-a aruncat un "nu esti in stare" ,mult mai umilit decat daca si-ar fi luat una pe cocoasa.
Lasa-ma sa spun ceva despre minunatele societati care au ajuns la inteligenta mutare cu luatul copilului la primele paruieli mai acatari. acele societati au vopsit gardul.stim cu totii ce leopard zace inauntru.nu de alta,dar metoda nu da roade nici macar la ...civilizati.a se citi violenta crunta de care sunt capabili unii copii,ultimul caz implicand moartea unui profesor universitar de origine Romana.au ei bube mult mai mari,abuzuri mult mai mari (am dat exemplul copiilor obezi ai caror parinti ii lasa sa devasteze frigiderul).
Ceea ce spui tu e frumos.chiar foarte.inaltator. Locuiesti in RO? ti s-a intamplat vreodata sa mergi la locul de joaca si sa NU intalnesti copii batuti pentru cele mai neinsemnate motive? ca au scapat covrigul,ca s-au tavalit prin nisip(am vazut exact ieri)
Nu vorbesc de crizati cand mama scapa palma peste fund.vorbesc de copii loviti fara motiv.
Si atunci? ce poti face? in afara de a interveni ,de a lua atitudine cand vezi asa ceva?
Campanii de informare sunt.erau si pe la teveu.legi impotriva sunt.dar unde duci atatia copii? sincer,la conditiile din RO unde duci copiii abuzati?
Elise stia ea ce stia,probabil a vazut un leagan. si eu am vazut ,ne ducem sa ducem hainute ramase mici.
La momentul de fata nu e o solutia luarea copilului de langa familie. nu in RO.in cazurile extreme,am inteles ca da,se ia copilul.
Insa ce viitor il asteapta?
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
Guguluff spune:
Ce spunea Flaviutza mi-a adus aminte de cazurile super dese in care un elev frustrat intrea in clasa cu un pistol si impusca colegii si profesorii, la rand. Ultimul caz de care auzisem s-a lasat cu peste 35 de morti. Astia sunt copii, criminalii astia, au 13-14 ani, unii si mai mici fac rost de arme si le folosesc. Nu mai zic droguri si alcool... In State se incepe viata sexuala la 12-13 ani si pana la 18 s-au saturat de sex si au incercat tot in domeniu. Eu cred ca orice societate are tarele ei, sa nu mai spunem ca suntem inapoiati ca eu as fi preferat sa-mi cresc fetita acum cateva zeci de ani, nu acum cand ma gandesc ca atunci cand eram eu in liceu, eram numai vreo 5-6 care nu fumam din 30 de copii. Dar in 10-15 ani cum va fi? Eu cred ca SUA are multe probleme cu generatiile tinere, si obezitatea si violenta in scoli, etc.
Denizel, daca nu ne educam copii asa cum credem de cuviinta, cine o sa aleaga in locul parintilor? Tu propui sa ia statul toti copii care au primit o palma la fund si sa umple orfelinatele, nu? Eu zic ca s-a mers cam departe cu lasarea copiilor in ale lor, copilul nu se creste singur, nu poate sa aleaga el cum vrea. Tot parintele ia decizia asta, buna sau rea. Adultcentrismul asta o avea baze reale dar cine propui sa decida daca nu parintele, pe baza experientelor lui de viata. Daca este un rrom care si-a petrecut viata din cersit si furat asta il va invata pe puradel, daca este profesor universitar va depune presiuni asupra copilului sa faca 2-3 doctorate. Deci nu e bine nici cum.
Cred ca trebuie sa tragem o linie undeva nu sa consideram abuz o palma la fund sau un tipat la copil. Nici ei nu sunt atat de firavi pe cat se crede, stiu ce vor si ne joaca pe degete. De cand cu libertatea asta vezi copii care se dau cu fundul de pamant daca nu primesc ce vor. Vad parinti care sunt imbracati ca vai de lume dar copilul merge in Jeep-an de jucarie de 5-600 lei. Noi suntem sefii si ei trebuie sa invete de la noi, nu sa ne escrocheze sentimental si sa-i laudam cand injura sau sparg ceva(am vazut caz: lasa ca asa e bine sa fie dur, nu sa-l calce toti in picioare- copil de 4-5 ani care isi batea parintii si injura ca-si baga si-si scoate)... O sa tragem tot noi dupa generatiile astea scapate de sub control si o sa ajungem ca la americani sa le dam bani de droguri ca sa nu intre in sevraj.
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
denizel spune:
Guguluff, inteleg perfect ceea ce sustii tu.
Nu am timp acum, dar promit sa revin pentru o discutie cu tine .
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
principe spune:
draga denizel,
eu inainte de a fi plecat din parc,mi-as fi pus urmatoarele intrebari:
-oare pot pleca din parc ,tinind cont de calculele mele facute:(temperatura de afara 25, temp din carut 50 ,carut inchis ,inauntru un copil,pericol moarte)?????,doar ca sa nu mai vad???
oare chiar daca este mama" proasta",eu nu gasesc un gram de intelepciune,incit sa-i comunic preocuparea mea pentru viata copilului ei???
oare sotul care ma acompaniaza in parc este o persoana atit de autoritara (ca sa nu-i zic abuziva) ca sa impiedice salvarea unui copil?
oare daca sera la stiri ma sa aud ca acest copil, din neglijenta sau abuz ,a murit prin supraincalzire, ma simt la fel de vinovata sau daca nu cumva mai vinovata ,ca mama??(ea pote era inconstienta ,sau poate proasta ) dar eu vazind pericolul si punindu-mi aceste intrebari sigur am mai multa ratiune si sunt mai cerebrala.
oare nu sunt partas la abuz,sau complice.?????
oare cit de rea ar fi situatia in cazul in care eu am sa actionez ,nu se poate sa fie mai rea in cazul in care ramin nepasatoare???? sau ma multumesc doar sa intreb pe cei din jur cum ar fi actionat ei??
oare nu poate fi prea tirziu ,daca astept raspuns de la cei din jurul meu.
oare de ce este mai usor sa ascult presupuneri,cind mai intelept este sa aflu raspunsul corect,acesta se afla in miinile mele ,doar trebuie sa ma comunic.
oare este asa de greu sa ma comunic civilizat??????
oare nu cumva exagerez?????
oare nu mai bine fac inca o data calculele?(daca cumva am gresit )daca ,cred ca nu atunci ,ma apropii,vad inca o data carutul ,admir carutul cu voce tare sa ma auda mama ,poate ii spun ca as vrea unul la fel ,o intreb de unde la cumparat,cu ce accesorii vine( daca spune ca,husa este de ploaie ,as intreba-o politicos ,..oare nu-i este prea cald bbeului acoperit??)si as pleca satifacuta din parc,am pus doar un semn de intrebare ,nu am dat sfaturi.
asa as fi procedat eu.
abuzul in acest topic este mai evident in limbajul unora dintr-e noi decit in aceasta relatare din parc ,care ,dupa mine a ramas la faza de supozitii.
monica mamai de print
denizel spune:
Monica, ai dreptate! Trebuia sa fi spus mamei parerea mea!
Asa cum am declarat inca de la inceputul acestui topic, nu se va mai intampla sa tac atunci cand cred ca un parinte pune viata copilului in pericol. Si, voi face aceasta, cu riscul admonestarilor pe care stiu ca le voi primi de la parintele respectiv.
flaviutza spune:
Va dau eu un exemplu. o prietena mi-a spus demult,clar si raspicat,DAR NU AUTORITAR , ca bebe meu e peste greutate si as face bine sa fac ceva. dupa primul impuls de "ia uite si la asta se baga in treaba mea" i-am dat dreptate si am rezolvat problema.
Sfaturile sunt binevenite,atat timp cat nu sunt spuse pe tonul de supermama. uneori o privire obiectiva din afara te face sa vezi realitatea.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
principe spune:
denizel,
este mai bine sa nu crezi nimic inainte de a cerceta cum stau lucrurile ,de multe ori ,mai ales noi femeile ,ne punem intrebari ,la care tot noi raspundem ,si de cele mai multe ori raspundem negativ,atitudinea noastra negativa in fata unei probleme nu face decit sa atraga cu adevarat un raspuns negativ.
ai incredere in tine ca tu esti demna de un raspuns pozitiv ,ba chiar de un multumesc.... este doar chestie de comunicare.
concluzia: nu poti primi un raspuns pozitiv, cind esti predispusa defapt sa astepti unul negativ .
monica mami de print
denizel spune:
Ei, hai mai principe, nu ma mai psihanaliza atata .
Ideea este ca, probabil copilasul ala nu a patit nimic, dar ca totusi era intr-o situatie destul de...nefericita, sa-i zicem.
Nu doresc sa ma explic si sa ne intindem iar pentru un subiect incheiat pana la urma. Sunt perfect capabila sa abordez cat se poate de dragut o persoana, astfel incat sa reduc la minim eventualele 'zgomote' :-))
Cand am pomenit despre admonestari, nu am vrut sa spun ca neaparat ma astept la ele, ci ca e foarte probabil ca observatia mea (oricat de amabila) sa nu fie bine primita.
Acestea fiind lamurite (sper :-), poate ne concentram totusi asupra abuzului reprezentat de bataie.
P.S. Multumesc pentru interventie! Am apreciat-o, sa stii! :-)
MissParker spune:
denizel, uite cum ma faci tu pe mine sa stau 2 ore pe net in concediu ca sa-ti citesc subiectul . Daca e asa interesant, ce sa fac? Tb. sa raspund pe scurt, ca-mi fuge timpul.
Am citit f.f. repede toate postarile, iar in final am ramas cu un singur sentiment, relativ amar: exista persoane (cum ar fi elise, miau-miau etc.) care scriu foarte rational si echilibrat si neutru, in timp ce altele (conchita, anca74, denizel etc.) apeleaza cu pasiune la implicarea totala impotriva abuzului fata de copii, o implicare fara retineri, fara temeri, fara argumente rationale si ezitari explicabile, fara explicatii inteligente si, Doamne, atat de sterile despre cum sa evaluam mai intai cu creierul o situatie pe care ar trebui s-o identificam cu instinctul si cu sentimentele ca este abuziva... Raspunsul este asta: daca simtim ca ceva este in neregula, atunci ceva este in neregula si trebuie sa intervenim.
Sunt total pentru interventii, indiferent cum ar fi ele (logice, furioase, prietenoase, manipulative), orice ... numai sa facem ceva!! Pentru numele lui Dumnezeu! Vad ca anumite persoane adulte de pe forum se cearta acum referitor la gradul de abuz (oare cat la suta abuz este o palma si cat la suta abuz este un ciocan peste ceafa??), cei care sunt retinuti teoretizeaza in draci ca sa justifice de ce ei nu intervin (probabil fiindca e mai usor sa intervii pe forum si sa te certi cu cei care totusi vor sa faca ceva si sa ia cumva atitudine), se impart jigniri, exagerari... Pacat, mare pacat.
Bun subiect, in orice caz. Fetelor (stiti voi care), pentru voi si ... keep up the good work.