Disciplinarea bebelusilor
Raspunsuri - Pagina 7
conchita spune:
pisigri, tu deja ti-ai dat raspunsul si crezi in el cu fervoare, dupa cum povestesti despre fetita respectiva. cred sincer ca pe noi ne intrebi doar ca sa ai o confirmare ca, da, tinutul in brate a facut din fetita aceea o rasfatata enervanta. eu cred ca e altceva la mijloc.
************
mami de Sonia Marie
J G spune:
Pisigri,
O sa incerc sa-ti raspund in functie de experienta mea desi Carla are doar 1 an si 3 luni.
Pana la 3 luni a avut colici, dar rau - plangea toata ziua, nu dormea decat 5 minute in rest urla si se contorsiona de durere. Tot acest timp am tinut-o in brate si cred ca e cel mai bun lucru, logic nu, sa incerci sa alini cat de putin copilul care sufera de dureri mari.
Apoi colicile au incetat, a inceput sa doarma ziua dar a aparut problema 2: nu reusea sa se calmeze si sa adoarma, plangea de oboseala dar nu se putea sa adoarma. Din nou am stat cu ea in brate de cate ori a plans, am leganat-o ca sa adoarma, am cantat etc. adormitul ei dura si 2 ore.
Cum sa-ti explic, copilul are si alte nevoi inafara de mancare, schimbat, sanatate. Nevoie emotionale - unii copii au nevoie mai mare de afectiune, altii mai mica. Fiica-mea de pilda nu e afectuasa, nu prea vrea in brate, nu sta la pupat (are de devastat si de alergat de colo-colo). Dar totusi a plans si doar pentru ca ma vroia aproape si atunci i-am raspuns prin a o tine in brate. Am raspuns imediat, fara ezitare si fara frica de a o rasfata.
De pe la 1 an, cred, au inceput diferentieri intre plans si miorlaiala de plictiseala sau inclusiv mici crize de nervi pt ca ii iau ceva din mana sau o schimb... chestii care nu-i convin. Dar e diferenta clara, nu ma insel, asa ca atunci cand plange serios ii raspund imediat iar cand face figuri am 2 variante: ignor sau ii distrag atentia. La varsta asta e preferabil distrasul atentiei, trebuie sa le intelegem frustrarile pe care nu si le pot exprima decat prin plans, dat din picioare, etc.
Dar nu am inceput sa o educ din primele zile... sincer mi se pare o aberatie. A, ca incerci sa-i faci rutina... asta da, daca merge. Incepi sa ai o atitudine in fata copilului cand devine suficient de inteligent pentre a intelege ceva.
Acum nu stiu cum e la prietena ta, poate copilul e mai sensibil desi nu cred, e posibil ca prietena sa nu fi facut aceste diferente despre care vorbesc si sa o fi transformat pe fetita intr-o fiinta dependenta. Cred ca deja la varsta asta ar trebui sa inteleaga ca mama ei are diverse nevoi, ca trebuie sa stea singura in scaunul de masina, etc. Incet, incet, mama ei trebuie sa o invete sa fie mai independenta.
Cat despre gandurile tale despre maternitate stai linistita, la fel am fost si eu. si intr-adevar e foarte greu de rezistat daca ai un copil care e foarte "demanding".
Cat despre topicul de fata pe care il urmaresc de la inceput dar am evitat sa scriu pentru ca singur titlul mi se pare o asociere nepotrivita de substantive (brr) am un singur lucru de spus: COPILUL NU TREBUIE FORTAT SA MANANCE. Consecintele pot fi grave. Asta v-o spune o persoana care sufera de bulimie.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
T_Ioana spune:
Din nefericire m-am regasit destul de mult in anumite caracteristici ale mamei netolerante si rigide. Si eu am tinut mortis ca Razvan sa pape cel putin 300 gr la o masa, sa bea cel putin X ml lapte etc. Pentru mine mesele copilului meu erau un cosmar si se terminau cu nervi si uneori chiar tipete din partea mea.M-am linistit...mult..........
Si, minunea-minunilor, copilasul meu este mult mai afectuos, fericit si lipicios. Chiar daca s-ar putea pune pe seama varstei (are 1 an si aproap 5 luni si incepe sa devina mult mai dependent de mine)eu sunt convinsa ca "deschiderea" lui si fericirea si bucuria ce i se citeste in ochisori are mare legatura cu faptul ca mami a lui nu mai e CRIZATA!
Acum accept ca un lucru perfect natural faptul ca la o masa nu papa mai mult de 150 gr sau ca uneori seara la culcare nu are chef sa bea laptic.........In continuare mesele dureaza destul de mult si nu prea papa nimik cu placere dar cantand, jucandu-ne si prostindu-ne trecem peste asta!
Din fericire e un copil foarte cuminte, vesel si intelegator iar d.p.d.v. al somnului de la 6 saptamani (de cand si-a scos masa de noapte) nu am avut nici o problema, doarme cate 10-11 ore noaptea si 3-3.5 ore ziua, la el in patut, la el in camera, fara sa necesite prezenta mea sau a altcuiva din familie!
Ioana si www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1bb14a37cece1022bc3177&skin_id=0" target="_blank">Razvan (03.12.2005) (montaj)
www.dropshots.com/T_Ioana" target="_blank">1
www.dropshots.com/T_Ioana2" target="_blank">2
"E important sa ai in viata un scop precis
Scopul meu este sa fac... shopping la Paris"
szivarvany spune:
Ba eu mi-am tinut copilul in brate cat am vrut si cat a vrut, dar mai ales cat am vrut. Rezultatul ? La 2 ani juma` nu ne mai lasaaa, e independenta si nu o intereseaza sa fie cocolosita, asa cum am vrea noi, parintii ! Ma bucur ca am profitat cat am putut !
Acum ne lasa sa o dragalim pt bombonici Si situatia dureaza de cand a constientizat ca "nu" inseamna "nu"
Daria & www.webshots.com/user/giulia16" target="_blank">GIULIA_(2004_08_16)
pisigri spune:
multumesc mult pentru raspuns, J G !
"prietena", dupa cum am spus, e doar o cunostinta, asa ca eu sincer habar nu am cum a ajuns ea cu acel copil la situatia pe care am relatat-o. insa situatia in sine mie mi se pare de-a dreptul infricosatoare, de asta am si adus-o in discutie.
ma bucur in primul rind sa aflu (experienta mea legata de copii fiind practic nula)ca nu e chiar asa de greu de facut deosebirea intre mofturile unui copil de-acum "mare" (sa-ti traiasca "copilul mare" Carla !) si nevoile sale. nu am pornit niciodata de la ideea ca daca un copil e curat si satul nu mai are nevoie de altceva, dar trebuie sa recunosc ca ma sperie ideea de a fi mama. poate ar trebui sa deschis un nou topic in care sa povestesc care sint temerile mele (sau poate imi puteti voi recomanda unul deja existent..?
pupicei si sa va traiasca comorile !
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by pisigri
deci: tinind cont ca un copil mic-mic este ...asemanator sa spunem unui pui mic-mic de alt mamifer (are aceleasi nevoi la inceput, are aceeasi "minte" in sensul ca nu-l poti...invata chestii, il poti mai degraba...dresa, creeindu-i acea rutina despre care am mai discutat...), cum incepi sa educi un copil mic-mic din primele zile, in asa fel incit la 2-3 ani sa te poti "intelege" cu el, nu sa devina un "animalut" rizgiiat, mofturos, plingacios...exista retete? retete poate nu, dar exista niste reguli? pina la ce punct ne consolam cu faptul ca "e prea mic ca sa priceapa ceva"?
in ce masura modul in care se comporta copilul la virsta de 2-3 ani este consecinta felului in care a fost crescut (si aici ma refer la cazuri normale, nu la exemple cu copii crescuti de lupi sau de gorile), sau a tipului de caracter pe care acest copil l-a mostenit?
p.s. imi cer scuze daca se va...oripila cineva vazind ce comparatii fac eu intre un copil si un pui de ciine sau pisica...nu o fac nici pe departe cu rautate sau desconsiderare, mie imi plac extrem de mult ciinii si pisicile si am crescut, de la citeva zile dupa fatare, nenumarati puiuti abandonati...asa ca la capitolul "fiinta mica lipsita de aparare, absolut neajutorata, care nu este inca in stare sa invete constient nimic si care face ce face doar pe baza de instinct si doar pentru a-si satisface necesitatile fiziologice" (definitie pe care eu o dadeam puilor cu pricina dar care...se potriveste si unui nou-nascut) mai-mai ca as pretinde ca ma pricep :))...dar ma simt total dezarmata (pina la disperare) la gindul ca de deciziile si de comportamentul meu (pina in cele mai mici detalii) depinde sa am cindva un copil asa cum ni-l dorim cu totii, sau din contra, un mofturos botos alintat peste masura plingacios ultra-dependent etc...
1) niciodata nu o sa ai copilul pe care ti l-ai dorit cat inca nu exista. dar nu o sa-ti doresti sa-l schimbi in veci cu altul in momentul in care vine pe lume. copilul ca are o zi sau 30 de ani e un caracter distinct, o personalitate distincta. nu va fi niciodata nici macar 50% din ceea ce ai vrea tu sa fie.
2) poti sa citesti 50 carti,sa aplici ce metoda vrei, nimeni si nimic nu te va scuti de crizele de la 2 -3 ani. unii trec mai usor peste ele, altii sunt mai caposi si iti dau de furca.
3) te inseli amarnic. inca din prima zi,copilul invata. invata chiar si din timpul vietii intrauterine. timpul in care se credea ca un naou nascut e manat numai de instincte si e un animalut care nu invata nimic a apus demult..de vreo 50 de ani. intre timp s-au descoperit multe
uite iti dau un exemplu...in uter,gemenii invata mult mai repede ideea de spatiu,pentru ca se izbesc permanent de celalalt. copilul unic invata mai greu acest lucru.fapt demonstrat de noile imagini 4d
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
dianapas spune:
Si eu mi-am tinut fata in brate si am dragalit-o si alintat-o cat de mult. Si nu numai eu... si taica-sau si bunicii, toata lumea. Iar daca a plans am leganat-o pana nu stiam cum ne cheama, in brate sau pe picioare.
Nu am fost si nu sunt adepta spiritului spartan, pentru ca sunt de parere ca dragostea trebuie aratata si oferita, nu doar povestita. Iar fii-mea, la 4 ani jumate ai ei, nu este nici alintata, nici mataita, este ordonata si are gradul ei de independenta clar definit. Si stie sa iubeasca si sa o arate.
Diana, mama Ilincai
Bic spune:
Din toata povestea asta, eu nu pot spune decit asa: saraca Emiljiana. Bietu' copil nevinovat cade la mijloc in niste raporturi de forte intre mama si bona.
Speed a descris foarte bine ce inseamna disciplina: inseamna sa-ti cunosti copilul/copilul de care ai grjia si sa il modelezi in functie de asta.
Sa fortezi un copil sa manince este tehnica bagatului pumnului in gura, in care parintele tine mortis sa-si afirme superioritate de forta asupra copilului, ceea ce poate duce la probleme psihicie si de alimentatie pe termen indelungat. Sa fortezi copilul sa manince este un prim act de abuz, o dovada de lipsa de respect fata de persoana din fata ta. In mod sigur vor urma si alte abuzuri asupra acestui copil.
M-a socat o propozitie din ce ai scris, just_ema: ca n-ai timp sa stai dupa ea 40 de min. sa manince. Da' ce altceva Doamne iarta-ma ai de facut? Ca doar esti platita sa ai grija de copil.
Inca ceva: la 10 luni un copil NU este incapatina si nici pe departe nu le face adultilor in sic. La virsta asta, ei au nevoi care trebuie satisfacute.
Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC
Qamar spune:
quote:
Originally posted by Bic
Din toata povestea asta, eu nu pot spune decit asa: saraca Emiljiana. Bietu' copil nevinovat cade la mijloc in niste raporturi de forte intre mama si bona.
Speed a descris foarte bine ce inseamna disciplina: inseamna sa-ti cunosti copilul/copilul de care ai grjia si sa il modelezi in functie de asta.
Sa fortezi un copil sa manince este tehnica bagatului pumnului in gura, in care parintele tine mortis sa-si afirme superioritate de forta asupra copilului, ceea ce poate duce la probleme psihicie si de alimentatie pe termen indelungat. Sa fortezi copilul sa manince este un prim act de abuz, o dovada de lipsa de respect fata de persoana din fata ta. In mod sigur vor urma si alte abuzuri asupra acestui copil.
M-a socat o propozitie din ce ai scris, just_ema: ca n-ai timp sa stai dupa ea 40 de min. sa manince. Da' ce altceva Doamne iarta-ma ai de facut? Ca doar esti platita sa ai grija de copil.
Inca ceva: la 10 luni un copil NU este incapatina si nici pe departe nu le face adultilor in sic. La virsta asta, ei au nevoi care trebuie satisfacute.
Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC
foarte bine spus
Noe si Anne-Bianca (14.03.2006)
Madness does not always howl. Sometimes, it is the quiet voice at the end of the day saying, "Hey, is there room in your head for one more?"