Cum procedam cand suntem "tzepuitzi"?
Buna ziua,
Fiindca am avut o experienta neplacuta, pe care am sa v-o relatez in cele ce urmeaza, as vrea sa aflu si parerile sau sfaturile dumneavoastra referitor la situatie. Asadar...
Ne-am hotarat sa punem termopane. Fiindca nu mai locuiesc in tara, am gasit o firma (mare, "serioasa"), am facut contract si ni s-a acordat o reducere pentru ca am platit cash si integral. Deci suma: 700 euro. Buun! Mesterii urmau sa vina a doua zi. A PATRA zi apare un mester care zice... "Pai la camera nu va pot pune doar un singur geam ca nu tine. Punem doua". OK... La bucatarie, aceeasi poveste. "La terasa nu putem pune decat daca vom construi un zid de sustinere a geamurilor, partea de jos"... Ok, construim. Cat costa? 300 euro. In total, asadar, 1000 euro pretul initial din care se facuse mai devreme reducerea. Ok... Acestea fiind discutate, noi am plecat din tara urmand ca mesterii sa vina peste o zi penatru a construi zidul. Acasa - bunicul meu de 75 de ani. A trecut prima zi de asteptare, a doua, a treia.. Am inceput sa sun de aici, din Elvetia de cate doua ori pe zi. Ba echipa nu era disponibila, ba veneau "a doua" zi, ba seful cel mare era intr-o sedinta si tot asa... Intr-un final mesterul "cu zidul" a zis: "Nu poate sa coste NUMAI 300 de euro, nu stiu cine v-a facut devizul!?". Am vorbit cu un prieten arhitect care mi-a spus ca pentru ceea ce aveam eu nevoie, materialele ma costau maximum 100 euro. Intr-un final au catadicsit sa apara doi "sa masoare" dar au venit fara obiectul muncii. Le-a dat bunica-meu un metru sa masoare. A mai trecut o saptamana si s-au apucat de treaba... Apoi alte doua pana ce au venit cei cu geamurile. In mod normal, au depasit termenul stipulat in contract cu o luna. Inca nu am vazut produsul finit. Urmeaza sa vin in tara la sfarsitul lunii aprilie. Intrebarea mea este: Ce parere aveti, sa ma mai duc la firma sa discut cu cineva de acolo sau sa o las moarta? Vi se pare normal cum scapa "mesterii" nostri cu fata curata asa?? Cineva mi-a spus, un avocat, ca nu merita efortul si banii sa ii actionezi in instanta. Mi se pare inadmisibil ca nici macar pe bani sa nu mai poti avea o lucrare de calitate. Mai cunosc, din pacate, exemple de genul acesta. Astept cu interes sugestiile si parerile dumneavoastra. Cu respect,
Raspunsuri
daniella4 spune:
Abra, exista Oficiul pt Protectia Consumatorului.
Eu le-as tranti o reclamatie (se poate face si on-line).
dicirstea spune:
Stai sa inteleg, ai platit integral, inainte sa vina sa iti faca masuratori, deviz si contract??? Am pus termopan la 4 apartamente, tot cu plata cash si integral, dar nu am auzit de asa ceva. La primul pas vin si iti fac masuratorile, pe baza caruia iti fac un calcul si apoi contractul cu termeni clari si in care se spune ca se plateste un avans de minim o suma si restul se plateste la receptia lucrarii! In contract trebuie sa scrie si ce se intampla daca nu se respecta!! si, de asemeni, se rece si organul competent sa medieze neintelegerile! Daca au incalcat contractul ai 2 autoritati unde sa faci reclamatie, acestea le amendeaza , dar nu stiu daca au dreptul sa iti acorde despagubiri. Dar macar atata poti sa faci, macar sa nu ii mai tepuiasca si pe altii.
PS: Nu ar fi rau sa ne spui si ce firma este sa ne ferim.
AbraMack spune:
Dicirstea, am platit contractul inainte de masuratori, da. Ei ziceau ca sunt geamuri standard. Ce nu inteleg eu este: nu puteau sa imi spuna acolo la firma ca nu se poate sa imi puna un profil mare, ca nu tin balamalele sau mai stiu eu ce istorii de adormit copiii mici? Contractul s-a facut la firma dar am impresia ca e doar o foaie de hartie de rahat. Protectia Consumatorului, ziceti? Cand am ajuns acasa in Elvetia am cautat pe internet firma - SC MIGNON SRL - si am descoperit o ancheta intr-un ziar local: o doamna asteptase UN AN sa ii puna geamurile. Plus ca la OPC erau inregistrate po gramada de reclamatii. LI s-a pus in vedere DOAR sa isi onoreze contractele. Altfel vor fi inchisi. Dar cum sa si le onoreze, in limitele carui bun simt si in ce limita de timp... asta e alta poveste....
dicirstea spune:
Pai de unde stiau ca sunt geamuri standard daca nu le masurasera? Si alte conditii ale contractului care sunt? Scuza-ma, dar eu nu am auzit de asa ceva, nici macar blocurile comuniste nu sunt la fel, nici apartamentele de pe aceeasi scara nu au aceleasi masuri la geamuri. Iar de firma asta eu nu am auzit in viata mea. Vezi ca exista 2 institutii care apara drepturil consumatorilor. Unul este Oficiul pt prot cons si altul este Autoritatea Nat pt prot cons. Un fel de for tutelar al oficiului pt prot cons. Fa o sesizare si la ei. Si insista cu telefoanele, in general se misca f repede. Ti-au dat factura pe
suma platita? Daca da, fa o sesizare la garda financiara si i-ai omorat cu asta. Astia vin si verifica toate contractele si le pot inchide activitatea, macar pana isi fac controlul. Toti au termen de 30 zile sa iti raspunda reclamatiei. Ceva-ceva tot rezolvi, intr-n caz fericit iti recuperezi banii inapoi, dar trebuie sa iti aperi drepturile. Stii vorba aia: Copilul care nu plange moare cu ata netaiata! Nu vine nimeni sa iti rezolve problemele, tb sa te agiti singura, mai ales ca ai o parte de vina ca ai fost neglijenta cu modul de tratare a problemei. Iti spun in calitate de om care a vut de-a face cu oamenii legii din aceste institutii, si ca reprezentat al unei firme si in calitate de consumator nemultumit.
Iti urez noroc in demersuri si sa ne spui ce ai rezolvat.
PS: Mai am un nume de la Oficiul pt prot cons, nu mai lucrez la firma care a avut probleme din primavara trecuta si nu stiu daca mai e de actualitate, dar daca il vrei da-mi un PM si ti-l trimit; e de treaba tipa, daca nu te rezolva ea te trimite unde trebuie.
AbraMack spune:
Multumesc frumos pentru sfaturi. Da, ai dreptate si noi am fost neglijenti dar stii cum e: ma gandeam e firma mare nu au cum sa faca rahatul praf plus ca nu am avut timp sa stau in tara sa supraveghez lucrarile. Initial, eu am vrut sa platesc doar jumatate din suma insa sotul meu, care e francez si habar nu are cum e in Romania, a zis ca e mai bine sa platim asa si scapam de-o grija. Cat despre masuratori ei au spus ca au mai facut lucrari in zona unde stau si cam cunosc masurile cu o eroare diferentiala minima. Pana la urma nu m-a deranjat faza cu banii ci cat de nesimtiti au fost si cum au pus problema. Ca sa nu mai spun ca de directorul firmei nu am dat deloc. Nu stiu daca mai pot face ceva fiindca eu cred ca l-au ametit pe buniu-meu care a semnat ceva, inca nu stiu ce!, presupun ca un fel de "chestie" in care scria ca lucrarea a fost facuta la termen si ca e multumit de calitate. Nu stiu daca ai remarcat, eu sunt din Timisoara. Asta vis a vis de numele doamnei de care ai pomenit, de la OPC. In rest, nu stiu... O sa ajung in 16 in tara si o sa vad ce lucrare mi-au facut. A si am uitat sa mai spun o chestie. Dupa ce au terminat cu montajul geamurilor, am inceput sa am condens in balcon. Zicea bunicu-meu ca siroia apa pe geamuri, pe dinauntru ceea ce a dus la inegrirea peretilor. Asta in conditile in care mi-au izolat peretele. In fine, bunicul meu a chemat un alt mester care a taiat spuma aceea izolatoare si a tencuit. Se pare ca acum e mai bine. O sa vad ce si cum atunci cand ajung acasa. Totusi, cred, ca nu as prea avea sanse daca a trecut atat de mult timp (cinci luni)... Multumesc oricum pentru sfaturi...
dicirstea spune:
Ai o scuza ca ai fost plecata din tara, si oricum sunt vicii de montaj care nu sunt vizibile pe loc ( condensul apare numai iarna si in timp, asa ca nu aveai cum sa il depistezi la montare). Iar termenul de garantie la astfel de lucrari, ar trebui sa fie de minim un an. Cei cu care am lucrat eu mi-au oferit intre 3 si 5 ani..asa ca insista...
Stiu ca multe lume are tendinta sa spuna " da-i incolo, m-am saturat de bataie de cap, de asteptari, nu vreau sa ma enervez, nu rezolv nimic, etc.."
Ideea e ca tocmai pe asta se bazeaza, atunci cand fac cum vor muschii lor, mai ales ca au discutat cu o femeie si un batran; victimele perfecte in opinia lor. NU TE LASA CALCATA IN PICIOARE, indiferent cati bani a-i avea, e vorba de un principiu.
Iar cat despre reclamatii, se centralizeaza la Bucuresti; asa ca s-ar putea sa ai nevoie de tel.
Mult succes.
Guestus spune:
Ai pus termopan fara sa ai aerisire.....d"aia ai facut condens.
Nu are firma nici o vina...acum cauti pe altcineva sa faca o ventilatie corespunzatoare
filofteia spune:
Condensul se face pentru ca nu ai izolat balconul. Adica iti trebuie izolatie termica si la tavan si la podea. O solutie buna ar mai fi un calorifer pe balcon, daca ai centrala.
Din pacate la noi nu trebuie sa ai incredere in nimeni. Banii se platesc integral dupa ce se pun termopanele.
Acum este tardiv si nu cred ca mai aveti ce face, in afara unei reclame negative.
Guestus spune:
Izolezi tu tot...dar iti trebuie sa ai si o ventilatie..umiditate.. corespunzatoare. Vaporii aia de apa din casa unde naiba se duc...pe geam sau pe perete.
AbraMack spune:
Guestus, habar nu am despre ce aerisire este vorba. Nu am remarcat asa ceva la niciun balcon care are termopane. Ma rog, avem un soi de gaura, prevazuta din constructie fiindca terasa era initial deschisa, pentru scurgerea apei dar cred ca nu se pune :)In ceea ce priveste izolatia mi-au facut ei zidul (exterior)izolat. Tavanul si podeaua nu m-am gandit sa le izolez, avad in vedere ca stau la etajul trei si desupra/dedesubt am vecini care au terase inchise... Da, cu reclamatiile se prea poate sa fie tarziu dar asa cum se spunea mai sus... daca lasam totul asa... calitatea serviciilor romanesti va fi in continuare la fel. Repet: din pacate, mai cunosc cazuri, cu alta firma si chiar in aceeasi zona, cu mesteri care nu au executat lucrarile cum era prevazut in contractul initial, etc. Eu ma gandesc cu groaza ca va veni ziua in care trebuie sa renovez integral apartamentul si nu stiu la ce firma sa apelez...