O INTREBARE PENTRU MEDICI
Raspunsuri - Pagina 3
zizica spune:
Draga Criss, imi pare rau sa-ti dau o veste proasta dar este o diferenta intre coma profunda si moarte cerebrala. Pacientul care s-a trezit dupa 40 zile era in coma nu in moarte cerebrala. Aceasta din urma este ireversibila. Prietena mea a suferit un accident rutier si a primit acelasi diagnostic. Dupa o saptamina a cedat.
Uite si o explicatie tehnica.
"Diagnosticul mortii cerebrale se stabileste pe baza urmatoarelor criterii:
1. Examen clinic:
- starea de coma profunda, flasca, reactiva;
- absenta reflexelor de trunchi cerebral .
2. Absenta ventilatiei spontane, confirmata de testul de apnee.
3. Traseu electroencefalografic care sa ateste lipsa electrogenezei corticale.
Cele 3 examene care confirma moartea cerebrala; se repeta la un interval de cel putin 6 ore pentru adulti. Pentru copii, intervalul este de 48 ore pentru nou-nascutul cu varsta intre 7 zile-2 luni, 24 de ore pentru copilul cu vârsta intre 2 luni –2 ani si 12 ore pentru copilul cu vârsta intre 2-7 ani. Pentru copiii cu vârsta peste 7 ani, intervalul este acelasi ca la adulti. La nou-nascutul cu vârsta mai mica de 7 zile nu se declara moartea cerebrala.
Diagnosticul de moarte cerebrala va fi stabilit de doi anestezisti reanimatori diferiti sau de un anestezist reanimator si un neurolog sau neurochirurg."
Imi pare rau. Multa putere familiei!
Criss75 spune:
zizica, multumesc pentru explicatii.
In urma ultimelor investigatii s-a stabilit ca partea dreapta a creierului este moarta insa in partea stanga ar exista ceva activitate cerebrala. Maine va fi monitorizat din nou, si medicul va spune daca intr-adevar exista vreo sansa de supravietuire sau nu, si banuiesc ca in functie de examenele de maine se va hotari si daca va fi deconectat sau nu.
Marti am fost si eu sa-l vad, si medicul a venit tocmai cand eram acolo si cand l-a zgariat pe picioare cu o cheie, si-a miscat ambele picioare. A zis doar ca reflexele sunt bune si deocamdata mai asteptam. Insa ma intreb eu, oare reflexele acelea nu tot de la creier trebuie sa vina?
zizica spune:
Draga Criss,
Stiu ca parintii (si familia) sunt foarte indurerati si poate nu gindesc limpede, dar ar trebui cineva sa-l intrebe pe medicul curant ce anume teste sau monitorizari s-au facut pina acum. Dupa umila mea parere, reflexele sunt in strinsa legatura cu activitatea creierului. Din trista mea experienta, stiu ca primul organ verificat la prietena mea a fost ochiul. Pupilele erau f. dilatate. Si respira doar sustinuta de aparate.
"Examen neurologic:
1) Reflex pupilar fotomotor (a se folosi lumina puternica)
2) Reflex cornean
3) Reflex de voma
4) Relex de tuse
5) Raspuns motor în aria nervilor cranieni (a se apasa patul unghial, santul nazo-genian si zona supraciliara)
6) Reflex oculo-cefalic (deviatie conjugata a privirii la miscarea brusca a capului în plan orizontal si vertical)
7) Reflex oculo-vestibular (deviatia conjugata a privirii cand se iriga conductul auditiv extern cu 50ml. apa la 4°C). Trebuie sa te asiguri in prealabil de integritatea timpanului)
8) Evaluarea respiratiei spontane:
- prezenta miscarilor respiratorii spontane
- testul de apnee
EEG"
uite si linkul:
http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/40/3/ax43.pdf.
Iti tin pumnii strinsi.
Criss75 spune:
Zizica, inca odata iti multumesc pentru raspuns si pentru amabilitate.
Intrucat nu sunt medic nu ma pricep deloc la tarmenii medicali. Dar sunt convinsa ca s-au facut toate investigatiile necesare si chiar atunci cand am fost acolo, medicul a oprit aparatul sa vada daca incearca sa respire spontan dar din pacate nu respira. Din punctul meu de vedere este mort si din pacate si din punctul de vedere al medicilor. Insa parintilor le este cumplit de greu sa accepte ideea. Toate celelalte organe functioneaza, tensiunea si pulsul sunt perfecte dar din pacate creierul se pare ca e mort.
In ce priveste reflexele, li s-a spus parintilor ca ar veni de la coloana. Insa tot nu pot sa pricep cum doar de la coloana. Chiar ieri matusa mea ii frectiona piciorul si el si-a miscat degetele.
Nu stiu cat timp il vor mai tine conectat, cert e ca parintii nu vor sa accepte ideea deconectarii de la aparate.
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by zizica
As vrea sa-ti dau un PM, dar se pare ca nu e activat.
Cred ca acum e activat.
Criss75 spune:
Ieri medicii au dat verdictul final. Moarte cerebrala. S-a pierdut si ultima farama de speranta.
Totusi nu va fi deconectat decat atunci cand i se va opri inima. A fost hotararea parintilor.
Criss75 spune:
Gata, azi i s-a oprit inima. Si urmeaza, cred cea mai grea zi pentru parinti, ziua de joi cand va fi inmormantat.
Sper, cu ajutorul nostru, al familiei si al apropiatilor sa poata depasi momentul acesta atat de dureros.
misulescum spune:
Doamne Dumnezeule ,da-le putere parintilor si alina-le lor
inimile sfasiate de durere!!
Tragic si dureros ,cuvintele oricum sunt prea putine sa descrie
durerea familiei tale .
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
Condoleante familiei !