Dati copilului o inteligenta superioara-cartea.
Raspunsuri - Pagina 13
flaviutza spune:
Iote pt mine nu-i un geniu nici bebe lu Lorelai nici al meu...dar afirmatii de genul "copii pana la 3 ani nu stiu sa numere, doar cunoasc vizual literele" ii includ si pe copiii nostri nu?? si fi-mea stie de pe la vreo 2,6 ani..parca sa numere obiecte,chestii din astea..pana la 5.
eu cred ca e vorba si de talentele fiecaruia si de faptul ca isi dezvolta diferit anumite capacitati. nu inseamna ca ii mai prostut daca nu poate sa invete sa citeasca la 4 ani, doar pt ca altul o face.sau sa numere sau sa recite.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by BalMascat
Montessori, in cartile ei, spune ca modul copilul de a invatat pana la 6 ani este involutar, inconstient. si asta il face sa absoarba cat mai multe.
insa nu se stie exact daca asta te face mai "destept" decat unul care a invatat sa scrie dupa 6 ani. poate ai mici avantaje, dar nu esentiale.
studiile facute de ea, nu arata decat avantaje mici, si bineinteles ca depinde de copil.
si apoi nu exista niciun mod de a verifica daca cu adevarat avem avantaje ca stim literele la 2 ani sau la 3 sau la 5.
asta pt ca ACEALASI copil nu a putut fi testat, dandu-i sa invete ba la 2 ani, ba la 3, ba la 5.
Eu impartasesc parerea lui sanzi, nu cred ca pt un copil e un avantaj sa stie inainte de 3 ai notiuni ca litere, cifre, sau altele, tocmai ca dupa 3 ani incepe sa inteleaga concepte.
pana la 3 ani, nu zic ca nu le poate tine minte, dar invata pictorial. adica ala e 1, ala e 2...dar nu are idee ce e aia 1, sau 2...sau mai multe sau sa numere.
si nu cred ca automat incepe sa coreleze pictura cu notiunea.
eu sunt de parere ca mai bine il inveti ca aia e vaca, aia e calul, pana la 3 ani.
acum va dau un exemplu, poate sunteti familiare cu cine este Feynman, fizician, nobel laureat, un om absolut de exceptie. care a avut 2 copii, unul a devenit inginer, si o fata care nu are nimic in comun cu stiintele exacte. si amandoi au fost educati la fel.
eu te-as intreba cateva lucruri:
- ce anume faci cand copilul este interesat de aceste..aspecte tehnice citit numarat la 2-3 ani?(sau de dinozauri)
-de ce se comenteaza doar acest aspect, literele cifrele etc. si nu si altele cum ar fi memorarea de poezii la 3 ani (la ce foloseste asta?) si interesul pt un anumit domeniu (isorie, dinozauri, planete etc peste nivelul varstei) cand nici astea nu-i ofera copilului nu stiu ce avantaj. ca in afara de vrajitul fetelor si eventual in cazul unei cariere in domeniu ,datele despre T-rex nu vad cu ce-l ajuta pe copilul de 4-5 ani..
eu cred ca asta...cititul, numaratul fac in mintea oricui o legatura cu inteligenta..si aici se atig corzi sensibile(si pt mine e valabil)si daca al meu nu vrea sau nu e inca capabil e clar ca nu e pt varrsta oricarui copil de 3 ani..d-aia nu e bine si nici nu-l ajuta..nici nu trebuie sa fapt sa ajute la nimic
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
lorelaim spune:
BalMascat - Maria Montessori se baza pe studii - intr-u totul de acord... facute inaintea anilor 1950 (chiar pe la inceputul lui 1900)... Noi evoluam... La ora actuala metoda Montessori care se aplica in gradi si scoli este adaptata copilului contemporan... nu celui de acum 100 de ani...
Eu am dat un contra-exemplu - NU un exemplu... si pot vorbi DOAR de ceea ce cunosc eu...
"fiecare copil pt mama lui e un geniu" - NU - nu este adevarat
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
simali spune:
quote:
noi e invers. fi-mea vrea sa scrie, daca urmaresti unul din filmulete, iti dai seama cat poate fi de atenta si pasionata sa faca la cerculete si tot felul de grafisme. in schimb nu da doi bani pe dinozauri, si nici pe recitarea de poezii. desi ca vocabular, mai exact ca volum al vocabularului sta bine. si n-as fi insitat daca nu-i placea. cum banuiesc ca nici tu n-ai fi insistat daca lui Vladut nu-i placeau dinozaurii.
Ceea ce ma face s-o las in pace si s-o incurajez este faptul ca nu a facut o obsesie din asta, nu e genul de "centru special de interes". adica face diferenta. afara se joaca se tavaleste, alearga cu copiii e sociabila si se integreaza usor in grup. nu mai da doi bani pe citit, doar daca eventual e pusa sa o faca.
in schimb am vazut un copil, la fel de pasionat de dinozauri , care nu stia sa vorbesca decat despre asta, putea sa o faca ore in sir si NU facea diferenta . nu se integra in grupul de copii,decat daca se vorbea de dinozauri. si asta deja da in patologic.
quote:
Cand un copil vrea sa scrie este cat se poate de normal si firesc sa-i dai sa scrie. Nu vad nici o fortare aici. Vrea sa deseneze da-i sa deseneze. Vrea sa stie literele i le spui. Vrea sa citeasca o lasi sa citeasca ca doar nu o sa ascunzi cartile in pod.
Vladut e pasionat de stiinte in general: de cosmos, gravitaie, camp magnetic, etc. Cu dinozaurii e un fel de stiinta-joaca. Pleaca de la un dinozaur si ajunge la "sistemul osos", "sistemul muscular", "sistemul cardio-vascular" etc. Noi i-am hranit mereu curiozitatea. Si nu cred ca este nimic rau in asta. Petrecem mult timp vorbind despre continente, vulcani, oceane, cosmos. Pentru mine e o mare bucurie sa-l vad curios si dornic sa stie mai mult. Cautam mereu alte si alte metode pentru a-i face accesibile stiintele. Nu credem ca are nu stiu ce IQ - este copilul nostru si noi nu suntem genii - dar credem ca daca-i facem lumea un loc mai familiar o sa-i fie mai usor sa o abordeze.
Atata timp cat toata lumea se distreaza invatand si povestind diverse este timp de calitate petrecut impreuna cu copilul.
Eu vad o problema numai atunci cand iei una bucata materie prima copil si hotarasti ca la finalul "procesului de productie" trebuie sa ai una bucata copil de geniu. Apoi faci un "plan de fabricatie" si te ti de el indiferent de consecinte. De aceea am postat aici asa cum am postat: m-a enervat faptul ca exista o carte care se intituleaza "Dati copilului o inteligenta superioara". Ca si cum totul ar fi un proces de productie.
alice
flaviutza spune:
tocmai se spune clar la inceput ca nu se dau retete de fabricat genii in aceasta carte. ci retete de ..deschis lumea cum plastic te-ai exprimat undeva .
uite daca vrei, cartea te invata sa-l inveti sa invete la modul general.
ceva genul : esti in anglia si incepi sa vorbesti engleza. poti sa o inveti doar din ce auzi si iti va lua mai mult sau poti sa iei lectii si ti se va preda concept cu concept , fapt ce te face sa inveti mai usor.
astea trei randuri sintetizeaza cartea. nu te enerva de aspectul titlului, ci citeste primele capitole. si apoi te astept la discutii prietenesti.
apropo de asta , chiar s-a stabilit ca la nastere copilul are un numar de celule nervoase intre care exista putine sinapse. fapt ce il ajuta in procesele elementare : nevoile fiziologice primare.
in primii ani , copilul invata si pe masura ce invata se creeaza legaturi intre aceste celule. pt ca la 7 ani, tot ce a ramas pe langa ,celule nervoase intre care nu s-au format legaturi, incep sa moara. iar potentialul maxim nu este atins.
fapt demonstrat de : copiii nestimulati din orfelinate, multi sunt la limita inferioara a inteligentei la varsta adulta . in schimb, unii preluati de noii parinti la aproximativ 8-12 luni, chit ca initial pot prezenta usoare ramaneri in urma, in urma stimularii ajung sa recupereze.
fapt demonstrat inca o data de situatii, rare ce-i drept, copiii aceia tinuti ani intregi inchisi sau salbaticiti. am si vazut un documentar. un baietel din croatia, Eri, ce traia cu cainii, a fost preluat la 5 ani si ,desi nonverbal a ajuns la normalitate dupa ce a fost adoptat. insa o fata, nu retin numele, tot nonverbala , preluata la 13 ani nu a reusit sa treaca de pragul cuvantului simplu, iar retardul mental s-a mentinut. fapt ce demonstreaza, "encore une fois" cat conteaza un mediu activ.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
flaviutza spune:
apropo de carte..magnolia scumpi help. deja a noua fata de pe forum imi spune pe pm ca nu se poate deschide cartea, desi au acrobat reader. va rog mult, daca stiti care ar fi motivele, poate extensia sau ce se poate face..pls
surpinsa placut am ramas sa vad ca totusi e solicitata, fie si pe PM..sper sa rezolvam, ca eu nu-i dau de capat, sincer
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
Cand un copil vrea sa scrie este cat se poate de normal si firesc sa-i dai sa scrie. Nu vad nici o fortare aici. Vrea sa deseneze da-i sa deseneze. Vrea sa stie literele i le spui. Vrea sa citeasca o lasi sa citeasca ca doar nu o sa ascunzi cartile in pod.
alice
asta se bate cap in cap cu "Eu am mai scris legat de subiectul scrisul/cititul/socotitul la copiii prescolari. Nu cred ca este cel mai bine sa se "bage elefantul in lift" la varsta prescolara. Adica nu cred ca este bine sa se astepte de la copil urgent si musai rezultate concrete si cuantificabile cu care sa ne "laudam" la vecini. "Al meu citeste", "al meu socoteste", etc.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
magnolia spune:
Draga Flaviutza, scrie-mi concret cum as putea ajuta in problema cartii...si o fac.Cum eu sunt complet atehnica- va rog sa nu radeti de o biata batranica-singura idee care-mi vine in minte( ma rog , ce a mai ramas din ea) , ar fi sa-ti trimit cartea sa o scanezi din nou.Ca deja ma cunosc doamnele de la posta romana...Cred ca ma iau si peste rand deja..., la cate carti am comandat , primit, trimis etc.Sau ai alta solutie?
CriPOD spune:
quote:
Originally posted by marimar
Am incercat de descarc cartea de care zicea flaviuta dar nu pot, desi am acrobat reader, nu recunoaste extensia .rar..
marimar, fisierele .rar sunt arhive comprimate cu scopul de a reduce dimensiunile. Trebuie mai intai sa le extragi in formatul initial, doar apoi poti sa le accesezi cu alt program (similar cu un fisier zip). Incearca sa download WinRAR sau o alta applicatie (sunt gratuite pe web) si vezi poate reusesti. Daca nu e corupt fisierul sau parolat ar trebui sa mearga.
Good luck...
www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ
flaviutza spune:
si io cica am terminat profil informatica...dar n-am prea avut tangente cu informatica..hehe
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/