Mamici de martie-aprilie 2007 (28)

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanici spune:

Felicitari Lilidana!!!
Hal Alexa

Ptr toate surprizele de azi

Oana_stefana o fi nascut?

roxana 38+ cu Rares Teodor

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lilky

Buna mamicutzelor si viitoare mamici,
Sa va bucurati de puiutii vostrii, sa fie sanatosi si mancaciosi si pt. cele care urmeaza sa nasca: SI NASTERI USOARE!
Eu sunt o mamica de mai-iunie, scuzati-ma pt.deranj.Am si eu o problema, conform:CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010:
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;Cititi si aici acelesi lucru:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14066&whichpage=1
Sotii vostri au beneficiat de acest concediu, mai bine spus ca acte v-au cerut cei de la serviciu daca au beneficiat?Stiati ca daca nu se iau aceste 15 zile in primele 2 luni se pierd?
Va rog ajutati-ma si pe mine, ca a mea doctora de familie, nu stie nimic!

Liliana 32+ cu micuta Diana Gabriela
Pozele mele

Daca urmezi un curs de puericultura, cei are organizeaza cursul iti vor da la sfarsitul lui o hartie la mana (adeverinta/atestat) din care reiese ca si tatal a urmat aceste cursuri.
Pe baza acestei hartii sotul beneficiaza de acele zile de concediu. nu tb nimic mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RaisaFudulu spune:

Neata

Hai Alexa!

Hai Lumi!

Ela nu stiu nimic de rezerve platitela Spitalul 1, dar maine ma duc la control la dr si daca nu uit o sa intreb ca si pe mine m-ar interesa...ma bucur ca esti bine

Gradul de maturitate al placentei se poate determina si prin control pe calul balan?

Noi nu dormim prea bine dar ne-am obisnuit si apropo de baie eu nu fac in cada nu faceam nici inainte pentru ca nu-mi place, rar de tot ma apuca dorul si ma duc la cada in rest dus in cabina

O zi buna ..eu ma duc sa pregatesc o omleta, nu mai stiu ce sa mai mananc

Diana 35+ cu RAISA-MARIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaanamaria spune:

buna mamici si viitoare mamici raportez ca au fost alarma falsa contractiile de ieri .
`ANAALINA si eu am luat Gynipral o perioada luam cate 2/zi si imi era super rau de la ele asa ca i-am zis doctorului si mi-a spus sa reduc doza la jumate iar daca nu mai am probleme cu contractiile sa nu le mai iau.
Despre baia in cada vreau sa va spun ca eu fac o data la doua zile chiar si mai des mai ales daca imi este putin rau chiar ma ajuta sa ma relaxez nu cred ca e ceva daunator.
ANA 39+ cu MIRIAM RIANA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilky spune:

roxanici Buna, merci pt. raspuns, dar problema e ca in lege scrie ca aceaste hartiuta trebuie luate neaparat de la medicul de familie.Uite si legea:
H.G. nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 11 aprilie 2000

Identificare act:

Numar/data: Hot#259;rāre nr.244 din 10 aprilie 2000
Emitent: Guvern
Īncadrare: act normativ
Cu functie: de baza
Īn vigoare: da
Publicare: M.Of. nr. 150/11 apr. 2000
Functie activa:

Se refer#259; la aplicarea: L. nr.210/1999 Legea concediului paternal

In temeiul prevederilor art. 6 din Legea concediului paternal nr. 210/1999,

Guvernul Romaniei hotaraste:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999

ART. 1
Titularul dreptului la concediu paternal, prevazut la art. 1 alin. (2) din lege, cu durata de 5 zile lucratoare, este tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
ART. 2
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Aceasta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.
ART. 3
(1) Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.
(2) Prin unitate, in sensul prevederilor alin. (1), se intelege persoana juridica sau fizica, dupa caz, in beneficiul careia presteaza activitate salariatul asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
ART. 4
(1) Indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.
ART. 5
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut satisface serviciul militar obligatoriu, el are dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice, ce se acorda de unitatea militara in conditiile prevazute la art. 1 si 2, care se aplica in mod corespunzator.
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si in cazul in care tatal care satisface serviciul militar obligatoriu solicita acordarea acestei permisii in vederea recunoasterii paternitatii, intocmita in conditiile legii.
(3) Permisia solicitata si acordata va fi justificata, la intoarcere, cu certificatul de nastere al copilului, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului in situatia in care declaratia de recunoastere a paternitatii s-a facut simultan cu inregistrarea nasterii sau, dupa caz, numai pe baza declaratiei de recunoastere a paternitatii, daca aceasta s-a facut ulterior inregistrarii nasterii copilului la serviciul de stare civila.
ART. 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
ART. 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
ART. 8
(1) Tatal copilului nou-nascut beneficiaza de concediul de lauzie neefectuat de mama, in situatia in care aceasta a decedat in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie.
(2) Acordarea concediului de lauzie neefectuat se face de conducerea unitatii la care tatal isi desfasoara activitatea, la cerere, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tata al copilului nou-nascut, precum si a certificatului de deces al mamei si, dupa caz, a certificatului de concendiu de lauzie al mamei in situatia in care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.
ART. 9
(1) Pe perioada in care tatal efectueaza concediul de lauzie neefectuat de mama decedata tatal are dreptul la o indemnizatie acordata de unitatea la care isi desfasoara activitatea.
(2) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (1) se calculeaza, potrivit prevederilor legale, in functie de felul indemnizatiei pentru care opteaza tatal.
(3) Indemnizatia va fi platita din fondul de salarii al unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea.
-----

Liliana 32+ cu micuta Diana Gabriela
Pozele mele

Mergi la inceput

Lilky, nu stiu ce sa zic, tot aici scrie ca medicul de familie este cel care organizeaza acest curs de puericultura, ceea ce nu am auzit prea des. Eu(si sotul) am urmat un curs de genul asta dar era organizat de o clinica si au participat la el moasa, dr ginecolog, sociolog, neo-natolog. La sf sotul a primit acel atestat si un extras din monitorul oficial care sa sustina utilitatea atestatului.
Nu mai am hartiile acasa ptr ca au fost deja duse la serv sotului dar ma interesez si iti mai zic. In principiu acel atestat ar tb sa fie necesar si suficient ptr obtinerea zilelor respective, indiferent de cine il elibereaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ghibuadina spune:

IN SPITAL trebuie sa existe o pompa electrica.Se poate folosi fara nicio problema.Nu cred ca este nevoie sa ai pompa manuala cu tine.Si eu am avut una dar n-am folosit-o.

adina, proaspata mamica si printesa ALEXIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ghibuadina spune:

florin_a poti tine bebele in scutece.Le poti folosi pe cele din spital sau sa ai tu scutece de finet la tine.daca vrei poti sa iei si hainute, insa eu zic ca pt primele zile sunt mai practice scutecele.In spital Alexia a stat in scutece iar acasa am imbracat-o in hainute, ca nu-si suporta manutele stranse.O tot ducea la foto pt icter si mai mergeam s-o alaptez acolo.Mi se parea mai simplu sa folosesc scutecele decat hainutele.Si acum e destul de greu cu imbracatul cd m-am obisnuit, dar la inceput...

adina, proaspata mamica si printesa ALEXIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianiana spune:

Bun gasit fete dragi,
m-am oprit din ordine si curatenie ca sa vad ce mai ziceti...fac si eu o pauza...
nu mi-am facut bagajul de maternitate dar am reusit sa mai cumpar din ce stiu ca ne trebuie...am o lista imensa adunata din reviste si de pe net. poate o sa o postez si eu aici.
ieri m-am mobilizat si am spalat hainute pentru bebe cu Persil sensitive care miroase super. apoi stateam si ma uitam la ele ce frumos arata, asa mici si colorate. maine le calc si le aranjez in raftul lui bebe.
vreau sa va intreb ceva: voi il simtiti pe bebe cum sughite? al meu face asta des, cam de 2 ori pe zi si ma gandesc mereu oare ce il apuca ?

dianiana 34+
http://community.webshots.com/user/dianiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

RaisaFudulu: din ce am citit, gradul de maturitate al placentei se poate determina numai ecografic... se vede cat sunt de grosi peretii si alte detalii de genul asta.

Diana 34+ cu Mihai-Alexandru

Mergi la inceput