Reteta MUCENICI
Fetelor cum faceti mucenici??? Ca acum vin...
Reteta mea suna asa :
Iei 2 pungi de mucenici gata facuti, de Titan.
Pui intr-o oala 6 litri de apa, juma de kil de zahar, 3 pliculete de zahar vanilat, juma de fiola (din aia Dr Oetker) de esenta de rom, un strop de esenta de vanilie (fie si 2 stropi), coaja de la o juma de lamiie, sau chiar de la o lamiie, taiata bucati. Atentie, trebuie spalata bine coaja la citrice, sunt sursa de tot felul de boli. Daca vrei, pui si scortisoara si nuca la fiert, dar numai putina, de gust, restul cind maninci pui in farfurie. Eu nu pun la fiert decit putina scortisoara, nuca deloc. Deci, ce ai in oala pui pe foc. Cind clocoteste pui alea 2 pungi de mucinici (cel mai bine ar fi sa pui cam una jumate la 6 litri de apa, ca iese cam groasa. Mai fierbi 15-25 minute, in functie de cum e coca.
Deci: 6l apa, zahar, zahar vanilat, esenta de rom si de vanilie, coaja de lamiie.
Nota: am facut prima data, au iesit f. buni, dar nu perfecti, asa ca mai lucrez. Daca vrei sa faci, fa pe 21 martie, ca atunci sunt mucenicii pe stil vechi.
Bufi
Raspunsuri
miria_cristina spune:
Bravo! Reteta ta este reteta de la Rolf, care a dat-o pe FanClub Forum / topicul Mucenici.
Da, este o reteta buna si, in general, facuta de gospodine.
Poate scrieti si reteta de mucenici moldovenesti tavaliti prin nuca si miere.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
carpatina spune:
Eu n-am de unde sa iau muceniti gata facuti... imi spune si mie cineva cum ii fac? (vorbesc de cei zemosi, normal). Multumesc
miria_cristina spune:
Din apa cu putina sare amestecata prin ea si cu apa.
Se framanta o coca suficient de elastica. o rasucesti cu mana cat mai subtire. Si dupa ce formezi niste siretele destul de lungute incepi sa le rasucesti pe deget.
Cand le-ai terminat le pui pe hartie prafuita cu faina si le aseszi sa se usuce pana a doua zi. Unii le usuca in cuptor pentru cateva minute, dar mie nu-mi palceau rumeni, caci unii se mai rumeneau.
Asta e tot!
Restul il stii, cred.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
crista-s spune:
quote:
Originally posted by
Din apa cu putina sare amestecata prin ea si cu apa.
adica faina cu apa
Eu am citit o reteta ( nu mai stiu unde poate in radu anton roman??) si zicea sa tai din coca cerculete concentrice cu 2 pahare de dimensiuni diferite .. si ce rezulata ( inelul) il rasucesti ca pe un opt si il presezi putin in centru.. cind se usuca ramine lipit si cu forma de opt.
miria_cristina spune:
Hai, ma, ca te complici. crede-ma!
Aluatul este din faina cu apa si atat, pe care il usuci incuptor sau pe un dulap pana a doua azi.
Iar "tehnica" este sa rasucesti aluatul pana devine subture si il poti rasuci pe deget ca un inelus. Gata!
Ce 8-uri! Erau inainte niste aparate care le taiau in 8, dar nu se mai gasesc. Taraneste sau asa cum erau ele facute la inceput sunt asa cum ti le-am explicat eu.
Ca de la manastire stiu. Am facut si eu acum cativa ani ca-mi placea.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
crista-s spune:
Eu nu ma complic, ca nu imi plac mucenicii astia si deci nu ii fac. Dadeam sfaturi altora sa se complice La noi acasa numai din astia cu zeama se faceau si eu n.-am mincat niciodata ar fii o minune sa prind gust pt eui acum la batrinete
Vreau sa fac mucenici moldovenesti ca numai aia imi plac... Nu prea stiu eu cum insa am gasit atitea retete pe net si prin reviste practic ca le voi pune cap la cap si sper sa iasa una buna.
miria_cristina spune:
Pai, depinde acum si de aluat. Daca e de post sau de dulce, ca aluatul este ca cel de cozonac.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
monica-elizabet spune:
eu am aparatmi l-a cumparat mama cu 60 000lei acum o luna
cred ca maine ma apuc si eu sa fac mucenicii...din astia cu zeama(nu stie nimeni, nimeni o reteta ceva mai concreta, cu cantitati?) am mai intrebat eu si pe la alte fete si tot asa au zis...apa, sare si faina...dar cat? ca eu sunt incepatoare si nu vreau sa-mi iasa nici piroane
pe cei moldovenesti stiu cum sa-i fac, am mai facut...asa cum zice miria, din coca de cozonac, apoi dupa ce-i coc, ii "scufund" intr-un sirop(care fierbe pe foc) dintr-o ceasca de zahar si doua de apa...apoi i las in tava putin ii ung cu miere si presar nuca...
mai era ceva?
multumesc pentru eventualele raspunsuri si va urez spor la treaba si la papat mucenici
monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)
crista-s spune:
Monica apa ( 60 ml) si faina ( 100 gr) ca sa zic o proportie... dar depinde de faina . deci pune tu faina ca un munte pe planseta, faci o gaura in mijlocul lui sa semene cu un vulcan si adaugi acaolo apa calduta ( nu rece, nu fierbinte)... amesteci cu degetele sa se incorporeze si dc e nevoie mai adaugi apa sau faina ... mai bine sa trebuiasca sa adaugi faina ... sa iasa un aluat moale dar care sa nu se lipeasca de miini. Pui mereu faina pe planseta ca sa il intinsi si presari si sucitorul cu faina .
mersi pt cantitati la siropul mucenicilor moldovenesti ..
mariussimiuc spune:
Mie aluatul de cozonac nu-mi place nici sa-l fac dar nici sa-l mananc.Cred ca voi incerca sa fac maine,daca voi mai fi in stare,niste mucenici din aluatul de cornuri moi de pe www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=11297" target="_blank">culinar,dar cu un pic mai multa miere sa iasa mai dulci.
Suntem in top 100, multumim tuturor