scoala de la 5 ani?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Luna1
Ca eu chiar nu inteleg ce definesti prin adevarata cultura generala. Pana acum vad ca esti blocata pe tari si capitale..

Si eu am aceasi curiozitate, ce este concret cultura generala si cum este ea incurajata de invatamantul romanesc?

Ma gandeam sa-mi fac o culturalizare instant, imi va lua cateva zile sa invat tarile si capitalele dar apoi le dau in barba la toti farierii de aici .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by bird70
Si eu am aceasi curiozitate, ce este concret cultura generala si cum este ea incurajata de invatamantul romanesc?

1. Cutura generala presupune in primul rand intelegerea si mai ales aprecierea altor culturi.

2. Cultura generala in invatamantul romanesc nu se face si nu este incurajata. Pentru ca profesorii romani nu au fost instruiti vreodata sa faca asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Originally posted by bird70

1. Cutura generala presupune in primul rand intelegerea si mai ales aprecierea altor culturi.

2. Cultura generala in invatamantul romanesc nu se face si nu este incurajata. Pentru ca profesorii romani nu au fost instruiti vreodata sa faca asa ceva.

f bine spus dar foarte greu de digerat de majoritatea romanilor pt ca noi am fost educati in spiritul suntem cei mai buni, cei mai destepti, cei mai culti, suntem mai ceva decat oricine si ei, ceilalati, trebuie sa ne ridice in slavi...

si eu am crezut chestia asta pana acum cativa ani... si as fi sustinut acelasi discurs pe care il sustine XIO (de fapt chiar asta si facem, aceeasi propaganda in care dadeam exemple de cativa oamani destepti si clasicul cine castiga la olimpiade) si recunosc ca mi-a picat ff prost cand am realizat ca nu aveam dreptate...

am lucrat aproape 5 ani in invatamantul romanesc; apoi am avut sansa sa locuiesc intr-o alta tara si sa fac si ceva scoala acolo; concluzia: nu se compara! sau mai bine zis calitatea invatamantului de la noi e asa la o limita inferioara ca nu ar putea nici macar intra in comparatie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fania spune:

Porumbita
Din pacate doar cei care iau contact direct cu ceea ce se intampla in afara ajung la concluzia ca invatamantul inseamna de fapt altceva decat ceea ce stim noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Cultura generala inseamna sa acoperi o gama larga de subiecte , de la ancare pana la politica, geografie , istorie , fizica ,psihologie , chimie samd.
Cand auzi despre colesterol sa stii cam ce e , cand auzi despre Dante sa nu crezi ca e nickul cuiva de pe net .
V-ati uitat vreodata la "Vrei sa fii miliardar"? Ei bine , unele intrebari de acolo sunt de cultura generala. Sa stii ceva despre legendele Olimpului, despre istoria lumii , nu doar despre tara ta , samd.

Luna , da , tatal meu e toba de carte si poate sa discute cu ansolut oricine despre absolut orice.
Unul din motivele pt. care e asa este educatia primita acasa , mai exact tatal sau de cand era mic il lua la plimbare si ii stimula gandirea logica. Il intreba de exemplu cand taica-miu era mic de ce stalpii de pe strada pt. iluminat sunt atat de inalti. Crezi ca-l interesa pe taica-miu sau pe taica-su de asta? Nu , dar sunt lucruri pe care le vedem in viata de zi cu zi.

Bird , ala e student , nu doctor. ;)Acum stie si el ce e torticolisul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by XIO
Luna , da , tatal meu e toba de carte si poate sa discute cu ansolut oricine despre absolut orice.
Unul din motivele pt. care e asa este educatia primita acasa , mai exact tatal sau de cand era mic il lua la plimbare si ii stimula gandirea logica. Il intreba de exemplu cand taica-miu era mic de ce stalpii de pe strada pt. iluminat sunt atat de inalti. Crezi ca-l interesa pe taica-miu sau pe taica-su de asta? Nu , dar sunt lucruri pe care le vedem in viata de zi cu zi.

Cu alte cuvinte a ajuns asa nu din cauza sistemului educational din Romania ci din cauza parintilor si din cauza ca si-a format singur o baza de informatii. Este exact unde vroiam sa ajung , sistemul romanesc nu stimuleaza in nici un fel 'cultura' cei care ies culti au facut-o pe propria piele, exact asa cum olimpicii nu sunt veniti de pe bancile scolilor ci sunt instruiti in particular si au profi care se ocupa de ei. Sistemul de invatamant romanesc nu stimuleaza formarea olimpicilor ci ei sunt extrasi din sistem si educati intr-un sistem paralel care nu are legatura cu scoala la care merg majoritatea copiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pegasis spune:

De unde s-a plecat si unde s-a ajuns... Parca alta era tema dezbatuta in topicul asta -- interesant, ca unii dintre noi au copii de 5 ani . Putem spera la un split ca sa se poata relua discutia initiala? Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Eu lucrez intr-o scoala straina din Bucuresti, unde copiii incep la 5 ani. Fac asta de 10 ani, asa ca stiu despre ce vorbesc. Eu inteleg ca societatea vrea ca un tinar sa ajunga cit mai devreme la munca, la platit impozite, dar un copil de cinci ani nu are ce cauta la scoala! Noi nu avem programa romanesca, invata mai mult in joaca, dar cu toate astea nu vad decit niste copii obositi, care adorm cu capul pe banca-la prima sau la ultima ora, care nu intelg cum sta treaba cu scrisul, cititul, temele, statul in banca...Spre ce ii grabim pe copiii astia??? am auzit parinti care spun ca "l-am dat la scoala pentru ca se plictisea". Cum sa se plictiseasca un copil care se joaca, care face un sport, care e scos la spectacole, caruia i se citeste...In general, copii dati foarte devreme la scoala (ma refer la cazul nostru) sint cei ai caror parinti nu au timp nici jumatate de ora pe zi sa se ocupe de copii si atunci ii trimit la scoala. Unii dintre copii abia stiu sa se imbrace sau sa manince singuri, dar noi avem pretentii sa scrie si sa citeasca!
In sfirsit, asta e parerea unui om care lucreaza cu copii, fiecare va decide pentru copilul lui. Sper sa nu devina obligatoriu sa-i dam la scoala la 5 ani pentru ca eu nu ma iau dupa legile lor imbecile, imi voi tine copilul acasa pina la 6 ani jumate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belle_vue spune:

Natasa, deci tot in banca stau copiii (din moment ce adorm cu capul pe ea)... E drept, schimbarea ar fi rea pt sistemul romanesc, pt ca nu s-ar schimba decat varsta copiilor nu si metoda de predare si nu ai cum sa tii un copil de 5 ani in banca. In plus, desigur ca parintii ar fi chemati sa organizeze intregul program al copiilor in mod diferit, astfel incat sa se culce mai devreme ca sa aiba nr necesar de ore de somn acoperit. Poate ca scoala la care esti sufera totusi influentele sistemului romanesc in ansamblu, doar tot in societatea romaneasca isi desfasoara activitatea.

Dintr-o postare anterioara am inteles ca invatatoarea ar urma sa se ocupe de copii 5-6 ani -- asta e iar o idee proasta. La 11-12 ani sunt prea mari sa fie in grija si raspunderea unei singure persoane, aceeasi care ii avea in grija si la 5 ani! Si despre ce numar de copii intr-o clasa vorbim? (E interesant ca Min Ed mizeaza pe reducerea natalitatii nu pe sporirea personalului: asta da patriotism, daca tot veni vorba despre superioritatea invatamantului romanesc: sa dispara natia, si atunci sa vezi ce educata va fi...)

Luna si Alessia, perfect de acord cu opiniile voastre asupra diferentelor si avantajelor sistemului in tari vestice. Ceea ce unii in Romania nu inteleg sau nu vor sa inteleaga (dincolo de faptul evident ca acum 30 de ani scoala romaneasca era una si astazi e cu totul si cu totul altceva) este ca in Vest s-au gasit realmente metode sa-i faci pe copii sa mearga la scoala si sa invete cu placere si eficienta. In Vest mamele stau de regula cu copiii acasa mai mult, nu mai putin decat in Romania -- adica pana la 5 ani si chiar se ocupa de formarea copiilor. Si cu toate astea ii duc la gradi, play-group-uri etc, din nevoia de socializare si de diversificare a acivitatilor in care sunt implicati copiii.

Si un alt aspect nu mai putin important: sistemul educational occidental DE STAT ofera mult mai multe oportunitati copiilor cu deficiente si diverse probleme. Exista one-to-one tuition in clasa normala, adica copilul cu dificultati la invatatura nu e exclus sau ignorat: participa la clasa impreuna cu ceilalti, dar are parte din oficiu si in mod gratuit de lectii suplimentare cu un profesor, care sa-l ajute sa ajunga la nivelul colegilor sai. De la 5 ani, daca e nevoie -- sau de mai tarziu daca e cazul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Da, din pacate vor fi dati la scoala la 5 ani si jumatate si nu pt ca ar fi mai destepti sau "se plictisesc acasa" ci pt ca parintii nu au cu cine sa-i lase si gradinitele de stat nu-i vor mai primi (ca sunt prea mari - sa meraga la scoala ). Si atunci traisca spaga, "sa nu vada bine " directoarea de la gradinita ce varsta are copilul !!
(Asta daca are omu' posibilitatea sa dea spaga!)

Mergi la inceput