scoala de la 5 ani?
Raspunsuri - Pagina 10
filofteia spune:
Copilul meu acum este exact in situatia expusa de viviana...
Adica a inceput grupa pregatitoare la 5 ani si 9 luni si va incepe scoala la 6 ani si 9 luni.... In prezent copii de la grupa pregatitoare sunt cei care implinesc 6 ani in anul calendaristic respectiv, iar in clasa I, cei care implinesc 7 ani. Dupa noua lege a invatamantului singura diferenta va fi ca vor face grupa pregatitoare la scoala, asta daca vor reusi sa se organizeze.
Luna, Adi face la gradinita cam activitatile pe care le descrii si tu. Atat doar ca sta numai 4 ore si nu ia masa acolo.
quote:
Pai iti spun eu ce face fiul meu in sase ore: nu exista banci, exista masute de activitati, la o masuta se decupeaza, la alta se picteaza, la alta se modeleaza etc. Ei sunt impartiti pe grupuri si este munca de echipa tematica fiecarui grup. Adica tot grupul trebuie sa picteze anotimpurile cu caracteristicile lor. Si astfel gandidu-se in comun aceste activitati ajung adevarate opere de arta iesite din mana unor prichindei. La ora 12 au o ora pauza de masa care de fapt se divide in dupa jumatati, jumatate de ora mananca jumate se joaca in curte. Iar de la unu la trei au activitati in continuare in fct si de vreme, sport, sau "exploreaza" curtea in timp ce invatatoarea le vorbeste despre rolul copacilor, al frunzelor etc pe intelesul lor. La trei pleaca acasa. Am uitat sa mentionez ca in permanenta exista invatatoarea plus doua asistente (asa se numesc, nu sunt asistente medicale ci asistente de invatatoare) care desfasoara activitati cu ei. De asemenea mai au story time cand toti copiii stau pe jos pe mocheta in cerc, iar invatatoarea le citeste o poveste. De multe ori se face lumina mai mica deci atmosfera este una calma de relaxare. Mai exista si "show and tell" ceea ce inseamna ca fiecare copil aduce ceva de acasa (orice vrea el) si povesteste despre ce a adus tuturor. Poate fi o poza, o jucarie, un elastic orice, copilul povesteste de unde l-a luat, ce face cu el, de ce ii place iar eilalti copii pot pune intrebari la sfarsit. Astfel se dezvolta simtul oratoric, foarte important in zilele noastre.
ralucis spune:
Hai sa imi dau si eu cu parerea
. Am umblat, Slava Domnului, prin mai toate tarile Europei si am luat contact cu tot felul de oameni, de la intelectuali la simpli muncitori. Nu mi s-a parut ca nivelul lor de cultura generala era stralucit. N-as vrea sa spun ca era mai scazut sau mai ridicat ca cel al unor romani, dar nici grozav nu era. Sa va dau cateva exemple de situatii hilare memorate de mine: in afara de o singura persoana, nimeni nu stia unde se afla Romania pe harta, nu mai spun de confuzia generala Budapesta/Bucuresti, multi ma intrebau de ce nu vorbesc rusa, ca li se parea lor ca limba mea nu suna a rusa, eu le raspundeam de ce as vorbi, pai nu e Romania parte din fosta URSS? M-au intrebat in 1998 daca am mancat vreodata capsune si ciocolata, se mirau ca stiu cateva limbi straine, o pustoaica din partea flamanda a Belgiei dadea bacul si dupa proba de franceza a venit si mi-a zis fericita ca a intrebat-o conjugarea unui verb plus cateva cuvinte de tradus si a luat nota maxima, nu stiu daca mintea sau nu, dar asa mi-a zis, si exemplele ar putea continua. Ca sunt cu mult peste noi la nivelul civilizatie, asta da, asa e, si ma intreb daca nu meritul scolii e ca i-a facut sa se poarte cu totul altfel fata de ce vedem in jur in Romania. Inca nu ma pot pronunta exact daca e bine sau nu sa se inceapa scoala la 5 ani, in mod sigur copiii mei vor fi inscrisi intr-o forma de invatamant la acea varsta, dar eu am inceput la 6 ani jumatate clasa intai si a fost totul ok. Am fost si la gradinitia inainte cu un an, pana atunci stateau ai mei cu mine, am avut norocul ca lucrau in ture si era mereu cineva acasa.
Magdone spune:
De cate ori n-am auzit chestia asta cu vai ‘nici nu stiau unde e Romania pe harta”, si adica de ce ar sti, ma rog ??? de cat timp sunt eu aici in Canada singurele stiri care au aparut in ziare despre Romania, au fost 1 concurs de Miss Piranda ![]()
si alta stire cum s-au dus unii sa faca Craciunul la niste orfelinate, sa-i ajute pe bietii amarati. Si pe mine ma intreaba daca stiu rusa, ca nu-i asa ca tara noastra a facut parte din URSS etc, dar nu ma deranjeaza. Atata timp cat sunt apreciata pentru ceea ce fac si nu pentru tara de unde vin, n-am nici o problema. Si cred ca n-am fost mai patrioata in viata mea de cat sunt acum cand sunt departe de tara…La ce ne foloseste ca suntem asa de scoliti si vai avem atata cultura generala, ce sa spun,..cand tara e asa cum este si nimeni nu e in stare sa faca ceva sa ne ridicam din mocirla.
Iar ca sa revin la invatamant, copilul meu merge doar la gradinita deocamdata, mie mi se pare un sistem foarte bun, nu am motive sa ma plang, decat poate de una dintre educatoare (care e romanca) si mai aplica din metodele traditionale, pe care le stie ea de acasa
.
Daca s-ar introduce acest sistem de invatamant si in tara, parerea mea e ca nu poate sa fie decat foarte bine, numai sa se aplice cum trebuie.
Magdone si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
ralucis spune:
magdone, sunt sigura ca tu stiai unde este Canada pe harta, chiar daca, sa zicem, importanta ei pe plan mondial e mai mare decat a Romaniei, spun asta ca sa gasesc o scuza pt faptul ca tara asta in care locuim trece mai mereu neobservata. Sincer, pe mine ma irita oricand ca cineva nu stie care-i treaba in lumea asta, care sunt tarile, continentele, capitalele, scriitorii, muzicienii, care-s tainele limbii pe care o vorbeste, chestii de cultura generala. Tara e asa cum e pt ca au ajuns sus tocmai acei oameni care n-au habar de ce e in lumea asta, chestii uzuale de care ziceam mai sus, si dovada stau reportajele tragi-comice pe care le vedem la tv cu alesii poporului, care sunt aroape toti o apa si-un pamant. Adica macar ca te intreaba vreodata Turcescu in emisiunea lui ce inseamna NATO si cum e cu presedintia in Norvegia si tot merita sa ai ceva glagorie
!
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by ralucis
Sincer, pe mine ma irita oricand ca cineva nu stie care-i treaba in lumea asta, care sunt tarile, continentele, capitalele, scriitorii, muzicienii, care-s tainele limbii pe care o vorbeste, chestii de cultura generala.
Si pe mine ma irita cand dintr-o duzina de mesteri niciunul nu stie sa puna gresia bine, sau cand la o intrebare mai concreta pe marginea unui produs vanzatorul o scalda rau de tot. Prea putin ma intereseaza daca stie care sunt tarile, continentele, capitalele, scriitorii sau muzicienii.
ralucis spune:
Hai sa incurajam acest stil: sa ne specializam strict pe un domeniu, iar in rest sa fim tufa de Venetia. Mesterul sa puna gresie si atat, vanzatorul sa vanda pantofi sau frigidere si atat, totul robotizat, si dupa ce isi termina programul de lucru sa fie setat pe o berica si un sprit. De ce sa stim ca Schopenhauer nu era pilot de formula 1 sau ca in Brazilia nu se vorbeste braziliana (btw, eu stiu numele statelor din SUA, le recunosc dupa indicative chiar, si imi pasa prea putin ca imi ajuta sau nu la ceva, ma bucur ca pur si simplu le stiu), nuuu, noi trebuie sa stim numai care e diferenta intre glet si tencuit, intre stilleto si ugg boots, si atat. Restul nu conteaza. Traiasca specializarea si ignoranta!
capcaunul spune:
ralucis, este mai important sa fii specializat decat sa fii encicloped. Mult mai important atat pentru societate, cat si individual.
Nu contest ca cineva cu o baza de cunostinte mai larga are sanse mai mari de reusita in viata, in special in situatiile de criza cand trebuie sa se reorienteze repede.
Contest insa prioritatile invatamantului romanesc care sunt ANACRONICE. Accentul nu trebuie pus pe memorare, cum gresit se insista la aproape toate nivelurile de invatamant, ci pe intelegere.
Dar nici specializarea in sine nu este telul unui invatamant modern, de calitate, ci cultivarea gandirii.
Care este avantajul de a sti care sunt capitalele lumii? Da-mi un singur exemplu in care acest exercitiu pur de memorare te ajuta in viata.
dodo spune:
quote:
Originally posted by capcaunul
ralucis, este mai important sa fii specializat decat sa fii encicloped. Mult mai important atat pentru societate, cat si individual.
Nu contest ca cineva cu o baza de cunostinte mai larga are sanse mai mari de reusita in viata, in special in situatiile de criza cand trebuie sa se reorienteze repede.
Contest insa prioritatile invatamantului romanesc care sunt ANACRONICE. Accentul nu trebuie pus pe memorare, cum gresit se insista la aproape toate nivelurile de invatamant, ci pe intelegere.
Dar nici specializarea in sine nu este telul unui invatamant modern, de calitate, ci cultivarea gandirii.
Care este avantajul de a sti care sunt capitalele lumii? Da-mi un singur exemplu in care acest exercitiu pur de memorare te ajuta in viata.
Te duci sa joci la "Stii si cistigi"
Si, vorba ta, nu-mi foloseste la nimic daca instalatorul l-a citit pe Dostoievski si-mi face o lucrare de-mi inunda casa a doua zi
XIO spune:
Capcaunule , cred ca tine de respectul pt. tine si pt. materia cenusie pe care o detii sa stii mai mult decat 10 cuvinte care tin de meseria ta .
daca e sa gandim asa ne indobitocim in 3 timpi si 2 miscari si gata , suntem fericiti in prostia noastra si dezvoltam legaturi doar cu cei din domeniul nostru de munca , pt. ca intr-o incultura crasa doctorul nu se intelege cu inginerul
ralucis spune:
capcaunule, cu exemplul asta referitor la capitale chiar m-ai nimerit, la cat am calatorit, daca nici asta nu stiam, apai... Cel putin m-am orientat cum trebuie in gari si aeroporturi, cand mi-am luat bilete
! Sa stii ca acum cateva saptamani am fost placut impresionata cand un nene de la instalarea net-ului mi-a remarcat o caricatura de pe perete ce era semnata de Stefan Popa Popa's si m-am intrebat daca e facuta chiar de acesta. Si sa stii ca a facut si treaba buna, ca mi-a prelungit cablul pt net mai mult decat multumitor cu clestele de sertizare
!
Si e posibil sa ai dreptate, invatamantul romanesc poate ca e anacronic, dar eu sunt un produs al acestui invatamant romanesc, la fel cum sunt si parintii mei care si ei s-au descurcat frumos in viata si m-au invatat o gramada de lucruri, dar pe cuvant ca nu regret o clipa ca m-au privit ciudat colegii de birou cand le-am spus ca stiu ce inseamna lupanar sau cine e Silviu Purcarete.
dodo, chiar, e o idee buna asta cu Stii si castigi
!