O reteta de canelloni,va rog!
Fetelor gospodinelor,ma ajuta si pe mine cineva cu o reteta (simpla) de canelloni?Am cumparat azi si as vrea sa fac.Pe pachetul Barilla e o reteta,dar e cu nuci si nu prea ma incanta.
Multumesc mult!
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
Raspunsuri
Alina spune:
quote:
Initial creeata de zuzunaki
Fetelor gospodinelor,ma ajuta si pe mine cineva cu o reteta (simpla) de canelloni?Am cumparat azi si as vrea sa fac.Pe pachetul Barilla e o reteta,dar e cu nuci si nu prea ma incanta.
Multumesc mult!
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
Zuzunaki draguta,
Tot de pe Forum am facut o reteta de canelloni asemanatoare cu lasagna bolognese.Adica vreo 2-3 cepe se calesc putin(io pun numai un strop de ulei si destula apa),se adauga carne tocata,sare si dupa ce au fiert putin impreuna se adauga bulion si gewÜrze(piper,busuioc si ce-ti mai place).
Cu amestecul rezultat se umplu tuburile pe rind,se aseaza ordonat intr-o tava termorezistenta.De-asupra se pune sos bechamel(poti sa-l faci din unt topit,o lingura de faina si se stinge cu sahne sau sa-l cumperi),apoi cascaval ras si se da la cuptor,vreo 40 minute la 180 grade.
Is si eu curioasa de alte retete,cred ca ne ajuta Crista ca ea experta la bucataria italieneasca.
Spor la bucatareala iti doresc!
Alina
zuzunaki spune:
Alina,
esti o comoara, draga mea
Nici eu nu calesc ceapa in ulei mult,procedez exact ca tine(ca fac sa pape si Bubu).Insa mie bolognesele nu prea imi plac fiindca sunt grele.In general prefer sosurile albe,pe baza de käse,rahm,sahne ,etc.
Suntem o casa de macaronari ,Bubu nu vrea altceva sa pape ,toata ziua striga prin casa"eeettti"(de la spaghetti)
Acum astept cu interes si alte retete.
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
crista-s spune:
Mi-am auzit numele si am sosit Alina .
Tocmai ce am scris acest mesaj si pe alt forum asa ca il copy /paste si aici ( ca mi-e lene sa mai "gindesc" altul)
Ca si lasagna sau alte paste la cuptor si cannelloni au zeci de variante in functie de umplutura dar si de zona ... apoi fiecare sat sau familie are reteta ei proprie mai mult sau mai putin modificata in functie de gusturile proprii sau de "buruienile" sau brinzeturile specifice zonei
citeva retete clasice:
pregatirea pastei:
Cannelloni se oparesc in apa fierbinte cu sare si o picatura de ulei, ii arunci pe rind in oala cu apa ii lasi sa se ridice la suprafata, apa clocotita sa fie pe focul mic deci sa nu bolboroseasca .. ii lasi cam 1/2 sau chiar 1 minut si ii recuperezi cu paleta cu gaurele . Ii arunci cu grija in un castron cu apa rece care il tii linga si apoi din apa rece ii pui la scurs pe un servet de pinza .. Asta e operatiunea pt oricare dintre retete.
Daca vrei sa sari peste faza cu oparitul atunci tine minte sa faci sosul mai lung ca sa aiba in ce sa fiarba si umfla "macaroana".
Beschamelul: 50 gr unt, 50 gr faina , 500 ml lapte ... se inmoaie untul se adauga faina si citeva linguri de lapte rece, se amesteca sa nu faca cocoloase si se adauga si restul laptelui in timp ce pui pe foc... Cind incepe sa clocoteasca si vezi ca se leaga sosul dai la o parte caci e deja gata .. adaugi putina nucsoara rasa ( daca va place), sare si piper dc vrei ( merge ala alb ca e mai delicat ..)
1. cu carne- tipic din Emilia Romagna ( ca doar aici stau )
carne de porc si de vita in cantitati egale, taiat marunt si calita cu putin ulei, sare si putina apa sa se inmoaie sau chiar putin vin ( dar dc maninca si bb mic sari peste vin, oricum pt viitor 1 paharel de vinse poate inlocui cu 1 lingura de otet si putina apa ..) .. Cind e gata carnea o scoti si o tai marunt cu un cutit , o amesteci cu 1 cirnat care se caleste si el in tigaia unde ai inabusit carnea ( ala crud .. scoti pielita si folosesti numai carnea ), cu putin prosciutto crudo tocat si el marunt cu cutitul . Se adauga un ou crud si putin parmezan ras. Amesteci adaugi piper si asta e umplutura.
Cu amestecul de carne se umplu cannelloni, care se aseza intr-un vas pt cuptor in care ai turnat citeva picaturi de ulei sau ai uns cu unt si ai pus putin suc de rosii si putin beschamel. Peste cannelloni torni beschamel si sos de rosii si razi parmezan. Dai la cuptor acoperit cu staniol cca 15-20 min si apoi lasi fara folie sa se rumeneasca .. Inainte de a servi lasi cca 10 min sa se odihneasca si raceasca putin .
1-bis. cu carne tocata ... ca mai sus dar cu carne tocata, cu sau fara ceapa (eu nu pun ceapa, maxim 1 catel de usturoi intreg pe care il scot i il arunc dua ce si-a lasat aroma in sos)
poti face si mai multe straturi de cannelloni iar intre starturi pui beschamel si sos de rosii .. ca la lasagna ...
2. cu ricotta si spanac
uite aici reteta in engleza ... http://viaggiesapori.blogspot.com/2006/11/cannelloni-ripieni-di-ricotta-e-spinaci.html
mai gasesti si alte retete interesante si apetisante
3. cu legume
poti umple cu tot ce iti place :
-conopida fiarta si amestecata cu parmezan SAU cu ricotta
-ciuperci ( de orice fel)trase in unt
-cartofi fierti si amestecati cu porcini ( hribi) trasi in unt
-ragu' de zarzavat ( morcove, telina verde , ceapa innabusite in ff putin ulei, cu putina sare presarata si capacul deasupra sa se coaca in apa lasata de ele, adaugi putina apa ca sa nu se arda dc e cazul , apoi ardei gras taiat marunt si /sai ciupercute, sosul de rosii si lasi sa se fiarba putin... la sfirsit sare, piper, patrunjel tocat )
-cu diverse legume ( broccolo, sparanghel, oparite /fierte pe jumatate )
-cu peste ( bucati de peste fara os inabusite in putina apa/ vin/supa si amestecate cu sos de rosii ) .. la peste nu se pune brinza de nici un fel deasupra !! merge si peste din conserva ala in sos natural si care e bucati mai mari ...
peste oricare dintre ei(canelloni) se pune sos de rosii ( daca vrei poti sari peste el ) si beschamel la fel ..poti face fara sosuri, direct in tava unsa si apoi pe fiecare cannellone sa pui putin unt cit o unghie si sa presari parmezan ras...
zuzunaki spune:
crista,
multu mult de tot.M-am hotarat,voi face azi cu spanac si ricotta.Deasupra,pe langa sosul bechamel pot asauga si rosii taiate cubulete sau suc de rosii?A,si spanacul e congelat,ca nu pot ajunge sa iau proaspat.Cum il pregatesc inainte de amestec?Il fac conform indicatiilor dupa pachet(adica fiert 10 min)si apoi amestec cu branzica si celelalte ingrediente?
Sa nu radeti de mine,dar eu cu buctaria sunt incepatoare.
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
crista-s spune:
Nu e necesar sa il fierbi ..ca tot se mai coace in cuptor..( zic eu) Il dezgheti si dc vrei il calesti usor in tigaia de teflon cu un fir de ulei si o lingura de apa. Mie imi place doar inabusit nici pe cel crud nu il fierb cum facea mama. Cel crud il spal si nu il usuc, asa cu apa pe frunze il pun in tigaie , cu sare si capacul deasupra. El transpira sub capac si de la sare iese apa din frunze, mai adaug 1-2 linguri apa dc vad ca se lipeste sau ca sunt frunzele mai batrine si il las pina se inmoaie putin si scade apa, il scot , toc marunt.
zuzunaki spune:
au iesit o bunatate!Revin cu reteta si pozici.
Grazie&mille baci
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
Idaira spune:
crista-s,spune-mi te rog,ce sa le fac ca sa nu-mi iasa umplutura pe de laturi....si nici sa nu se rupa dupa ce sint gata.
Multumesc!
crista-s spune:
Felicitari Zuzunaki!!
Idaira, ca sa nu iasa umplutura pe de laturi sa pui mai putina, sa faci sosul de carne ( dc e cu carne ) mai gros -adica bine scazut...
ca sa nu se rupa cind sunt gata adica dupa ce sunt copti?? Pai zic eu ca : sa nu ii fierbi prea mult inainte sa ii umpli si sa ii pui in tava, adica fix un clocot, aruncati in apa fierbinte si recuperati aproape imediat si aruncati in apa rece sa se opreasca din procesul de coacere .. apoi scursi pe servet, umpluti si sa nu pui mult sos peste ei in tava, doar cit sa ii minjesti. Daca vrei sa pui peste ei sos mai mult si mai lichid atunci ii umpli asa "cruzi" neopariti inainte se vor coace in sos.
Si luati cu paleta mai lunga din tava ca sa ii pui in farfurie, una gen aia de tort ( exista una si pt carnuri la serviciul de tacimuri). Daca nu exista iti cumperi una special , nu asa ascutita ca aia de tort mai lata pe toata lungimea si lunga ca aia de tort. Doamne ce explicatie imbirligata ca nici eu nu ami inteleg ce am vrut sa spun
Pun aici niste retete cu imagini de pe forumul italian in care se vede exact cum tb sa arate inainte sa fie pusi in tava, si dupa ...Doar ca unele dintre retete nu folosesc tuburile cumparate ci pasta facuta in casa ca aia de lasagna si rasucite ca niste clatite ( poate niciuna ca eu nu le-am deschis pe toate)... Oricum se pot face si cu clatite si cu pasta de lasagna...
Pe pagina asta e un indice cu toate retetele de paste umplute, clic pe cele care se numesc canelloni ( sunt multe) si acolo pe linga reteta sunt si poze cu prepararea...
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=22955
daca va place ceva si nu intelegeti ingrediente sau explicatii traduc !
zuzunaki spune:
Mersic mult crista!
Pozele promise:aici
Eu zic totusi ca au iesit aspectuoase in comparatie cu cate poze am vizionat pe net
edit ca sa mai zic:Idaira,exact cum a descris crista am fiert tuburile.Desi pe pachet era timp de fierbere 8 min,am considerat ca oricum in sosul ala se vor inmuia si nu e cazul sa le fierb atat.Iar la umplut a fost relativ simplu(de la a 3-a in sus)cand am inceput sa pun compozitia cu coada unei lingurite
Pupici
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
Idaira spune:
Greuuuu tare... da,cu carne am incercat sa fac,mi-a alunecat pasta la ora de umplere,mi se pare ca nici nu ramaneau inchisi,si poate ca ai drepatate,puneam prea mult maglavais de bechamel si sos de rosii.La gust,excelenti,aspectuosi.....lasa de dorit.
Faine pozele de pe likul pus!
Pupici!!!