fibrom uterin (17)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nicooleta27 spune:

CHANTAL cine ti-a spus ca nu poti face copil dupa embolizare? Tare sunt curioasa?

inamikul 15+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chantal spune:

Doctorul Novak Tibor din Szeged.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicooleta27 spune:

Tocamai m-am uitat in profilul tau si am vazit ca esti din Arad, nici mie in Galati nu mi se dadeau sanse dar am avut incredere in cei de la SUUB Bucuresti, poate depinde de fibromul tau, da-mi adresa ta de mess sa-ti dau nr dr care mi-a facut embolizarea. Incearca sa vb si cu el , angilografii vad altfel problema si pana la urma nu cred ca strica sa mai afli o informatie.

inamikul 15+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chantal spune:

Multumesc din suflet Nicoleta. Iti dau adresa de mail de pe yahoo, e bine? chxantal@yahoo.com
Multumesc inca o data.
Edit: am primit PM-ul. Multumesc mult! Te

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dj_mama spune:

fetelor iertati-ma ca va las cu fundu-n balta tocmai acu dar am intrat in criza mare de timp si nu stiu cand mai pot sa intru cu organizarea primei pagini

o rog pe arrina sau care puteti sa centralizeze noile info ale fetelor sau sa-mi dea mura in gura text de dat copy-paste dar nu ma mai pot tine de asta acum
eu iarna sunt mai libera dar acum e de groaza cate am de facut

revin cand pot

copiati voi lista cu reply si actualizati-o
se mai repeta acolo si niste nume dar n-am timp sa o mai perii

va pup si scuze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noela_carmen spune:

fetelor, pentru ca este foarte multa lume interesata de embolizare am, gasit un link, cu explicatii ample. cu siguranta ca majoritatea dintre voi l-au citit, totusi:
www.emcb.ro/article.php?story=20050630163251401" target="_blank">Despre embolizarea arterelor uterine
spicuiesc aici cateva pasaje:
[...in cazul pacientelor cu menometroragii abundente, trebuie efectuata o biopsie endometriala, pentru a exclude prezenta unui carcinom endometrial sau a hiperplaziei mucoase, care constituie contraindicatii pentru embolizare. Tot o contraindicatie pentru EAU este si prezenta sarcinii, un test de sarcina negativ fiind obligatoriu inainte de efectuarea procedurii...]

[...Desi procedeul este folosit doar de cativa ani, a fost adoptat rapid de tot mai multe centre, cu raportarea unor rate de succes din ce in ce mai inalte (corespunzator curbei de invatare). Cu toate acestea, inca nu exista publicate rezultate ale unor studii randomizate pe loturi mari de pacienti si, avand in vedere noutatea tehnicii, nu exista date referitoare la efectele ei pe termen lung. Unul din aspectele mai putin studiate este cel referitor la doza de radiatii absorbita de organism in timpul efectuarii embolizarii si consecintele acestei iradieri...]

[...Efectele asupra genomului celular prezinta un interes deosebit, in cazul embolizarii arterei uterine, deoarece subiectul acestei interventii este femeia aflata la varsta reproducerii, iar unul din avantajele presupuse ale metodei este pastrarea potentialului reproductiv. Organele genitale interne sunt expuse direct iradierii si nu pot fi protejate pe durata procedurii. Este bine cunoscut faptul ca gonadele se caracterizeaza prin sensibilitate maxima la radiatii, indiferent de sex, varsta, fertilitate. La femeie, riscul creste considerabil, deoarece ovarul contine deja de la nastere totalitatea ovocitelor pe care le va produce in decursul perioadei fertile. De asemenea, riscul aparitiei unui proces malign creste direct cu intensitatea iradierii si doza totala cumulata (19)...]

[... Concluziile lor par insa sa dea unda verde efectuarii EAU, chiar daca doza estimata de radiatii este mai mare decat in cazul investigatiilor radiologice obisnuite, fiind putin probabila aparitia de efecte negative pe termen lung, inclusiv in ceea ce priveste riscul genetic al posibilului viitor produs de conceptie...]

[...Majoritatea autorilor recomanda evitarea embolizarii uterine in cazul unui uter fibromatos cu dimensiuni mai mari decat cele ale unui uter gestational de 24 saptamani, deoarece reducerea chiar si cu peste 50% a dimensiunilor poate sa nu amelioreze semnificativ simptomele, complicatiile posibile legate de necroza fibromului putand creste mult riscurile interventiei, depasind astfel potentialul beneficiu terapeutic. O alta situatie, in care se evita embolizarea este prezenta unui fibrom submucos pediculat, care se preteaza mai bine la rezectia endoscopica. De asemenea, in cazul fibroamelor pedunculate subseroase, este preferabil abordul laparoscopic. in cazul prezentei doar a 1-2 formatiuni la nivelul peretelui uterin, in special in situatia in care se doreste obtinerea ulterioara a unei sarcini, este mai recomandabila miomectomia...]

[...Daca in loturile initiale de paciente supuse acestei proceduri nu erau incluse cele care doreau o sarcina, majoritatea fiind femei in perioada premenopauzala, ultimele date inclina in favoarea aplicarii acestui tip de interventie chiar si la femeile mai tinere, care doresc prezervarea fertilitatii, fiind comunicate peste 100 de cazuri de sarcini obtinute postembolizare (22), fara influente negative aparente asupra evolutiei sarcinii, studii ulterioare aprofundate, pe termen lung, fiind insa necesare pentru a clarifica aceasta problema...]

[...Este necesara, de asemenea, excluderea altor cauze de durere pelvina sau sangerare vaginala, mai ales a neoplasmelor cervicale sau uterine, suspiciunea de carcinom endometrial sau de leiomiosarcom contraindicand procedura...]
[...Obiectivarea eficacitatii embolizarii arterelor uterine in cazul fibromului uterin s-a realizat prin evaluarea periodica postprocedurala (ultrasonografica sau prin rezonanta magnetica nucleara) a dimensiunilor acestuia si a celor globale uterine. Astfel, majoritatea studiilor indica o reducere a volumului uterin cu cel putin 40% in primele 6 luni si peste 50% in urmatoarele 6, micsorarea fibromului dominant fiind variabila, intre 40-70% (27).

Pana in acest moment nu au fost raportate recurente ale fibromului dupa un initial succes al embolizarii uterine. Probabil ca vor exista astfel de cazuri dar este posibil ca ele sa fie determinate de aparitia unor noi formatiuni tumorale de-a lungul timpului, femei din ce in ce mai tinere optand pentru aceasta procedura...]
[...Cele mai comune efecte secundare, in afara sindromului postembolizare, sunt legate de expulzia tesutului necrozat, infectia uterina (endometrita, piometrita), hematom la locul de punctie, reactii alergic la substanta de contrast sau embolizare eronata (tabelul II). Rata necesitatii internarii ulterioare in primele 30 de zile dupa procedura pentru diverse complicatii este de aproximativ 8%, necesitatea unei reinterventii fiind intalnita in 2-3% din cazuri.

Una din probleme este ridicata de instalarea amenoreei, 8% din paciente prezentand aceasta complicatie in primele 6 luni dupa embolizare, la majoritatea insa menstrele reluandu-se ulterior. Un procent de 5% din pacientele peste 45 de ani au prezentat o instalare prematura a menopauzei, una din cauze putand-o constitui si afectarea functiei ovariene prin trecerea particulelor de material embolizant la acest nivel...]
CONCLUZII
Embolizarea arterelor uterine ca metoda primara de tratament in cazul fibromului uterin se dovedeste a fi o metoda sigura si eficace, mininvaziva, care asigura permanenta infarctizare a tesutului tumoral fara recidiva ulterioara a acestuia, fiind urmata de ameliorarea semnificativa a simptomatologiei, cu reintegrare socio-profesionala rapida. Metoda permite pastrarea organelor genitale interne intacte si chiar a fertilitatii, evitand astfel posibilele complicatii (fizice, psihice, necesitatea unei transfuzii) ale histerectomiei.

Sunt necesare insa studii randomizate, placebo-controlate, prospective, pe termen lung, pentru a evalua mult mai corect siguranta si eficacitatea metodei. Sunt de investigat efectele pe termen lung asupra fertilitatii, asupra functiei ovariene, impactul radiatiilor asupra incidentei neoplaziilor sau a malformatiilor congenitale etc. Rezultate interesante se asteapta de la Registrul american de embolizare a arterelor uterine in fibrom (FIBROID Registry), care va inrola peste 2 000 de paciente, cu urmarire pe 24 de luni. Pana atunci, insa, numarul de paciente tratate prin aceasta metoda creste continuu, ginecologii fiind obligati sa ia in calcul aceasta optiune, atunci cand stabilesc conduita terapeutica pentru o femeie cu fibrom uterin simptomatic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurel_cris spune:

Buna fetelor am si eu nevoie de ajutorul vostru,astazi m-am dus pt echo Z13 si am ramas socata de ce mi-a spus DR Cocei.Deci sa va spun totul de la inceput,eu mai vroiam sa fac aceasta IA cit timp mai asteptam rezultatele la ultimele analize pt FIV.Dr insistind sa mai incerc inca odata pt ca practic eu nu am avut probleme,sotul meu fiid cu probleme.Deci dupa ultima IA nereusita in zi 2 m-am dus sa fac hormonalele care au iesit bine spune ea.Dupa aceea incepind din zi3 am inceput sa iau branca ursului cite 2 linguriti pe zi 10 zile,concomitent am luat si 3 maca pe zi.Asteptam cu nerabdare sa vad daca sa imbunatatit ceva si ma duc azi la echo pt IA.Acolo o vad pe DR. Cocei ca se uita foarte atent si ma intreaba dv ati luat ceva pt stimulare,eu zic nu de ce??Si-mi zice ca endo nu este asa bun pt zi 13(secretos 7,7mm) iar cea mai mare surpiza era ca aveam un nodul intramural fibromat de 22/20mm care deformeaza cavitatea,OD=MPC cu 1F de 14,5,OS=1F de 14.Se uita ea pe analize si imi zice ca FSH-ul meu nu este pt MPC deci ce am facut???pt ca ea vedea si la echo de luna trecuta daca aveam acel fibron.Si eu i-am zis ca am luat aceea maca si branca ursului la care ia imi zice ca in mod normal nu ar trebui sa fie nici o probleme ca sunt naturiste.Dar zice ea a mai vazut si reactii negative la foarte putine persoane,un barbat care a luat tot asa branca ursului a facut o prostata iar la mine poate fi deasemenea o reactie la acel tratament.Voua vi sa mai intimplat asa ceva?????am venit acasa in soc.Tocmai cind vroian sa incep si FIV-ul uite ce mi se intimpla,deci nu mai fac IA luna asta si dupa ce imi vin uritii trebuie sa ma duc iar la echo.Daca arata tot asa voi fi nevoita sa fac o histeroscopie sa vada ce este cu acel fibron.V-as ruga sa-mi ziceti si mie vi sa intimplat asa ceva,ca nu stiu ce sa mai credla toate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noela_carmen spune:

aurel_cris,imi pare rau...
in mod normal un fibrom de dimensiunile acestea nu ar pune prea mari probleme daca ar fi intramural sau si mai bine subseros, adica sa nu cresca catre cavitatea uterina, asa...el actioneaza ca un sterilet, si eu posed unul identic.
prognosticul nu e unul tocmai incurajator, pentru ca daca exista vreo sansa sa ramai insarcinata exista riscul ca embrionul sa se fixeze in dreptul fibromului, sau daca nu in timpul sarcinii acesta sa se dezvolte si sa duca la avort.
varianta cea mai rapida, ar fi o histeroscopie care sa permita rezectia acestuia fara operatie, dar din cate stiu la noi nu se "baga" nimeni la asa ceva.
poti incerca tratamentul naturist, specific fibromului,sau sa speri ca dupa menstra sa dispara, dar ma indoiesc.
in ceea ce priveste branca ursului, nu am cunostinte ca ar fi estrogenica, am tot cautat si eu sa aflu, dar nu am gasit nici o referinta in acest sens, dar nici ca ar fi buna in trat. fibroamelor(pentru ca pe mine asta m-a interesat). de aceea am avut rezerve vis a vis de ea, acelasi lucru gandesc despre maca.pentru ca nu am gasit date nici pro nici contra, nu am indraznit sa testez.
poti incerca linistita, trat. postat de mine in prima pagina, e verificat pe cel putin 5 persoane, care au avut fericirea sa scape de monstrii si de ceva chisturi pe ovare, dar e trat. de durata.

stiu ca mesajul meu nu e unul incurajator, am incercat sa-ti fac un tablou, cam macabru ce-i drept dar realist.
daca te mai pot ajuta si cu alte relatii, mai sunt pe aici o vreme.
Dr.Cocei ce ti-a recomandat? mie mi-a zis ca nu scap de el decat cu operatie clasica...

Miotitza, stiu sigur ca AGL ar fi interesata de rezultatele tale, insa nu a mai aparut. poate ii trimiti un mail sa o ajuti cu mai multe informatii.

Mergi la inceput

Noela_Carmen merci mult pt informatiile date,dr.Cocei a zis ca sa ma duc dupa CM urmator in zi5 sa imi faca o echo.Dupa aceea sa fac o histeroscopie ca sa vada exact cum sta treaba si in functie de rezultat vom sti daca ma opereaza sau nu,altfel nu ma baga la FIV.Sunt asa de suparata acum imi amintesc ca anul trecut cind faceam IA la Medsana dr Protopopescu mi-a spus ca as avea un fibron mic care trebuie urmarit.Deasemenea stiu ca am facut stimulare cu menogon si am avut aceeasi surpriza sa creasca dar nu asa de mult parca.Acum sigur imi dau seama ca nu am ce sa caut la FIV asa caci acolo voi face o stimulare destul de puternica.Nu stiu ce sa mai zic ca tare sunt dezamagita eu vroiam sa fac FIV mai repede caci locuiesc mai mult in Londra,sotul meu este acolo acum si tare rau este unul acolo si unul aici.

Mergi la inceput

Noela am uitat sa iti spun ca eu am facut lapro in 2004 la Londra iar dr au zis ca totul este foarte bine,de unde o fi rasarit acest fibron nu stiu.

Mergi la inceput