PCOS

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elly_me spune:

Mire79
Eu nu am inca diagnosticul de PCOS - dar dupa cum spui tu simptomele le am.
Asa ca pana nu imi refac analizele si o sa-mi confirme ceea ce mi-ai spus nu stiu ce comentarii sa fac (mai multe detalii am scris la Endometru..).
O sa urmaresc acest acest subiect cu mare interes.
Deja mi-am printat toate informatiile ref. la PCOS sa le citesc sa ma duc la dr. bine informata.

Voi fi si eu pe aici - prin "umbra".


Elly

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mire79 spune:

Fetelor,
mi-am dorit sa fie mai multe trecute acolo in lista.. pt ca
atunci cand vine bebe la una din noi sa ne incurajeze pe celelate.
Eu nu prea am ovulatie si nu stiu de ce.
Mi-ar place sa cunosc mai bine ce determina ca ovulatia sa aiba loc.
Initial am crezut ca progesteronul este responsabil cu asta.
Gandeam eu ca odata cu cresterea progesteronului se produce si
ovulatia. Da am aflat ca de fapt progesteronul este produs de corpul
galben care se formeaza dupa ovulatie.
Apoi credeam ca estrogenul este responsabil cu asta.
Da estrogenul la mine era asa de mare.. si totusi nimic.
De ce oare la mine nu se sparg foliculi?
Daca stie cineva macar de unde as putea sa ma documenetez
mai bine de asta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Mire sper sa te ajute ...

"Presupunem un ciclu genital "standard" de 28 zile.

In organismul femeii exista 3 niveluri ierarhice de control al ciclurilor hormonale sexuale:

1. directorul = hipotalamusul, care da ordine sefilor de sectie (parti ale hipofizei). Ordinele esentiale in cazul de fata sunt reprezentate de hormoni numiti FSH-RH (hormon de eliberare a FSH) si LH-RH (hormonul de eliberare a LH). Numele spune clar ce rol are fiecare.

2. seful de sectie = hipofiza, care da ordine maistrilor (ovarelor). Ordinele plecate de la acest nivel sunt hormonii numiti FSH (hormon stimulator al foliculilor) si LH (hormon luteotrop, adica de formare si stimulare a corpului galben).

3. maistrii = ovarele, care transmit ordinele primite muncitorilor (foliculii ovarieni, eventual corpul galben).

Hipotalamusul elibereaza la inceputul ciclului cantitati din ce in ce mai mari de FSH-LH, care comanda la nivel hipofizar cresterea sintezei de FSH. FSH-ul creste deci in permanenta in cursul primelor 14 zile ale ciclului si determina o dezvoltare progresiva a unora dintre foliculii ovarieni. Stimularea foliculilor de catre FSH are drept urmare productia de estrogeni, cel mai important in afara sarcinii fiind estradiolul (E2 - nu e unul din E-urile din alimente! - LOL). Prin urmare si nivelurile estradiolului in sange cresc progresiv in primele 14 zile.

Intre cele trei etaje mentionate exista legaturi de control invers (feed-back). Feed-back-ul poate fi negativ (cresterea unui hormon sintetizat la un nivel inferior determina scaderea sintezei hormonului de la nivelul superior ce stimuleaza secretia primului) sau pozitiv (cresterea unui hormon de nivel inferior determina cresterea sintezei altui hormon de nivel superior).
Intre E2 si FSH exista o relatie de feed-back negativ: cresterea E2 determina scaderea FSH, si invers. Intre FSH si E2 pe de o parte si LH pe de alta parte exista o relatie de feed-back pozitiv: cresterea FSH si E2 determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)".
Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13. De fapt, se pare ca el este responsabil de producerea ovulatiei in sine. Ovulatia intr-un astfel de ciclu se va produce in ziua 14.

In urma ovulatiei, foliculul care a ovulat se transforma intr-un nou tip de "muncitor" ovarian, corpul galben. Desi valorile LH scad mult dupa varful mentionat, ele raman ridicate dupa ziua 14 si stimuleaza formarea si ulterior functionarea (secretia) corpului galben. Acesta "stie" sa sintetizeze doi hormoni sexuali: estrogeni (sub comanda FSH) si progesteron (sub comanda LH). Deci din ziua 14, estrogenii isi mentin un nivel ridicat in sange, si in plus apare un al doilea hormon, progesteronul (P), ce creste rapid si se mentine la valori aproximativ constante, inalte, pana aproape de sfarsitul ciclului.

Dupa aproximativ 11 zle de "munca", corpul galben oboseste si inceteaza repede a mai functiona. Nivelurile estrogenilor si progesteronului scad rapid pana aproape de 0 (zero). Lipsa acestor hormoni determina paritia menstruatiei.

Si totul se ia de la capat .

Etapele prin care trece aparatul genital dpdv hormonal sunt deci doua:
1. faza foliculara (zilele 1-14), in care se dezvolta foliculii si creste progresiv nivelul E2, P fiind aproape nul; FSH e de asemenea la niveluri inalte (datorita rolului sau), iar LH este redus cantitativ;
2. faza luteala (zilele 15-28), in care se dezvolta si functioneaza corpul galben; E2 atinge valori inalte, la fel ca si P. FSH si LH incep sa scada, datorita valorilor ridicate ale E2 si P (feed-back negativ). Toti hormonii scad dramatic in concentratie in ultimele 3-4 zile ale ciclului.

In principiu, lungirea unui ciclu se produce in marea majoritate a cazurilor pe seama fazei foliculare, care e mai lunga prin intarzierea ovulatiei. In astfel de conditii, ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Deci daca la tine menstruatia apare la 35 zile, se poate presupune ca ovulatia (daca a avut loc - exista si cicluri anovulatorii) se produce in ziua 35-14= 21 a ciclului."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mire79 spune:

Gudinde multumesc mult de explicatie.
Deci … daca raportul FSH si LH din ziua 2 a ciclului e mai mare ca 2, insemna ca este un dezechilibru intre astea si LHul nu o sa ajunga suficient de mare astfel incat ovulatia sa aiba loc… si deci ramane chist. Bine am inteles?
Deci sefu hipotalamusul – nu e bun sef
Asa.. acu eu iau Vitex care zice ca ajuta la secretia de progesteron… oare asta ajuta de fapt la creseterea de LH? SPER!Oricum … am senzatia ca de cand iau Vitex s-a scurtat lungimea ciclului menstrual. N-am obs nici o ovulatie.. astazi mi-a crescut temp.. drept.. da sunt si racita un pic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galuscuta spune:

Si eu ,fetele mele am ajuns iar in Z 41 ..., nu stiu ce purici sa mai fac ...sunt sigura ca e de la PRL ...desi dupa TB am ovulat in Z16.Atunci de ce nu-mi vine ciclul? mi-a urcat si mie TB de 3 zile la 37-37,1 (cea mai mate temp. am avut-o de 36,7)deja se lungeste graficul de nu mai incape in pagina.Mie ciclul mi s-a dereglat rau dupa tratamentele de stimulare.Ovarele astea polichistice is o mare bataie de cap.

galuscuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mire79 spune:

galuscuta,
din cate stiu eu nu se poate asa ceva. Dupa ce a fost ovulatia, la maxim 14 zile tre sa vina menstruatia.. altfel esti insarcinata.
Eu nu cred ca a fost atunci ovulatie. Temperatura trebuie sa se mentina constant crescuta pana la venirea menstruatiei, ori la tine a fost doar 3 zile crescuta. Daca se mentine crescuta mai mult de 14 zile, esti insarcinata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adimercedes spune:

galushcuta, temperaturile pot creste din neumarate motive. Mie mi-au dat mult stres graficele cu temeraturi, care in final nu dovedeau absolut nimic!!! Cel mai relevante sunt monitorizarile din perioada ovulatiei (chiar daca te monitorizezi singura: tensiune sau dureri de ovare/sani, mucus etc).

Te-am pupat. Si eventual fa un test de sarcina sa stii cum stai.



"The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip."


samburici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andriushca spune:

buna fetele! se pare ca si eu am ovare polichistice. am 32 ani, 1,67 si 56 kg, CM relativ regulat (30-32 zile cu exceptia ultimelor 2 luni cand a venit la 26 de zile, nu stiu de ce si acum iar la 32 de zile). incercam "in mod constient" de aproximativ 2 ani + anii dinainte in care nu ne-am protejat, dar fara intentia de a avea un bb. aaa si 2 sarcini in "tinerete" la care am renuntat. la mine diagnosticul a fost pus pe baza ecografiei transvaginale, unde s-a vazut "stroma ovariana puternic dezvoltata" (nu stiu exact ce inseamna asta dar am inteles ca e invelisul ovarelor in cazul ovarelor polichistice) + analize Z2 (FSH cam mare).
ce e ciudat ca pana la aceasta ecografie, niciun doctor nu mi-a spus sau nu a vazut ca as avea asa ceva. nici macar marele dr. Tutunaru. sper ca nu v-am plictisit.

andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miramar spune:

Fetelor ma adaug si eu listei voatre - 30 ani, incercam constient de 2 ani, sunt diagnosticata cu acest sindrom inca de la 16 ani de marele Ancar (tatal) insa si el ca si altii s-au marginit in a-mi prescrie care mai de care anticonceptionale.

Analize am tot facut, prolactina marita si lipsa f. mare de progesteron. Am trecut in 2005 pe la Denisa Protopopescu care m-a tratat doar cu bromcriptina pt. prolactina - dar mai mult nu-mi facea si cu programari o data la 4 luni cam pierdeam vremea cu ea.

In mai 2006 m-am mutat la Magda Petrache - un om extraordinar si un docotr nunicel desi n-are un nume asa rasunator. Cu dansa am facut HSG, stimulari ovariene, o inseminare, laparoscopie cu ignipunctie ovariana bilaterala in octombrie trecut, apoi am facut inca 2 luni stimulare - la ultima m-am ales cu o frumusete de chist - foliculul dominant mn-a vrut sa se sparga cu tot pregnylul administrat. Acum sunt in pauza iau doar bromcripitnaa si utrogestan ca sa am menstruatie - urmeaza sa merg la dansa la control sapt. viit. sa vedem daca s-a absorbit chistul si sa vedem ce facem in continuare. O iubesc pe femeia asta insa...parca as merge si eu la Tutunaru.

Cum il gasesc si unde?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Fetelor...mie nu mi-a venit ciclul din ianuarie...dr. mea mi-a spus ca daca nu-mi vine in februarie sa incep in martie sa iau o pastila de duphaston din ziua 15-24...eu nu am avut duphaston in casa si mi-am pus un utrogestan intravaginal ca am inteles ca are aceleasi proprietati ca si duphaston-ul...sa continui cu utrogestan?...imi vine cm de la utrogestan?...

Mergi la inceput