Sezatoarea canadiana (57)
Raspunsuri - Pagina 18
Lorelai spune:
am sa scriu aici fetelor care mi-au trimis PM sa ma intrebe de revista Atheneum. sorry ca nu va scriu la fiecare in parte dar ma gindesc ca asa raspund si la intrebarile (nepuse) altor fete.
asadar, revista a aparut in Aprilie 2001, la Vancouver , intii ca revista de informatii si cultura pt comunitatea de acolo. incet incet s-a transformat in revista de cultura, informatiile au mai disparut (pt ca e netul plin de ele). la inceput nu aveam cu ce umple 16 pagini, acum are colaboratori cunoscuti in lumea artei in tara si in diaspora. a primit aprecieri de pe peste tot pe unde a ajuns, inclusiv de la Academia Romana.
a avut un start "bumpy", ne-am lovit de replici de genul "mai bine dau $3 pe o bere decit pe revista" dar acum are cititori fideli care asteapta cu infrigurare urmatorul numar in posta.
e inregistrata ca societate non-profit in BC, tot redactorii, colaboratorii si restul participantolor sint voluntari. banii de pe revista acopera costurile de tiparire si posta si ce mai ramine sint folositi in diverse scopuri caritabile (de ex. au sponsorizat 2 copii romani care au reprezentat canada la campionatul de sah pt juniori din grecia acum citiva ani. federatia canadiana de sah nu a avut bani decit pentru unul).
apare lunar, in print, pe la jumatatea lunii, fara data fixa, in functie de cit timp au redactorii (cum spuneam, o fac in timpul liber, din pasiune). pina acum nu au ratat nici un numar desi uneori a aparut mai spre sfirsitul lunii. pe site (www.atehneum.ca) e numai editorialul si cuprinsul(de asta nu a gasit Dana articolul Simonei). amanunte despre cum va puteti abona (in caz ca va bate gindul) gasiti pe site.
Lorelai (din Ottawa)
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****
Ktrinel spune:
cricor, sa stii ca pot si eu sa ma aberez...daca imi pun mintea...ca doar stau in concediu de maternitate pana in noiembrie...acum sunt destul de proaspata, dupa 11 sapt, dar stai sa ma vezi dupa cateva luni de stat cu bebe....ce porumbei scot..
tu imi zici ca a fost minunat in tara cu copilul, altii au avut numai probleme...tu alaptai? ca eu ii dau formula si nu stiu cum o sa ma car cu cutiile dupa mine, plus bibe, plus atatea si atatea....
Ktrinel si Ana Julia 24.11.2006
ca sa ne cunoastem:
http://community.webshots.com/user/crisdor
Simonna spune:
Doamnelor, eu dezvolt un icter pe fond nervos! Ieri am plecat de la munci pe la opt seara, singurul avantaj al situatiei fiind ca am putut sa scriu pe forum. Si-am scris, si-am scris si, cind am dat trimite, s-a dus. S-a dus ca-n bancul ala cu vulturul care-i cere zinei sa-i faca palosul de otel. Si i-l face, asa ca a doua zi cobora vulturul in picaj din inaltul cerului. Un' te duci, vulture?, l-a intrebat rindunica. Si vulturul i-a raspuns: Pai unde-o vrea palosu' meu!
Asa si eu cu mesajele mele, unde-o vrea palosul lor se duc, ca eu n-am palos, deci nici putere de decizie!
Corina, pai ce stai pe ginduri, cumpara-i slipi! Stii, de-aia cu minecute, o minecuta pe post de burlan, una pe post de caciula. Ca nimic nu intelegi din economia asta capitalista! :) Ca si mine, care am plecat sa-mi cumpar cizme la reduceri si fatuca tinea sa-mi vinda sandale! Degeaba m-am mirat eu ce drac' sa fac cu sandalele, ea era pur si simplu imperturbabila, cica daca le iau acum sa vezi ce-o sa-mi placa in iulie ca nu mai tre' sa-mi bat capul sa-mi cumpar!
Ah, si Radu, aragaz cu patru ochi cum e, vine cu un ochi vinat macar o data pe saptamina. Mai nou si-a batut recordurile, ca e-n schimb de experienta cu un alt cap tare de-acolo de la scoala lor, si vinerea trecuta si-a invinetit ochiul drept, luni ochiul sting si miercuri iar dreptul. Dac'am inteles bine, celalat copil a iesit cu chii bulbucati din ring in zilele fara sotz, le-au impartit frateste!
Nici unul n-a patit nimic, adica au facut penitenta de tipul: imi pare f. rau ca l-am lovit pe cutare, n-a fost intentionat si nu mai fac (desi distractia tine de-o saptamina deja). In schimb, ieri a iesit un circ intreg pentru ca o gasca de citiva plozi intre 7 si 8 ani dadeau vina unul pe altul (da' nu stiau cine a spus, de fapt, ca si-asta era culmea!) ca: "il m'a appelé vieux penis rasé".
Eu am ris cinci minute si mai rid si-acum, am zis eu ca ma bate plodu' la franceza in doi - trei ani? Am zis! Ca asta cu "rasé-ul" nu-mi trecuse prin cap!
Simonna
Cricor spune:
Ktrinel, ai remarcat ca cei care inainte sa plece in Romania, se vaicaresc ce rau e acolo, lor li se intampla toate nenorocirile?
Eu inca mai alaptam, dar avea 8 luni asa ca manca si mancare gatita. Am carat un geamantan de pampersi, ceea ce iti recomand si tie, toate sampoanele, uleiurile si vaselinele de le foloseam aici, de frica sa nu-l apuce iritatiile de la schimbare produselor. Acolo fiind i-a aparut un fel de exema pe spate, am chemat doctorul acasa, l-a consultat, mi-a dat reteta si n-a fost sfarsitul lumii. Si acolo cresc copii. Eu am luat mult prea multe haine pentru el, nu stiu ce-a fost mintea mea, ca doar stateam la mama nu la hotel, deci aveam masina de spalat. A acceptat mancare gatita (ma rog, piureurile alea) foarte usor, n-am avut nici un fel de probleme – el era un mancacios e drept.
Da e mai greu cu caruciorul, da lumea se uita stramb cand plange copilul in magazin, dar eu le-am zis ca daca ii deranjeaza sa-mi cedeze locul in fata si nu mi-a mai aruncat nimeni priviri ucigase (si va jur ca numai femeile se uitau stramb).
Pe de alta parte am fost acasa, umblam toata ziua cu plodul dupa mine la toti prietenii si cunoscutii si cand veneam acasa masa era pusa (am si eu o problema cu masa, ca-i gateam in fiecare zi atunci). Bucuria rudelor ca vad si ei copilul in sfarsit, nici nu se poate descrie. Pentru mine personal a fost o placere. Sigur ca sunt ocazii o mie sa te enervezi daca vrei cu adevarat, dar pentru mine, care stateam singura in casa de 8 luni doar cu copilul companie pana venea sotul de la munca, a fost o gura de aer.
Eu zic sa nu-ti faci griji prea multe. De cand n-ai mai fost in Romania?
Corina
Donia spune:
S-ar putea sa mergem si noi in tara sa prezentam juniorul familiei. Dar inca nu sunt sigura, oricum imi fac si eu o mie de griji. Ca la noi ar fi si perioada in care incepe diversificarea, plus ca nu stiu unde am putea sa stam toti patru, ca la parinti nu se poate... Nu stiu, atat de multe necunoscute...!
Cricor, si Roxana e pe la 18-19 kg. Acum ca mi-ai scris ca tot atat are si baiatul tau parca m-am mai linistit. Dar la doctor tot o duc, sa stau si mai linistita, ceea ce sigur se va intampla, ca medicii de aici oricum nu se impacienteaza atata timp cat copilul sufla si pare vioi.
Ktrinel, gata, esti introdusa in subiect . Don't be a stranger!
Ira, spalatul pe maini e un bun obicei, nu renunta la el ca la zahar . In discutia cu zaharul nu ma bag, dar spalatul pe maini sigur protejeaza impotriva imbolnavirilor.
In orice caz pentru personalul medical spalatul pe maini e lege nu tocmeala, pentru ca nu e doar siguranta lor in joc, ci exista pericolul real de a transmite boli de la un pacient la altul.
Emilly, cunosc problema cu week-end-urile
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Ktrinel spune:
aha Donia, deci suntem pe aceeasi lungime de unda cu mersul in romania...sa mai auzim experientze...si noi tot in perioada de diversificare o sa fim...ca doar suntem de=un leat , cum zicea bunicu'
arturicii spune:
Vai ce vant eeeeee.....
Am inceput si eu cursurile; am mers la centru de perfectionare aici pe insula sa ma evaluez ptr franceza (de la Cofi sau cum se cheama acum nu am inca invitatie sa incep desi m-au evaluat in nov) si am dat de un curs de engleza. M-au evaluat si m-au luat mai mult de gura mea si din dorinta profei sa aiba un "model" cum zice ea. Cursul incepuse de 3 sapt si mai dureaza inca 7. Merg zilnic cate 7 ore (asta cu tot cu pauzele de rigoare) iar vinerea dor 3 ore ca sa mai relaxam neuronii. Oricum e bine si mai invat ceva si eu; imi trebuie un Toefl asa ca e musai sa stiu cat mai mult si mai corect.
Ptr franceza sa vedem, poate intru la sesiunea din aprilie.
Vad ca vorbiti de kg copiilor; Ai mei (tocmai ce-au implinit 3 ani) nu depasesc 13 kg fiecare. Mai indraznesc din cand in cand sa-mi las mintea libera la comparatii cu colegii din gradi de varsta cu ei insa ma ia cu depresii. Au o colega, are manuta dubla decat a lor. Pediatrul (cel din ro ca aici suntem inca pe liste) zice sa ii las in pace ca dc sunt sanatosi.... (au setul de analize complet facut si sunt in grile).
Iar despre zahar, ieri am cautat si eu niste snack-uri pentru ai mei baieti fara zahar - zilnic cer cate ceva cand ii iau de la gradi - si nu am gasit! Sa mai caut si azi. Le-am luat niste batoane din mag Bio insa tot au si alea 9 g de zahar fiecare.
Daca stiti vreun snack mai ok ptr copii va rog sa imi ziceti si mie.
(nu-mi recomandati fructe ca in afara de banane si portocale - astea numai suc nu se ating de nimic)
Ktrinel
Parerea mea e sa mergi fara grija in Ro. Gasesti o mare varietate de scutece de unica folosinta (Pampers, Huggies, Libero) precum si mancare pentru copii la borcanele; la fel si cu varietatea de cosmetice (Avene, Mustela, Johnson).
Gasesti medicamente, haine si orice iti mai trece tie prin cap ca ai avea nevoie.
Nu vad de ce sa iti faci atatea griji.
Nu vei gasi amabilitatea de pe aici cand vine vorba de prioritate pe undeva. Insa dc eviti in general locurile aglomerate (asta ca sa il feresti pe bebe de boli nu de-alta) o sa fie bine.
In ce oras mergi?
Un weekend frumos,
Ioana si Arturicii (Yann & Philip)
sofronica spune:
Ktrinel, si eu am fost in Romania cu Andrew cand avea 6 luni.A fost absolut superb.Am avut emotii pe avion, am plecat doar eu cu bb, dar n-am avut nici o problema,il alaptam inca si la cel mai mic semn de disconfort i-am dat tzitzi :)
Acasa am stat la ai mei, si n=am avut nici o grija, copilul s-a acomodat din prima secunda cu ai mei....am dus si eu un geamantan de pampersi plus gelul de spalat si crema ptr corp sa nu am surprize acolo.
Am inceput diversificare in Romania cu mancarica de la mama :) si n-am avut probleme.
Iti doresc sa te bucuri de vizita acasa, nu lasa sa te supere nimic doar te duci sa te dai mare cu copilul, nu? :) Sa vii cu experiente si amintiri frumoase asa cum am venit noi.
Ktrinel spune:
arturicii, sofronica, va multumesc de incurajari...ar fi bine daca as merge numai la mama, si nu ar trebui sa colind tara, iar majoritatea timpului sa stau la socrii in bucuresti ...apropo de " in ce oras mergi "...unul mai naspa nu gaseam...om trai si om vedea...poate totusi nu mergem...
nelia spune:
Si eu am vazut aici, prin spitale, ca nu prea se spala pe miini, ies dintr-un cabinet, baga de pe hol un pic de gel purificator si gata... trec la altul. Ori, parerea mea, este ca gelul acela este bun, si eu folosesc, dar in lipsa apei si sapunului, efectul lui este egal cu 0, eventual e bun sa-ti intinda mai bine jegul pe miini.
Arturici, bine ai revenit, ca nu te-am mai citit de mult. Eu le dau fetelor Triscuiti, atunci cind nu stiu ce sa le mai dau. Sint niste biscuiti din cereale integrale, care noua ne plac foarte mult (se gasesc peste tot). Si le mai dau pe post de rontaiala cereale de la Heinz, cerculete, care eu zahar foarte putin. Le gasesti in farmacii, la capitolul cereale, unde mai gasesti si biscuiti, tot cu zahar mai putin sau biscuiti din orez expandat, cu legume sau simpli (tot ce spun sint pentru bebelusi mai mari, de aceea sint mai curate). Si in IGA, la raionul organice poti gasi multe lucruri bune pe post de gustare, eu iau de acolo pungi mari de cereale (fulgi mari de porumb sau de alte cereale), fara adaosuri. Sint gustoase si crocante. Apoi le fac muffins cu fructe si cu miere de albine sau turta dulce, cu miere si oua, in care pun fructe uscate (stafide, piersici). Retetele sint foarte usoare si se fac repede-repede, te pot ajuta cu ele, daca le vrei. Si bineinteles legume crude (morcovei, bucatele de conopida, broccoli, telina) si fructe taiate... am tot timpul cu mine cutiute de plastic si cind imi cer ceva de rontait, le ofer cu mare placere... Preferata fetelor mele este acea turta dulce, sint pur si simplu innebunite dupa ea, asa ca, profit de situatie si bag in ea tot ce pot: oua, miere, faina integrala (in special secara, serasin, ovaz), fructe uscate. Si le mai fac prajitura cu smochine, la care nu folosesc zahar, doar un pic de miere si pun in blat multe cereale (mai ales cu fulgi de ovaz iese foarte gustoasa). Cam atit le dau. Ah, si clatite! Le coc in tigaia de teflon, fara ulei si pe care le umplu cu ce vreau eu, ca le plac si le-ar minca cu orice: cascaval ras, pasta de brinza cu legume blenduita de mine acasa, pasta de broccoli, de peste, de carne... piure de fructe etc. Le rulez bine si apoi le tai rondulete si le pun in cutiute pentru gustare (mai putin cele cu fructe, ca alea trebuie mincate imediat dupa ce ai facut piureul, ca dupa nu mai au acelasi gust).
Ira, hai mai, ca acum nu mai stau chiar acasa si gatesc, ca am trei cursuri. Si tot timpul am avut cite ceva de facut pe linga, doar ca nu lucrez, asta e tot. Dar te inteleg, ce as mai lucra... in loc sa fac curatenie, de gatit imi place, nu ma deranjeaza prea mult, dar menajul l-as lasa oricind cu placere la altcineva, eu doar sa-l intretin. Ma bucur ca i-a placut fustita, si mie, doar ca bluzita trebuie sa o poarte acum, ca e micuta. Cum se simte sarbatorita, acum, dupa ce a facut 4 ani? Ai pus poze undeva, ca eu nu am vazut si nici nu am apucat sa ma uit in aparat sa vad ce a facut Octav...
CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA