Inghetata
Am aflat o reteta simpla si ma grabesc sa o "impart" cu voi, bineinteles dupa ce am probat-o eu.
-frisca facuta dintr-un plic cu 200 ml lapte
-5 oua,
-5,6 linguri zahar,
-6-8 lingurite ness ( sau cacao, sau capsuni, rom)
Eu am facut jumatate cu ness si jumatate cu esenta de rom.
Se bat albusurile spuma tare cu zaharul, apoi se incorporeaza galbenusurile, se amesteca cu frisca, se pune nessul, cacaoa, sau esenta de rom.
Cu capsuni nu am facut dar am o idee cum s-ar face: incorporez capsunile in albus ca la spuma de capsuni, apoi la fel. Dupa ce a inghetat putin eu asa pune si sirop de capsuni amestecand putin sa iasa ca Aloma cu sirop de capsuni. Eu ma bazez mult pe improvizatii dar nu am dat gres niciodata.
Atentie, sa aveti loc in congelator ca iese multa inghetata.
Pofta buna!
Raspunsuri
alinutza spune:
Excelenta reteta,sotul meu tocmai a gustat inghetata si i-a placut tare mult.Din pacate eu nu ma voi atinge de ea deoarece sunt la cura.Eu am facut 2 feluri:cu rom si stafide si cu cacao si bucatele de ciocolata.Trebuie sa-ti multumesc pentru reteta si nu-mi ramane decat sa.
dana d spune:
Alinutza, inghetata ingrasa cel mai putin dintre toate dulciurile, mai ales cea fara cacao si ciocolata. Asa a spus dn-a dr. Oana Cuzino la " Ce se intampla doctore?" Asa ca de cand am auzit bag in mine kg de inghetata . Nu ma ingras dar alaptez, poate asta e explicatia.
Am facut si eu ieri cu capsuni, e buna dar nu are culoarea aia roz de colorant.
Pofta buna, Dana.
missiday spune:
Superbuna inghetzata ta Dana!!
Am facut shi eu ieri shi au mancat baietzii mei numai inghetzata
Am facut pe cea cu cacao shi am mai facut una de capshuni :
500 g capshuni mixate cu un pahar de zahar pudra
500 g frishca lichida batuta cu 1/2 pachet intaritor de frishca
Se amesteca fhrisca cu amestecul de capshuni , se baga in congelator shi gata!!! E mai acrisoara shi foarte colorata(iar eu am inceput cura de slabire shi..).
osna spune:
ieri am mancat o inghetata destul de buna la niste prieteni.am luat repede reteta .
125g iaurt
125g smantana
250g capsuni
200g zahar se amesteca toate cu mixerul foarte bine si se pun la congelator.
osna spune:
inghetata de capsuni
200g capsuni se fac piure si se amesteca cu 100g zahar,200g branza dulce,100g smantana batuta(frisca).se toarna in cupe si se da la rece.
e tare buna dar nu iasa prea multa(pt 2 persoane e reteta)
osna spune:
liv:
3 oua, 500 g frisca (da sa fie frisca, nu smintina ), zahar - n-as putea sa dau o cantitate exacta, e cam dupa gustul fiecaruia.
Se freaca bine bine bine 3 galbenusuri cu 1 lingura (sau doua) de ness si 3 linguri de zahar. Se amesteca apoi cu 500 g frisca si la urma se pun cele trei albusuri batute cu putin zahar (cam 6 linguri) pina devin spuma tare. Se pune intr-o forma dorita si se da nu la cuptor, ci la frigider, mai precis se baga direct in congelator.
Nessul se poate inlocui cu ce fructe vreti voi, in special cu capsuni bine strivite, ca-s foarte aromate, dar lasa ceva zeama care va face inghetata sa nu mai fie asa spumoasa. Vanilia este iarasi o optiune foarte buna .. Ei, vedeti voi ce alte arome puneti, ca aveti multa imaginatie.
osna spune:
julie:
inghetata:
Se bat 200 ml de smantana pt. frisca la care s-a pus ceva zahar, pana iese o spuma tare. Se adauga pudra de cacao (dupa gust) si se mai bate un pic, dupa care se presara cu bucati de ciocolata amaruie si (daca va place) stafide si se baga la congelator
osna spune:
rachel:
Inghetata de caise.
Ingrediente : 6 oua, 300g de zahar, 1 litru de lapte sau frisca, 1/4 kg pireu de caise.
Se bat galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia creste considerabilsi se albeste;albusurile se bat separat pana se intaresc bine. Se amesteca cele doua compozitii. Laptele fierbinte, dar nu clocotit, se toarna putin cate putin, amestecand continuu. Se da pe foc, pana se ingroasa, avand grija sa amestecam. Se lasa sa se raceasca.Se pune la frigider.Cand inghetata e aproape gata, se adauga pireul de caise, se amesteca bine si se lasa ma departe la inghetat.
Inghetata rapida de fructe.
Se trec prin sita 1kg de capsuni, fragi sau zmeura ori pepene galben, se adauga 1 pahar lapte, unul de frisca si unul de zahar. Se amesteca totul bine si se da la inghetat.
osna spune:
Laura Takacs:
PRALINE
2 cani zahar
3/4 cana lapte acru
2 cani nuca taiata marunt
1/8 lingurita sare
2 linguri unt
1/2 lingurita bicarbonat
1 1/2 lingurita extract de vanilie
Combina primele cinci ingrediente intr-o cratita mai mare, pune pe foc mic amestecand continuu pana se dizolva zaharul. Acopera si lasa pe foc mic cca 2-3 minute, descopera si mai tine pe foc cateva minute. Da cratita la o parte, adauga vanilia, bicarbonatul, untul si nucile, si amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroase. Goleste amestecul pe o hartie cerata lasa sa se raceasca si zdrobeste-le putin.
INGHETATA
2 1/4 cani zahar
1/3 cana faina
1/4 lingurita sare
3 oua batute
5 cani lapte
1 litru frisca de batut
1 1/2 lingurita vanilie
plus pralinele de mai sus
Amesteca zaharul, faina, sarea, adauga ouale pana se face o compozitie omogena. Adauga laptele pune compozitia pe foc la foc mediu. Ia-o deoparte si las-o sa se raceasca putin, apoi pune-o in frigider cca 3 ore. Amesteca frisca cu vanilia si adaug-o in compozita de mai sus racita. Amestecul obtinut pune-l in congelator.
osna spune:
iulia cm
Tort de inghetata
6 oua
zahar dupa gust (~150-200 g)
zahar vanilat
400-500 g frisca, de preferinta frisca din smantata.
2-3 linguri cacao
alune,migdale,nuci bucati ciocolata etc.
Se bat albusurile spuma cu zahar. Cand sunt tari, se adauga galbenusurile pe rand si esenta de vanilie.
Se incorporeaza usor frisca.
Compozitia astfel obtinuta se separa in 3.
O treime se amesteca f. usor cu cacao.
O treine se poatea amesteca cu un plinucet de ness sau cu nuci macinate fff marunt.
O treime poate ramane asa. eventual mai pui vanilie sau se poate amesteca cu fruce zbrobite bine (dar a nu fie zemoase ca fac cristale de gheata)
Se aseaza cele 3 compozitii intr-o cratita, una peste alta, Intre ele se pot pune bucatele de ciocolata, alune, fistic , da nu multe , ca se lasa la fund.
Cratita se pune la congelator 6-12 ora, pana ingheata.
Cand se serveste, se incalzeste cratita cateva secunde pe foc, doar cat sa se topeasca putin, si se rastoarna tortul pe un platou.
Se orneaza cu frisca sau poate ramana asa ca este aspectos oricum.
Este foart gustoasa si nu face cristale de gheata.