Cat platiti o bona la 2 copii mici?
Seara buna
Intrebare pentru parinti de 2 copii (poate si mai mult) cu bona: cat platiti bona? Sunt intr-o oaresce criza intrucat bona mea imi cere 10 milioane incepand de cand se va naste bb2 (in curand) si marturisesc ca sunt foarte descumpanita si trista.Nu stiu ce anume a determinat-o sa ceara salariul asta, banuiesc ca discutiile cu alte bone.De aceea ma intereseaza sa stiu cam care e salariul mediu platit bonei pentru 2 copii.Salariul ei actual pentru 10 ore de stat cu copil de 2 ani si trei luni, menaj si gatit de doua ori pe sapt e de 6,5 mil lei + plata ore suplimentare (primeste min 400 00 pe sapt in plus fata de salar)+prime de Craciun, Paste, ziua ei.
Ce ma deranjeaza cel mai tare e ca stie ca copilul o place si ca-s f multumita de ea, se crede de neinlocuit si-mi forteaza mana...Sunt tare necajita...
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Cristiana mama lui Andrei (29Sep04) si
36+
Raspunsuri
Andries spune:
e cam nesimtita bona ta, putea sa iti spuna mai din timp ca vrea 10 milioane, nu acum cand mai ai nitel si nasti...si eu sunt adepta unor salarii decente, sa inteleaga si bona ceva din banii aia, dar nu asa sa ti-o traga scurt...eu i-as spune ca veti discuta aspectul asta dupa ce ti se termina concediul de maternitate, adica peste probabil 4 sau 5 luni, iti mai iei si un medical ceva si duci primul copil la gradi si lasi bona cu cel mic. Cam atat vor la 2 copii mici...8 pana la 10 milioane, desi greul e cand ai copii de 6 luni si 3 ani de exemplu...ca la 2 luni bb doarme si vrea lapte ...
Andries
Umflatzel spune:
eu ii dau 5 milioane (+prime de sarbatori) pt 7 ore bonei la fetita mea de un an si in vacante sta si cu baiatul sau cand e bolnav...dar o am de o luna sijumate. Eu cred ca iti forteaza mana si profita bona a ...ar trebui sa ii dai de inteles ca nimeni nu e de neinlocuit...
Si oricum s sari asa de la 6,5-7 la 10 e prea mult odata...
Gandacel spune:
Umflatzel, tu din ce zona esti?
Cristia, mie mi se pare corect sa-ti ceara atat de mult pentru doi copii care sunt chiar mici, in Bucuresti si mai ales pentru ce face ea. Adica si menaj si gatit, plus ca vorbesti de 10 ore de stat cu copilul... Si in mod sigur e constienta ca, dupa ce nasti, sarcinile ei nu se vor limita la ingrijirea copilului de doi ani. Si-a facut temele, ca sa zic asa...
Mie pentru 8 ore, fara menaj si alte cele in plus fata de strict ingrijirea copilului, mi s-au cerut intre 6,5-7 milioane pe luna. Iar acum, ca stau acasa cu copilul oricum si am doar nevoie de ajutor cu el, din cauza sarcinii cu probleme, tot nu gasesc bona la sub 5 milioane.
Poate imi spuneti si mie care e secretul ca sa dau mai putin si sa gasesc si o bona ca lumea, adica sa stie sa-l schimbe, sa-l hraneasca, sa-l invete la olita, sa-i explice ce intreaba el, etc. Ca eu nu m-am dumirit inca.
Gandacel
25+ si Bogdanel (14.11.2005)
inaioana spune:
Eu pentru doi copii (8 luni si 2.9 ani) + menaj + gatit uneori + doua nopti pe luna ia copiii la ea, program de 11 ore pe zi, dau 13 milioane pe luna.
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
pozici
roisin spune:
Si mie mi se pare OK. Vorbim, totusi, de doi copii foarte mici (dintre care un nou-nascut), plus menaj si gatit.
Bona mea a primit 8 milioane pentru doi copii de 7 luni si 2 ani si 4 luni (cand a venit ea), 9 ore pe zi, FARA gatit si menaj. Si n-am gasit nimic mai avantajos. E drept ca asta se intampla acum un an, n-am idee in ce masura s-au schimbat lucrurile intre timp.
Eu am o intrebare, totusi: ea se va ocupa de ambii copii full-time si va continua sa faca menaj si gatit? Pentru ca mie mi se pare o munca fantastica ce o asteapta.
franqois spune:
Si mie mi se pare rezonabil cat ti-a cerut. Gandeste-te ca iti spune ca nu se baga la 2 copii ca e prea mare responsabilitatea, situatie in care esti nevoita sa cauti o a doua bona... Cat ai plati-o , mai putin de 6,5 mil? Asa ca pe total e rezonabil. Si in plus are dreptate cineva mai sus, o asteapta o munca fantastica. Probabil nici tu nu realizezi cat de greu ii va fi ei.
Mickyyy spune:
Cand am angajat-o pe bona (acum 2 luni jumate) i-am oferit 9 milioane pentru program de 11 ore, 2 copii mici (dar nu la fel de mici ca la tine) si cu menaj usor (adica gatit pentru copii si avut grija de hainutele lor - spalat+calcat)
Intre timp insa, pentru ca am gasit casa tot timpul bec, am ajuns la concluzia ca e pacat sa mai dau bani si pentru menaj unei alte doamne, care nu prea mai avea mare lucru de facut, fiind aproape totul facut de bona.
Asa ca de luna asta am renuntat la doamna cu menajul si o sa-i dau bonei si banii de acolo, rezultand un salariu de 11 milioane, pentru program de 11 ore si menaj complet.
Asa ca 10 milioane desi pare mult....e cam pretul pieteti in Bucuresti, din pacate!
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete:
Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)
Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)
roandre spune:
Cristia f bun subiectul.
Eu caut bona acum pt 4 ore (din pacate bona care o aveam m-a anuntat ca de luna asta nu mai vine) care sa aiba grija de Alexia (2 ani si 5 luni), sa calce la 2 sapt si sa gateasca de 2 ori pe sapt. Pt curatenie am pe altcineva. De cel mic ma voi ocupa eu cat timp voi sta acasa. Eu m-am gandit sa ofer ca si pana acum...adica 3 mil pt program de 4 ore.
Din toamna vreau s-o dau pe Alexia la gradinita si apoi bona va ramane doar cu cel mic sa aiba grija. Bineinteles ca atunci ii voi da un salariu corespunzator orelor pe care le va sta.
Momentan nu as crede sa ai nevoie de cineva pt 10 ore pe zi...si nici nu cred ca bona va avea grija de amandoi copii si tu vei sta degeaba.
Mi se pare exagerata bona...si nesimtita! Urasc chestiile astea...putea sa spuna mai din timp (ca doar nu esti gravida de o zi) si sa-ti dea posibilitatea sa-ti cauti pe altcineva dc nu va intelegeati la bani. Pur si simplu profita!
Utile pt burtici, viitoare mamici
eimotto spune:
Dar tu ai discutat pana acum cu ea referitor la ceea ce va trebui sa faca ea dupa ce se va naste bb 2?
Ca daca tu i-ai spus ca vei sta acasa juma de an ca sa il cresti pe bb2 intr-adevar mi se pare nejustificata solicitarea ei.
Pe de alta parte, daca tu vrei sa stai ff putin acasa sau daca nasti prin cezariana de ex. nu mi se pare exagerata diferenta de 2 mil (am vazut ca minim 8 mil pe luna ajunge sa ia).
In concluzie mie suma mi se pare ok pentru 2 copii, sg problema e ca ti-a spus asa tarziu...
Mamica de Iulia (06.02.2004) si
23(cred)