Prematurii-Esentele tari se tin in sticlute mici-5

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cl_mi spune:

pt bb floricica de cires
trebuie sa fii tare. la pamant fizic si la pamant psihic, oricum nu te va ajuta nimeni decat tu. nu exista nimeni din cadrele medicale sa vina sa-ti zica ceva de bine.
si stii de ce?
pentru ca nici ei nu stiu.fac ce tine de ei. In rest asteapta. ca si noi. si toata viata copilului este de fapt in mainile lui Doamne-doamne. si in fiecare secunda te rogi si te rogi.
Eu cred ca fetita ta va fi bine..
stii ce mesaj mi-a trimis doctorul copilului meu de Craciun : " SPERANTA SI RABDARE!". ASTEA SUNT ARMELE TALE.si faptul ca trebuie sa vorbesti in fiecare zi cu copilul si sa-l tii de manuta. si sa-i dai sperante. ca te simte. chiar te simte.TREBUIE SA CREZI CA VA FI BINE!
uite , prin tot ce treci tu am trecut si eu. si acum e bine., dar:
1. trebuie neaparat sa-i faci echografia transfontanelara si cred ca mai bine tomografie.daca nu vor doctorii din cauza ca nu au ventilatie pe salvare, insista sau inchiriaza o salvare de la o firma particulara.
2.sa fii foarte atenta cu ochii.
3.enterocolita ulceronecrotica a lui David a fost tratata cu TIENAM.
intreaba si daca nu au in spital cumpara-i tu.costa in jur de 6mil- 4 doze. si laptele sa fie fara lactoza-ALFARE-pana-i trece enterocolita.

sper din tot sufletul sa cresteti mari si sa ajungeti cu bine acasa si in acelasi timp sa aveti parte de doctorii pe care i-am avut eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Hai ca eu alaltaieri intrasem sa-i spun lui Flori de cires de anemie si m-a luat valul cu altceva.
Din experienta mea cu adrian si din ce-am citit, bebelusii nascuti normal si la termen incep sa produca celule rosii dupa 6-8 sapt. de la nastere. Pana atunci hemoglobina lor scade usurel, ajung usor anemici, dar tipul asta de anemie nu se trateaza, e ceva intalnit la toti bebelusii, copilul la un moment dat incepe si produce celule rosii. Natura face ca bebelusii in burta sa-si construiasca rezerve in ultimul trimestru de sarcina cu toate cele de cate ei au nevoie atunci cand se nasc, dar nu-s capabili sa le produca singuri sau sa le ia din afara. Exemple sunt fierul (rezervele de fier cu care se nasc copii normali tin pana la 6 luni) si celulele rosii. Asta e si motivul pt. care bebelusii se nasca asa rosii, au hemoglobina mare datorita rezervelor cu care sunt inzestrati cand se nasc si care trebuie sa le ajunga pana produc singuri, adica pana pe la 6-8 sapt.
Cu bebelusii prematuri povestea e ca ei, nestand intreaga perioada necesara in burtica, nici nu au sansa sa construiasca aceste rezerve si deci ei pornesc din start cu un deficit fata de cei nascuti la termen: deficitul lor e si-n materie de celule rosii, si-n materie de fier. Asta e motivul pt. care prematurii primesc, de regula, si transfuzii de sange in primele luni de viata. Cu cat mai prematur, cu atat mai multe transfuzii de sange va necesita. Dar aceasta anemie de prematuritate se corecteaza dupa o anumita perioada. La adrian al meu anemia de prematuritate s-a impletit cu problema lui de dinainte de nastere(care a fost tot anemia, dar de alt tip) si ca urmare totul a durat mai mult pana cand sistemul s-a pus in functiune.
Nu stiu nici acum sigur cam care e regula cu prematurii: daca corpul lor ar trebui sa inceapa sa produca celule rosii la 6-8 sapt. dupa ce s-au nascut sau la 6-8 sapt. de la varsta corectata. Eu am vazut transformari in productia de celule rosii a lui Adrian si la 6-8 sapt. dupa nastere (cand a fost prima data cand el a inceput sa produca usor celule rosii - pana tunci valorile erau fff mici, sub 15 - dar nu sufiente ca sa scapam de transfuzii). Insa adevarata revolutie la el a fost dupa 6 sapt. de la varsta corectata atunci am facut noi ultima transfuzie si el a inceput sa lucreze singur.
Sunt doua valori importante in studiul anemiei: nivelul hemoglobinei si absolute retic count (care inseamna nr. de celule rosii tinere produse de bebelus). Hemoglobina are niveluri normale de 11-12 si nivelul minim sub care nu trebuie lasat bebelusul sa stea fara transfuzie e de 6-7 (medicul decide in functie de valorile precedente). Iar retic count trebuie sa aiba valori peste 120-150 ca dovada ca bebe se descurca singur si nu mai trebuie ajutat cu transfuzie.
Bine-nteles ca e important si nivelul fierului, caci hemoglobina nu se produce decat cu consum de fier, fierul e un fel de combustibil in productia de hemoglobina. Cum rezervele de fier ale prematurilor sunt mici, automat mai toti prematurii primesc si fier pana la o anumita varsta.
Flori de cires, eu zic sa nu-ti faci probleme cu transfuziile de sange, ele sunt necesare avand in vedere cat de prematura a fost Maria. Ai sa vezi ca la un moment dat va incepe singurica sa produca si nu va mai fi nevoie de aceste transfuzii. Dar din materialele pe care mi le-a dat Anna sa le citesc, am dedus un lucru: uneori e nevoie sa lasi organismul sa ajunga intr-un prag de stres (nu stiu cum sa-l numesc altfel) ca sa se declanseze click-ul necesar si corpul sa inceapa sa prouca singur. Adica e nevoie sa lasi hemoglobina sa coboare pana la un mivel oarecum minim acceptat de corp (6-7) ca sa se dea un fel de semnal de alarma pe care organismul micutilor il interpreteaza ca fiind critic si automat, instinctul de supravietuire, demareaza productia de hemoglobina, se pune "locomotiva" pe picioare.
Daca transfuziile se fac la nivel de hemoglobina 7,5-8, sa zicem, tu practic nu-i dai sansa organismului sa lupte nici un pic si practic ii dai mura-n gura si el se va invata lenes, nu va avea nici o motivatie sa produca singur atat timp cat e ajutat din afara. Insa atat timp cat hemoglobina coboara sub 7-6,5 eu as zice ca e necesara o transfuzie.
Pe de alta parte depinde f. mult care e si telul medicilor: cand lasi hemoglobina sa scada mult, bebe ia foarte prost in greutate. Deci daca telul medicilor e sa intretina cresterea in greutate, atunci ei pot decide sa faca transfuzie si la 8-7-7,5 nivel de hemoglobina si sa lase lupta asta pentru mai tarziu, cand bebelusul ia mai bine in greutate si are automat alta forta sa lupte.

Anna, ca ma intrebasesi si-am uitat sa-ti raspund: referitor la cat de des ii dau sa suga lui adrian. Cam de 5-6 ori suge peste zi asa... mai bine, ca-n rest eu il pun mai des la tzitzi, dar nu trage decat de cateva ori si-apoi renunta si-mi dau seama ca nu e interesat. Asta peste zi, caci noaptea sa zic ca suge de 3-4 ori, dar mi-e tare greu sa-ti spun cat de mult suge (cantitativ caci s ieu sunt adormita si nu realizez bine cat suge, adormim amandoi asa. El scapa tzitzi din gura dupa un timp, dar n ustiu cat suge efectiv. Are insa perioade cand noaptea suge ma irar si mai putin si deci doarme mai bine si are perioade cand suge des, se frichine mai tot timpul si trebuie sa stea lipit de tzitzi mai mereu. Acum spre ex. are o perioada de supt mai bine noaptea si pot spune clar ca a luat ceva in greutate ca l-am simtit imediat la cantarul meu biologic . Ramane sa vad cat mult a luat in greutate miercuri cand mergem iar la pediatru sa facem vaccinul de sezon.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian 24 Aug. 2006 ......... poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns usorlili spune:

Andra, cat ma bucur ca Adrian este bine acum. Sa dea Dumnezeu sa mearga tot asa si sa te linistesti si tu definitiv (desi stii cum este: ai copii, ai probleme).
Cu ridicatul caputului cum sta? Esti mai linistita acum?

Ignatica, multa sanatate lui David si putere multa pentru tine.
David este un norocos ca te are ca mamica.

...si totusi exista iubire...
TUDOR (29.09.2006)
Uite ce mari ne-am facut!
www.totsites.com/tot/tudor" target="_blank"> Avem si site...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FloriDeCires spune:

trebuie sa recunosc ca primesc de la voi informatii excelente care ma linistesc prin logica, exactitatea si transparenta cu care le asterneti aici pe forum.Astfel mi-as fi dorit sa pot vorbi si cu medicii Mariei.

Cl_im, incerc sa fiu tare, am si momente cand pic, e si firesc asa, e ca o descarcare.Dar ma ridic apoi din ele si merg mei departe.Ecografia transfontanelara se va repeta cred in cca 2 saptamani sa vedem daca au mai intervenit modificari.Noi credem ca va fi ok. Mi s-a spus ca i se va face si tomografie dar mult mai incolo cand va avea o greutate mult mai mare.Enterocolita a fost tratata cand Maria avea 26 zile.Nu stiu daca poate sa ramana in urma ei ceva care ar trebui sa investigam cum nu stiu nici septicemia care a avut-o daca a lasat urmari.

Stiu ca inca mai sunt multe incercari si praguri pe care trebuie sa le trecem si ca emotiile noastre nu se opresc la ROP-ul cu care ne confruntam acum.
Dar cred in Maria si in Doamne Doamne ca pana la urma toate se vor rezolva chiar daca eu ma agit uneori exagerat.

Try, foarte buna explicatia, multumesc mult.M-am lamurit in sfarsit cum e cu anemia.
Oricum nu cred ca ne vor lasa din spital pana nu i se fac toate investigatiile necesare astfel incat sa avem cu totii siguranta ca Maria este bine la externare.

Azi,Maria, ar fi trebuit sa se nasca.
Si ca sa o faca pe mami sa fie vesela a mai adaugat azi la cele 1590gr inca 50gr.Creste vazand cu ochii.Suge pe tetina foarte bine - 55-60ml/masa, doarme linistita, are scaun bun, e vesela, ragaie sanatos, ii place sa o alint leganand-o in brate si ii place sa ma asculte cum ii cant usurel langa ureche.
Medicii mi-au spus ca e posibil in cca 3 saptamani sa ne-o dea acasa, cam pe cand atinge sau trece putin peste 2000 gr.

Noapte buna mamici dragi, ingerii sa va sarute puisorii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Try, !
Ai explicat mai bine decat ar fi putut sa o faca doctorii! Si eu care te-am batut la cap de atatea ori cu lucruri pe care vad ca le stii mult mai bine!

De asta "Prematuri" este topicul meu de suflet! Pentru ca oricand sare cineva (intotdeauna cineva deosebit) sa te ajute cu un sfat, cu o incurajare sau cu o vorba buna!

In legatura cu suptul! Ai mei baieti (5 luni corectate, 7 luni si 3 saptamani biologice) nu au luat decat 400 de grame luna trecuta. Desi nu-mi plac copii obezi (a se intelege mult peste limita superioara a normalului) cand vad ca se incadreaza la limita inferioara (adica aceea de sugar slab) conform noilor curbe de crestere stabilite de OMS (sunt bine pusa la punct, de-abia astept sa postez si aici pe DC din aceste informatii, sa vad cum o sa reusesc tehnic) ma cam sperii.
Asa ca le dau cu spor in fiecare seara terciul de orez cu roscove pe care, din fericire, il apreciaza. Dar nu atat de mult ca sanul.
Ei maninca in total 7 mese pe zi (6 san si una cereale). Durata unui supt este de minim 7 minute maxim 15, daca ii tin mai mult regurgiteaza.

Ignatica, va tin pumnii sa iasa bune analizele si sa nu fie nevoie de operatie! Sa dea Dumnezeu ca David sa fie sanatos si sa creasca mare si puternic!
Pompa poti sa o sterilizezi in solutie de la chicco (nu fac reclama, e singura de pe piatza) sau sa o fierbi in ibric cateva minute cu fierbatorul, asa cum ti-au spus deja mamicile! Mai exista posibilitatea sa ti-o sterilizeze la spital impreuna cu biberonul (din cate stiu in spital se folosesc biberoane sterile la sugari)!
Vezi insa ca o sa fie multe persoane "binevoitoare", asistente, alte mamici, poate chiar doctori (desi eu sper ca nu) care o sa te sfatuiasca sa renunti la alaptat! Nu te lasa influentata! Nu uita ca ceea ce faci tu pentru David este minunat si eroic (avand in vedere ca te mulgi zilnic), mai important decat toate tratamentele pe care le-a luat pana acum!
si

De-abia acum am citit niste mesaje pe care se pare ca nu le vazusem!
Desi mi-este greu sa o spun si eu simt aceeasi revolta cand citesc intamplari cu asistente sau medici care au uitat sa fie oameni!
Am 9 ani de stat prin spitale (ca student si apoi medic) si 7 luni ca pacienta! Am vazut si am auzit multe si, din pacate, problema este mult mai profunda decat niste medici sau asistente rautacioase si blazate! Este vorba de o nepasare generala (in toata tara si in toate mediile sociale) fata de semenul tau si de un egoism feroce! Nu intereseaza pe nimeni ce lasa in urma atata timp cat lui ii este bine!
Am vazut asistente purtandu-se urat cu paciente (lucru nepermis) dar am vazut si multe paciente care le tratau cu o lipsa elementara de buna-cuviinta, pe un ton rastit si total nemeritat (pe principiu: "ti-am dat bani acum fac ce vreau cu tine" sau "ma port urat ca si asa daca nu-ti dau bani nu te uiti la mine").
Eu am invatat ca daca vrei sa fii respectat trebuie sa respecti la randul tau!
Dar, asta este alta discutie!
In legatura cu retinopatia de prematuritate si obligativitatea controlului oftalmologic nu stiu daca in Romania exista un protocol clar stabilit, standard cae trebuie sa fie respectat in toate sectiile de neonatologie! In strainatate exista, dar si acolo exista discutii privind varsta (28 sau 30 de saptamani) celor care trebuie bligatoriu urmariti. In plus, un lucru care mi se pare absolut teribil, nu exista tratament care sa reduca riscul evolutiei retinopatiei spre un stadiu 3 sau 4. Operatia cu laser care se face in stadiul 3 pur si simplu incearca sa corecteze niste modificari si nu garanteaza succesul intotdeauna (adica pana si in statele dezvoltate, unde toti prematurii de varsta si greutate foarte mica sunt strict monitorizati, exista multi pentru care orice efort de a le salva vederea e sortit esecului).
Singurul lucru cert a preveni aceste complicatii dezastruoase este evitarea nasterii premature.



Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

La multi ani, minunata Marie!
Fie ca ingerii sa vegheze mereu asupra ta si sa ai o viatza lunga si senina in care sa iubesti si sa fii asa de iubita cum esti acum!



Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

Si noi trebuie sa fim aici!!!!

Moni-5 ani si 4 luni.
-15.10.2001;
-nascuta la 34 de saptamani prin cezariana 2.700 g-49.5 cm;
-scor Apgar 9;
-probleme pana la 2 ani cu distrofie musculara;
-la un an si 6 luni a inceput sa mearga dupa tratamente cu vitamine si chinetoterapie!
-acum este super bine!
-in toamna intram la maternelle (clasa pregatitoare)in Canada.


Gabi si domnisoara Moni 5 ani si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

Intrebare:

Copii vostri sunt slabi sau plinuti?
Moni a mea este slaba...musculatura nici acum nu este bine dezvoltata...multi copii sunt vigurosi...la ea...parca se rupe mana cand o tragi dupa tine...picioarele la fel...parca stau sa se desfaca acum...inca nu stie sa alerge!


Gabi si domnisoara Moni 5 ani si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

quote:
Originally posted by gabid

Intrebare:

Copii vostri sunt slabi sau plinuti?
Moni a mea este slaba...musculatura nici acum nu este bine dezvoltata...multi copii sunt vigurosi...la ea...parca se rupe mana cand o tragi dupa tine...picioarele la fel...parca stau sa se desfaca acum...inca nu stie sa alerge!


Gabi si domnisoara Moni 5 ani si un pic




Buna Gabi,

Si noi tot din Montreal ...Fetita mea este nascuta in 2000, deci este putin mai mare ca Moni, dar tot "top model", la 6 ani jumatate are 18 kg si 115 cm, este ca un fir... Noi ne-am resemnat, maninca asa de putin ca deocamdata sint slabe sperante sa ia in greutate. In clasa ei este printre cele mai mici de statura si sigur cea mai slaba...Importatnt este sa fie sanatosi, sa aiba energie, in rest vom vedea mai tiziu...
Altfel, am trecut si noi prin toate incercarile, din fericire fara urmari: 2 transfuzii cit timp a fost in incubator (2 luni), controle anuale la ochi, control la auz, si cite altele. Acum este scolarita in clasa I, se descurca f.bine si sintem fericiti ca evolueaza absolut normal.
Multa sanate la mamici si copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mexxa spune:

Am intrat si noi sa va dam cate un pupici la fiecare si seram ca nu ati uitat de noi.
Flori de cires...ma bucur nespus de mult ca in curand mergeti acasa...Felicitari si ma rog ca Maria sa ia repede in greate si sa fie totul bine.
Try un si pnetru Adrian lupatoru si o pentru mamica curajoasa.

Noi suntem bine..saptamana care vine mergem sa facem vaccinu de 4 luni...




Mergi la inceput