totul despre gradinitele particulare pro si contra
Raspunsuri - Pagina 4
simali spune:
quote:
nici la stat nu cred ca primesti chitanta pentru toate sumele pe care le pretinde conducerea. Acum sa nu aruncam toate bubele in carca gradinitei particulare.
quote:
Da. Ai dreptate.
alice
alias spune:
Eu am baiatul la Arc En Ciel de la 2 ani si trei luni.Acum are 6 ani si patru luni.
Si sunt multumita de educatia lui, educatie pe care eu nu puteam sa o fac de la ora 18 cind ajungeam acasa la ora 21 cind el merge la culcare.
Copiii sint bine ingrijiti, fac si activitati optionale - sah, pictura, balet, pian.
Gradinita este deschisa tot timpul anului inclusiv vara.
alias
alias spune:
Si ca sa va raspund si la subiect, am primit intotdeauna chitanta pentru banii pe care i-am dat.
alias
aurelia1278 spune:
quote:
Originally posted by brazuca25
Va raspund si eu in postura de viitoare mamica, cu 5 ani de experienta ca educatoare in inv de stat. Am incercat si eu o gradinita particulara,pentru vreo 2 luni si m-am "lamurit" care e diferenta. Daca in gradinitele de stat se respecta o programa f clara de educatie a copilului, gradinita particulara face asta doar in aparenta. Atunci cand am incercat sa introduc ceea ce stiam din atatia ani de experienta, am fost privita f ciudat, si mi s-a spus ca ei nu lucreaza asa.
Accentul se pune pe invatat cantece si poezii, iar pregatirea pt scoala insemna scrisul in caiete tip...In plus, pt ca aveam grupa mik, mi se cerea sa tin copii in brate toata ziua ( 20 copii de la 1,5-3 ani), ceea ce era imposibil.
Pentru mine inv particular a insemnat o dezamagire. Nu apar inv de stat neaparat, pt ca si acolo sunt situatii si situatii, dar copilul meu cand va merge la gradi, cu siguranta va merge la una de stat, unde se pune accentul pe formarea copilului, si nu pe o memorare inutila cu care sa-mi "impresionez" vecinii.12+
Brazuca, nu toate gradinitele particulare sunt la fel.
Uite, gradinita la care merge fetita mea, la grupele de pitici au numai 8-10 copilasi intr-o grupa si educatoarele sunt secondate de cateva ingrijitoare. Mi se pare normal ca daca un prichindel de 1-2-3 ani e amarat si plange trebuie sa fie cineva sa-l ia in brate, sau sa-l impace prin alte metode. Sau cel putin asa imi doresc eu ca mama.
"Memorarea inutila" a poeziilor si cantecelelor la noi a avut si alt efect benefic, in afara de exersarea memoriei (si in afara de impresionarea vecinilor, de care se bucura inclusiv fetita, se simte tare bine cand e laudata): i-a dezvoltat limbajul si... limbaritza
Oricum, poeziile si cantecele nu sunt nici pe departe singurele activitati pe care le fac la gradinita: au lectii despre natura, despre cum sa se comporte in diverse situatii/ocazii, pe langa clasicele desen, pictura, aritmetica simpla, lipituri de hartiute colorate (nu stiu cum se numeste), origami, sport, dans, lectii de igiena si altele.
Poate am avut noi noroc de o gradinita particulara buna, nu stiu ce sa zic. Poate se leaga si cu parerea precizata mai devreme a cuiva, ca o gradinita ar trebui sa fie condusa de cineva cu experienta in invatamantul prescolar, conditie indeplinita in cazul nostru.
Ah, inca ceva: eu chiar primesc chitanta pentru banii pe care ii dau la gradinita si nu am avut niciodata vreun dubiu in legatura cu destinatia, necesitatea sau competenta in administrarea lor.
Un mare avantaj al gradinitei particulare mi se pare si lipsa spagilor, care genereaza si siguranta parintilor ca puiutii lor sunt priviti in mod egal, fara a se face diferente intre ei dupa "greutatea" buzunarelor. Ca sa nu mai amintesc si de interesul proprietarului unei gradinite particulare de a angaja personal calificat si dedicat meseriei, pentru a avea clienti multumiti si constanti.
Apoi, la gradinitele particulare exista un mai mare interes de a nu primi copilasii raciti si de a avea grija de sanatatea lor in general, pentru ca aici se scad zilele lipsite din taxa. Si daca de la un copilas racit pe care nu-l trimit acasa imediat, racesc si alti 10 care vor lipsi X zile... Sau daca i-ar tine in frig, curent, uzi, sau i-ar scoate afara transpirati, prea dezbracati etc.... ar pierde bani seriosi, ei personalul tot trebuie sa-l plateasca, caldura in cladire tot trebuie sa faca. Faptul ca fac mancare cu o x portii mai putin... asta-i economie zero.
Asta-i parerea mea, eu sunt PRO gradinita particulara (aleasa cu grija, binenteles, nu vreau nici eu sa generalizez).
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic
Lala_D spune:
Eu am un copilas mai mare (6 ani si jumatate ), scolar in clasa I.
Din punct de vedere al cunostintelor cerute de catre invatatori in clasa I , la scolile de stat tin sa atrag atentia asupra unui aspect:
- in clasa baietelului meu, de exemplu , ( dar am informatii de acelasi fel si din experientele prietenilor mei ) copilasii veniti de la gradinitele particulare au fost un pic dezavantajati .
Acest dezavantaj nu a venit neaparat din neparcurgerea programei scolare a grupelor pregatitoare (desi au existat si astfel de cazuri ) cat din modul in care acesti copilasi se asteptau sa fie tratati de catre invatatori la scoala.
In grupele de la gradinitele particulare fiind mai putini copii, educatoarele ii ajuta mult mai mult, sunt axati pe anumite deprinderi si abilitati ( nu spun ca asta e gresit
ci doar ca este diferit de ceea ce vor face in clasa I).
Astfel acesti copii se pot trezi in clasa I ca intr-o clasa de 25 de elevi invatatoarea este doar una si nu poate fizic sa fie in umbra fiecarui elev si sa il indrume individual la fiecare miscare a mainii. Se simt un pic parasiti si aruncati in gura lupului astfel incat acomodarea este mai grea.Daca lipsesc si anumite metode si cunostinte cu care colegii lor sunt foarte bine pusi la punct atunci clasa I poate deveni un calvar.
Sfatul meu este sa incercati sa evaluati o gradinita particulara tinand cont si de cat de mult se respecta programa ministerului in special pentru grupa pregatitoare daca doriti ca acomodarea in clasa I sa fie mai lina ( asta daca intentionati sa inscrieti copilasul la o scoala de stat, daca va urma o scoala particulara atunci aceste diferente intre elevi in general dispar ).
O zi excelenta tuturor !
Lala.
simali spune:
quote:
Ca sa nu mai amintesc si de interesul proprietarului unei gradinite particulare de a angaja personal calificat si dedicat meseriei, pentru a avea clienti multumiti si constanti.
Apoi, la gradinitele particulare exista un mai mare interes de a nu primi copilasii raciti si de a avea grija de sanatatea lor in general, pentru ca aici se scad zilele lipsite din taxa. Si daca de la un copilas racit pe care nu-l trimit acasa imediat, racesc si alti 10 care vor lipsi X zile... Sau daca i-ar tine in frig, curent, uzi, sau i-ar scoate afara transpirati, prea dezbracati etc.... ar pierde bani seriosi, ei personalul tot trebuie sa-l plateasca, caldura in cladire tot trebuie sa faca. Faptul ca fac mancare cu o x portii mai putin... asta-i economie zero.
quote:
Asta s-o crezi tu, draga mea !
Nu neg insa ca la capitolul baby seatting - SI ATAT gradinitele particulare stau foarte bine (sunt curate, personal destul, mancare relativ buna, etc). Cand ai un copil mic de 3-4 ani te uiti sa fie bine ingrijit, sa nu raceasca, etc. Asteptarile se schimba complet cand copilul are peste 4 ani si ceri de la gradinite niste programe coerente si nu numai sa aiba grija de copii. Acesta este punctul in care gradinitele particulare incep sa ia nota 2. Si o spun cu suparare si furie pentru ca nu au nici un motiv sa fie astfel.
alice
alexandrueduard spune:
Nu cred ca trebuie generalizat, pentru ca sunt si gradinite particulare ce se incadreaza in asteptarile noastre.
Se face prea multa reclama negativa gradinitelor private si se uita ca sunt gradinite de stat unde colcaie gandacii si unde copiii sunt lasati nesupravegheati si unde le dau mancare proasta si neadecvata varstei. Dar, totusi, nu e ceva general.
Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’
aurelia1278 spune:
quote:
Originally posted by simali
Asta s-o crezi tu, draga mea !
Da, o cred si ma bazez pe rationamente obiective si logice pentru asta. Deformare profesionala.
quote:
Nu neg insa ca la capitolul baby seatting - SI ATAT gradinitele particulare stau foarte bine (sunt curate, personal destul, mancare relativ buna, etc). Cand ai un copil mic de 3-4 ani te uiti sa fie bine ingrijit, sa nu raceasca, etc. Asteptarile se schimba complet cand copilul are peste 4 ani si ceri de la gradinite niste programe coerente si nu numai sa aiba grija de copii. Acesta este punctul in care gradinitele particulare incep sa ia nota 2. Si o spun cu suparare si furie pentru ca nu au nici un motiv sa fie astfel.
alice
Recunosc faptul ca pentru mine sanatatea copilului este pe primul loc si va fi indiferent de varsta. Dar in rest nu ai dreptate, cel putin in ceea ce ma priveste. Sunt o persoana extrem de pretentioasa, perfectionista si ma abtin cu greu de la a-mi forta copilul sa progreseze inaintea varstei. De fapt, eu mi-am dat copilul la gradinita numai si numai pentru a progresa. Avea cu cine sa ramana acasa bine-merci.
In schimb, mesajul Lalei m-a cam... zguduit. Desi, intrebarea mea ar fi ce se intampla cu acei copii care nu au fost deloc la gradinita inainte de clasa I, care au avut nu o educatoare la 10 copii ci X bunici numai ai lui, sau o bona ? Grupa pregatitoare nu este obligatorie dintotdeauna.
Este adevarat ca socul va fi mai mare pentru cei invatati cu personalul dragut de la gradinitele particulare, mai ales daca vor da peste vreo acritura de invatatoare si o sa ma gandesc la chestia asta cand se va mai apropia scoala. Deocamdata prefer sa se dezvolte fizic, intelectual si emotional intr-un mediu cat mai prietenos posibil, are timp destul sa se antreneze si pentru greutatile vietii, nu cred ca este necesar sa se pregateasca 3-4 ani pentru mediul mai dur de la scoala. Mi se pare un stres inutil pentru un prescolar, care daca poate fi evitat, de ce nu.
Eu am trecut la vremea mea prin gradinita (de stat, nu exista alternativa) si, cu toate ca la inceputul scolii paream a fi in avantaj (oare?) fata de cei care nu fusesera la gradinita (eram mai rabdatoare si mai disciplinata), au recuperat si ceilalti rapid (si cu o atentie suplimentara din partea invatatoarei, care se ocupa mai mult de ei) pana la a se sterge orice diferenta.
Oricum, Lala, mi-ai dat de gandit serios.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic
capcaunul spune:
Este foarte raspandita (de raspandaci) parerea conform careia copiii veniti de la gradinitele particulare nu se adapteaza invatamantului de stat. Parerea nu este gresita. CONCLUZIA care se trage din aceasta insa, ESTE GRESITA.
Ei bine, nu gradinitele particulare sunt vinovate ca nu pregatesc copii roboti pentru un invatamant scolar idiot ci responsabilii din invatamant sunt vinovati ca nu indreapta greselile din invatamantul de stat.
Si ce face onor ministerul educatiei ca sa schimbe in vreun fel aspectul dezastruos al pregatirii elevilor? Vine cu o idee si mai dezastruoasa care va avea drept unic si regretabil efect stimularea memorizarii a sute de grile si mii de raspunsuri.
Cata vreme nu se schimba din temelii scoala putrezita de (atata) stat, singura mea speranta (poate si a multora dintre voi) este proliferarea invatamantului particular, singurul deocamdata preocupat (nu in totalitate caci si aici exista uscaturile inerente "tranzitiei") de dezvoltarea armonioasa a copiilor. Singurul care pune accent si pe creativitate nu numai pe memorie. Singurul care pune accent si pe initiativa nu numai pe obedienta.
Bine, bine. Exista si scoli de stat mai bune, sau cel putin cu cate o invatatoare buna, in care se intampla sa ajunga copii ce au frecventat o gradinita particulare proasta. Dar de cele mai multe ori problemele sunt neadaptarea unor copii obisnuiti sa gandeasca liber la un sistem inchistat si indopat care striveste aceasta libertate.
alexandrueduard spune:
capcaunule: cata dreptate ai!Dar, atata timp cat in frunte sunt tocmai oamnii aceeia cu ideile invechite, nu cred ca putem spera la un invatamant aerisit.
Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

12+