totul despre gradinitele particulare pro si contra

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns silvvi spune:

Am o mica experienta si Slava D-ui, a fost fericita.

Am vizitat in vara aia vre-o 10 gradinite particulare, si nici una nu m-a convins, pana am dat intamplator de una.

Eram foarte multumita: asociatele veneau din domeniul pedagogic de stat, si acesta era de fapt, proiectul lor de suflet, nu afacerea. Formarea deprinderilor sociale si igienice, a manierelor, invatarea limbilor straine, programa scolara era respectata, copii erau chiar iubiti. Singura chestie care m-a deranjat - copii rasfatati din familii f bogate, educatoarele faceau greu fata uneori la mofturile lor.
Din motive financiare ne-am dus la stat si suntem multumiti si aici.
Nemultumirea mea tine de programa de la gradinite, de toata filozofia invatamantului romanesc (impunerea unui model, uniformizarea, lipsa eficientei, birocratia ), dar asta e alt subiect :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabuna spune:

Simali,

Ai info despre standardele europene in domeniul gradinitelor? Am vizitat gradinita la care merge fetita unei prietene din Munchen. Nu difera cu mai nimic fata de ce am vazut in mai multe gardinite particulare de la noi.
Daca ai putea sa iti argumentezi afirmatia ar fi foarte bine, pentru ca am stii si nu atunci ce nu este in regula la gradinitele din Bucuresti si poate am sugera patronilor acestora eventuale schimbari. Intr-un cuvint, ar fi benefic pentru toata lumea.
Altel, fara argumente, parerea mea si fara sa te superi, sunt doar vorbe in vint.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Ankalaura imi pare rau... stiu cum e... noi avem copiii de aceeasi varsta, Alex e nascut tot in august 2003. Stiu cat am cautat prin Iasi o gradinita si cum mi-am lasat anul trecut copilul doar 4 ore in cea mai elogiata la vremea aceea gradinita din oras. No coment...
Acum am reusit sa il dau la o gradinita de care sunt multumita, in sensul ca e bine ingrijit, e curata, e ok. Insa am ajuns f greu aici - nu mi s-au cerut bani! dar mi-a fost necesara o recomandare de la un parinte care are/ a avut copilul acolo... Nu l-as scoate de aici in nici un caz desi e departe de casa. F. departe chiar.

Insa, adevarul ca am avut un pic de noroc.

Langa locuinta noastra sunt 4 gradinite de stat -2 au si cresa - pe care nici nu le-am luat in calcul. Atatia copii cu fetele triste, asa tare miroase a mancare cand intri acolo, au fost la 2 din ele anul trecut cazuri de copii bolnavi de salmonela... Curtile si cladirile au fost e adevarat gandite sa serveasca scopului de gradinita insa sunt vechi si neingrijite... Iar personalul...

Am preferat sistemul privat si gradinita asta in special din motivele urmatoare:
- program flexibil - eu l-am lasat la 5 ore cu masa de dimineata si pranz cu specificarea clara ca daca intr-o zi nu pot veni sa il iau anunt si copilul ramane pana dupa masa.
- nr redus de copii in grupa - maxim de 15 copii - si nr de 2 educatoare la grupa plus o ingrijitoare. Cum la gradinitele de stat grupa are si 35-40 de copii cu o singura educatoare... E adevarat ca pustiul s-a imbolnavit la gradinita de obisnuitele viroze insa nu grav si nu prea des. Adica nu i-am dat antibiotice, decat cand mi-a facut otita si asta nu a facut-o de la gradinita...
- nu stiu care e chestia cu programa, eu am o idee vaga despre ce fac copiii la ore sau ce ar trebui sa faca, Alex are si ore de engleza zilnic - 20 minute nu mai mult - si de instrument muzical. In engleza spune el cate ceva. dar, si eu lucrez acasa cu el si tata-sau... de cantat insa cred ca ii place si zdrangane cate ceva ce seamana a ... ceva... nu stie notele si nu cred ca ii poate invata la varsta asta.

La capitolul poezii insa nu exceleaza. Mai repede as putea spune ca ii invata sa deseneze, sa coloreze, sa modeleze in plastilina, sa cante si mai nou ceva ce se cheama educatie matematica (!!!) au de doua ori pe saptamana. Copilul numara pana la 5 - adica stie ce spune , ca cifrele le spune pana la 10 insa pe de rost. Adica aduna degetele si jucarii si spune cate sunt, dar numai pana la 5.

Gradinita este patronata de o fundatie baptista. Probabil e vorba de alte mentalitati... Am auzit si pareri ca nu e bine sa lasi copilul intre sectanti insa mi se pare o prostie crasa. Nu fac religie la gradinita si chiar daca ar face sunt prea mici ca sa imi fac griji...

Nu stiu daca e mult sau putin, daca e bine sau rau, insa e cel mai bun ce am gasit aici.

O seara buna si sanatate la puiuti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

O sa revin mai tarziu cu o listuta de intrebari pe care le-am pus eu educatoarelor / directoarei, in gradinitele pe care le-am vizitat.
Ca de obicei, concluzia este ca "omul sfinteste locul"...
Problema cea mai mare apare atunci cand esti firtat sa alegi unul din sisteme - cand nu ai ajutor: fie si nu poti face fata programului de vacante de la stat (cum este cazul nostru), fie esti obligat(a) sa ramani la stat, iar vacantele te forteaza sa stai un sfert din timp in concediu de odihna sau medical, sau sa pleci mai devreme de la serviciu ca sa ajungi la timp pentru a lua copilul... Fie ai ajutor, si aici depinde mult de noroc... indiferent daca vorbim de gradinite de stat sau private.
Pana una alta, eu consider ca exista o mare neconcodranta intre programul gradinitelor si programul de munca al parintilor. Citeam ieri tot pe aici, la alt subiect, ca programul gradinitei nu-mai-stiu-care, este de la 7 la 17.00. Pai cui se adreseaza acest program??? Cati dintre voi aveti program de la 8 la 4, sa sa puteti duce copilul inainte de serviciu si sa il puteti lua dupa?
O sa revin cu intrebarile pe care le-am avut eu.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Ai info despre standardele europene in domeniul gradinitelor? Am vizitat gradinita la care merge fetita unei prietene din Munchen. Nu difera cu mai nimic fata de ce am vazut in mai multe gardinite particulare de la noi.
Daca ai putea sa iti argumentezi afirmatia ar fi foarte bine, pentru ca am stii si nu atunci ce nu este in regula la gradinitele din Bucuresti si poate am sugera patronilor acestora eventuale schimbari. Intr-un cuvint, ar fi benefic pentru toata lumea.
Altel, fara argumente, parerea mea si fara sa te superi, sunt doar vorbe in vint.
quote:

- stiu ca legislatia nu permite ca o gradinita sa functioneze fara personal profesionist (atestata cu diplome) iar o parte din colectivul educatori trebuie sa ateste experienta in domeniu.
- stiu ca esi obligat sa asiguri formarea continua a personalului (reciclari, cursuri de pregatire, etc.) si sa poti atesta acest lucru la controalele periodice.
- stiu ca orice gradinita este obligata sa respecte drepturile copilului;
- stiu ca inainte de a se da autorizarea functionare unei gradinite aceasta trebuie sa-si atesteze clar si in scris "Metoda de predare". Ceea ce inseamna ca de exemlu nu poti sa nu ai nici o metoda coerenta de predare (cum e la noi), sa imiti fara cunostintele necesare diferite alte metode, sa te dai Waldorf si sa nu fi asa cum nu poti nici sa predai lectii care au in substrat elemente misogine, fasciste, extremist religioase, etc.

Pe de alta parte este foarte bine reglementat sistemul prin care parintii pot face plangere cu privire la o gradinita particulara.

Daca te multumesti sa judeci o gradinita dupa aparente, sigur ca toate gradinitele par sa fie curate, vesele, cu personal amabil care promite marea cu sarea. Din pacate numai dupa ce-ti inscri copilul 3-4 luni la o gradinita poti spune ca beneficiezi de o imagine adegvata. Numai ca tipul acesta de experienta este foarte traumatizant pentru copil si pentru mama (nu va pot povetsi cate nopti am plans cu fata-n perna intrebandu-ma daca eu sunt nebuna sau exagerata dar in acelasi timp rupandu-se inima pentru micutul meu care trebuia sa mearga la gradi a doua zi).

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Alice - Simali - nu sunt prea documentata privitor la legislatie, insa dupa cate am opbservat eu in sistemul privat, ceea ce ai enumerat tu mai sus nu se verifica.
E posibil ca pentru autorizatia de functionare sa iti ceara ceva "metoda", dar faptul ca in atatea gradinite private, personalul NU este specializat, ma face sa cred ca restul conditiilor sunt puse la ACREDITARE. Poate asta e unul din motivele pentru care multe gradinite care se cheama azi intr-un fel, acum 4 ani se chemau altfel?
Cat despre faptul ca parintii pot face plangere impotriva gradinitelor private... probabil ca se poate, dar stii si tu ca prea putina lume o face, sau chiar nimeni. N-are nimeni timp sa isi piarda vremea cu asta, mai bine muta copilul in alta parte - e ca atunci cand iti fura hotii buletinul, si la politie preferi sa declari in scris ca l-ai pierdut, ca sa nu iti bati singur cuie in bocanci.

Pe mine ma intereseaza, la o gradinita privata, urmatoarele aspecte:
- cati copii sunt in grupa, ce nr maxim de copii ar accepta si cate educatoare sunt la o grupa (de intrebat si ce program au educatoarele, s-ar putea ca una sa vina mai devreme si sa plece mai devreme, si o a doua sa vina mai tarziu si sa plece mai tarziu)
- cate sali sunt in total, cate din ele sunt pentru activitati, cate pentru odihna (de ex sunt gradinite unde mergi sa vizitezi, ti se prezinta dormitorul, dar ulterior afli ca dormitorul este pt nu stiu ce grupa, iar ca la grupa unde ar fi copilul tau se doarme unde se joaca, si eventual unde si mananca)
- lb straine - cate, cum, ce importanta se acorda -, si alte optionale; aici intreb daca sunt incluse in taxa sau daca se platesc separat (sunt gradinite unde optionalele mai inseamna 20-30% peste taxa lunara); separat, intreb de sport sau alte activitati extracuriculare;
- masa - unde se gateste, ce fel sunt repartizate mesele si ce contin (sunt gradinite unde se mananca un sg fel la pranz si un desert, sau unde la 10.30-11.00 nu se da gustare > este drept, depinde si de ora micului dejun); in plus, sunt gradinite unde nu se ia micul dejun;
- vacante - ce, cat, cum, in ce conditii (sunt gradinite unde se plateste in perioada vacantei, ca un fel de garantie a mentinerii locului); cum se recalculeaza taxa in cazul absentei copilului (pt o sapt sau doua, de ex); daca mi se cere certificat de la medic la intoarcere, chiar daca nu a fost copilul bolnav;
- medic / asistenta medicala - ce, cum ,cand;
- ce politica este privitor la copiii raciti (mai nou, gradinitele se organizeaza sa tina copiii raciti intr-o camera separata, lucru care pe mine ma incanta!) Nu mi-am dus niciodata copilul bolnav la gradinita, nu cu temperatura sau complicatii, dar atunci cand toti stranuta sau mai tusesc, mi se pare aiurea sa se faca atat caz de raceli. Mi se pre ok sa fie pregatiti sa ii tina separat pe cei raciti usor.
- mai nou, ma uit mai degraba la spatiul interior decat la cel exterior. Cand era fata mai mica, ma interesa exact invers.
- intreb de CAND este deschisa gradinita, si mai nou intreb de acreditare.
- mai intreb de programul de somn - nu ma bucura cand aud ca ii culca pe copii la 1.30 si ii lasa sa doarma pana se trezesc. Mi se pare normal sa se doarma la pranz cam 1 ora si jumate; daca trezesti copilul la 5 jumate, la miezul noptii iti bantuie prin casa, mai ales in perioadele in care nu il mai poti scoate seara in parc sa isi consume din energie.
- intreb de modalitatea de colaborare (sunt gradinite care incheie cu parintii un contract de sponsorizare, sunt gradinite unde se dau facturi si chitante, altele la care asa ceva nu exista.
Cam asta ma intereseaza pe mine. O sa incerc in zilele urmatoare sa fac putina ordine.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

La lista ankai as mai adauga:
- sa existe un contract clar de prestari intre gradinita si parinti, contract in care sa fie stipulate toate "promisiunile" facute la inscriere: optionalele (gen engleza intensiv - si cate ore se dedica acestei activitati), URMAREA UNEI ANUMITE PROGRAME (nu se poate sa-ti spuna ca urmeaza programa Ministerului Invatamantului iar ei sa faca in fiecare zi 2 ore de germana - decat daca se obliga sa faca programa promisa in limba germana, ceea ce e cu totul altceva), programul in detaliu (cat ore, cat somn, cat masa, etc.), pretul lunar, cine plateste rechizitele, calificarea educatoarei, etc.

Numai in baza unui astfel de contract poti sa depui plangere undeva daca gradinita nu-si respecta promisiunile facute. Dintre toate gradinitele vizitate de mine, niciuna nu practica contractele ba mai mult, foarte putine sunt dispuse sa elibereze chitanta la plata taxei.

Si inca ceva: singurul moment propice pentru a-ti arata pretentiile este inainte de inscriere. Dupa ce ti-ai inscris copilul intr-o gradinita esti cu mainile legate. Orice miscare faci se poate rasfrange asupra copilului. Sfatul meu este sa fiti LEI la inscriere.
alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

quote:
Originally posted by simali

La lista ankai as mai adauga:
- sa existe un contract clar de prestari intre gradinita si parinti, contract in care sa fie stipulate toate "promisiunile" facute la inscriere: optionalele (gen engleza intensiv - si cate ore se dedica acestei activitati), URMAREA UNEI ANUMITE PROGRAME (nu se poate sa-ti spuna ca urmeaza programa Ministerului Invatamantului iar ei sa faca in fiecare zi 2 ore de germana - decat daca se obliga sa faca programa promisa in limba germana, ceea ce e cu totul altceva), programul in detaliu (cat ore, cat somn, cat masa, etc.), pretul lunar, cine plateste rechizitele, calificarea educatoarei, etc.

Numai in baza unui astfel de contract poti sa depui plangere undeva daca gradinita nu-si respecta promisiunile facute. Dintre toate gradinitele vizitate de mine, niciuna nu practica contractele ba mai mult, foarte putine sunt dispuse sa elibereze chitanta la plata taxei.

Si inca ceva: singurul moment propice pentru a-ti arata pretentiile este inainte de inscriere. Dupa ce ti-ai inscris copilul intr-o gradinita esti cu mainile legate. Orice miscare faci se poate rasfrange asupra copilului. Sfatul meu este sa fiti LEI la inscriere.
alice

Eu cred ca trebuie sa fi legat la ochi astfel incat sa dai asa de multi bani fara un contract semnat de ambele parti si fara o factura plus chitanta fiscala care sa ateste achitarea taxei.

Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

Mergi la inceput

Ba uite ca o faci, atunci cand esti novice in domeniu si nici prin cap nu-ti trece ca, dupa ce ai batut palma cu doamna aceea draguta care e patroana gradinitei si hotarasti sa aduci copilul "de maine", este posibil sa nu ti se dea chitanta cand achiti taxa sau ca nu vei vedea un contract in vecii vecilor. Si te rog sa ma crezi, eu lucrez in comert exterior de 11 ani si sunt "harjaita" prin sute de afaceri dintre care multe "cu cantec". Si tot m-a dus de nas o idioata de duzina. Asta pentru ca atunci cand vine vorba de copilul meu parca sunt cazuta-n cap... Si nu cred ca sunt singura.

Dar mai exista si gradinite care-ti dau un contract, dar e mai mult o apa de ploaie (am vazut contractul unei bune prietene si am zambit). Sau altele care-ti dau chitanta pentru taxa platita dar nu-ti vor da in veci chitanta pentru alte sume pe care le pretind.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

[quote]Originally posted by simali

Ba uite ca o faci, atunci cand esti novice in domeniu si nici prin cap nu-ti trece ca, dupa ce ai batut palma cu doamna aceea draguta care e patroana gradinitei si hotarasti sa aduci copilul "de maine", este posibil sa nu ti se dea chitanta cand achiti taxa sau ca nu vei vedea un contract in vecii vecilor. Si te rog sa ma crezi, eu lucrez in comert exterior de 11 ani si sunt "harjaita" prin sute de afaceri dintre care multe "cu cantec". Si tot m-a dus de nas o idioata de duzina. Asta pentru ca atunci cand vine vorba de copilul meu parca sunt cazuta-n cap... Si nu cred ca sunt singura.

Dar mai exista si gradinite care-ti dau un contract, dar e mai mult o apa de ploaie (am vazut contractul unei bune prietene si am zambit). Sau altele care-ti dau chitanta pentru taxa platita dar nu-ti vor da in veci chitanta pentru alte sume pe care le pretind.

alice
[/quoteeu cred ca aici nu e vb doar de gradinitele particulare. Pt ca nici la stat nu cred ca primesti chitanta pentru toate sumele pe care le pretinde conducerea. Acum sa nu aruncam toate bubele in carca gradinitei particulare.

Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

Mergi la inceput