Nasterea in stainatate
Sunt o noua membra a acestui forum. Traiesc de aproape 10 ani in Israel si imi cer scuze ca am cam uitat sa ma exprim in romaneste Nu sunt insarcinata si nici nu cred ca voi fi in viitorul apropiat. Dar lucrez cu viitoare mamici si partenerii lor in timpul sarcinii, a nasterii si dupa nastere ca "doula".
Am descoperit "desprecopii" (un site minunat)astazi in timp ce cautam informatii pentru lucrarea de diploma. Am stiut intotdeauna ca Romania este cu un pas in urma occidentului dar acum descopar ca e de fapt cam 10 pasi in urma. Si eu care nu sunt multumita cu conditiile din salile de nastere din Israel- ce ironie.
Si am sa explic....
In timp ce in occident toti se feresc de cezariana (mai ales doctorii)in Romania cezariana este inca optia pentru fiecare femeie caruia ii este tema de durerile nasterii. Chiar daca anestezia epidoral este valabila in salile de nastere ca supozitoarele cu paracetamol, occidentul descopera ca anestezia epidoral poate dauna (in cele mai multe cazuri- sunt multe studii care arata efectele dounatoare) mamicii si nasterei, in Romania doar au descoperit epidoralul - in unele spitale inca nu exista. In Romania este un loc - doua unde este posibila nasterea in apa si inca mai sunt sali de nastere unde viitorul tatic nu are voie sa intre cu toate ca se stie ca este foarte important pentru mamica prezenta lui. Si inca multe alte.... . Sper ca faptul ca intram in EU sa schimbe toate aceste lucruri.
Am multa informatie despre sarcina si nastere (nastere la domiciliu, medicina naturiste in timpul sarcinii si a nasterii, nastere in apa, tehnici de respiratie, pozitii, masaj, reflexologia si multe altele) si ma bucur sa raspund la fiecare intrebare pe care o aveti.
Sarbatori fericite, o nastere usoara si mult noroc si sanatate. LA MULTI ANI.
Raspunsuri
luizza spune:
Buna
Si bine ai venit in pe forumul nostru
Eu nu am prea inteles bine ,(cred ca e vina mea sunt cam blonda)din ceea ce ai scris tu mai sus si de ce esti suparata
Dar eu am nascut in Israel,a fost excelent si medicii s-au purtat exemplar
Oricum iti multumim pt sprijin,si sunt sigura ca vor fi multe mamici care vor avea multe intrebari sa-ti puna
Daca vrei este aici pe site un subiect cu Israel -tara sfanta
te asteptam si acolo
Inca o data bine ai venit si La mutli ani
maraki spune:
Eu am nascut in Germania cu epidurala A fost super dupa ce am facut-o, nu mai simteam nimic
Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki
http://www.dropshots.com/maraki1
http://www.dropshots.com/maraki2
mariana_1976 spune:
Iti multumim ca ne-ai scris.
Cumnata mea este moasa in UK si ma intereseaza foarte mult abordarea nasterilor in tari diferite.Iata care ar fi foarte pe scurt situatia in tara in care locuiesc eu de aproape 11 ani si in care am nascut 3 copii.(al patrulea va fi nascut in februarie)
Epidurala se foloseste in Suedia de la sfirsitul anilor 70 dar in anii 80 a inceput sa se intensifice utilizarea acestui tip de anestezie.
Cu vreo 6-7 ani in urma au inceput sa o inlocuiasca cu anestezia spinala.Mie mi s-a spus ca daca anestezia e pusa la timpul potrivit ma va ajuta sa-mi scurteze travaliulul, nicidecum sa faca rau.
Suedezii merg pe principiul ca o durerea foarte mare poate chiar lungi si ingreuna nasterea vaginala, inhibind hormonii care usureaza nasterea.
Dupa prima nastere vaginala nu am avut nici o problema de la epidurala si nici copilul.La a doua nastere vaginala era deja dilatata 8 cm cind am intrat in spital asa ca nu au putut sa-mi mai dea nimic.
Dupa cezariana m-au obligat sa iau multe medicamente impotriva durerilor tot din acelasi motiv: durerea prea intensa ar determina o refacere mai anevoioasa.Asta cel putin dupa suedezi care au niste statistici foarte bune pe plan international.
Sa inteleg ca in Israel anesteziile spinale sau epidurale nu se prea folosesc la nasterile vaginale?
Feritul de cezariana in Suedia cred ca este din cel putin 2 motive:femeile care nasc aici au in general mai mult de 2 copii,asigurarile prefera sa nu plateasca decit minimul posibil.
In ultimii ani a aparut o moda a tratarii nasterilor cit mai natural posibil si in tari dezvoltate cum ar fi Olanda, UK sau USA nu este deloc neobisnuit ca gravidelor sa li se dea posibilitatea sa nasca acasa.In Suedia distantele pina la cea mai apropiata maternitate pot fi chiar de sute de km in regiunea nordica asa ca este exclusa optiunea asta.
Nasterile in apa sint cam o raritate in Suedia,doar foarte putine spitale ofera aceasta posibilitate.
Intrebarea mea ar fi despre VBAC, cit este de indicat sa o incerc in situatia in care voi avea doar 12 luni de la cezariana iar medicii suedezi mi-o recomanda cu atita zel,tinind cont de faptul ca am mai nascut vaginal fara probleme de 2 ori si singurul motiv al cezarienei a fost prezentarea pelviana.
Ezit foarte mult sa imi fac planuri de VBAC, dar fiindca as mai dori copii, suedezii mi-o prezinta ca o solutie mai buna decit cezariene repetate.Cum este abordata VBAC in Israel si exista statistici cumva acolo cit de mari ar fi riscul de ruptura uterina daca VBAC se face la un interval mai scurt de timp de 24 de luni?
Sper ca nu am suparat pe nimeni cu aceste intrebari...Am gasit destul de putine informatii despre acest subiect nu numai pe DC dar si in general...
Mariana 32+
mama de Monica, Matei si Markus
maraki spune:
Mariana eu inseamna ca am facut anestezie spinala cred...mi.a facut-o in coloana cu 2 ore inainte de nastere...33 de ore m-au lasat sa ma chinuiesc pt. ca nu aveam dilatatie...am ramas cu dureri de coloana care au durat vreo 7 luni dupa ce am nascut.
Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki
http://www.dropshots.com/maraki1
http://www.dropshots.com/maraki2
mariana_1976 spune:
Monica am impresia ca din nefericire nu ai avut un anestezist foarte priceput...Ai avut cumva vreodata probleme la coloana inainte de nastere?Este foarte posibil ca tu sa nu fi primit spinala ci epidurala.Suedezii sustin ca la spinala ar fi mai putine "reactii adverse" decit la epidurala dar mi se pare ca o prefera in primul rind pt. ca spinala este o metoda mai rapida.Din cite am citit si cunosc eu metoda cea mai potrivita de anestezie se ia in consideratie in functie de pacient.
Din pacate la mine s-a intimplat pe invers: la spinala am avut mai mult de suferit decit la epidurala, cred ca la epidurala se folosesc derivati de opium pe cind la spinala drivati ai morfinei.Depinde de fiecare organism in parte cum suporta si de medicul anestezist, desi de la anestezistii "occidentali" eu am pretentii mai mari avind o experienta mai indelungata decit in Romania...
30 de ore te-au lasat sa te chinui????!!!
Aveai contractii neeficiente si dilatarea stagna?
La mine,la primul bebe, dupa 17 ore de chin,mi-au grabit dilatarea prin ruperea membranelor.A mers figura, dar am avut contractii groaznice din 2 in 2 minute.De-abia la aprox. 50 minute dupa ruperea membranelor au binevoit sa imi bage epidurala si era cam tirziu, la impingere nu am simtit nimic.
As dori sa te intreb ceva: aici pe forumurile suedeze am citit ca daca intre nasterile vaginale exista un interval mai mare de 6 ani,travaliul va fi la fel de nasol ca prima oara?
Mariana 32+
mama de Monica, Matei si Markus
Roxie spune:
Hop si eu cu o intrebare, oarecum legata de ce zicea si Mariana mai devreme, dar daca intre nasteri e o perioada mai scurta, de 1 an si o luna, a doua nastere are sanse sa fie mai rapida? EU am nascut in decembrie anul trecut, cu nastere provocata si anestezie epidurala. Am stat de la dilatatie 2 la dilatatie 4 de la 9 dimineata pana pe la 3.30 cand bb a rupt membranele, apoi la ora 4 mi-au pus epidurala si in 2 ore jumate am si nascut. NU am avut nici o problema de la epidurala, cu toate ca am facut 3 doze una chiar inainte sa ma urc pe masa de nastere.
Acum la a doua nastere care vine in ianuarie vreau tot epidurala, numai ca mi-e frica sa nu ajung la spital prea tarziu, cand e dilatatia prea mare. Cred ca am sa optez pentru provocarea nasterii la fel ca prima data, ca sa nu am surpiza de mai sus.
Mi se pare ca ce considera medicii suedezi, ca durerea prea puternica inhiba usurarea nasterii este foarte adevarat, eu de exemplu la durere am tendinta sa ma strang, sa ma incordez, asa ca organismul meu in loc sa se relaxeze si sa lase contractiile sa isi faca efectul, adica sa dilate colul, prin crisparea de durere saboteaza contractiile. Asa ca epidurala este foarte bine venita aici (cel putin asa a fost in cazul meu). In fine, am deviat mult, intrebarea pe care o aveam e pe la inceputul mesajului, cu bold .
Roxie 34+ cu si bubulutza Denisa (23 decembrie 2005)
tinatache spune:
quote:
Originally posted by maraki
am ramas cu dureri de coloana care au durat vreo 7 luni dupa ce am nascut.
durerile nu-s de la contractii, ci de la injectia in coloana. Vb din proprie experienta, nu am avut contractii la nici o nastere dar locul injectiei l-am simtit multe luni dupa.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Cristina_C spune:
Ceea ce am remarcat este ca in Romania femeile tin foarte mult la prezenta la nastere a medicului care le-a supravegheat sarcina, fie ca e vorba de nastere naturala sau cezariana. Asta le da siguranta, incredere. In Germania nu-i iesit din comun ca medicul care te consulta in timpul sarcinii sa nu se ocupe de nastere, si atunci nasti cu un altul - cu cel care se nimereste sa fie de garda la spital. De fapt, daca nasti natural si nu sunt complicatii, doctorul vine doar la inceputul si la sfarsitul nasterii, in rest stai cu moasa. Eu am avut o moasa super, asa moasa - mai rar, tot respectul! Si ne-am vazut atunci prima data.
E bine sa ti se puna la dispozitie epidurala si tu sa alegi daca vrei sau nu. Eu, de exemplu, nu am vrut.
Si e bine sa aiba acces si tatal in sala - dar tot tu hotarasti daca il vrei langa tine sau nu. Eu l-am lasat
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
doula spune:
Am sa incerc sa raspund la toate intrebarile...
In primul rand care este diferenta intre anestezia epidurala si spinala. Anestezia epidurala este facuta in zona epidurala si anestiaza doar zona nervilor spinali in care a fost injectata. Este considerata o anestezie mai usoara. Anestezia spinala se face direct in spina si "adoarme" o zona mult mai extinsa. Este renumita anestezie care se face in operatiile mai usoare ca apendicita. Dupa anestezia spinala pacientul trebuie sa stea intins pe spate cel putin 12 ore. Sunt dureri mari de cap care dureaza cateodata si saptamani,greturi si varsaturi.
Avantajele epiduralei:
-daca mamica nu vrea sa simta dureri in timpul travaliului, anestezia este foarte eficienta.
-anestezia data la timpul potrivit (nu inainte de 4 cm si nu dupa 8 cm la prima nastere sau 6-7 la naster repetata)intr-adevar scurteaza travaliul
-nu determina starea de "betie" ca anesteziile narcotice (sunt folosite in Israel in timpul nasterii in unele spitale la cerera mamicii) si nu trece la bebelus (sau cel putin asa spun specialistii)
Dezavantajele epiduralei:
-daca nu este data la timpul potrivit poate sa prelungeasca travaliul
-daca este dat prea tarziu mamica nu mai simte contractiile (de fapt nu mai simte nimic de la burtica in jos) si nu stie cum sa impinga ca sa nasca si atunci creste riscul de a naste cu vacum sau cleste.
-dureri de spate dupa epidurala chiar si luni de zile dupa nastere
-tensiunea mamei scade si de aceea ajunge mai putin sange oxigenat la placenta si de aici la bebelusi
-creierul nu mai primeste semnalele specifice si de aceea organismul nu mai produce hormonii importati in timpul nasterii si dupa nastere (de exemplu,sunt foarte multe mamici care povestec ca dupa nasterea cu epidurala le-a fost mult mai greu sa alapteze decat dupa nastere naturala)
-cu epidurala esti obligata sa stai intinsa in pat pe toata perioda nasterii si sunt multe studii care arata ca este pozitia cea mai nepotrivita in timpul nasterii
Am vazut femei care au nascut cu epidurala si femei care au nacut fara epidurala si credeti-ma ca intensitatea nasterii la mamicile care au nascut natural este fantastica, iar mamicile sunt foarte satisfacute si mandre ca au reusit sa treca prin nastere prin propia lor vointa.
In Israel inca se foloseste epidurala, dar aproape in toate spitalele sunt si sali de nastere pt nasteri naturale si tot mai multe femei cer sa nasca natural, fara prea multe interventii din partea cadrului medical, cu muzica si lumanari, cu perne, mingi scaunele speciale si nu in ultimul rand sunt alaturi de ea personele dragi (nu numai sotul).
In ultimii 2-3 ani numarul femeilor care vor sa nasca acasa a crescut. Si asta este calea cea mai naturala de a naste.
Andreea
Cristina_C spune:
Si, daca in timpul nasterii acasa, se impune cezariana de urgenta?
Daca au probleme mama sau copilul? Pentru ca nu poti fi suta la suta sigura ca nu se intampla nimic neprevazut.
Mi se pare riscant si, sincer vorbind, facand abstractie de eventualele complicatii, nici nu mi-ar fi facut placere sa nasc acasa.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...