Nasterea in stainatate

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doula spune:

Roxie.La prima nastere faza latenta (dilatatie pana la 3cm)de obicei este lunga. Poate sa dureze si 48 de ore. Cu cat faza latenta este mai lunga cu atat faza activa (dilatatie de la 3 la 10 cm) este mai scurta. De la a doua nastere faza latenta se scurteaza cate odata nici nu exista, femeia are de la inceput contractii puternice. Si faza activa se scurteaza. Daca la prima nastere ar trebui sa dureze pana in 10-12 ore (dupa cartile de medicina)la a doua nastere se scurteaza pana la 6-7 ore. Dar noi stim deja ca in viata nu se petrece totul ca la carte asa ca....
Mariana. Nu conteaza cati ani au trecut de la prima nastere tu (sau uterul tau)tot ai sa treci prin a doua nastere. Uterul este mai "slabit" acum decat inainte de prima nastere. Dar faptul ca au trecut 6 ani l-a facut sa isi recapete puterile. Ceea ce vreau sa spun este ca tu "stii" sa nasti acum mai bine decat la prima nastere, dar fata de alte femei care nasc la intervale scurte de timp organismul tau este mult mai puternic. Se stie ca sarcina si nasterea slabeste organismul unei femei. Trebuie sa ai incredere in tine si in corpul tau, sa repiri cat mai profund si incet ca sa te linistesti si sa nu intri in panica. Asa pastrezi nivelul adrenalinei (hormon care poate sa inceteze sau sa incetineasca travaliul) mic. Si sa ai grija sa fii inconjurate de multa dragoste.
Si dragelor mamici nu uitati ca durerea de nastere nu este ca durerea de boala. Aici aveti un scop (si unul bun asi zice): aduceti in lumea aceasta un sufletel mic si drag. Stiu ca doare dar dupa cateva ore se termina si veti primi un cadou minunat: bebelusul vostru.
In legatura cu VBAC este foarte important sa ai sprijinul (moral si profesional) al unui doctor care are experienta in VBAC si faptul ca in Suedia doctorii sunt deschisi pt aceasta posibilitate ajuta enorm. Organismul tau ti-a aratat ca stie sa nasca,deci nu ar trebui sa fie vreo problema. Nu uita ca dupa fiecare cezariana creste riscul de rupere uterina. Oricum nu sunt indicate prea multe interventii medicale in timpul travaliului ca control vaginal des, nastere provocata, ruperea membranelor de catre medici (si nu in mod natural de catre contractii si bebelus).Nu iti re comand nici epidurala pentru ca este foarte important sa simti ce se intampla acolo. In Israel gravidele care vor sa nasca vaginal dupa cezariana, nu au dreptul sa nasca acasa sau in salile de nastere naturale. Sunt putini medici care isi asuma riscul unei VBAC si asta e din cauza asociatilor de asigurari (doctorii trebuie sa plateasca mai multi bani). Si tot in Israel se fac pana la 4 cezariane daca este cazul cu toate ca doctorilor nu prea le place ideea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doula spune:

Cristina. 99% din problemele care apar in timpul nasterii nu apar dintr-o data. Sunt semne care arata apropierea acestor probleme. Langa gravida care naste acasa este moasa specializata (sau doctor in mai putine cazuri)care ajunge cu monitor, ifuzii, medicamente in caz de hemoragii, balon cu oxigen si tot ce trebuie pentru o nastere normala. Si una din conditiile pentru nasterea acasa este spital aproape (nu mai mult de jumatate de ora). Nu toate gravidele pot naste acasa. Trebuie sa fie sanatosa si bebelusul trebuie sa se dezvolte normal si fara probleme.
Acasa poti face ce vrei. Nu esti despartita de bebelus dupa nastere, poti sa il alaptezi din primele minute de la nastere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LEVI spune:

DOULA,as avea si eu o intrebare.Am 32 sapt de sarcina,sarcina fiind gemelara-a II-a nastere.Mai am o fetita de trei ani si jumatate pe care am nascut-o normal.
Acum,toti medicii la care am fost,mi-au spus ca oligatoriu va fi cezariana,pt ca bebeii au o singuta placenta si acelasi sac amniotic si e riscanta o nastere normala.Eu nu sunt din Bucuresti(ci dintr-un oras situat la 90 km de Bucuresti),dar voi naste la Bucuresti.Teama mea e sa nu cumva sa se declanseaza nasterea inainte de data programata pt cezariana,si sa ajung la Bucuresti prea tarziu pt a-mi mai face cezariana.E chiar asa de riscanta in cazul meu o nastere normala? Eu nu as fi vrut nici acum sa fac cezariana,dar daca medicii asa zic...In Israel cum se procedeaza la gemelare(monoamniotice si monocorionice)?
Si ar mai fi ceva :de vreo saptamana,am inceput sa am niste dureri de spate infioratoare.Nu mai pot dormi noaptea ,stau mai mult in pat si imi gasesc cu greu o pozitie in care sa pot sta. Medicii mei au spus ca nu prea exista remedii pt astfel de dureri,in afara de repaos si aplicarea de caldura pe locul dureros.Am mai folosit si niste creme pe baza de aloe sau venin de albine,dar nu fac mare lucru.Pe restul medicamentelor,gen Diclofenac-scrie ca sunt contraindicate in trim III de sarcina.Stii cumva vreun remediu pt aceste dureri?

Luminita32+ si Daria
http://photos.yahoo.com/luminitaenescu

"Iubeste-ma cand o merit cel mai putin:atunci am nevoie cel mai mult."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

quote:
Originally posted by doula


Si dragelor mamici nu uitati ca durerea de nastere nu este ca durerea de boala. Aici aveti un scop (si unul bun asi zice): aduceti in lumea aceasta un sufletel mic si drag. Stiu ca doare dar dupa cateva ore se termina si veti primi un cadou minunat: bebelusul vostru.



mai vorbim dupa ce nasti:)

Cristina
-----------------------------------------------
www.esel-initiative.de

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Doula iti multumesc foarte mult pentru raspunsul la intrebari.Mi se pare foarte logic ceea ce ai scris si inteleg foarte bine reticenta doctorilor din Israel cu privire la VBAC.

In Suedia ei au rezultate foarte bune, desi la prima vedere mi se par un pic delasatori. De exemplu,desi e vorba de VBAC nu te monitorizeaza doctorul, ci o moasa intr-o sala OBISNUITA DE NASTERE si doar cind considera ea, cheama de urgenta doctorul.

Asta pentru ca doctorii suedezi nu platesc asigurari separate pt. VBAC ca in Israel si daca ceva se intimpla,se eschiveaza de la responsabilitati si spun ca a fost "o greseala de estimare" si in cazuri de VBAC ruptura uterina se poate intimpla oricui, nu poate garanta nimeni nimic.Pina la urma gravida insasi a decis sa aleaga solutia de VBAC chiar daca i-au fost prezentate riscurile.

Scuza-ma daca te innebunesc cu intrebarile, dar ma intreb

1.daca e posibil ca o ruptura uterina incompleta sa se transforme treptat intr-o ruptura totala fara semne de dureri ingrozitoare.

2.Cit de repede se poate produce o ruptura uterina totala?

3.Ce semne ar fi care prevestesc ruptura uterina in afara de dureri si cum imi pot da seama de LOCALIZAREA DURERILOR daca oricum am dureri cauzate de travaliu si nu am nici un fel de anestezie?

Inca o data iti multumesc pentru efortul de a raspunde fiecareia in parte aici pe DC.

Mariana 32+
mama de Monica, Matei si Markus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Levi nu stiu cit de concludent este, dar eu am vazut in filme cand unul dintre gemeni uneori a fost nascut vaginal, pe cind al doilea cu cezariana daca situatia a necesitat-o.

La cite saptamini ai programata cezariana?

In Suedia la sarcinile gemelare se monitorizeaza in permanenta activitatea cardiaca fetala in timpul travaliului si DOAR daca se observa ceva in neregula se recurge la cezariana.Pentru ca nu mai esti la prima nastere, ai si mai multe sanse sa reusesti nasti vaginal.

Eu ma gindesc ca poate doctorul tau vrea sa fie 100% ca nu are surprize si nu indrazneste sa te lase sa nasti vaginal daca nu e 100% sigur cit de eficient se poate interveni de urgenta in spitalul respectiv.

Chiar daca iti incepe travaliul, iti pot face cezariana de urgenta.Am avut o colega de odisee anul trecut careia i-au facut cezariana de urgenta dupa dilatare 10!(si am vazut la TV un caz in care capusorul iesise bine mersi iar omoplatii nu puteau trece, au incercat forceps n-a mers, iar final au bagat-o la cezariana de urgenta).

Mariana 32+
mama de Monica, Matei si Markus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doula spune:

Levi posibilitatea nasterii normale a gemenilor depinde de cativa factori: starea generala a bebelusilor, pozitia in care se afla in timpul sarcinii si sanatatea ta. Daca bebelusii s-au dezvoltat normal, daca sunt in pozitia potrivita pt nastere (amandoi cu capul in jos sau unul cu capul in jos si al doilea cu capul sus) si tu te simti bine (nu ai tensiunea arteriala mare, diabet, etc) sarcina vaginala este posibila. Faptul ca bebelusii au un singur sac nu este o problema si nici ca au osingura placenta. Singurulul lucru mai greu e ca va trebui sa nasti al doilea bebelus in timp ce primului nu i s-a taiat cordonul ombilical, doarece taierea cordonului poate determina la deslipirea placentei inainte de a se naste al doilea bebelus. Cesariana poate fi facuta in orice moment al travaliului si anasterei, si e mult mai bine sa fie facuta dupa ce incep contractiile.
Trebuie sa ai grija de tine acum in ultimele saptamani, sa mananci, sa bei multe lichide (apa, suc de fructe natural facut acasa si neindulcit, si sa te odihnesti cat mai mult. In caz de sarcina gemelara, nasterea prematura este mult mai frecventa (nu iti spun ca sa te sperii ci ca sa intelegi ca trebuie sa ai grija de tine). Nu ridica greutati (mai mult de 3-5 kg). Daca lucrezi ar fi bine sa iti iei concediu sau macar sa reduci drastic orele de lucru. Este foarte important sa treci cu bine urmatoare 5 saptamani (pana in saptamana 37)deoarece in aceasta perioada se dezvolta la bebelusi plamanii si hormonul care ii determina sa respire.
Durerele de spate sunt provocate de greutatea uterului (mai greu decat la o sarcina cu un singur bebelus), hormonul relaxin care se ocupa cu relaxarea ligamentelor si a pelvisului. Comprese calde cu flori de levantica si ginger pot ameliora durerea (o lingura cu varf de levantica uscata si o lingura cu rasa cu ginger proaspat ras se oparesc cu o cana de apa. Pui florile si gingerul intr-un prosop subtire si udat cu ceai cald - putin peste temperatura corpului. aplici compresa pe spate pentru 30 de minute. daca se raceste poti stopi din cand in cand cu ceai cald.). Poti sa stai intansa in pat cu genuncii sub burtica si cateva perne sub piept si sub cap in asa fel ca burtica sa "atarne" in jos.In aceasta pozitie incearca sa desenezi cu funduletul cerculete, cifra 8. Respira adanc si incet si incearca sa iti inchipui ca fiecare respiratie "intra" in spate unde te doare.
Sa te simti bine si sarcina usoara in continuare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doula spune:

Draga Mariana imi pare bine ca pot fi putin de ajutor. Raspund la fiecare intrebare cu placere. Asa ca nu iti fa probleme ca ma innebunesti.
Ai dreptate sa fii ingrijorata doar este vorba de viata ta si a bebelusui tau (si chiar si acelor din jurul tau).Faptul ca nu esti monotorizata te poate ajuta sa te misti sa iti schimbi pozitia de fiecare data cand simti nevoia. Si monotorizarea nu poate sa arate daca este vreo ruptura de uter. El doar monotorizeaza bataile inimii a bebelusului si puterea si densitatea contractiilor.
Si in Israel au rezultate bune cu VBAC, chiar daca nu sunt multi care vor sa o asiste.Nici aici doctorii nu asista la nastere doar moasa, dar exista posibilitatea de a avea medicul tau personal (contra cost)si atunci el te asista la nastere (cu sau fara moasa) Eu personal nu am cunoscut nici o gravida care a avut ruptura de uter dupa VBAC (am cunoscut cateva care au trecut cu bine prin VBAC). Tot ce stiu este de la cadrul medical din spitalele unde lucrez. Nu am auzit de posibilitatea unei rupturi de uter incompleta. Tot ce doctorii mi-au explicat e ca in timpul cantractiilor uterul este ca un balon, asa ca ruptura se produce, in cele mai multe cazuri, dintr-o data. De obicei durerea este brusca si ingrozitoare, dureaza cateva secunde si pe urma nu mai simti nimic. Nu mai ai contractii!!!! Totul este adormit.
VBAC poate fi riscanta, dar tot la fel de riscant (chiar mai mult)cezariane repetate. Si dupa cateva cezariane exista pericolul de ruptura uterina chiar si fara sa fii insarcinata....Si in cazul ca mai vrei copii poate fi mult mai riscant.
Pana in cele din urma hotararea este a ta....Cand trebuie sa nasti?
Andreea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

quote:
Originally posted by mariana_1976

Monica am impresia ca din nefericire nu ai avut un anestezist foarte priceput...Ai avut cumva vreodata probleme la coloana inainte de nastere?Este foarte posibil ca tu sa nu fi primit spinala ci epidurala.Suedezii sustin ca la spinala ar fi mai putine "reactii adverse" decit la epidurala dar mi se pare ca o prefera in primul rind pt. ca spinala este o metoda mai rapida.Din cite am citit si cunosc eu metoda cea mai potrivita de anestezie se ia in consideratie in functie de pacient.

Din pacate la mine s-a intimplat pe invers: la spinala am avut mai mult de suferit decit la epidurala, cred ca la epidurala se folosesc derivati de opium pe cind la spinala drivati ai morfinei.Depinde de fiecare organism in parte cum suporta si de medicul anestezist, desi de la anestezistii "occidentali" eu am pretentii mai mari avind o experienta mai indelungata decit in Romania...

30 de ore te-au lasat sa te chinui????!!!
Aveai contractii neeficiente si dilatarea stagna?
La mine,la primul bebe, dupa 17 ore de chin,mi-au grabit dilatarea prin ruperea membranelor.A mers figura, dar am avut contractii groaznice din 2 in 2 minute.De-abia la aprox. 50 minute dupa ruperea membranelor au binevoit sa imi bage epidurala si era cam tirziu, la impingere nu am simtit nimic.

As dori sa te intreb ceva: aici pe forumurile suedeze am citit ca daca intre nasterile vaginale exista un interval mai mare de 6 ani,travaliul va fi la fel de nasol ca prima oara?

Mariana 32+
mama de Monica, Matei si Markus



Mariana eu m-am dus la spital cu apa rupta, am avut contractii la interval de 2 min. dar m-au lasat asa ca nu aveam dilatatie.Mi-au pus si 4 sau 5 perfuzii ( nu mai tin minte ) m-au bagat si in cada cu apa calda( acolo aveam contractii mult mai dese si dureroase ) imi faceau control cu mana sa vada daca m-am dilatat...a fost un chin mare de tot! Acum am nascut dupa 19 ani de la ultima nastere, din 3 nasteri asta a fost cea mai grea!

Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki
http://www.dropshots.com/maraki1
http://www.dropshots.com/maraki2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

La mine primul travaliu a fost parfum in comparatie cu ultimul.La 14.00 m-am internat cu apa rupta iar la 19.00 am nascut. La ultima nastere m-am internat pe 28 dec. la 6.00 si am nascut pe 29 dec. la 15.41

Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki
http://www.dropshots.com/maraki1
http://www.dropshots.com/maraki2

Mergi la inceput