De ce nu se face epidurala in toate maternitatile?

De ce nu se face epidurala in toate maternitatile? | Autor: maricar

Link direct la acest mesaj

Astazi am discutat cu un medic de la maternitatea din Rm. Valcea si am aflat cu stupoare ca aici nu se face epidurala la nastere.Nici in farmaciile din oras nu gasesti trusa pt epidurala. Nu pricep de ce! Pana la urma e tot o anestezie, asemanatoare celei rahidiene.

mariavlad

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alexa76 spune:

Buna intrebare.Nici in Alba-iulia nu se foloseste epidurala,doar anestezia generala in caz de cezariana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Muuh spune:

Pentru ca nu toti anestezistii stiu sa o faca. Anestezia epidurala cere cunostiinte si precizie iar in Romania nu s-au specializat toti medicii in acest fel de anestezie. Intr-un fel mai bine ca nu se face in toate spitalele decat sa nenoroceasca zeci de viitoare mamici. Mai bine nu.

Miruna + Alexei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micaalsa spune:

Da Miruna, ai dreptate. Asta ar fi marea problema, nu toti anestezistii stiu sa faca epidurala. Eu am nascut la Cluj la o clinica privata. Am discutat inainte cu doctorul meu de epidurala, mi-a zis ca daca eu doresc poate sa-mi faca dar ca nu-mi recomanda pentru ca el considera ca e o procedura periculoasa daca anestezistul nu stie fff bine ce are de facut. La incapatanarea mea de atunci o voiam neaparat doar ca n-a apucat sa mi-o faca ... m-am dilatat de la 1 la 10 in jumatate de ora .
Asa ca decat sa te nenoroceasca pe viata mai bine fara. Nu contesc faptul ca in Bucuresti ai la cine apela si pentru asta ... dar prin zona noastra ajung mai greu noutatile, ca sa zic asa.

Pozele mele

Anamaria lui Iulia (23.03.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bogdidicris spune:

la iasi am auzit ca se face. si eu am vrut sa fac, numai ca m-am desumflat dupa ce am vb. cu medicul meu si m-a sfatuit ca mai bine nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddana spune:

Hai sa va spun experienta mea: imi doresc si eu nastere cu peridurala, la maternitatea unde voi naste e introdusa relativ recent. Mi-am intrebat medicul de ce nu se face pe scara larga, ca o procedura de rutina, la fel cum se face in multe alte maternitati din tara. Am norocul ca medicul meu e foarte sincer si deschis la minte. Stiti care a fost raspunsul lui? Ca primii care s-au impotrivit introducerii periduralei au fost medicii obstetricieni. De ce? Pentru ca o mamica ar avea de "cotizat" si la anestezist, si automat onorariile lor neoficiale ar avea de suferit. Pentru ca suma s-ar diminua in acest caz. Eu tind sa cred ca acesta este motivul real, si am apreciat foarte mult sinceritatea lui. Hai sa fim seriosi: credeti ca la sutele si miile de mamici care ar fi dispuse sa plateasca pentru o peridurala, nu se gasesc destui anestezisti care sa se specializeze in tipul asta de anestezie? Cel putin la noi, cu siguranta; locuiesc in provincie, dar e un centru universitar recunoscut si cu medici buni. Din pacate, banul dicteaza.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chriszta spune:

Salut mamici.
Eu sunt o viitoare mamica si m-am interesat indelung in ceea ce priveste epidurala la noi.
Deaorece aceasta anestezie se face in coloana este un pic mai delicata deoarece se face numai in momentul in care incep contractiile si uterul incepe sa se dilate. Ori pt introducerea acului in spatiul coloanei trebuie ca femeia sa stea absolut nemiscata si aici intervine pericolul... ca daca te apuca contractiile...., apoi intervin factori de risc pt tine si bebe.Anestezia trebuie dozata asa incat in faza a 2 a a travaliului sa poti simti. Daca anestezia nu e dozata bine te poti trezi in faza a 3 a cu niste dureri insuportabile plus ca bebe va trebui tras cu pompa cu vacuum sau cu forcepsul din cauza ca nu poti controla muschii in totalitate. Cumnata mea este in Elvetia si asa a nascut. Robertica a fost tras afara cu pompa, dar e bine si sanatos.
Acum fiecare judeca si actioneaza cum crede de cuviinta, ca totusi e bine sa nu te doara......
Pupici si multa sanatate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arghirmonica spune:

Eu zic mersi ca nu e obligatorie....mi se pare un fel de bine pentru mama si poate mult rau pt copil.Nici in Cluj nu se face, ,numai daca esti la particular.Stiu ei de ce stiu.LA particular nu te pot refuza avand in vedere onorariul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asiza spune:

Monica, mama, aici te contrazic (nu te-am contrazis io niciodata )...Cum sa nu se faca anestezie epidurala in Cluj??? Ba se face si inca frecvent...prietenei mele i s-a facut la Stanca...acolo au anestezisti ffff buni si cred ca si la Gine 1 la fel...
Eu am nascut cu cezariana si mi s-a facut rahianestezie ...am fost mereu constienta si mi-am vazut bb-ul imediat!
Inca ceva: NU afecteaza bb-ul, dimpotriva...anestezia generala afecteaza bb-le...Insa, intr-adevar, trebuie un anestezist bun, care stie exact ce face...

Va pun un material despre anestezii, scris de o anestezista, colega de forum:

Ce sa va spun...in experienta mea de anestezie obstetricala de 10 ani daca am dat 5% anestezii generale la cezariene,si atunci in situatii extreme,cand deja nu mai conta cum iese bebelusul,totul era sa salvam mama...Eu sunt o mare adepta a epiduralei(sau periduralei,termenul este echivalent)ori de cate ori am materialele necesare si pacienta este colaboranta,pentru ca succesul manevrei(evitarea complicatiilor)depinde de pozitia corecta si imobila a pacientei in cursul depistarii spatiului epidural si nu toata lumea poate sta locului.Dar atunci cand pacientele imi urmeaza exact indicatiile,rezultatul este pe masura.Pe langa ce a povestit Mirunda (nu vreau sa repet aceleasi lucruri),la cezariana,pe langa anestezia de calitate se asigura si confortul postoperator pe acelasi cateter,pe care se introduc regulat,la minim 3 ore,doze de anestezic pentru calmarea durerilor,astfel incat puteti sa va miscati si sa mancati si dupa 8 ore de la operatie (daca ginecologul va permite,nu toti au principii la fel de moderne, dar americanii asa procedeaza si eu am facut la fel si mi-au mers excelent pacientele)
In ce priveste nasterea vaginala(naturala),intr-adevar peridurala este o inventie extraordinara.Dupa o perioada de contractii in care nu se poate injecta anestezic,pentru ca se asteapta regularizarea contractiilor (intervale regulate si intensitate normala a contractiilor)-care sa indice un travaliu normal, urmeaza ore intregi de contractii sub anestezie,pe care le percepeti sub forma unor crampe,cam ca la menstruatie,deci ceva absolut suportabil,care va permite sa si dormiti(in caz ca va arde de asa ceva).Inca un secret:peridurala accelereaza travaliul,deci se reduce numarul de ore de asteptare pana sa va vedeti comoara nascuta.Pe masura ce copilul coboara (simtiti o senzatie de apasare din ce in ce mai puternica la fundulet),nu se mai continua anestezicul,pentru a va lasa forta necesara sa impingeti copilul,deci practic vor urma 3-6 contractii adevarate,la care trebuie sa va scremeti cu putere si...gata!In mainile unui anestezist experimentat,anestezia este un adevarat lux pentru paciente si mi-am capatat foarte multe prietene in acest mod "epidural".
Daca nu aveti astfel de posibilitati ori anestezistul este cam "incepator",varianta de ales este fie cezariana intr-o rahianestezie, dar cu un ac subtire (ca sa nu aveti dureri de cap),ori nasterea naturala fara anestezie (decat o anestezie prost facuta,mai bine deloc,cred ca sunteti de acord,pentru evitarea complicatiilor,ce pot fi severe).Ultima optiune este cezariana in anestezie generala,pe care eu una nu mi-as face-o decat in maxima urgenta.Din fericire,eu mi-am format singura proprii rezidenti si acum am o colega mai tanara pe care am antrenat-o in epidurale exact cum fac eu.Deja are si ea o experienta de 2 ani si se descurca foarte bine,asa ca imi va monta si mie un cateter epidural pentru cezariana.Sper sa stea bebe cuminte pana la termen,ca sa mearga totul cum i-am pregatit,adica bine.Sper ca nu v-am bagat prea mult in ceata...ci v-am luminat calea
.Nu-ti va parea rau daca nasti cu epidurala,in conditiile pe care ti le-am explicat(anestezist experimentat in asa ceva).Multa bafta si la burtici!

epidurala este scutita de dureri de cap;pot aparea dureri de coloana,principala cauza fiind mentinerea pe durata prea scurta a cateterului(eu de obicei le las pana a doua zi si nu am avut nici o problema),dar mai sunt si alte cauze,oricum pot sa-ti spun ca e o complicatie rara;poate sa-ti prinda partial(doar jumatate din corp,mai ales daca la montarea cateterului si introducerea anestezicului s-a folosit pozitia laterala si nu sezand),caz in care anestezistul trebuie sa gaseasca alta solutie(e mai mult de povestit);mai sunt si altele,mai grave,dar care depind de cunoasterea tehnicii epiduralei si n-are sens sa vi le spun ca sa va sperii(de aceea ziceam de anestezist experimentat).

Peridurala nu este contraindicata la hipotensivi,dealtfel,cel putin teoretic,este considerata a afecta cel mai putin tensiunea arteriala dintre toate tipurile de anestezie.Practic insa,mai scade uneori tensiunea,dar aceasta se poate corecta rapid prin injectarea intravenoasa a unor medicamente;oricum vei avea permanent o perfuzie(o linie venoasa cum spunem noi),iar acele medicamente nu afecteaza copilul.Nu e nevoie deci sa bei nici un fel de cafea ca sa-ti mentii tensiunea,acesta este unul din "miturile"medicale.

Toate trusele de epidurala trebuie sa contina un ac special,cateter(tubulet din material special)si un filtru antimicrobian(il recunosti dupa forma plata,turtita,rotunda sau,mai rar,dreptunghiulara).Sunt seturi care contin si alte elemente,de exemplu seringa speciala pentru depistarea spatiului epidural,dar acestea sunt optionale si depinde de anestezist cu care s-a obisnuit;eu una depistez si cu seringa sterila de 10ml,obisnuita,fara nici o problema.Mai greu imi este cu cateterele,sunt unele moi care nu intra usor,si pe deasupra mai si sar la prima miscare a pacientei,dar tie iti este greu sa stii cum este cateterul,si eu le-am invatat din experienta,plus ca sunt mai multe firme producatoare.Eu,ca sa scutesc pacientele de alergatura,cumpar eu mai multe seturi odata si ele le platesc,presupunandu-se ca daca au apelat la mine s-a construit si o relatie de incredere reciproca;sunt perioade,odata la cativa ani,cand ne aprovizioneaza spitalul cu truse si atunci au scapat de o cheltuiala.

este mult de vorbit despre complicatiile anesteziei generale in cezariana,complicatii datorita carora se considera peste tot in anestezia moderna ca mortalitatea datorata anesteziei generale la cezariana este de 15-16 ori mai ridicata decat in caz de anestezie loco-regionala (adica rahianestezie sau epidurala).Iti voi enumera cateva:regurgitarea continutului gastric acid(mai pe romaneste varsatura in starea de inconstienta indusa la anestezia generala)urmata de aspirarea sa in trahee si plamani,avand ca si consecinta o pneumonie deosebit de severa ce poate duce la decesul mamei in urmatoarele zile,cunoscuta sub numele de sindrom Mendelson;esecul intubarii si stop cardiac(la aceasta anestezie generala se introduc intravenos niste substante medicamentoase care opresc artificial respiratia spontana,dupa care se introduce un tub in trahee-manevra numita intubatie,mult mai dificila la femeile gravide-tub menit sa controleze caile respiratorii si ventilatia,adica respiratia se face cu un balon sau un ventilator mecanic);alergie si soc anafilactic la medicamente(intr-o anestezie generala se introduc minim 7-8 droguri,spre deosebire de minim unul in rahianestezie sau epidurala,deci riscul unei alergii creste proportional,plus ca anumite medicamente folosite in generala sunt derivati sintetici de morfina care deprima respiratia si inima bebelusului);embolie pulmonara etc.Sper ca am dat explicatii suficient de clare fara a folosi prea multi termeni medicali pe care sa nu-i intelegeti.Pe de alta parte,sigur ca si la anesteziile loco-regionale sunt complicatii,dar ele sunt infinit mai benigne.Cat despre ideea de "injectie in coloana" de care sunt speriate cele mai multe paciente,cu un ac subtire durerea este mai mica decat la o injectie de Penicilina,sa zicem,in fund;pe deasupra,acul nu se introduce in coloana,deci osos,ci intre vertebre(oasele care formeaza coloana),prin ligamente si tesut moale,deci nicidecum nu este atat de groaznic pe cat pare povestit,mai ales din guri neavizate si filtrat prin experienta personala a fiecaruia in ce priveste durerea si cum o percepe respectivul.

iti pot raspunde, in primul rand fiind vorba despre meseria mea (medic anestezist...) , ca riscul de anestezie generala este-conform ultimelor statistici, facute de americani, cam de 15 ori mai mare decat riscul anesteziei partiale! Iti voi spune si de ce: anestezia generala, la cezariana, presupune punerea unui tub (intubare) pentru respiratia artificiala (in timpul anesteziei generale nu poti respira sinugra, deci vei fi asistata, atunci cand deja esti sub anestezie, fie de anestezist, fie de un aparat de respiratie). Acest intubaj presupune un risc de aspiratie, deci in cazuri rare se poate ajunge ca suc gastric sa ajunga in plamani...caz cu complicatii ce pot fi foarte grave. Acest risc de aspiratie la intubare este crescut la gravide, persoanele foarte grase, accidentati si cei cu stomacul plin. Sper ca am fost destul de explicita, daca nu , te mai pot lamuri.

Anestezia partiala este mult mai lipsita de risc la gravide, motiv pentru care este favorizata in toate tarile ce practica o anestezie moderna. Riscul de a suferi o complicatie grava sau chiar FATALA este, cum ti-am zis, cam de 15 ori mai scazut...enorm, nu?

Exista fie anestezia spinala (rahianestezia), fie cea peridurala. In general, la cezarienele planificate, eu (sau mai bine zis cei mai multi anestezisti de aici) prefer rahi. La cezarienele neplanificate se pune in general peridurala, si daca e nevoie, se poate face pe urma cezariana. E mai complicat de ce si cum, dar daca vrei iti pot explica. Oricum, ambele variate sunt MULT mai lipsite de riscuri decat anestezia generala. Din pacate in Romania se mai pracatica pe scara destul de larga anestezia generala la cezariene, in vest cota este de sub 5 %...La noi in spital, de exemplu, avem cam 1000 nasteri /an, si din ele cam max. 3-4 femei au anestezie generala pentru cezariana, numai in caz de urgenta exceptionala, cand cezariana trebuie facuta aproape pe loc...

Chestia cu nemiscatul capului la rahi e o prostioara, problema este urmatoarea: in caz de complicatii la peridurala sau de folosire a unui ac prea gros la rahi (ambele siuatii rare), se poate pierde continuu si in cantitati mici lichid cefalorahidian, ceeace da dureri mari de cap si diverse alte probleme. Atunci se recomanda statul in pat si nemiscatul mult, etc. Dar asta e rar, iar la rahi, daca se foloseste un ac de dimensiuni corespunzatoare, aproape la fel de rar ca si la peridurala.

Combinatia se numeste CSE (kombinerte Spinal-Epiduralanästhesie), deci rahianestezie cu anestezie peridurala. Se face in general pentru cezarienele planificate, si nu la nastere normala-in general!

Deci printr-un ac special de peri se inteapa rahianestezia, se scoate acul de rahi (mult mai subtire in comparatie cu cel de peri), si tot pe acolo (deci pentru tine numai o singura intepatura) se pune cateterul in spatiul peridural, pe urma se scoate si acul de peri. Avantajul este ca dupa cezariana se poate folosi cateterul peridural inca vreo 2-3 zile pentru durerile de burta care , desigur, sunt mai mari in prima perioada dupa o cezariana decat dupa o nastere normala.

Aici se pune CSE in general pentru operatii mai mari, de exemplu des la proteza de genunchi, pentru ca pacientii au in prima saptamana dureri f. mari. La o nastere obisnuita mi se pare un pic cam mult, in general ajunge peri. La o cezariana poate m-as gandi la CSE, daca as avea o pacienta careia sa ii fie foarte frica de durerile ulterioare cezarienei; desi si acolo ar ajunge rahi /alternativ peridurala.

Eu fac la cezariene in general rahianestezii, au avantajul de a fi usor de pus, rapide, si nivelul de analgezie poate fi mai bun decat al periduralei. Pot aparea insa mai usor complicatii hemodinamice (scadere de tensiune, etc), de aceea pacienta trebuie sa fie monitorizata cu atentie, cu un nivel hemodinamic stabil, etc...sunt foarte multe subtilitati si lucruri ce trebuie luate in consideratie. Daca insa o pacienta are deja pus cateterul peridural, deci o cezariana neplanificata, sigur ca folosesc acel cateter, deci peri. Peridurale pun des la nasteri obisnuite. Insa la fel de bine se poate face o peridurala la o cezariana planificata, dureaza un pic mai mult dar are avantajul unui oarecare comfort pe urma, cand poti avea dureri postoperatorii . Si aici iti trebuie insa o monitorizare buna, mai ales ca ai acele extrasistole ventriculare. Eu as zice sa vorbesti cu anesezistul tau, conteaza mult si experienta lui, daca el face in an 300 de peridurale si numai cateva rahi (sau invers, dupa caz), ar fi mai bine sa iti faca ce stie el mai bine, si cu ce are el experienta. Daca insa vezi ca el te lasa sa alegi, si el nu iti recomanda nimic "cu caldura" ci te lasa pe tine sa alegi...nu stiu ce sa zic...Daca EU as mai fi odata graviduta si ar trebui sa nasc cu cezariana, as alege rahianestezie. Dar nu mi-ar fi deloc frica si nu as refuza nici peridurala...pe care, am mai scris aici, am si primit-o cand am nascut eu (normal). Ambele metode au plusuri si minusuri, riscuri dar si avantaje, zau ca nu pot, cu mana pe inima, sa iti zic ce sa alegi...de asta , cred eu ca cel mai bine e sa povestesti cu anestezistul, si impreuna sa hotariti. Ambele metode sunt ok, amandoua in forma CSE ...consider ca e cam prea mult pentru o cezariana (dar si asta este numai anestezistul tau in masura sa iti spuna, de ce si cum considera el ca ar fi bine pentru tine) ...anestezie generala...eu nu as alege-o SUB NICI O FORMA! Numai in caz de urgenta absoluta, dar asta e rar...Doamne ajuta!

conteaza foarte mult grosimea acului cu care ti-au facut rahi..pana nu demult erau ace destul de groase, deci dupa rahi mai putea iesi inca ceva LCR (lichid cefalorahidian), si pierderea (chiar inceata) a lui ar fi putut sa iti dea acele simptome, mai ales durerile de cap. In general acum se folosesc ace subtiri (sper ca si in RO...depinde probabil de spital, de anestezist...), si riscul de dureri de cap e mult mai mic; in general e bine, dupa rahi, sa stai primele 24h cat mai mult in pat, si sa bei multe lichide, dar sigur ca hotaritoare este "mina" anestezistului si instrumentele ce le are la dispozitie...Eu ti-as recomanda , in general daca se va mai pune vreodata problema unei rahi, sa vorbesti cu anestezistul si sa ii spui de durerile cumplite de cap dupa rahi...astfel el va fi pus in garda, si daca e un medic bun (sper...), va incerca sa nu se mai repete asta...

Dar la nastere, eu ti-as recomanda oricum peridurala, daca nu nasti cu cezariana...Asta in cazul cand nu se poate altfel...eu zic sa vezi cum este, poate poti naste fara nimic-ar fi cel mai bine! Daca nu se poate, si e musai sa primesti anestezie, atunci peridurala este sigur o metoda foarte buna la nasterea normala


-...orice in afara de anestezia generala...cu o singura exceptie: daca in spitalul respectiv se fac extrem de rar rahi sau peridurale, si medicul nu are experienta cu ele...atunci poate ar fi mai bine generala...dar asta trebuie sa vorbesti cu ei!

Stiu, in Romania incet -incet sa schimba mentalitatea privind aceste forme de anestezie, si va mai dura o generatie de medici pana cand se va ajunge ca aici...e totul clar, riscurile la generala sunt mult mai mari, dar...daca medicii acolo asta fac, si cu altceva nu au experienta...asta este!

Uite, o fosta colega, tot anestezista si ea, mi-a povestit ce plina de elan a venit ea, medic tanar, la un spital unde toti colegii erau cam la 50 de ani...Cum a venit cu idei si medicamente noi (pentru ca teoretic totul este cunoscut, teoretic..) absolventa proaspata a examenului de specialist...A primit numai "suturi" si peste cateva luni a renuntat la lupta, si acum face si ea aceleasi anestezii , cum se faceau si acum 40 de ani...Stiu insa ca sunt si spitale moderne, si cu alt stil si conceptii, dar...nu stiu sa iti zic cum sa le gasesti!

Zau, se stie ca riscul la generala e de 15-16 x mai mare ca la anesteziile regionale, se stie ca in toata lumea medicala moderna nu se mai practica anestezia generala decat in cazuri de urgenta la cezariana...din pacate insa, aceste schimbari vin cu latenta de ani (sau zeci) de ani la noi...Dar, repet, daca ei au numai cu asta experienta si cu celelalte metode nu...asta este, nu vei avea de ales...Iti tin pumnii!

1: -in primul rand cu mancatul: cu 6 ore inainte de anestezia generala nu mai ai voie sa mananci (cel mai bine maninci seara, si dupa aceea nimic, daca operatia e a2a zi), pana cu 2 ore inainte ai voie sa bei, dar numai lichide clare, apa sau ceai, dar nu in cantitati prea mari...dar ma minunez ca vor sa-ti faca generala si nu ti-au zis asta! Cum ar fi fost daca nu stiai? Off...
-la anestezie regionala la nastere normala...dupa ce incep durerile, e cel mai bine sa nu mai maninci, poti insa bea, lichide clare
-la anestezie regionala pentru cezariana, tot ca la cea generala, 6 ore (min.) pauza de maincare, pana cu 2 ore inainte lichide clare.

Fata de durerile nasterii, peridurala este cam floare la ureche...seamana cu o injectie, un pic mai dureroasa...sau nu! Depinde, unele mamici zic ca nici nu au simtit, altele sunt mai sensibile...se face in general anestezie locala, deci eu zic ca doare, dar nu tare! Pentru mine a fost floare la ureche, fata de durerile dinainte...

Cat dureaza: depinde de mai multe lucruri:
-greutatea mamicii, la cele mai solide e un pic mai greu
-capacitatea mamicii de a coopera: cu cat se misca mai putin si sta mai linistita, cu atat merge mai repede
-anatomia coloanei- la cea cu probleme (scolioza avansata, etc) e mai greu
-experienta anestezistului
-sa nu razi, dar am observat ca OPTIMISMUL conteaza enorm! Nu am statistici despre asta, dar sunt unele femei care iti zic de la inceput "la mine niciodata nu iese nimic bine, mi-e frica, etc..." Si de multe ori sunt probleme...

Altele zic "mi-e frica"-si e normal, cui nu i-ar fi, dar le vezi ca sunt optimiste, ca nu TOCMAI LOR o sa li se intample ceva rau...SI ASA ESTE!!!

In medie, la mine (dupa 5 ani, cam 400 de peridurale), dureaza cam 10 minute cand e usor (incluzand dezinfectia spatelui, anestezia locala, pusul cateterului) si cam 20, 25 de minute cand e greu. Din 10 peridurale, as spune ca poate 1 e grea. Asa ca zi si tu la fel: de ce sa fiu TOCMAI EU aia?
Pe urma mai dureaza cam 20-30 min. de injectat anesteticul local, si de vazut cum reactioneaza pacienta (tensiune, frecventa cardiaca, concentatia de oxigen, etc...) deci monitorizare, pentru a vedea ce efecte are anesteticul, doza necesara etc...In total, cu o pacienta pentru peridurala stau cam o ora, dar injectia propriu zisa dureaza numai in medie, 10 minute.

Sper sa va fie de folos informatiile.






Oana cu Denis Cristian (19 decembrie 2006)

Varsta Denis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arghirmonica spune:

Asiza ai inteles gresit..nu ca nu se face ,nu e indicata si doctorii stiu ei ce stiu.Asa cum nici cezariana nu se face decat daca e nevoie sau daca mamica nu are chef sa se chinuie si se roaga de doctor dar am multe prietene care au nascut de luni de zile si trag rau cu cezariana..cam asa stau treburile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asiza spune:

quote:
Originally posted by arghirmonica

Asiza ai inteles gresit..nu ca nu se face ,nu e indicata si doctorii stiu ei ce stiu.Asa cum nici cezariana nu se face decat daca e nevoie sau daca mamica nu are chef sa se chinuie si se roaga de doctor dar am multe prietene care au nascut de luni de zile si trag rau cu cezariana..cam asa stau treburile



...asa ca mine......

Oana cu Denis Cristian (19 decembrie 2006)

Varsta Denis

Mergi la inceput