555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 50

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Yasmin

deci asa, teo, faptul ca ar trebui sa revin in timpul ciclului menstrual nu are legatura cu tratamentul. din moment ce nu a facut nici o analiza, ci doar un echo si apus diagnosticul, cred a procedat la eliminare. daca nu e aia, e aia. daca nu imi trece cu tratamentul pt trichomonas, inseamna ca 'nu o fi fost trichomonas'. ramane dezechilibru hormonal, ceea ce ar da logica cererii de a ma revedea in timpul menstruatiei.
Si motivul pt care nu mai vreau pilule este ca nimeni aici nu cere analize pt a recomanda o pilula. fiecare prescrie dupa preferinta de firma producatoare. am luat 6 luni miranova (nu mai stiu pe baza de ce era) si parca o luase razna corpul meu. am inceput sa ma ingras, ciclul era de un haos nemaipomenit, stare generala ciudata. daca s-ar gasi aici Marvelon, ar fi super, pt ca au fost anticonceptionalele cele mai potrivite pt mine.
esti tu dragut sa imi spui ce formula hormonala are Marvelon, poate gasesc alternativa aici?


Yasmin,

"Logica"de care il banuiesti pe ginecologul tau nu are cum sa fie cea prezentata de tine. Nu exista motive de diagnostic diferential intre disfunctiile hormonale genitale si trichomoniaza vaginala. Probabil ca omul vrea sa-ti mai faca o ecografie, ca sa se lamureasca daca eventuale formatiuni chistice pe care le-a identificat ecografic la nivelul ovarelor sunt chisturi sau foliculi cavitari. Imi dau si eu cu presupusul - din cele scrise de tine nu imi pot da seama de ce te-a chemat in momentul respectiv al ciclului.

Marvelon (produs de Organon, Olanda) este contraceptiv oral combinat monofazic ce are in compozitie etinilestradiol 0,03mg si desogestrel 0,15mg. Exact aceleasi componente hormonale si in aceeasi doza are Desorelle (produs de Richter-Gedeon, Ungaria). Dar de ingrasat sa stii ca te ingrasi pt ca mananci prea mult si nu faci suficienta miscare, iar nu din cauza ca iei contraceptive orale - LOL.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Christel

Draga Teo,


Am si eu o intrebare: La cat timp dupa nastere revine menstruatia? Eu am nascut acum 3 luni si alaptez inca la interval de 4-5 ore inclusiv noaptea. La primul copil menstruatia mi-a revenit fix dupa doua luni ( am nascut atunci prin cezariana) si desi alaptam si atunci, ii dadeam si completare lapte praf, acum insa bebelusa mananca numai de la san, asa ca ma gandesc ca asta ar face sa nu imi vina pana acum menstruatia, nu ca as fi nerabdatoare sa vina, dar acum cateva zile am avut o indispozitie, adica durere de cap, urmata de stare de voma si sunt tare ingrijorata sa nu fie o noua sarcina, pentru ca nu as dori deloc acest lucru pentru ca deja am 2 copii si am 35 de ani. Noi am fost destul de prudenti ( am folosit prezervativul) dar mai stii? Eu am ramas destul de usor insarcinata de fiecare data ( prima data la 32 de ani si apoi la 34 de ani ). Am reteta de la medic de anticonceptionale ( cerazette) pe care le-am folosit si acum 2 ani in timp ce alaptam, dar inca nu am ajuns la farmacie sa le iau. Sper sa nu fie prea tarziu. Tu ce zici poate sa fie o sarcina asa repede? Eu stiam ca alaptarea este totusi un mijloc contraceptiv pana la 6 luni, nu foarte sigur cei drept, dar totusi.
Si as mai avea o intrebare, ce parere ai despre vasectomie? Eu am dicutat cu sotul si ar fi de acord sa o faca, sa nu mai stam cu grija tot timpul si eu as scapa de a mai lua pilule, cei drept nu prea le-am folosit pana acum decat pe perioade foarte scurte de timp, iar acum stiu ca sunt pastile de ultima generatie care au cantitati mici de hormoni, care nu fac foarte rau, dar ni se pare totusi aceasta a fi o solutie mai buna, mai ales ca nu fac rau la barbat din cate am citit, dar as vrea si parerea unui specialist.
Multumsc anticipat de raspuns si apreciez mult ajutorul pe care ni-l dai aici.



Christel,

Nu exista un termen standard la care revine menstruatia dupa nastere. Momentul in cauza este dependent de alaptare si de particularitatile fiecarei femei in parte. Explicatia o gasesti intr-unul din mesajele precedente, adresat (daca nu ma insel) Dorsiliei.

Sarcina la 2 luni dupa nastere in conditiile alaptarii este relativ rara, dar totusi posibila. Testele de sarcina sunt la fel de utile in perioada alaptarii ca si in afara ei. Protectia contra unei noi sarcini de catre alaptare are aceeasi explicatie ca si revenirea menstruatiilor, deci este un proces extrem de variabil de la o persoana la alta - nu te poti baza pe asa ceva.

Personal consider vasectomia o barbarie la fel de mare ca si ligatura tubara la femeie. Dpdv medical insa este o operatie foarte simpla, cu efect imediat si cu eficacitate absoluta. Intr-adevar, cu exceptia perioadei imediat urmatoare interventiei, nu exista "efecte secundare" la adresa purtatorului. Asta daca efectul psihic al sterilizarii definitive este depasit cu succes.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Ruxel

Buna ziua la toata lumea,
Sunt o proaspata graviduta (6 saptamani) si as avea urmatoarea intrebare: cum isi poate da seama dr. daca sarcina s-a oprit in evolutie la o varsta asa de mica a sarcinii??? (vezi ex. lui Valeria)Eu la sarcina trecuta(am o fetita de 6 ani), nu mi-am dat seama ca sunt insarcinata decat pe la 8 sapt. Deci daca ceva nu era in ordine ce se intampla???
Acum tot aud de sarcini oprite in evolutie si sunt disperata. Mi-am dorit acest al doilea copil si imi este tare teama. De la cate saptamani se vede la echograf inima lui bb daca bate cum trebuie?
Am facut o echografie normala acum 4 zile si sarcina masura 8.3 mm, este ok?
va multumesc


Ruxel,

Este destul de greu sa apreciezi oprirea in evolutie a unei sarcini la numai 6 saptamani. In principiu, testele de sarcina succesive devin din ce in ce mai palide si pana la urma se negativeaza. Adeseori apar sangerari cu sange modificat (negru-ciocolatiu). Semnele de sarcina (greturi, varsaturi, senzatie de oboseala) diminueaza rapid si dispar a randul lor. In fine, ecografii repetate evidentiaza lipsa cresterii oului in cavitatea uterina.

Pulsatiile tubului cardiac (deci nu inima propriu-zisa, ci ceea ce va deveni inima) se pot observa ecografic cu sonda intravaginala din saptamana 8 (sau 7, cu ceva noroc). Cu sonda percutana, din saptamana 10.

Nu iti pot spune daca dimensiunile ecografice ale sarcinii corespund varstei gestationale. Ecograful transforma automat diametrul masurat al sacului ovular in saptamani si zile de sarcina. Cel care ti-a efectuat ecografia trebuia sa-ti comunice echivalenta calculata.

Sarcinile nu se opresc in evolutie alarmant de des. Este normal sa auzi comentarii referitoare la aceste situatii si nu la sarcini care decurg normal, fara probleme - acestea din urma nu au motive sa adreseze intrebari, sa fie ingrijorate, sa se planga. Viziunea catastrofica asupra potentialului evolutiv negativ al unei sarcini este, prin urmare, lipsita de orice fundament. Este ca si sum ti-ar fi teama sa mai traversezi strada, pentru ca la televizor ti se prezinta zilnic 2-3-4 cazuri in care pietonii au fost loviti mortal de masini...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Liana30

Draga arian!
am fost la doctor dar avind ecograful deja facut nu mi-a mai facut am sa-ti scriu rezultatul de la eco:
--uter-Avf cu endometrie dr,cavitatea uterina deformata,cu aspect de uter bicorn.
-colul-cu grosime normala,bine delimitat fata de rect,cu structura neomogena,cu citeva chisturi Haboth,superficiale pe exocol si in profunzime cu "fi"(scuze dar nu gasesc semnul pe tastatura)-2-2,5mm,un chist Haboth mai voluminos de 6,3mm in peretele posterior istmic.
-secretie redusa in lumenul(cred ca asa scrie nu prea inteleg)canalului cervico-istmic
-endometrul "fi"Ap 8 mm(mai mare decit ceea ce mi s-a vazut la eco la Timisoara)in strat dublu,stratul posterior mai ingrosat decit cel anterior,,nu prezinta colectii pelviperitoneale.
-dilatatii vasculare miometriale(cred)predominent venoase si flux in arterele bazale si drepte in limite normale
loja ovariana dreapta sensibila.
Ovarul drept max 3cm,cu foliculi redusi cu pina la 4mm.
Ovarul stang maxim 3cm,foliculi de 4,4mm si unul dominant de 12,5mm
Colectie lichidiana redusa in fundul de sac Douglas.
Mentionez ca eco l-am facut in ziua a 11 a de ciclu..
mi-a dat sa fac analizele acestea:
-anticorpi Toxoplasma-Ig G Elisa-absenti
-anticorpi Toxoplasma -Ig M Elisa-absenti
-anticorpi Chalamydia trachomatis Ig A-absenti
-anticorpi Chlamydia Trachomatis IGG-7,5
Rubella anticorpi Ig G eLISA -4,6
CYTOMEGALOVIRUS ANTICORPI iGg eLISA -2,11
Herpes Simplex Virus Elisa anticorpi Ig-absenti
Deci asa cum iti spuneam nu a mai considerat sa-mi faca eco si mi-a spus ca imi face decit Videocolposcopie:
-TEST ACID ACETIC-POZITIV
-test LUGOL-pozitiv
vreau sa-mi spui parerea ta ...si inca ceva la videocolposcopie nu se vedeau chisturile????daca erau???nu s-a vazut nimic...decit o secretie abundenta si mi-a spus ca este vorba de citomegalovirusul acela...
Multumesc,,,astept raspunsul tau...

Liana


Liana,

Ecografia pare a evidentia un uter cvasinormal dpdv functional, dar cu o particularitate anatomica (bicorn - cele doua unghiuri ale corpului uterin, numite dealtfel "coarne", seamana cu doua podoabe bovine, iar cavitatea uterina este modificata ca forma in consecinta). Grosimea endometrului e buna pt ziua 11. Ovarele arata bine. Chisturile Naboth se pot evidentia ecografic fie la suprafata, fie oarecum in profunzimea colului uterin, dar niciodaa la nivelul istmului uterin. Eventuale ectazii glandulare la acel nivel nu se mai numesc chisturi Naboth, desi au aceeasi semnificatie.

Chisturile mentionate (evident, cele situate la suprafata exocolului) trebuia sa fie vizibile la colposcopie. Probabil ca au si fost, dar acest lucru nu s-a mai mentionat in descrierea facuta in scris (si care astfel este incompleta...).

Cu Toxoplasma se pare ca nu ai avut contact vreodata. Serologia de Chlamydia este buna, dar nesemnificativa pt o chlamydioza genitala (am discutat despre acest aspect de nenumarate ori). Pt rubeola ai imunitate. Acelasi lucru pt CMV - nu stiu de unde si pana unde concluzia ca el exista in momentul de fata. Cu virusul herpetic nu ai avut contact.

Asta-i parerea mea...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Dorsilia

Ted,

La cate luni de la debutul menstruatiei (dupa nastere, in cazul meu)
poate tine seama de metoda calendarului ? Ca eu una am apelat la ea si inainte. O sa ma interesez ce e cu sistemul Mirena oricum, desi nu-mi prea surade ideea de a purta dispozitive in mine

, uite mea culpa !!! pentru ca profit de permisivitatea cu care este administrat site-ul, multumescu-le administratorilor

Nu-mi faci impresia unui bolnav, iti urez ce cred eu ca e mai important in viata pentru un om, asta-i faza cu uratul sanatatii...ce vrei sa-ti zic "sapte pureci pe-un picior?"

Lia
http://community.webshots.com/user/alias4444

"Infrant nu esti atunci cānd sangeri,
Nici ochii cānd īn lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri,
Sunt renuntarile la vis."


Lia,

Asa cum este imposibil de precizat durata amenoreei in timpul alaptarii, la fel este imposibil de stabilit durata ciclurilor menstruale aparute in aceasta perioada. Aceasta deoarece exista posibilitatea majora ca ciclurile respective sa fie unele ovulatorii, altele anovulatorii, fara vreo regula. Mai mult, ovulatia poate avea loc dupa o faza foliculara prelungita. Necunoscand prin urmare macar aproximativ momentul ovulatiei, metoda calendarului este inutila. Sau, altfel spus, aplicarea ei in timpul alaptarii este extrem de riscanta. Inteleg ca tot cauti metode alternative de contraceptie... fii sigura ca nu esti prima care isi pune astfel de probleme. Sfaturile pe care ti le-am dat anterior sunt rezultatul observatiilor si cercetarilor (altora) in domeniu. Deci...

Vad ca ai revenit la semnatura cea ridicatoare de semne de intrebare. Iar in privinta urarii alternative, as vrea trei-patru explicatii: 1. de ce tocmai pureci?; 2. de ce pe picior (eventual, de ce pe un singur picior???); 3. de ce fix 7 pureci?!?! Te rog lamureste-ma, sunt intr-o agitatie extrema de cand am citit cele scrise de tine!!! LOL LOL LOL



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by letizia

Buna dimineata si bine ai revenit sanatos si imunizat!

Nici eu nu prea stiu cum sa procedez, ca n-am nici o intrebare on topic si-as vrea totusi sa-ti raspund la mesaj, deci scuzele le datorez eu. Imi pare rau de gripa ta, nici vorba sa fie nevoie sa te scuzi pentru intarziere, desi e magulitor ca te prefaci ca te-ai gandit, iar de umflat in pene...mai degraba m-am dezumflat, ca mi-am imaginat ca ti s-a facut asa lehamite de noi, ca ai sters-o putin sa te recreezi undeva, fair enough!

"Nu stiu cum sa procedez: sa-mi cer scuze pt raspunsul intarziat, sau sa te previn ca nu este cazul sa te umfli in pene imaginandu-ti ca mi-ai dat atat de mult de gandit cu cele scrise de tine! "

Ma bucur ca ma iei in balon referitor la simpatii, antipatii, sentimente si antisentimente, inseamna ca intr-adevar ti-a ramas intact simtul umorului, chiar dupa ce ti-au fost rapite mintile si returnate (deduc)in stare nealterata. Am avut ceva emotii cu mesajul off topic, c-o sa ma dai de urechi afara pe motiv de obraznicie, dar ne, ne, ne, incercarea ta de a ma pune pe picior de razbel cu Lia (o persoana extrem de simpatica, de care n-am intentionat sa ma "iau" in nici un fel), ma tem ca n-o sa aiba prea mult succes si c-o sa ramai cu orgoliul nesatisfacut si onoarea nereperata (LOL).
Ai in schimb toata simpatia pentru suferintele indurate in cabinetul de urologie, intr-adevar, e greu sa-ti imaginez ca un medic poate sa ajunga si pacient (LOL).

"Referitor la cabinetul de urologie, tin sa mentionez, daca pe tine nu te-a tentat ideea aceasta, ca in respectivul loc sunt pe post de pacient"

"In legatura cu oftalmologia: persoana mentionata de mine in mesajul anterior este FOSTA mea sotie.
Daca intr-adevar te intereseaza, iti trimit numarul ei de mobil printr-un PM si discutati problema direct."

OK, desi informatia referitoare la originile in Ploiesti nu e deloc linistitoare in perspectiva unei eventuale confuzii atropina/vitriol; acum serios, sigur ca ma intereseaza, doar ti-am spus, trimite-l cand ai timp.

"Cu articolele mai vorbim, daca zici ca vrei titluri. Speram sa-mi dai un director cu ce-ti sta la dispozitie"

Pai dom' doctor, nu v-am dat titlurile jurnalelor la care am direct acces electronic si care(dupa mintea mea) ar putea fi de interes pentru domnia voastra? Dar mai sunt si altele, in eventualitatea ca v-ar putea interesa si aspecte de stiinta fundamentala. Daca-mi dai niste key words, as putea sa scot liste de articole din care sa-ti alegi ce te intereseaza. Cred ca asa ar fi cel mai rapid.

"Ramane sa ma uit prin bibliografiile articolelor pe care deja le am pt a putea utiliza la maxim "pila" pe care o am la tine."

OK. Inca o data scuze pentru mesajul off topic, afurisitele de "detalii" sunt de vina.

Letizia



Letizia,

In doua vorbe, inteleg ca:

1. te intristeaza ideea unui mic conflict cu Dorsilia, dar te bucura imaginea eventualelor (si imaginatelor de tine) chinuri indurate de subsemnat in calitate de pacient... Hmmm... Asta suna a sado-masochism...

2. din moment ce iti iei, din cate inteleg, un fel de "la revedere" de la topicul acesta, deduc ca ai rezolvat aspectul detaliilor intr-un mod mai mult decat satisfacator pt tine... Ma insel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by totha

Draga Arian,
in primul rand iti multumesc pentru ca mi-ai raspuns, chiar daca informatiile mele nu au fost complete ai reusit sa-mi dai anumite raspunsuri pe care pana acum nu le-am primit.

Revin acum cu valorile analizelor trasformate in sistemul international(mai putin testosteronul-laborantul a uitat sa mi-l transforme):
mai 2004
ziua 14:FSH 5.97 mUI/ml,valori normale: 4.7-21.5
LH 28.53 mUI/ml,valori normale: 14-95.6
estradiol 391.48pg/nl(ng/\l)valori normale:85.8-498
prolactina 371.7 ģUI/ml,valori normale: 127-637

ziua 21:FSH 2.06 mUI/ml,valori normale:1.7-7.7
LH 6.16 mUI/ml,valori normale:1-11.4
progesteron 18.68 ng/ml(microg/l),valori normale:1.7-27
testosteron 1.58 nmol/l,valori normale:0.22-2.90

octombrie 2004
z 14: FSH 6.20 mUI/ml,valori normale:4.7-21.5
LH 30.38 mUI/ml,valori normale:14-95.6
estradiol 449.90pg/nl(ng/l),valori normale:85.8-498

z 21: FSH 2.68 mUI/ml,valori normale:1.7-7.7
LH 10.31 mUI/ml,valori normale:1-11.4
progesteron 22.64 ng/nl(microg/l),valori normale:1.7-27

Intre timp am fost la ginecolog si mi-a zis ca ar fi necesara interventia laparoscopica, dar eu i-am spus ca inca nu sunt pregatita pentru o operatie si atunci mi-a recomandat tratament cu Puregon 50 UI incepand din ziua 3 a CM urmator.
Intrebarea mea este daca ceea ce fac dpdv medical e bine?
Ar trebui sa consult si un alt specialist, sau sunt pe calea cea buna.


Andrea,

Din dozarile de mai sus deduc ca in ambele cicluri mentionate ai ovulat. Sincer, nu pot sa inteleg constatarile ecografice (care ar fi dus la concluzia ca ovulatia nu a existat). In fine, este evident faptul ca doctorita ta se gandeste la o ineficienta a pontei ovulare, in sensul ca ovocitul nu ar fi eliberat efectiv din folicul sau ca nu ar fi captat de catre tuba uterina. In aceste conditii, intr-adevar indicatiile enuntate sunt corecte. Eu as incerca macar inca un ciclu o usoara stimulare ovariana. Si, oricum, inainte de drilling as mai consulta un ginecolog cu multa experienta in probleme de fertilitate.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by nique15

Draga Arian!
As vreau sa-ti prezint si eu cat se poate de scurt problemele pe care le am, in speranta ca imi poti sugera un raspuns: acum 2 ani am ramas pentru prima data insarcinata, dar fiindca am facut o radiografie chiar in luna respectiva (inainte de a afla) mi s-a sugerat sa renunt la acesta sarcina ... in mai anu8l acesta am ramas din nou insarcinata, dar din nefericire sarcina s-a oprit in evolutie la 7 saptamani. Nu mi s-a putut da o alta explicatie a acestui fapt in afara unor cauze genetice (analizele virusologice si parazitologice le facusem si erau foarte bune). Iata si intrebarea mea: dupa primul chiuretaj ciclul meu a devenit foarte neregulat (pana la 40-43zile de la 30-32 initial) iar menstruatia debuteaza cu 3-4 zile de scurgeri maronii nesemnificative ca si cantitate si abia dupa acestea urmeaza alte 3-4 zile de scurgeri abundente foarte inchise la culoare (rosu grena-maroniu). In a doua jumatate a ciclului resimt dureri puternice, junghiuri in zona sanului stang care dureaza de obicei pana la menstruatie. Am facut o mamografie cu urmatorul diagnostic: san cu aspect de hiperplazie fibro-glandulara cu discrete modificari de natura fibro-chistica, noduli cu diametrul sub 4mm. Am facut un tratament cu Progestogel si Mastodynon timp de 3 luni in care durerile s-au mai atenuat fara sa dispara complet. Intrebarea mea este: pot fi acestea semnele unei dereglari hormonale, in special deficit de progesteron (motiv pentru care banuiesc eu ca am pierdut si a doua sarcina)? Avand ciclul atat de dereglat nu stiu in ce zile ar trebui sa merg sa fac analiza progesteronului si eventual a celorlalti hormoni. Exista sanse ca in urma unui tratament lucrurile sa reintre in normal si sa pot duce o sarcina la bun sfarsit?

M-am intins fara voie destul de mult... sper ca nu am batut campii
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Ionique.

Ioana


Ioana,

Ai intuit extrem de corect: atat tulburarile menstruale, cat si mastoza diagnosticata par a fi generate de o insuficienta luteala (deci un hiperestrogenism relativ). Un test terapeutic cu administrarea unui progestativ in a doua jumatate a ciclului menstrual (zilele 16-25) ar putea confirma sau infirma aceasta supozitie: daca durerile de sani premenstruale diminueaza si aspectul sangerarii menstruale se imbunatateste cat de cat, s-ar parea ca ipoteza initiala este adevarata. Continuarea timp de macar 3 luni a administrarii secventiale a progestagenului va duce in acest caz la disparitia durerilor si reglarea menstruatiilor.

Ca lucrurile vor intra in normal dupa acest tratament este greu de afirmat. Uneori acest lucru se intampla, dar din pacate doar rareori. Faptul ca ciclurile tale menstruale s-au alungit semnificativ ma determina sa-mi pun intrebarea daca mai ovulezi. In context, cred ca efectuarea dozarilor hormonale standard in zilele 3/4, 14/15 si 21/22 ar fi o idee foarte buna. Considera prima zi a noului ciclu ziua in care sangerarea menstruala devine abundenta. In functie de rezultatele dozarilor hormonale si eventuale alte investigatii ce se vor mai fi dovedind necesare (ecografia in mod cert), s-ar putea preciza daca nu cauza, atunci remediul temporar al dezechilibrului hormonal. Este o posibilitate, nu o certitudine. Prin urmare, nu pot face acum nici o apreciere referitor la sansele de a obtine o noua sarcina.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Natasa

In cazul in care mama s-a nascut cu luxatie de sold( bilaterala), ce sanse sint sa nasca normal? Exista riscuri? Multumiri anticipate.


Natasa,

Exista doua directii in care se poate indrepta intrebarea ta.

Daca ma intrebi daca exista posibilitatea ca fatul sa se nasca cu luxatie de sold ca si mama, raspunsul este afirmativ. Aceasta deoarece orice fat poate fi afectat de aceasta problema articulara. Cu alte cuvinte, riscul unei luxatii congenitale de sold la un copil nascut dintr-o mama care a avut o astfel de problema NU este mai mare decat in cazul copiilor din mame indemne la nastere.

Daca ma intrebi daca TU ai posibilitatea sa nasti in conditii normale, raspunsul este similar precedentului. Sunt sigur ca reducerea luxatiei s-a facut in timp util si ca nu exista vreun fel de modificari la nivelul bazinului osos. Pornind de la aceasta premisa, nu exista nici un motiv sa te astepti la vreun fel de complicatii articulare in timpul sau dupa nastere.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by annaa

Buna Arian,
Te rog sa ne ajuti si pe noi cu un sfat.
Cumnata mea are o problema -chist ovarian 5-6cm.
Are 35 ani o nastere normala si doua cezariene la intervale de 3-4 ani.
De mai mult timp cca 1an are dureri abdominale foarte mari, in sfarsit in vara a fost la medic, si in urma unui ecograf i sa descoperit un chist ovarian de 5cm.
A primit urmatorul tratament:ZINNAT,No-spa,si inca un calmant -tratament pentru 12zile.
Saptamana trecuta a mers la control dupa doua CM, si chistul are acum 6cm.
A primit indicatia ca dupa fiecare CM sa mearga la eco. si dupa sarbatori se poate sa fie cazul de operatie, fara sa primeasca nici un tratamet nimic.
Am recitit toate raspunsurile date aici si am vazut ca multe dintre femei se trateaza cu anticonceptionale.
Oare ce poate sa faca, sau ce ar putea sa ia avand in vedere ca durerile sunt chiar mai puternice.
Cumnata mea locuieste intr-un mic orasel unde este doar un singur medic ginecologi si care are si singurul eco.(vaginal pe deasupra) din cele doua existene in oras, si la care consultatia+eco depaseste 1mil. plus ca a avut si numarul de ordine din ziua consultatie 52.
Multumesc mult si va rog ce ar putea sa faca, sau ce ar putea sa ia macar pentru ameliorare.
Va multumesc!

Ana



Ana,

Tratamentul cu anticonceptionale este virtualmente inutil in cazul prezentata de tine. Chisturile functionale, cele care beneficiaza de tratament hormonal, nu ajung la dimensiuni ca cele mentionate. Este aproape sigur vorba de un chist organic. Prin urmare, tratamentul prescris de ginecolog a fost bun pentru un inceput terapeutic. Astfel de chisturi cresc in volum si devin foarte dureroase in conditiile unor inflamatii pelvine chiar subclinice (deci care in alte conditii nu ar fi determinat manifestari alarmante). Tratamentul antiinfectios-antiinflamator-antalgic prescris a mers deci pe aceasta idee. Si indicatia ecografiilor repetate este corecta: in cazul in care se constata cresterea constanta in volum a chistului, o interventie chirurgicala va deveni necesara.

Singura problema esentiala este posibilitatea aparitiei unei toriuni a anexei purtatoare a chistului, caz in care durerile vor deveni acute (ca impunsaturile de pumnal) si starea generala se va altera; in conditiile unor asemenea manifestari, pacienta trebuie sa se prezinte imediat la spital in vederea internarii si interventiei chirurgicale. Am facut aceasta mentiune pt ca imi pun intrebarea daca nu cumva anexa in cauza este pe cale a se torsiona - manifestarile descrise indrituiesc o astfel de supozitie.

In subsol, care-i orasul acela atat de mic incat are un singur gincecolog si doua ecografe, dar suficient de mare incat sa ofere zilnic mai mult de 50 paciente cu patologie ginecologica pe zi (adica cca 1000 pe luna!!!)?!?!! Nu de alta, dar pt 1 milion consultatia, la rata asta de castig ma mut in cel mult doua luni acolo!!!!





Mergi la inceput