555-OB-GYN
Raspunsuri - Pagina 3
arian spune:
quote:
Originally posted by cristinar
SUNT INSARCINATA IN 4LUNI SI JUMATATE.AU INCEPUT SA-MI APARA PE GAMBE VASE DE SANGE SPARTE(APAR ASA CA IN MANUNCHI).MENTIONEZ CA M-AM INGRASAT 4 KG.CE MA SFATUIESTI SA FAC?
MULTUMESC,
CRISTINA
Nu stiu greutatea initiala (inainte de sarcina) si inaltimea ta, ca sa pot aprecia cu exactitate cresterea in greutate de care imi vorbesti. Pentru o persoana obisnuita, ea pare normala. Aparitia vaselor respective nu se datoreaza deci cresterii exagerate in greutate.
Aspectul descris tradeaza o fragilitate capilara (a vaselor mici) exagerata, poate. Dar poate aparea si in conditiile in care nu respecti o serie de conditii marunte, dar importante intr-o sarcina: renunta la incaltamintea cu tocuri inalte, evita pozitiile ortostatice (adica in picioare) si in sezut (pe scaun). Incearca sa stai mai mult timp in pat, cu picioarele la orizontala. Acest ultim aspect ar putea ajuta, dar nu foarte mult, la 4 luni si jumatate uterul nu este inca destul de mare pt a apasa pe venele mari din abdomen (conditie in care pot aparea si semnele mentionate).
Ar fi bine de consultat un internist, o eventuala fragilitate vasculara exagerata a vaselor de suprafata poate fi macar ameliorata cu tratamente ce tin de domeniul lor. Ii spui internistului, daca nu observa singur, ca esti gravida. Se poate sa-ti dea sa faci niste teste de sange si de fragilitate vasculara (test Rumpel-Leed). Iti va prescrie probabil un tratament topic (local - ceva unguente). Daca iti da si pilule de luat pe gura, mergi cu reteta la un ginecolog sa te asigure ca respectivele medicamente nu sunt contraindicate in sarcina. Sau scrie-mi din nou si, daca nu stiu medicamentele respective, ma interesez si-ti spun.
Oricum, ceea ce se intampla nu este motiv de mare ingrijorare. Un control totusi nu strica, nu? Paza buna trece primejdia rea.
arian spune:
quote:
Originally posted by tumpi
Draga nimeni,
ma bucur ca existi si ne mai luminezi si pe noi cu privire la unele nelamuriri.
Problema mea se pare ca este furisitul de virus care se denumeste ca fiind Chlamydia.
Eu de 5 ani nu ma protejez de nici un fel, iar de 3 ani tot umblu pe la medici fara nici un rezultat.In februarie am mers la un dr. care mi-a dat mai multe analize de facut, printre care si ureeaphlasma si chlamydia.Prima data au iesit ambele pozitive.Am urmat tratament cu wilprafen.Am repetat analizele care au fost ureeaphlasma:Negativ, chlamydia: Pozitiv.
Am facut iarasi tratament cu un alt antibiotic dar rezultatul a fost tot Pozitiv.
Nu stiu ce sa mai fac, care este parerea ta?
Multumesc anticipat pt. raspuns
Ioana
In primul rand Chlamydiile nu sunt virusuri. Se aseamana cu ele, ce-i drept, prin faptul ca se dezvolta intracelular. Dar asta-i alta poveste, nu intram in detalii neimportante pt tine.
Eu as incepe tratamentul cu Doxiciclina capsule de 100mg, cate una la 12 ore, timp de 10 zile (doua cutii). Stiu ca-i neplacut (greturi), dar e tratamentul de prima intentie. In paralel un antiinflamator ieftin, sa zicem Indometacin supozitoare, tot cate unul la 12 ore, 6 zile (doua cutii). Si as mai stimula putin si imunitatea organismului cu Polidin 10 fiole, administrate cate doua pe zi intr-o singura injectie (adica intr-o seringa se trag doua fiole si se injecteaza cu o singura intepatura); asta inseamna 5 intepaturi in 5 zile successive (Polidinul nu doare!).
Dupa cele 10 zile de tratament (Doxi dureaza cel mai mult), as reface testul la Chlamydii. Daca este in continuare pozitiv, trecem la etapa a doua de tratament.
Inteleg ca ti-a fost administrat deja Wilprafen. Asta-i o forma de josamicina, foarte eficienta din experienta mea pe chlamidiazele genitale. Eu as repeta tratamentul. Si din asta as face tot 2/zi, tot timp de 10 zile, ca si in cazul Doxiciclinei. Asociat cu Refen retard, cate 1 capsula/zi, toate cele 10 zile. Repetarea testului. Daca si acum iese pozitiv, chiar ca nu mai stiu ce sa zic...
Oricum, pe parcursul terapiei, fara contact sexual, pt a evita o reinfectare, caci in cazul asta nu avem cum sa ajungem la nici un rezultat.
Tine-ma la curent, OK?
arian spune:
quote:
Originally posted by dienuca
Drag nimeni,
datorita tie si a ceea ce faci tu aici am aflat o sumedenie de lucruri interesante. Nu te deranjez decat cu o intrebare, care s-ar putea sa ti se para prosteasca, dar pentur mine inseamna foarte mult: sunt in a 8-a saptamana. Noi avem un catel. Majoritatea persoanelor ne-au spus ca TREBUIE sa dam cainele. Din punctul tau de vedere, al unui medic ginecolog, ce ne sfatuiesti sa facem? Cum poate influenta prezenta unui caine evolutia sarcinii? Dar dupa nastere?
De fapt sunt mai multe. Sorry.
Merci mult
Diana
Si eu am catel (ma rog, vorba vine "catel"... e ditamai dulaul de vreo 45kg...) si am fost pana acum trei luni la doi pasi de a avea un copil. Am trecut prin acelasi "asalt" din partea intregii familii. Nu te lasa impresionata de astfel de presiuni, dar ia masuri suplimentare de precautie.
In timpul sarcinii, mai nimic special. Atentie la igiena personala in relatie cu cainele. In rest, tineti-l deparazitat intern si extern ca de obicei si, bineinteles, cu toate vaccinurile la zi.
In apropierea termenului, stabiliti care va fi camera copilului, goliti-o si curatati-o in mare amanuntime. Sa nu ramana fir de par de caine pe acolo. Si apoi nu mai permiteti accesul catelului in respectivul spatiu.
Elementul esential este insa intretinerea cainelui: administrati-i cele mai bune antihelmintice (pilule contra viermilor) la intervale mult mai scurte decat cele prescrise de producator. Eu folosesc Drontal Plus 1 tableta pt fiecare 10 kg greutate corporeala a cainelui, data le fiecare 3 luni. Tu poti sa-i dai chiar la 2 luni, nu sunt toxice. Evident, si deparazitare externa. Nu cu pulberi administrate pe intreaga suprafata a blanii (copilul va pune mana pe caine, apoi o va bafa in gura... ma indoiesc ca iti doresti sa inghito otrava pt pureci si capuse). Eu folosesc Frontline solutie, cea care se aplica pe o zona mica de piele, intre omoplatii cainelui. Il administrezi (doza corespunzatoare greutatii cainelui tau) la fiecare 4 saptamani, NU la o luna-doua cum scrie prospectul. Cainele nu trebuie spalat/udat minim 2 zile inainte si dupa aplicarea Frontline.
Functie de rasa cainelui, trebuie tuns, spalat si/sau periat foarte des (macar zilnic), afara din casa si nu in prezenta celui mic.
Cand se apropie momentul aducerii celui mic acasa, contactati-ma din nou ca sa va explic tehnica de evitare a eventualei gelozii din partea cainelui.
Respectand o igiena stricta (spalarea parchetului/gresiei cu o substanta dezinfectanta zilnic, aspirat cu rigurozitate macar de doua ori pe saptamana, indepartarea vaslor pt mancarea cainelui imediat dupa mesele acestuia, etc.), nu veti avea probleme si cei doi vor deveni cei mai buni prieteni posibili.
arian spune:
quote:
Originally posted by Arhistefy
Am 36 de ani si imi doresc foarte mult un copil. Trebuie sa iau anumite masuri sau sa fiu mai precauta in anumite privinte cat priveste sarcina avand in vedere varsta mea?
Arhistefy
Prin definitie, primipara (femeia la prima nastere) peste 32 ani, ca si orice sarcina peste 37 ani sunt considerata automat "sarcini cu risc crescut". Nu te agita inca, lasa-ma sa-ti explic.
Aparatul genital feminin intra intr-un proces de imbatranire foarte rapida deosebit de precoce. La 30 ani sunt deja evidente microscopic si functional semne de batranete, de "oboseala". De fapt, cu asta s-a ocupat teza mea de doctorat. Sau, mai bine zis, a ajuns sa se ocupe, dupa ce am constatat cu oarecare stupoare importanta fenomenelor in discutie.
Capacitatile functionale ale tuturor segmentelor aparatului genital feminin se reduc simtitor dupa 30 ani. Ovarul nu mai are acelasi dinamism functional, foliculii pe cale de maturare nu mai secreta cu atata eficienta estrogeni, apar din ce in ce mai multe cicluri anovulatorii, corpul galben format in urma ovulatiei este si el mai "lenes". Toate acestea duc pe de o parte la instalarea mai dificila a sarcinii, iar pe de alta parte la mentinerea ei cu eforturi suplimentare fata de un organism mai tanar. Nu ma intelege gresit, la 36 ani esti inca tanara, esti probabil frumoasa, atragatoare pentru sexul opus si in plus ai marele avantaj al maturitatii in gandire. Eu vorbesc strict de niste organe ascunse undeva in burtica ta.
Acum continui: tuba uterina isi pierde din mobilitate, devine mai rigida, incepe sa se ingusteze si isi reduce secretia. Asta face mai ingreuneaza si mai mult fecundatia si face mai frecvente sarcinile extrauterine.
Corpul uterin se fibrozeaza, isi pierde elasticitatea si isi diminueaza contractilitatea, pot apare chiar noduli fibromatosi (fibroame uterine) care evolueaza exploziv in cursul sarcinii si la randul lor pot influenta negativ cuibarirea oului, dezvoltarea ulterioara a embrionului si fatului si finalmente pot genera probleme in timpul nasterii. Colul uterin se fibrozeaza la randul sau si devine mai dificil de dilatat ingeunand si mai mult nasterea.
Dar aspectul cel mai important este reducerea semnificativa a calitatii genetice a ovocitului (incorect numit in mod surent ovul) pus in libertate prin ovulatie. Ouale "defecte" genetic apar mult mai frecvent la varste peste 37 ani, de unde si rata relativ mai mare a avorturilor spontane in luni mici la aceste gravide.
De facut nu ai ce face, natura isi urmeaza cursul. Tot ce poti intreprinde este sa te supui mult mai frecvent la examene ginecologice si investigatii paraclinice (ecografii repetate) si de laborator. Sa urmezi cu strictete eventualele tratamente de sustinere a sarcinii ce-ti vor fi prescrise de ginecolog si sa te autourmaresti in permanenta privind regimul de viata (eviti eforturile, dae eviti si ingrasarea, iti notezi datele importante: ulima menstruatie, primele miscari fetale, numarul, frecventa si durata eventualelor contractii uterine ce pot apare pe parcursul sarcinii, etc. Alimetatie completa, eventual cu suplimente minerale si vitaminice.
Cheia o reprezinta controalele ginecologice cat mai dese, la un specialist care sa nu te fugareasca pentru ca te vede a suta oara, ci sa o ia de la un capat si pana la celelalt la fiecare examinare. Nu astepta sa fii invitata, insista sau du-te singura la astfel de controale macar de doua ori in primul trimestru, macar lunar in cel de-al doilea si apoi la 2-3 saptamani in cel de-al treilea.
Curaj, speranta si fruntea sus!!! O graviduta la 36 ani e cea mai implinita femeie din lume!!! Tine-ma la curent cu mersul lucrurilor, OK? Succes si... la treaba!!!
arian spune:
quote:
Originally posted by Helen
Draga nimeni,
In primul rand vreau sa iti multumesc mult de tot ptr. raspuns dar am doua nelamuriri:
1. ce ai vrut sa spui prin ,, defect de tehnica'' in cazul cand nu ramai insarcinata
2. ce inseamna de fapt ,,vindecarea completa a toxoplasmozei'' - eu am avut initial IGg=26.14 iar dupa tratamentul cu Sumamed a scazut la 10.2 - d-na Doctor de la Infectiaose a spus ca totul este bine daca dupa tratament, titrul anticorpilor este descrescator...iar acest rezultat a spus ca este Ok si pot ramane insarcinata fara probleme. In afara de asta, este adevarat ca anticorpii in cazul Toxoplasmozei nu confera imunitate? Recidiva bolii este la fel de grava?
Si o alta intrebare: daca anul trecut am ramas insarcinata( este adevarat ca am pierdut-o)chiar este posibil ca spermograma sotului sa nu iasa bine?( sotul nu a suferit de nici o boala intre timp).
PS:
Daca ai timp, poti sa te uiti si pe garficele mele de la pagina personala si sa imi spui o parere?! Ar putea fi o problema ca eu in perioada ovulatiei am un mucus cervical apos si nu de gen albus de ou?
Inca o data iti multumesc anticipat!
Helen
Prin "defect de tehnica" m-am referit la tehnica propriu-zisa a copulatiei ( a actului sexual propriu zis). Oricat de ciudat sau hilar (pt unii) ar putea parea, sunt enorm de multe situatii in care un cuplu nu poate procrea datorita lipsei de experienta sexuala sau unor proaste deprinderi in ceea ce priveste actul sexual. Cei doi, evident, nu-si dau seama ca gresesc in ceea ce fac si mai ales in modul in care fac ceea ce fac, deci nici o sansa de autocorectare. De aceea ti-am sugerat un consult sexologic. Asta-i pur si simplu o discutie cu rol educativ.
Da, reducerea CONSTANTA a titrurilor anticorpilor e semn de vindecare a toxoplasmozei. Faptul ca ai facut o singura dozare in urma tratamentului nu inseamna ca nu a aparut o recidiva, sau ca aceea a fost o consecinta de scurta durata a terpiei aplicate. Mai fa dozari macar o data si daca titrurile aticorpilor au scazut si mai mult decat ultima valoare inseamna ca intr-adevar situatia e buna.
Din moment ce titrul anticorpilor e in scadere marcata dupa vindecare, e evident ca o imbolnavire cu Toxoplasma nu confera imunitate ulterioara la boala!!! Recidiva poate imbraca orice forma, de la mai usoara la mai grava... E o noua imbolnavire, de fapt.
O spermograma nesatisfacatoare nu e necesar a fi consecinta vreunei boli a barbatului in cauza. Elemente simple precum tutunul, alcoolul, stress-ul, suprasolicitarea fizica si psihica, boli febriel (nu ale aparatului urogenital), lipsa unor vitamine dina limentatie, chiar si imbracamintea necorespunzatoare (pantaloni prea stramti sau prea caldurosi) pot determina modificari negative ale spermogramei. Ca sa nu mai vorbim de varsta. Acum un an sotul era in mod sigur 365 zile mai tanar... Deci spermograma trebuie repetata!
M-am uitat pe curbele tale menotermice ("graficele" tale) si constat cu placere ca toate ciclurile urmarite au fost ovulatorii, cu faza luteala suficient de lunga (deci corpul galben "lucreaza" bine) si cu o lungime a ciclului constanta (30-32 zile), ceea ce-ti permite aprecierea cu o buna precizie a perioadei fertile chiar fara a folosi metoda termometrica.
In perioada ovulatiei in mod normal mucusul cervical este mai apos, tocmai pt a permite o mai buna permeabilitate a spermatozoizilor. El se ingroasa ulterior, pt a asigura o mai buna inchidere a cavitatii uterine si a proteja mai eficient eventualul ou. Oricum, urmarirea aspectului mucusului cervical a cazut in desuetitudine in ultimii ani, de cand dozarea hormonala a devenit o investigatie de laborator larg accesibila. Aspectul mucusului era util inainte vreme in aprecierea nivelurilor hormonilor sexuali.
Deci, la treaba! Spermograma noua, dozare noua a anticorpilor anti-toxoplasma si informare pe forum, OK? Succes, grabeste-te, timpul trece!
arian spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Draga nimeni, anul trecut mi-a iesit prolactina ridicata. Ce ma sfatuiesti sa fac? Este o regula sa nu am ovulatie cu prolactina ridicata? Eu credeam ca am, luandu-ma dupa temperatura si celelalte semne.
Care e parerea ta?
Crinuta
Sincer, nu stiu cand a aparut mesajul tau in thread. L-am observat abia acum, de aceea raspunsul nu e dispus in ordinea cronologica a primirii intrebarilor, ca in cazul celorlalte.
Depinde cat de ridicata a iesit prolactina. Daca valoarea dozata este putin peste maximul marcat drept normal, se poate sa nu fie de fapt nici o problema. Variatiile individuale pot depasi uneori valorile considerate in general normale.
Daca prolactina este semnificativ crescuta si totusi ai menstruatii, o modalitate simpla de a vedea daca acestea sunt ovulatorii este masurarea temperaturii bazale zilnic, cu obtinerea asa-numitei curbe menotermice. Daca temperatura bazala creste (in absenta vreunei boli cu subfebrilitate sau febrilitate) la un moment dat cu mai mult de 0,2°C si se mentine ridicata mai mult de o saptamana, se poate spune ca ciclul respectiv a fost ovulator.
Oricum, valori ridicate ale prolactinei (PRL) necesita investigatii suplimentare. O radiografie de sa turceasca (adica o radiografie de craniu facut din profil) si o vizita la endocrinolog sunt foarte indicate. Hipersecretia de prolactina poate deveni in timp o problema majora, asa ca nu mai amana si mergi la un servicu de endocrinologie.
arian spune:
quote:
Originally posted by gio
Multumesc mult ca mi-ai raspuns anterior si scuze ca te mai deranjez cu inca ceva. Dr mi-a dat Polyginax ovule 1 la 2 zile cu toate ca nu am nici o infectie ci doar o flora mai "cu de toate" (la cultura din col nu a iesit nimic) Pb e ca pe prospect scrie ca nu se administreaza in timpul sarcinii. Dr mi le-a dat pt ca e probabil sa nasc mai devreme si sa nu se infectez bb cu ceva (am 31 sapt acum). Iar vaccinul antitetanos la 35 sapt la dr de fam e bine sa-l fac? Nu afecteaza sarcina?
Multumesc anticipat, nu multi ar face ceea ce faci tu.
Doctorul tau a procedat corect. Este adevarat ca Polygynax-ul nu se administreaza in sarcina, in sensul ca nu se trateaza candidoze vaginale sau vaginite mixte cu acest medicament in cursul trimestrelor I si II. Dar este chiar indicat a fi administrat imediat inaintea nasterii (in ultimele doua saptamani de gestatie). Din moment ce medicul tau are convingerea ca nasterea va veni mai devreme de 40 saptamani, respectiv in urmatoarele 2-3 saptamani, atitudinea lui este chiar laudabila (preventiva).
Vaccinul antitetanic nu numai ca e bine sa il faci, dar, mai mult este OBLIGATORIU !!! Cred ca iti dai seama ca, din moment ce legea prevede obligativitatea acestui vaccin, el nu are nici un efect negativ asupra starii fatului. Nu stiu de unde a scos medicul tau de familie saptamana 35 drept data a vaccinarii, eu stiam ca trebuie administrat in trimestrul II. S-or fi schimbat prevederile, trebuie sa ii dau crezare medicului de familie, el saracul trebuie sa citeasca toate "noutatile" pe care le emite ministerul de indata ce apar.
arian spune:
quote:
Originally posted by ilenya
Draga..nimeni..,
Culme e ca , cu toate ca adresez intrebarea catre...nimeni..., sper sa primesc un raspuns!
Pb mea e urmatoare: acum un an am suferit o ovariectomie pe dreapta, medicul spunindu-mi ca din pacate a trebuit sa scoata TOT ovarul (din cauza unui chist). Dupa citeva luni facind o echo transvagin. la un alt medic, acesta mi-a spus ca am un pic de tesut acolo si ca sunt sanse ca acesta sa se refaca daca rezectia a fost buna si nu a fost afectat sistemul de vene, capilare (nu stiu cum le-a numit)care sa hraneasca tesutul. Ceva similar cu refacerea tesutului hepatic.
Am mai fost si la alti medici: unii vad un rest ovarian, altii chiar sustin ca am facut ceva chisti pe el, altii nu vad NIMIC!
Pina la urma eu ce sa mai cred?
In teorie exista posibilit. refacerii tesutului ovarian?
Daca da, banuiesc ca nu mai are de unde sa contina si outze pt ca, cu ele te nasti, asa e?
2) Acele teste de ovulatie (Predictor test) daca ies pozitive iti spun cu siguranta ca vei ovula, adica se va desprinde foliculul si va elibera ovulul?
Multumesc pt timpul acordat problemelor mele si iti doresc numai bine!
Ilenya
Medicul care te-a operat e singurul care stie ce a facut. Daca ti-a spus ca ti-a scos TOT ovarul, asa a facut. Probabil a fost un chirurg pedant si priceput si s-a straduit sa mentina integritatea arcadelor vasculare paraovariene (vasele care asigura sangele pt ovar, dar care au legatura si cu tuba uterina). Prin eco transvaginal probabil s-a procedat si la o investigatie Doppler-ecografica, care a vizualizat circulatia sangelui prin arcadele vasculare mentionate. Altfel, este practic imposibil sa precizezi ecografic, indiferent de calitatea aparatului si experienta examinatorului, prezenta unui rest de tesut ovarian. Oricum, chiar daca chirurgul a fost nevoit sa lase pe loc un fragment de ovar, daca acesta este mai mic decat 1/8 din volumul initial al ovarului nu are sanse de functionare.
Tesutul ovarian nu se reface de la sine. Chiar daca in locul fostului ovar s-a format o aglomerare de tesut, e aproape sigur ca aceasta este de fapt tesut conjunctiv (un fel de cicatrice in interior). Femeia se naste cu un anumit numar de foliculi ovarieni (aglomerari celulare centrate de celula ce va deveni ovocit fecundabil). Acest numar SCADE in fiecare luna, pt ca un numar de foliculi incep a se matura in cadrul ciclului ovarian, apoi unul ovuleaza iar ceilalti involueaza si dispar. Foliculi noi NU se creeaza! Deci un ovar odata scos, scos ramane, nu se mai poate reface!
Dar nu inteleg de ce te pasioneaza atat de tare starea acestui rest ovarian (daca intr-adevar exista)? Ovarul celalalt nu este inca pe loc? Daca da, tu esti in continuare fertila, aproape la fel de fertila ca inainte de operatie. E o idee gresita aceea ca, daca ti s-a extirpat un ovar, fertilitatea ta a scazut la jumatate! Nu e nicidecum asa! In fiecare luna, UNUL din ovare elibereaza UN ovocit pt fecundatie. Deci chiar daca ramai cu un singur ovar, acesta isi poate face treaba cat se poate de bine! Va "lucra" el singur, dar va lucra in fiecare luna (ore suplimentare - LOL). Prin urmare, toate ciclurile tale pot fi ovulatorii.
"Predictor Test"-urile aparute de curand NU iti garanteaza ovulatia. Practic acel "aparatel" e o lupa pe care se depune ceva saliva. Dupa uscare, privesti prin lupa la aspectul materialului solid rezultat prin uscare. In preziua ovulatiei nivelul estrogenilor este foarte ridicat, ceea ce face sarurile din saliva sa precipite sub forma unei frunze de feriga. Imaginea aceasta indica faptul ca s-a produs maturarea foliculara in mod indirect, prin evidentierea nivelului crescut de estrogeni. Dar un nivel optim de estrogeni nu implica absolut neaparat faptul ca ovulatia va avea loc. Prin urmare "Predictor Test" e o modalitate facila de a indica perioada PRESUPUS sau POTENTIAL fertila a femeii, nu o garantie a ovulatiei.
arian spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Nimeni, cu cat trebuie sa creasc temperatura dupa ovulatie?
Daca creste si se mentine minimum 10,. 11 zile ridicata, este asta o garantie ca ovulatia a avut loc, sau nu?
Crinuta
Temperatura BAZALA creste dupa ovulatie cu CEL PUTIN 0,2°C si se mentine asa CEL PUTIN 7 zile. In mod normal, asa cum spui tu, platoul hipertermic dureaza 10-11 zile.
Deci cresterea temperaturii bazale cu cel putin 0,2°C si mentinerea ridicata cel putin 7 zile e un semn cert al ovulatiei. Atentie insa, metoda termometrica este foarte sensibila la erori de masuratoare! Mai mult, afectiuni intercurente chiar banale subfebrile sau febrile (o gripa, un abces dentar, o amigdalita, de ex) pot determina cresterea temperaturii bazale si pot duce la falsa concluzie a unei ovulatii altfel inexistente.
arian spune:
quote:
Originally posted by anis
Multumesc frumos "nimeni" pentru raspunsurile date pana acum.....
Indraznesc o intrebare , ca completare la tot ce am spus pana acum.
Spermograma sotului ..cu diagnosticul ASTENOSPERMIE...(mobilitate scazuta( A : 12% , B 28%....valoarea normala A+B min 50%)....rezultatul ei are vre-o legatura cu stresul? sau pur si simplu rezultatul indica valorea reala fara influenta unui alt factor?
Sansele de vindecare care sunt, in cazul in care factorul stres ,datorita muncii lui are un rol important???
Problema mea era..ti-am scris problema mai pe larg pe mail...era ca foliculul s-a spart luna asta...asta ar fi singura problema pana acum..mi s-a sugerat stimularea pentru a ramane insarcinata....
Cunoscand cele doua date....si in principal a sotului..care sunt sansele de reusita??
Mii de multumiri
AniS
Iti raspund tinand cont si de cele scrise in mail-ul pe care mi l-ai trimis.
In primul rand nu ai inteles bine: ultimul tau ciclu NU a fost ovulator. Valorile prea mari ale FSH si valorile foarte mici ale estradiolului (E2) in ziua 14 evidentiaza ca foliculul NU s-a maturat complet si s-a spart inainte de atingerea stadiului final de dezvoltare. Confirmarea a ceea ce spun aici o vei avea in urma dozarilor din ziua 21, cand vei vedea ca progesteronul (P) va fi in cantitati foarte mici, pt ca corpul galben nu s-a format.
Acesta este dealtfel si motivul pt care medicul ti-a propus un tratament de stimulare a ovulatiei aplicabil la inceputul ciclului urmator. Daca ai fi ovulat spontan, tratamentul de inducere a ovulatiei ar fi fost absurd! Este corecta decizia lui, chiar daca nu ai inca rezulatele dozarilor hormonale din ziua 21.
Spermograma sotului nu sta stralucit de bine, dar nici foarte rau. Astenospermia poate constitui o problema serioasa, mai ales in conditiile in care numai 30% din spermatozoizi au morfologie normala. La o privire superficiala am putea considera ca densitatea mare a spermatozoizilor ar putea compensa aceste minusuri (din 1001 mosnegi care alearga maratonul tot ai sansa sa se gaseasca unul care sa treaca linia de sosire). Dar problema se pune oarecum altfel: densitatea spermatozoizilor va scadea masiv dupa primul contact sexual. Ramane de vazut cat de rapid poate sa-si refaca "stocul", pt ca dupa stimulare, in perioada fertila va trebui sa utilizati fiecare zi disponibila (ovocitul e fecundabil maxim 72 ore de la ovulatie), adica sa aveti multiple contacte.
Astenospermia se poate datora si stressului, asa cum presupui.
In legatura cu ceea ce tu numesti "verificarea instalatiei" (LOL), cred ca ai retinut gresit: ti s-a propus mai faci o instilatie utero-tubara, probabil. Asta e o metoda de a repermeabiliza tubele uterine, infundate din varii motive. Se utilizeaza o seringa gigantica metalica cu ajutorul careia se introduce via vagin si canalul cervical o mixtura de antibiotic si antiinflamator, cu o oarecare presiune. Lichidul sub presiune trece prin cavitatea uterina, patrunde (si desfunda) trompele si finalmente se varsa in cavitatea peritoneala. Dar inainte de a purcede la instilatii trebuie probata existenta unei obstructii tubare. Asa ca in prealabil ar trebui facuta o investigatie radiologica numita histerosalpingografie. E similara instilatiei, dar se introduce o substanta de contrast radiologic in locul solutiei mentionate. Apoi se fac niste radiografii seriate.
Sansele de a ramane insarcinata dupa prima tura de stimulare a ovultiei sunt rezervate in primul rand datorita spermei sotului. Dar nu va intristati, va veni si vremea ta!!! :)