555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Initial creeata de Dorsilia

Teo,

DA, scuze, ai dreptate, ieri din graba si din prea mare exaltare de a scrie tot ce aveam in cap am spus ca m-am tratat de Leptothrix cu Logest....era de fapt LOMEXIN (ovule si unguent).
Acum tot ca sa nu uit, pt. ca am prostul obicei :), am sa iti multumesc din tot sufetul ca ai fost asa prompt si mi-ai raspuns.
Sa stii ca nu am stat cu gura me medic ca sa il oblig sa imi dea ceva ovule drept tratament...chiar deloc, dar am obiceiul sa intreb "de ce" ma simt asa sau asa, si ma astept sa primesc un raspuns logic nu o lista cu medicamente.Asa ca daca a vrut sa scape de mine si de gura mea nu a ales metoda cea mai buna, avand in vedere ca e cabinet particular si ca platesc fiecare gest facut de el, ceea ce e normal, la fel de normal consider ca e si sa mi se acorde deplina atentie in acele cateva minute cat le petrec acolo, de nevoie si nu de placere.Deci probabil ca va trebui sa caut un alt medic pt. ca acesta nu pare prea interesat de soarta mea.
In plus as vrea sa stiu daca pot sau nu avea copii in conditiile acestui dezechilibru hormonal de care vorbesti, asta ca sa stiu daca sa mai "activez" in acest sens sau sa iau pauza. Scurgerea aceea alba gorasa si lipsita de miros a cam disparut tot asa cum a si aparut, sanii inca ma dor, nu mai simt acele intepaturi, dar jena persista. Uite cum sta treaba de la inceput: problema mea de fapt a pornit cam de pe la jumatatea lunii octombrie, cand am avut cateva zile simptomele unei cistite: urinari frecvente si usturimi dupa urinare, mai ales seara. Dupa vreo 2 zile am ramas numai cu usturimi si intepaturi in zona uretrei sau vaginului. Medicul de familie m-a trimis la ginecolog....asa am descoperit Leptothrixul.Chiar si dupa tratament simptomele au cam persistat si mi-am facut o analiza sumara a urinei, medicul considerand ca prezenta nitritilor si a unei abundente flore este un semn de infectie urinara. Am luat ciprinol 7 zile.Pt. ca jena tot mai persita...la 3 saptamani de la acest tratament am repetat si analiza ginecologica si examenul de urina. Ambele saptamana trecuta. Rezultatul a fost ca urocultura e sterila, identificandu-se corpi cetonici si ceva albumina in urina, iar la examenul ginecologic ceea ce ti-am spus deja - flora nepatogena, ovarul drept produsese se pare un ovul in urma cu vreo 2 saptamani.
Acum ceea ce ma intreb eu este: daca gineologic nu am probleme, atunci de ce am aceasta dereglare hormonala, sau problema mea e de natura urologica- la nivelul uretrei poate? Recunosc ca deja ma doare capul de atata gandit si m-am saturat pana in gat de examene de urina si ginec, fara rezultat. E obositor sa umbli tot timpul si sa depinzi de cate un medic, cand ai putea face ceva mai constructiv.
DEci ce vreau sa stiu este: in aceste conditii dubioase pot sa am un copil sau nu? Pentru ca nu am de gand sa continui sa traiesc in incertitudine. Macar sa stiu si gata.In plus viata mea familiala depinde de asta foarte mult si trebuie sa iau o decizie.
Acum te rog sa ma scuzi ca m-am intins la discutii din astea pe forum, poate ca va fi cenzurat mesajul sau sters inainte sa iti parvina, as fi vrut sa iti scriu pe privat dar nu stiu cum, in plus am citit undeva ca e interzisa trimiterea de mesaje medicilor, desi in alt loc chiar tu postasesi un mesaj in care invitai pe cele carora le e greu sa vb despre problemele lor in "public" sa iti ceara consultatii private si urma ca raspunsul tau sa parvina tot pe adresa privata a fiecareia. POate ma lamuresti si in privinta acestui fapt, asta ca sa stiu pe viitor cum sa fac sa fie bine, pentru ca eu de sfatul tau am mare nevoie si opiniile tale medicale au o foarte mare importanta pentru mine.Te rog din suflet sa ma ajuti.
L

Mai intai si-ntai de toate, imi pare rau ca ai tras concluzia ca as fi lasat de inteles ca medicul care te-a consultat si ti-a prescris tratamentul ar fi incompetent! Departe de mine orice asemenea idee! Fiecare gandeste in felul sau, medicina nu este o stiinta exacta (daca este intr-adevar o stiinta...). Tratamentul prescris a fost corect si din punctul meu de vedere, poate ca explicatiile lui nu au fost destul de ample. Dar explicatiile ample tin pacientele departe de cabinet. Cu cat stii mai putine despre boala ta, cu atat mai des vii la controale Si cum spui ca platesti bine de fiecare data...

In al doilea rand, nu am spus nici ca nu ar fi nimic patologic legat de aparatul tau genital. Dimpotriva, am avansat ideea unui diagnostic posibil, care sa concorde cu elementele povestirii tale: corp galben persistent. Si am mai spus ca trebuie urmat un tratament. Care este chiar cel prescris de medicul tau.

Daca poti face copii... Atata vreme cat ai un corp galben persistent, nici nu se poate pune problema. Cum liza lui este relativ simpla (prin tratamentul indicat), odata ce ovarul isi reia functia normala, daca nu exista alte motive de infertilitate, evident ca poti avea copii. Prin urmare trebuie asteptata menstruatia si trebuie urmarit apoi daca se produce sau nu ovulatia (prin metoda termometrica - te trimit din nou la "555-OB-GYN").

In legatura cu presupusa infectie urinara, intr-adevar sumarul de urina a indicat existenta uneia, dar se pare ca tratamentul urmat i-a venit de hac. Urocultura sterila (daca nu este o eroare de laborator) certifica acest fapt. Daca in pofida unor uroculturi constant sterile senzatiile neplacute la urinat se mentin, cred ca ar fi cazul de luat in consideratie existenta unei microlitiaze urinare (nisip in urina). Eliminarea microparticulelor determina iritatii mecanice ale uretrei, de unde jena ce insoteste mictiunea.

Nu in ultimul rand, contrar opiniilor vehiculate de necunoscatori pe acest forum, mesajele user-ilor nu sunt sterse sau mutate fara motive intemeiate. Mesajul tau, desi cam nervos (iar starile de excitatie nervoasa degradeaza tenul!!! ), se situeaza in limitele tematicii "Clinicii Virtuale". Deci nu exista nici un pericol de a fi sters.

Referitor la PM-uri, am oferit posibilitatea celor excesiv de pudici sau care au probleme intr-adevar de o intimitate deosebita (bineinteles ca orice problema ginecologica are un oarecare grad de intimitate) sa-mi scrie mesaje mail, sub rezerva ca acestora li se va raspunde daca ele corespund criteriilor de mai sus. Evident insa ca rostul forumului este de a purta discutii publice, de asa natura incat o singura problema "rezolvata" sa poata fi utila mai multor utilizatori. Oricum, daca mai ai probleme in domeniul ginecologiei care necesita lamuriri si consideri ca le-ai putea obtine de la mine, va trebui sa le postezi in topicul "555-OB-GYN".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by LICUTA1

Draga Teo vin si eu cu intrebari ca mai toata lumea de pe aici.
Am 36 ami, am facut mai multe tratamente pentru sterilitate incepand din 2000 fara nici un rezultat.
In mai 2003 am facut laparoscopie dupa care "o perioada de pauza" pentru ovare si nimic.
Diagnosticul meu ar fi ceva de genul sterilitate primara cauzata de SOP (sindromul ovarelor polichistice)
Ce este foarte curios este ca inainte de laparoscopie aveam
ziua 14 FSH-3.041mii/ml, LH-36.44mii/ml>
ziua 21 Progesteron-5.846mlg/mliar acum ziua 21 Progesteron-3.66mlg/ml.

Care ar fi cauza cu toate ca in aceasta perioada in care am facut analizele de cca o luna beau un ceai de plante(format din mai multe plante 10-12),naprasnic capsule,tinctura de zmeur, vit.E, ulei de catina, apillarnil+propolis, combinatie care ar fi trebuit sa ridice nivelul progesteronului.

Influienteaza plantele anlizele?

Dupa laparoscipie, care pentru mine a fost ceva mai dificila (am hipercolesterolemie)am niste cicatrici ceva mai mari de 3-4 copci
care sau vindecat abia dupa vreo doua luni.
Este normal sa am dureri, uneori foarte puternice in dreptul ovarelor, mai exact in acele cicatrici in diferite perioade ale luni mai ales la mentruatie?

Am cicluri lungi de cca 35-60zile.
Care ar fi schema cea mai indicata pentru dozarile hormonale si care ar fi aceasta? Este indicat sa consult si un medic endocrinolog?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat

Licuta



Licuta,

Valorile LH si FSH anterioare interventiei laparoscopice confirma diagnosticul de sindrom Stein-Leventhal (sau al ovarelor polichistice). Valorile mentionate de tine ale progesteronului indica faptul ca in ziua 21, cand au fost efectuate recoltarile, este putin probabil sa se fi produs ovulatia in primul caz (inainte de operatie) si absolut improbabil in cel de-al doilea (dupa operatie). Nici o mirare, dat fiind faptul ca afirmi ca ai cicluri menstruale foarte lungi, ceea ce poate constitui semn de lipsa a ovulatiei.

Nu ma pricep si nu am incredere in "medicatia naturista". Drept care nu ma mir ca amestecul acela ciudat (care ar fi facut mandru de el insusi orice vraci al evului mediu, in opinia mea) nu a avut efectul promis. Si de fapt si de drept, cum sa produca orice substanta administrata cresterea nivelurilor progesteronului, atata vreme cat nu are loc ovulatia, deci nu se formeaza structura capabila de secretia acestui hormon?! Daca fiertura-minune ar fi pretins ca este capabila sa induca ovulatia, ai fi putut spera in obtinerea unor valori progesteronice mari, altfel... A propos, stiai ca vestita Coca-Cola a debutat ca un extract natural de plante ce se vindea sub pretentia de panaceu universal?

Desigur, unele extracte din plante au efecte asupra functiilor organismului, deci pot influenta rezultatele unor analize. Nu este insa cazul aici, in mod cert.

Nu stiu care ar putea fi cauza durerilor pe care le acuzi drept consecinta a laparoscopiei. Imi este imposibil sa apreciez asa ceva de la distanta. Cea mai buna idee ar fi sa te adresezi medicului care a practicat laparoscopia in cauza, el este cel mai in masura a-ti da o explicatie.

Dozari hormonale banuiesc ca ai facut o multime. Evident spatierea lor la intervale de 7 zile (ziua 7 - 14 - 21) ca pentru un ciclu menstrual de 28 de zile nu poate fi utila in cazul tau. Cel mai simplu ar fi sa se procedeze la urmarirea ecografica a ovulatiei. Eventual poate avea utilitate masurarea valorilor LH si FSH la incepututul ciclului menstrual (intr-una din zilele 3-5): un raport LH/FSH mult supraunitar denota de la bun inceput imposibilitatea producerii ovulatiei in cadrul respectivului ciclu.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by anca ivan

D-le dr.va supun atentiei cazul meu cu multumiri anticipate pt. raspuns.
Am 34 de ani, un copil de 2ani si 4 luni si de 1 an si 6luni incerc sa mai fac inca unul. Precizez ca am in antecedente 3 avorturi la cerere(inainte de nasterea primului copil).Intre ultimul avort si data la care am ramas insarcinata au trecut 3 ani.Desi am fost investigata in acea perioada pt. sterilitate secundara-bilant hormonal, HSG(permeabilitate tubara normala) si mi s-a administrat medicatie de corectie a deficitului de progesteron nu am ramas insarcinata atunci, ci la mult timp dupa oprirea tratamentului.
In prezent nu am facut nici o investigatie(cu exceptia unei ecografii facuta acum cateva luni la Polizu pt. o sangerare minima la aprox.2 saptamani de la data ultimei menstruatii, cand s-a constatat existenta ovulatiei), constat insa ca ciclul menstrual s-a scurtat dupa nastere la o medie de 25 de zile si este mai abundent cantitativ.Curba termica este bifazica, sindromul premenstrual nu este f. pronuntat, uneori fiind chiar absent. Suspectez din nou o insuficienta progesteronica, care mi-a creat neplaceri si la ultima sarcina, in sensul ca am sangerat pana la 2 luni, cu desprinderea placentei pe o portiune mica, care insa a avut un final fericit.
Intrebarea mea este daca la aceasta varsta mai am sanse sa concep un copil si daca nu cumva se poate instala menopauza (precoce), avand in vedere scurtatea ciclului menstrual si faptul ca menstruatiile sunt indolore si deasemenea mostenirea genetica-bunica si mama au intrat la menopauza la 40 ,respectiv 42 de ani .
Va multumesc,
Anca


Anca,

Imi este absolut imposibil sa-mi dau cu presupusul referitor la o eventuala menopauza precoce care si-ar anunta instalarea. Laboratorul este cel ce aduce informatiile esentiale in astfel de situatii (prin dozari hormonale seriate).

Ca sa lamuresti eventuala insuficienta de corp galben pe care o banuiesti (si care ar putea intr-adevar constitui cauza scurtarii ciclurilor menstruale), poti face un lucru extrem de simplu. Din moment ce cunosti aspectul curbelor tale menotermice, inseamna ca iti masori regulat temperatura bazala (pt modalitatea corecta de a face aceasta masuratoare, te rog consulta raspunsurile anterioare din acest topic). Daca ai pastrat curbele obtinute in ultimele luni, cu atat mai bine. Nu-ti ramane decat sa observi lungimea (in zile) a perioadei cat temperatura bazala se mentine crescuta dupa ovulatie (adica perioada de secretie progesteronica a corpului galben). In mod normal ea trebuie sa dureze 10-11 zile. O scurtare repetata in fiecare ciclu la 7 sau mai putine zile evidentiaza o insuficienta luteala temporala, care are intotdeauna drept consecinta scurtarea corespunzatoare a ciclului menstrual.

Chiar si in conditiile unei insuficiente de corp galben, daca nu exista ale cauze de infertilitate, sarcina poate fi obtinuta. Elementul esential il constituie existenta ovulatiei. Dupa cum deja stii, insuficienta progesteronica poate fi cu succes corectata medicamentos...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by alya

Buna, arian. Binenteles ca am si eu o problema, ca mai toata lumea care intra pe subforumul asta.
Din luna august nu mi-a mai venit ciclul (prima mea banuiala a fost cura de slabire din vara 50->45 kg .. acum am revenit la gretatea mea: 50 kg). Mentionez ca am 20 de ani si in general perioada de menstruatie venea la timp.
In septembrie am fost la o doamna doctor ginecolog, iar in urma examenului s-a descoperit ca aveam trichomonas (tratamentul a constat in fasigin, ovule si ceai de galbenele). Ar fi trebuit sa revin la ea la consult, dar in urma primului examen ginecologic am ramas cu sechele. Am mai avut 2 incercari de consult, la 2 medici diferiti, dar nu am putut sa merg pana la capat.
Te rog sa-mi spui care ar putea fi motivele si cat e de necesar un examen ginecologic.



Alya,

In primul rand, trichomoniaza vaginala care ti-a fost diagnosticata si tratamentul urmat nu pot avea drept efecte secundare amenoreea (absenta menstruatiei). Prin urmare vaginitei in cauza i s-a asociat, cel mai probabil absolut independent de ea, o alta efectiune genitala. Evident ca o amenoree de 4 luni trebuie investigata cu atentie, mai ales la o pacienta de numai 20 ani cu cicluri menstruale regulate in antecedente. Investigatia mentionata include in mod absolut obligatoriu examenul fizic, adica examinarea ginecologica completa, inclusiv tactul vaginal bimanual.

O "cura de slabire" (ghilimele au intelesul lor...) necontrolata de medic (endocrinolog) sau defectuos controlata poate avea drept consecinta instalarea amenoreei. Se poate insa sa fie vorba despre o simpla coincidenta a evenimentelor, prin urmare ajungem la aceeasi concluzie: examenul ginecologic este absolut necesar.

O mentiune importanta mai am: purtam aceasta discutie pornind de la premisa ca esti sigura ca NU esti gravida... Te rog confirma aceasta premisa si modalitatea prin care ai ajuns la ea (adica de unde stii ca nu esti gravida?).

In al doilea rand, nu stiu ce intelegi prin "sechele in urma examenului ginecologic" si "nu am putut sa merg pana la capat" in cadrul acestor examene. Daca ai putea fi mai specifica, as avea sanse sa-ti sugerez cate ceva ce ti-ar putea fi de ajutor...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by aime

hello, arian!

frunzaresc de ceva vreme mesajele care-ti sunt adresate si bineinteles raspunsurile. E cumplit sa vezi atata suferinta, atatea vise neimplinite si atatea esecuri. De aceea am stat mult sa ma gandesc daca sa iti scriu si eu sa nu. Pe langa alte cazuri, povestea mea pare atat de simpla…, dar la fel de tragica.
Sunt Aime, o “aspiranta” de 34 ani. In cazul meu, nimic spectaculos dpdv clinic, doar ca nu se intampla (trebuie sa-ti spun ca n-am apelat niciodata la metode contaceptive). Cam pe la 27 ani, fara sa mi se mai fi intamplat, intr-o luna nu mi-a venit ciclul. N-am indraznit sa sper nimic si am dat fuga la medic. Diagnostic: ovar drept micropolichistic. Am fost foarte constiincioasa si cam in 6-7 luni, am scapat. Ciclul venea regulat asa ca ne-am pus serios problema mostenitorilor. Am apelat la acelasi medic, care fara alte analize preliminare mi-a recomandat sa fac instilatii cu alfa chimio “numaistiucum”. Am facut 10 asemenea instilatii, dupa care am facut 10 zile de Polidin(2/zi)+antibiotice si am asteptat….in zadar. Am crezut (eu si sotul) de cuviinta ca ar trebui ca si sotul meu sa faca o spermogarma. Nu mai am rezultatele de atunci, dar stiu ca interpretarea a fost “apt”. Astfel, un pic cam deceptionati (de nesansa dar si de prestatia medicului, nu vreau sa supar pe nimeni) am inceput sa ne documentam singuri (fara pretentia de a da sfaturi, ci doar ca sa intelegem ce sa intampla) si am lasat la voia celui de sus, sperand ca visul va prinde viata. Am asteptat 2 ani, timp in care nimic nu s-a intamplat. O sa spui de ce atat? Nu stiu, eram prea obositi sa auzim incurajari de felul “relaxare si optimism, etc si amd). Cand am implinit 30 ani ne-am hotarat sa o luam de la capat. Am schimbat medicul, am facut consult+ eco, din nou nimic nu arata ca ar exista vreo problema. Am inceput tratament cu clomifen (ziua 3-7) si duphaston (ziua 16-25), am facut HSG = trompe permeabile, proba Cotte buna. Am repetat spermograma, nr. indivizi=130 mil, mobilitate buna, viabilitate buna (sotul meu a luat la indicatia medicului 7 zile Norfloxacin, inainte de efectuarea analizei). Tot nimic.
Iar am schimbat medicul. Am refacut investigatiile si ptr. ca totul parea ok, dr m-a sfatuit sa apelez la o inseminare artificiala (cu tot tacamul, stimulare cu clomifen, pregnyl, duphaston) ceea ce am si facut (…de 3 ori) dar fara rezultat.
Iar lacrimi, iar disperare, cu alte cuvinte “hopeless”; moralul era la sol, ba chiar cu ceva cm sub nivelul marii…de bani pierduti nici nu se mai punea problema.
Dupa cele 3 luni de stimulari, medicul mi-a recomandat jumatate de an pauza, pe care am si luat-o. La inceputul acestui an, am refacut HSG (acelasi rezultat bun) si de atunci doar controale de rutina, ptr ca trebuie sa am grija de mine.
Dupa luni in care nu a fost zi, ora sau minut (fara sa devin obsedata) in care sa nu ma gandesc la nesansa noastra, am gasit “desprecopii” si mi-am zis un pic mai plina de optimism “again” ptr a nu mai stiu a cata oara. Am mers din nou la acelasi medic si luna aceasta am inceput prin a face dozari hormonale si urmarirea temperaturii. Rezultatele din ziua 3 : LH=10, estradiol=37, urmeaza sa fac in zilele 14 si 21, restul dozarilor. Acum iau acid folic si vit E. Si cam atat (destul!).
Asta e povestea mea…sunt aproape 7 ani de asteptare, 7 ani de deziluzii. As vrea sa cunosc parerea ta, crezi ca exista vreo sansa si ptr noi? Sau sansa noastra este FIV (un esec in acest caz ar fi f urat, avand in vedere implicarea emotionala si financiara)? Sunt intrebari pe care ni le punem zilnic si la care nimeni nu ne-a raspuns…
Iti multumesc ptr timpul acordat (sper ca am fost suficient de concisa astfel incat sa nu-ti fi rapit prea mult timp) si …ne punem sperante in raspunsul tau.

aime



Aime,

Inteleg din cele scrise de tine ca, oarecum pe buna dreptate, te-ai saturat de incurajari lipsite de finalitate in ceea ce priveste obtinerea unei sarcini. Deci ma voi abtine de la a-ti oferi sperante neintemeiate.

Mai intai si-ntai de toate, nu pot sa-mi fac o parere despre posibilitatea de a-ti transforma visul in realitate pe baza celor continute in mesajul tau. Inteleg ca spermograma sotului a fost, cel putin istoric, buna. Mi s-ar parea o chestiune de bun-simt medical sa refaceti aceasta analiza (calitatea spermei variaza enorm in functie de un numar imens de parametri, in timp relativ scurt). Nu stiu daca at facut un test de contact al spermei cu glera cervicala, dar oricum valoarea lui pare a fi mai mult decat limitata in ceea ce te priveste, dat fiind faptul ca ai procedat fara succes si la inseminare artificala. Acelasi lucru il pot afirma despre lipsa oricarei informatii privind starea vaginei si colului tau uterin: chiar daca ar fi existat probleme la acest nivle, ele ar fi trebuit sa fie depasite de inseminarile artificiale efectuate.

De asemenea, probleme cu tranzitul spermatozoizilor pana la ovul in vederea producerii fecundatiei, si apoi probleme ale tranzitului zigotului (oului) format prin fecundatie spre cavitatea uterina ar parea ca nu exista, atata vreme cat in mod repetat HSG nu a evidentiat modificari patologice.

Mai inteleg ca exista o problema in ceea ce priveste ovulatia ta, din moment ce a fost necesara stimularea cu Clomifen si pregatirea fecundatiei si nidatiei cu Duphaston. Se pare insa ca rezultatele stimularii au foste cele asteptate, din moment ce s-a procedat la inseminare dupa stimulare.

Absenta sarcinii dupa inseminare artificiala nu trebuie sa te duca la disperare, rata de succes a procedurii este redusa. Repetitia este singura modalitate de a-ti spori sansele de succes.

Oricum imi pun problema calitatii ovocitului eliberat prin ovulatia stimulata. S-ar putea ca aceasta sa nu fie optima in vederea fecundarii sau a viabilitatii produsului de conceptie. In aceste conditii, fertilizarea in vitro (FIV) ar fi singura posibilitate de "actiune", dat fiind faptul ca permite observarea ovocitilor si eliminarea de la bun inceput a celor ce nu corespund normalitatii microscopice. De asemenea, FIV permite si controlul fecundatiei, proces care nu pot sti daca a avut loc in cazul tau, chiar dupa inseminarea artificiala. Bineinteles, nici FIV nu iti ofera certitudinea obtinerii unei sarcini, dar oricum reprezinta maximul de sansa acordat cuplului vostru in aceasta privinta.

O mentiune as mai face: nu iti bate inutil capul cu cauzele situatiei in care te gasesti. Din pacate, chiar si in conditiile unor investigatii caomplete si corect conduse, in aproximativ jumatate din cazurile de infertilitate feminina nu se poate stabili cauza generatoare...

Ramane la discretia ta daca doresti sa mai auzi si de la mine "curaj si succes!"...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Draga Teo,
sunt insarcinata in 22 de saptamani si am mai multe intrebari/nelamuriri. Prima este legata de administrarea de Duphaston. Am luat Duphaston una/zi din saptamana a 5-a pana in a 19-a inclusiv. Mi s-a spus initial ca va trebui sa le iau pana in saptamana 20 dupa care mi se va recomanda altceva (ex. Utrogestan) pana la termen. Dr. care imi supravegheaza sarcina acum (altul decat cel care mi le-a recomandat) mi-a spus sa opresc Duphastonul in saptamana a 19-a si sa nu mai iau nimic pentru ca placenta furnizeaza suficient progesteron pentru sarcina . Dupa ce am oprit administrarea am inceput sa am vagi dureri si intepaturi care in timp (aprox. o saptamana-doua) au disparut, dar reapar uneori. Exista vreo legatura intre ele si faptul ca nu am continuat tratamentul, eventual cu altceva? Aceasta imi poate afecta buna dezvoltare a sarcinii?

Cea de-a doua intrebare a mea este daca consumul de branza Camembert si/sau Brie in trimestru al doilea este periculos pentru copil. Am citit de curand ca sunt interzise aceste branzeturi si , in general branzeturile moi, pentru ca dau listeria. Eu am mancat deja branza Camembert de mai multe ori pana sa aflu asta. E cazul sa fac analiza pentru depistarea listeriei? Cum afecteaza asta sarcina?

As mai vrea sa stiu la cat timp dupa o cezariana ar fi permis sa raman din nou insarcinata fara a pune in pericol noua sarcina?





InaIoana,

1. Duphastonul este un preparat progestativ de sinteza, cu alte cuvinte este o substanta chimica ce are aceleasi actiuni (sau extrem de similare) ca si progesteronul natural. Administrarea lui pe parcursul primelor 20 saptamani de gestatie este benefica prin faptul ca suplimenteaza productia proprie de progesteron, hormon cu rol capital in mentinerea sarcinii. Dupa saptamana 20 administrarea lui nu mai este necesara, cantitatea de progesteron produsa la nivel placentar fiind semnificativ mai mare decat aportul asigurat de drajeul de Duphaston. Continuarea administrarii de progestagene de sinteza poate fi necesara si dupa saptamana 20 in unele cazuri, atunci cand se constata aparitia de amenintari si/sau iminente de avort. Utrogestanul este preparatul de electie pentru astfel de cazuri, in momentul de fata.

Intreruperea administrarii Duphaston inainte de saptamana 20 poate determina usoare contractii uterine (sesizate de gravida in special sub forma unor usoare dureri). Simptomatologia dispare de la sine dupa cateva zile, similar celor descrise de tine. Inclin deci sa cred ca durerile pe care le-ai acuzat in zilele imediat urmatoare intreruperii Duphaston-ului au fost cauzate de aceasta schimbare in terapia urmata. Atata vreme cat nu au aparut nici macar mici sangerari si la examenul ginecologic ulterior nu s-au constatat modificari de col, evolutia sarcinii nu a fost cu nimic afectata de intreruperea administrarii medicamentului.

2. In legatura cu branzeturile obtinute din lapte nepasteurizat, cum este cazul Camembert-ului si Brie-ului, este intr-adevar recomandabil a NU fi consumate pe parcursul sarcinii (deci NU numai in trimestrul II), deoarece pot contine mici cantitati de Listeria. Densitatea bacteriana a acestor produse nu este suficient de mare pt a produce imbolnavirea la adultul sanatos, dar in starile de gestatia avem de-a face cu o reducere naturala a imunitatii organismului (poveste complicata, in esenta se asigura prin aceasta acceptarea fatului de catre organismul matern). In atare conditii, exista posibilitatea (foarte redusa, dar totusi prezenta!) ca o gravida sa poate contracta boala prin consumul acestor tipuri de branza, altfel inofensive.

Data fiind probabilitatea extrem de redusa de infectare materna cu Listeria pe aceasta cale, nu cred ca este NECESARA efectuarea testelor imunologice de identificare a anticorpilor anti-Listeria. Daca totusi vrei sa fii mai mult decat sigura ca nu ai avut nesansa sa fii tocmai tu ghinionista care sa fi patit "boacana" descrisa, bineinteles ca va trebui sa efectuezi testele mentionate. Despre efectele listeriozei materne asupra sarcinii te rog sa citesti in raspunsurile la subiect date in mod repetat in acest topic. In linii mari, se poate produce nastere prematura si infectarea produsului de conceptie.

3. Problema spatierii sarcinilor terminate prin operatie cezariana este inca controversata. Unii spun ca 1 an este suficient, altii spun ca trebuie sa fie macar 2 ani distanta. Eu unul folosesc o "solutie de compromis", respectiv le spun pacientelor mele care nasc prin cezariana ca nu au voie sa ramana din nou gravide decat dupa ce se implineste 1 an de la operatie. Asta asigura 1 an din start + 9 luni perioada de gestatie + 1-2-3 luni perioada pana cand femeia ramane din nou gravida, din momentul in care ii este din nou permis a o face = 1 an si 10 luni minim. Mentionez ca indicatia respectiva se refera la femeile cu cezariana transverso-segmentara (tipul de cezariana ce ti-a fost "aplicat" este notat in clar pe biletul de iesire din spital) - de departe cea mai frecventa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by alya

quote:
In primul rand, trichomoniaza vaginala care ti-a fost diagnosticata si tratamentul urmat nu pot avea drept efecte secundare amenoreea (absenta menstruatiei).

Ultimul ciclu a precedat examenul ginecologic pe care l-am facut si in urma caruia am urmat tratamentul.

quote:
O mentiune importanta mai am: purtam aceasta discutie pornind de la premisa ca esti sigura ca NU esti gravida... Te rog confirma aceasta premisa si modalitatea prin care ai ajuns la ea (adica de unde stii ca nu esti gravida?).

Crezi ca nu m-am gandit la posibilitatea asta? Ohoo.. am facut 2 teste de sarcina, la o luna diferenta. Ambele au iesit negativ.

quote:
In al doilea rand, nu stiu ce intelegi prin "sechele in urma examenului ginecologic" si "nu am putut sa merg pana la capat" in cadrul acestor examene. Daca ai putea fi mai specifica, as avea sanse sa-ti sugerez cate ceva ce ti-ar putea fi de ajutor..

Doamna doctor care m-a consultat - la o clinica cunoscuta in oras - nu s-a comportat tocmai "cu manusi". Avand in vedere ca era primul meu examen ginecologic, si impactul asupra mea a fost destul de puternic. Profesionalismul ei a fost eclipsat de incapacitatea de a intelege psihologia unui bolnav care bate la usa ei si vine practic cu sufletul pe tava.
Am vrut sa fac programare la alti 2 medici, dar cred ca mi-am pierdut curajul. La primul dintre ei am anulat consultatia, iar al doilea a intaziat 20 minute si m-am considerat cea mai fericita persoana cand am gasit scuza sa plec.

Iti multumesc mult pentru raspunsul tau prompt. Daca poti sa-mi recomanzi un medic din Iasi - fa-o te rog. Data viitoare nu ma voi mai eschiva - e sanatatea mea.



Alya,

Repet ca trichomoniaza si tratamentul aferent NU sunt generatoare de amenoree. Asta inseamna ca in perioada corespunzatoare diagnosticului ºi tratamentului mentionat s-a mai instalat o afectiune a aparatului tau genital, care determina amenoreea. Din experienta am constatat ca adesea femeile care efectueaza tratament local pt o forma sau alta de vaginita contracteaza o endometrita sau anexita, dat fiind faptul ca nu respecta indicatia expresa a ginecologului curant de a folosi solutii calde sau caldute, in nici un caz reci, pt lavajul (spalatura, dusul) vaginal - indiferent de natura acestor solutii (Tantum Rosa, Septovag, diferite infuzii de plante). Uneori consecinta noii afectiuni este intarzierea sau chiar absenta menstruatiei. Deci nu tratamentul local in sine, ci noua boala dobandita prin aplicarea incorecta a acestuia este responsabila de tulburarile menstruale consecutive. Morala ce se desprinde de aici este ca trebuie neaparat sa te prezinti pt efectuarea unui examen ginecologic complet.

In privinta traumei psihice suferite cu ocazia primului examen ginecologic din viata ta, nu pot incepe decat prin a-mi exprima dezamagirea ca s-a ajuns la o asemenea stare de lucruri. In principiu ar fi trebuit sa subliniezi medicului care te-a vazut ca este primul tau examen de acest gen, caz in care am convingerea ca atitudinea sa ar fi fost cu totul si cu totul alta.

In Iasi, cu ochii inchisi ti-l recomand pe Dl. Prof. Dr. Dragos Dragomir - il cunosc personal (in plan profesional). Nu-ti apleca urechea spre gurile rele ale urbei, este un ginecolog de o calitate exceptionala. Nu pot garanta ca nu vei avea de asteptat chiar mai mult de 20 minute (ba chiar dimpotriva...), dar opinia mea este ca asteptarea mentionata este justificata. Din cate stiu eu, il poti gasi la Clinica Ginecologie II... numele strazii imi scapa pe moment. Poti sa ii spui ca vii din partea mea (dr. Leonte din Constanta), si mai ales accentueaza faptul ca ai avut experienta negativa a primului examen ginecologic.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lazar_marina





Bîzzz... Bîzzzzz!!! OK?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Helen

Teo, iti multumesc extrem de mult! Raspunsul tau m-a ajutat f mult sa inteleg mai multe lucruri. Normal, sunt destul de descumpanita deoarece medicul meu mi-a spus ca riscurile pot fi destul de mari la nasterea naturala si de aceea eu pot alege, dar el imi sugereaza cezariana( si nu este deloc adeptul cezarienei). Poate ca a contribuit la aceasta parere si faptul ca durerile la picior sunt tot mai mari si considera ca este suficienta presiunea data de sarcina asupra zonei respective si nu este cazul sa o mai fortez si prin nastere... nu stiu ... poate....

- Oricum daca apuc termenul de 39 de sapt voi face cezariana ptr. ca nu am facut aproape deloc miscare si nici exercitii de respiratie sau ptr. perineu ... de fapt nu am facut nimic, o data ptr. ca am tot avut probleme cu imnentele de avort ( aveam placenta inserata f aproape de OCI dar a migrat la vreo 8 cm pe la 26 de sapt, deci inteleg ca nu este praevia) si am avut restrictii la efort fizic iar apoi, din moment ce mi s-a spus ca este mai bine daca voi naste prin cezariana, am renuntat eu sa ma mai gandesc la alta varianta, deci, nici nu sunt pregatita psihic ptr. o nastere naturala. In plus, de la 28 de sapt am contractii Braxton-Hicks - nedureroase dar f puternice si f numeroase.
- cand am fost internata in spital am avut intre 45-72/zi cele mai multe la un minut, doua distanta - acum am asa 10-15/zi..nu stiu daca este bine si ce sanse am sa ajung la termen !

- Legat de spina bifida : eu nu sunt deloc sigura ca este cert in zona sacrala, ma gandesc ca ar putea fi in cea lombara ( dr. meu a dedus ca este in zona sacrala dar numai din ce i-am povestit)... Ti-am spus ca am fost diagnosticata de mult timp si nu mai gasesc radiogafia dar stiu destul de exact care este locul cu pricina (daca mi se cere sa arat cu degetul :)...)
Deci, este diferenta, ca si consecinte, daca spina respectiva este in zona lombara si nu sacrala ( legate de nastre, legate de anestezie)?
De asemena eu nu retin daca mi s-a spus ca este oculta dar nu vad cum ar putea fi aperta, ca nu am probleme dacat daca stau mai mult aplecata catre inainte si, alta situatie, nu pot ( nu am putere) sa imi ridic ambele picioare deodata daca stau culcata pe spate, adica simt ca in locul respectiv, la coloana, ceva nu-i in regula - apoi se lasa cu dureri iar atunci cand mi s-a descoperit simteam si un fel de strafulgerare dar am evitat aplecarea respectiva si nu am mai avut probleme.

- Este clar, diclofenac nu mai iau ( dar oare nu va avea efecte negative ca l-am luat pana cum ) si nici algocalmin nu as lua ptr.ca de cativa ani imi da o usoara jena gastrica si parca am cateva ore o senzatie nazala ca la raceala... mi-e teama de o eventuala alergie desi inainte era singurul analgezic pe care il foloseam. Daca as folosi supoazitoare ar fi bine? Ele pot provoca aceleasi reactii ca tabletele? Astazi am folosit Fastum Gel si in zona respectiva a coloanei si pe picior dar mare efect nu a avut. Oricum, o solutie trebuie sa gasesc ptr ca altfel trebuie sa stau imobilizata; spatele nu ma doare deocamdata f tare dar piciorul stang mereu, la cea mai mica miscare! Si cu dr meu ginecolog am avut discutia legata de diclofenac dar a zis ca doza este mica si supozitoarele nu ar fi f puternice ... insa oricum nu le mai iau dar nici nu stiu ce o sa fac!

- Daca tot nu am facut pana acum vaccinul antitetanos, este prea tarziu daca o sa il fac pe la 35 de sapt?

Ma opresc aici cu intrebarile ptr. ca nu as vrea sa iti pun la grea incercare bunavointa si rabdarea.
Oricum, nu am cuvinte ca sa iti multumesc ptr. ceea ce faci ptr. noi!

Helen - sapt 32
http://community.webshots.com/user/phelens





Helen,

Din moment ce tu doresti sa nasti prin operatie cezariana, orice discutie in ceea ce priveste oportunuitatea ei este de prisos. Sunt absolut sigur ca vei gasi modalitatea de a convinge orice medic de garda (asta era problema initiala, din cate imi amintesc) sa se puna pe treaba...

Oricum, daca ai dificultati in mentinerea pozitiei ginecologice (pozitia de pe masa ginecologica) in afara travaliului, este de preferat sa se procedeze la cezariana. Eu, unul, te-as trimite pt evaluare clinica si paraclinica la un serviciu de neurologie. Ei pot stabili fara putinta de tagada capacitatea sau incapacitatea ta de a trece cu succes printr-o nastere pe cai naturale. Asta lasand deoparte faptul ca tot ei pot stabili impactul avut de sarcina asupra defectului tau vertebral si pot re-stabili exact varietatea de spina bifida pe care o ai.

Este adevarat ca doza zilnica de Diclofenac este mica, dar inteleg ca o administrezi in fiecare zi de cateva luni bune si ai fi avut de gand sa o faci pana in momentul nasterii... Stii vorba din popor "strop cu strop iese un potop"?

In legatura cu contractiile parcelare pe care le ai, nu inteleg sa urmezi vreun tratament pt indepartarea lor... Chiar daca nu sunt eficiente (adica nu produc modificari de col, deci nu pun in pericol mentinerea sarcinii), eu (si pun pariu ca si tu) m-as simti mult mai bine daca ar disparea sau ar fi pur ocazionale...

Despre "termenul" la care vrei sa ajungi, iti pot preciza ca poti naste linistita si la 38 saptamani. Evident, este bine sa te apropii cat mai mult de 40 saptamani, dar daca nu este posibil, o nastere la 37 saptamani sau mai mult decurge in principiu fara probleme.

Din cate am observat, majoritatea medicilor de familie administreaza vaccinul antitetanic prin saptamana 28-29, adica la inceputul trimestrului III. Il poti face si acum, mai bine mai tarziu decat niciodata (vad ca imi dai ocazia de a folosi intelepciunea populara in mod extins ).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Initial creeata de Helen

Domnule Doctor, sau Draga Teo,

In primul rand vreau sa iti spun ca ma bucur mult ca ai revenit pe forum. Eu personal ma simt putin stanjenita de faptul ca acum intrebarile se adreseaza in mod special unuia sau altuia dintre medici. Poate era mai bine daca se mentinea structura mai veche si raspundea fiecare medic dupa cum reusea sa isi faca putin timp... Eu personal, am adresat cateva intrebari si dn dr. Romeo Stanescu , caruia ii multumesc inca o data ptr. raspunsuri dar am o neclaritate , mai bine zis o neliniste f mare si o sa ma repet cumva cu intrebarea, incercand sa fiu cat mai explicita deoarece probabil nu m-am facut inteleasa vizavi de un anumit aspect si anume:

Eu am spina bifida oculta ( cred ca in zona sacrala) - mi s-a descoperit cand aveam 17 ani si nu mai gasesc o radiografie. Nu i-am dat o importanta f mare ptr. ca nu m-a afectat decat intr-un grad f scazut, singura teama a fost sa nu se transmita la fat - ceea ce inteleg ca nu s-a intamplat! Problema este ca din luna a 3-a am inceput sa am dureri in partea din spate-sus a piciorului stang care ulterior au devenit tot mai accentuate si fara un supozitor de diclofenac zilnic nu pot merge iar in pat ma doare chiar mai rau daca incerc sa ma misc: nu ma doare nimic la palpare ci doar cand ma misc. Am inteles ca se datoreaza problemei mele de la coloana si ca datorita spinei bifide ete afectat nervul spinal care merge pe picior in jos. Avand in vedere ca tot mai rea mi se parea situatia am intrebat medicul meu cum ma poate afecta pe de o parte cresterea sarcinii iar pe de alta parte nastrea vaginala (asa cum vroiam initial sa nasc). Mi s-a spus ca sincer, riscuri sunt si chiar destul de mari: sa raman cu aceasta nevralgie sau cu o incontinenta urinara sau Doamne fereste - paralizie si deci ca se va impune cezariana. Bineinteles ca astea nu sunt riscuri de acceptat si a ramas ca va fi cezariana . Dar problema este ca de srabatori medicul meu este plecat si daca se intampla sa nasc chiar atunci, desi as avea numai 34-35 de sapt, ce ma fac? ptr.ca ar fi posibil ca datorita unor ,, divergente'' ca sa nu le numesc altfel, medicul de garda sa imi refuze cezariana nestiind nici clar care este situatia mea! Eu sunt ingrozita de o asemena eventualitate desi sper ca nu va fi cazul -DNP-ul fiind in jur de 5 febr 2004 iar cezariana cam cu o sapt inainte. ( spun toate astea ptr. ca am trecut prin 2 iminente de avort si printr-o iminenta de nastere prematura - la 28 sapt, avand sangerari maronii si contractii Braxton-Hicks extrem de numeroase)

Deci, DVS cum apreciati riscurile daca nu as avea incotro si as ajunge sa nasc natural chir si prematur ?- Acum am intrat in sapt 32 iar sarcina mereu a fost mai mare cu o sapt dpdv ecografic.

Legat de cezriana, mi s-a spus ca pot sa aleg ce fel de anestezie doresc - rahie sau tatala - Ce imi sugerati? Si este vre-un risc legat de problema mea de la coloana avand in vedere ca rahia se face tot in coloana?

Alte aspecte:
- zvonurile ca vacinul antitetanos ar putea provoca nastere prematura sunt adevarate? Considerati ca este mai bine sa-l fac acum sau abia in ianuarie?
- daca as face gripa, ce riscuri sunt la aceasta varsta a sarcinii - medicul meu mi-a recomandat ca este mai bine nu fac vaccinul antigripal (am mai fost racita si se temea de un eventual puseu de febra) si nu l-am facut dar sunt f sensibila si nu vad cum as scapa de gripa daca vor fi bolnavi in zona mea iar sotul meu chiar daca a facut vaccinul poate fi purtator banuiesc!

Iti multumesc anticipat mai ales ca inca dinainte de a ramane insarcinata m-ai ajutat f mult ptr. ca mi-ai raspuns la multe intrebari!

Helen - sapt 32



Helen mama (la propriu "mama", acum ),

Las-o moale cu "d-le doctor", te rog! Macar tu, ca ne stim de atata vreme... Stanjeneala pe care o mentionezi nu o prea pot intelege, din doua motive: 1 - nu-mi amintesc de vreo perioada in care fiecare medic respundea aleator la intrebari, dupa cum avea timp - eu am avut intotdeauna topicul meu si am raspuns in exclusivitate acolo; 2 - oricare ar fi fost, este si va fi situatia, trebuie aplicata axioma conform careia viata este un sir de alegeri: in cazul de fata, un dialog inceput de cineva pe o anumita tema cu o anumita pacienta virtuala nu poate fi continuat de altcineva, ci cel mult reluat de la capat. Oricum, solutia "problemei" tale este deja aplicata: noul nume al vechiului meu topic este acum "555-OB-GYN".

In privinta nasterii pe o spina bifida occulta sacrata, iti pot spune in doua cuvinte ca nu exista influente negative intre cele doua. Informatiile cu privire la paralizii, nevralgii remanente sau incontinente urinare neurologice definitive sunt pure gogorite. Dealtfel, spina bifida occulta nici nu reprezinta indicatie de cezariana. Eventualele probleme in situatia data pot apare pe parcursul sarcinii, cu tulburari mictionale ce se pot propaga functional ascendent, pana la rinichi. Dar nasterea pe cai naturale nu are, anatomic si functional, CUM sa fie influentata de o atare particularitate a coloanei vertebrale sacrate. Cu alte cuvinte, daca tu iti doresti sa nasti pe cai naturale si nu exista alte indicatii pentru terminarea nasterii prin operatie cezariana, nu are rost sa accepti interventia chirurgicala. Probabil a fost facuta o confuzie cu situatia in care FATUL prezinta spina bifida. In conditiile respective este de preferat cezariana.

De asemenea, ma indoiesc ca nevralgia de sciatic pe care o acuzi este in relatie cu spina bifida pe care cu onor o posezi. Sciaticul mare nu este un nerv spinal, ci ramul terminal al plexului sacrat. Plexul sacrat ia nastere prin unirea ramurilor anterioare ale ultimilor doi nervi spinali lombari si a primilor trei sacrati (L4-L5-S1-S2-S3). Modificarile de statica determinate de mutarea spre anterior (adica in fata) a centrului de greutate al corpului fac ca aspectul incurbat al coloanei lombare sa se accentueze din ce in ce mai mult, odata cu marirea dimensiunilor uterului. Aceasta poate avea drept urmare "pensari" ale trunchiurilor nervilor spinali la iesirea lor din canalul vertebral, printre vertebre. Fapt pt care nevralgia de sciatic nu este tocmai o raritate printre gravide. Mai mult, in cursul ultimului trimestru, craniul fetal poate apasa direct pe radacinile nervului sciatic, determinand dureri. Nu trebuie sa ai spina bifida pt ca fenomenele sa decurga dupa descrierea facuta si varietatea "occulta" si mai ales "sacrata" nu pot avea vreo influenta asupra lor.

Din moment ce spui ca numai sacrumul este afectat de malformatia in discutie, rahianestezia lombara se poate face fara vreo problema. Personal nu sunt de acord cu anestezia generala pt cezariana: oricat de bune ar fi anestezicele utilizate si oricat de rapid ar fi medicul operator, o cantitate de drog tot trece prin placenta la fat. Cum sistemul lui nervos este departe de a fi definitivat ca dezvoltare, nu este tocmai benefica o asemenea "terapie"...

Ceea ce ma ingrijoreaza este ca afirmi ca ai capatat obisnuinta sa folosesti Diclofenac supozitoare pt a scapa de dureri. Tratamentul ar fi acceptabil in afara sarcinii si, cu oarecari restrictii, si in cursul primelor doua trimestre ale acesteia. Dar Diclofenacul este in secundar un inhibitor prostaglandinic, care administrat timp indelungat pe parcursul ultimului trimestru de sarcina determina impiedicarea inchiderii ductului arterial (o cale de comunicare intre arterele ce pleaca din inima fatului si care trebuie sa se obtureze imediat dupa nastere pt a se putea asigura buna vascularizatie a plamanilor fetali). Cum esti deja binisor in trimestrul III, eu te-as sfatui sa renunti la Diclofenac si sa incerci sa calmezi durerile respective cu cate un Algocalmin, dar si acesta cu maxima zgarcenie! Nu te lasa atrasa de analgezicele noi si cu multa reclama (de tip Aulin, Vioxx), au efecte deosebit de nocive pe rinichii fetali!

Referitor la efectele nocive asupra sarcinii ale vaccinului antitetanic, nu am auzit nimic pe cale cat de cat oficiala sau macar stiintifica, deci nu pot crede decat ca sunt zvonuri lipsite de fundament. Vaccinul antitetanic nu numai ca este SINGURUL admis a fi efectuat in sarcina, dar este si obligatoriu! El ar fi trebuit sa fie administrat pe parcursul trimestrului II, adica pana in 28 saptamani. Tu esti in 32 saptamani, deci esti in intarziere destul de mare. Fa bine si prezinta-te la medicul de familie pt vaccinare!

Prin cele de mai sus ti-am raspuns implicit si la intrebarea legata de vaccinul antigripal...


Mergi la inceput