555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

*****************************

Pentru a usura schimbul util de informatii -iata citeva reguli care trebuiesc respectate de utilizatorii care solicita consultanta online.
1. Cititi cu atentie intrebarile si raspunsurile existente in topic. Dr. Leonte nu va raspunde problemelor care au fost deja analizate.
2. Nu 'bombardati' cu intrebari! Doctorul nostru are un timp limitat afectat acestei comunitati. Daca vi s-a raspuns odata - se va acorda prioritate altei peroane.
3. Nu uitati ca Dr. Leonte isi petrece timpul (si banii) stand online cu noi. Nu primeste nici un ban de la noi - asa ca are urmatoarele drepturi: - sa selecteze intrebarile - sa amine raspunsurile - sa ignore unele intrebari.
va multumim pentru intelegere !



*********************************


Pentru parinti... despre copii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ina_nz

Draga Teo,

Revin de la capatul pamantului cu inca o intrebare.....
Mi-am facut conshtiincios temele, am citit ce ai postat pana acum si nu am gasit o intrebare identica....doar ceva tangentzial.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am intrat in saptamana 33 de sarcina.....ma indrept repede spre ziua in care imi voi starange minunea in bratze. Ce vreau sa te intreb este referitor la complexul de vitamine Prenatal (am vazut ca il recomanzi cu caldura). Eu de doua ori i-am cerut moasei sa mi-l prescrie dar nu vrea. In primele luni mi-a dat acid folic....iar cand la analize mi-a ieshit lipsa de fier...mi-a dat Ferrogradumet. Si atat. Insista ca la cate oi shi vaci sunt in tzara asta si la cat de bune sunt lactatele sa-mi iau Calciul din ce mananc :) La fel si cu vitaminele.....m-am facut rumegatoare.
Crezi ca totushi ar trebui sa iau Prenatalul fara sa-i mai spun? Sau macar niste calciu (am o obsesie cu dintzii....sunt prea perfectzi pana la varsta asta ca sa-i pierd tocmai acum )
Ce ma sfatuiesti?

Multzumesc,


Ina



Ina,

Prenatal-ul este o mixtura foarte utila pntru gravide, indiferent de varsta sarcinii. Nu e vorba ca l-as recomanda cu caldura, cum ai interpretat tu, dar este cea mai simpla modalitate de a asigura aportul necesar de vitamine si oligoelemente unui organism cu necesitati progresiv crescande. Evident ca o terapie de substitutie personalizata este insa mult mai indicata; aceasta necesita insa efectuarea de analize care sa evidentieze eventualele carente ale fiecarei gravide in parte. Dat fiind "obiceiul" localnicelor noatre de a nu trece pe la medic decat de vreo 2-3 ori pe parcursul intregii sarcini, acesta este un deziderat greu de atins. Prin urmare, Prenatal-ul isi gaseste locul in terapia gravidelor in acest context.

Din moment ce tu, acolo, la capatul lumii, te ingrijesti mai bine decat cele de aici, cam doua palme mai jos de buricul Europei (), este clar ca indicatiile moasei sunt extrem de bine orientate. In special aportul calcic din surse naturale este un sfat care merita aplaudat (e tanara moasa ta? frumoasa? ).

Prin urmare sfatul meu ar fi sa asculti de moasa, care pare a fi daca nu bine pregatita profesional, atunci cu mare experienta in domeniu. Nu iti administra nici un fel de adaos fara sa te sfatuiesti cu ea. Calciul suplimentar acum ar putea sa-i incurce intrucatva "planurile" moasei, prin faptul ca mareste contractilitatea uterina. Deci, inca o data: asculta de femeia aceea, STIE ce spune!!!

Mult succes la nastere, ai o moasa grozava!!!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Coryydo

Draga nimeni,
As dori sa te intreb si eu ceva, daca nu te deranjez prea mult: sunt in sapt. a 6 -a de sarcina si eu stiu ca in aceasta perioada ar trebui sa iau acid folic, dar doctorul de familie mi-a zis sa nu iau nimic.
Ce ma sfatuiesti? Analizele mi-au iesit bine (nu sunt anemica), in limitele normale, si astept sfatul tau!

Multumesc mult!

Corina




Corina,

Atata vreme cat toate analizele au iesit OK, nu este necesar sa intreprinzi nimic special in legatura cu sarcina in curs. Continua sa te alimentezi corect, in sensul ca toate nutrimentele (proteine, lipide, glucide, minerale, vitamine) trebuie sa fie prezente din belsug in mancarea ta, evita ORICE MEDICATIE sistemica (adica pilule si/sau injectii) si ai grija cu orice unguente iti sunt prescrise de alti medici (subliniaza de fiecare data faptul ca esti gravida, atunci cand mergi la o consultatie). Acidul folic poate fi administrat chiar si in absenta evidentei necesitatii lui, dar nu va reprezenta decat o cale de a arunca banii degeaba... el va fi eliminat asa cum a fost administrat, organismul nu isi creeaza depozite din aceasta substanta.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

Teo,

multumesc mult pentru raspuns Mda, cred ca ai dreptate, sunt cam exagerata, dar m-am cam speriat cand un dr. mi-a spus ca ma indrept cu pasi repezi spre menopauza. Din pacate, pana acum 1 an si jumate n-am incercat sa raman insarcinata si nici nu s-a intamplat vreodada ...

Sotului meu i-a iesit normospermie, iar analiza a fost facuta in februarie 2003. Ar trebui repetata? Despre testul de contact al spermei cu secretia cervicala nu prea stiu. Poti sa-mi dai mai multe amanunte, pliz?!

Multumesc mult, mult....



Tia,

Faptul ca nu ai ramas gravida niciodata desi nu ai folosit metode contraceptive ridica intr-adevar intrebarea unei posibile infertilitati a cuplului vostru. Este insa foarte posibil sa fie vorba de o simpla intamplare, deci deocamdata nu ai motive de agitatie.

Testul de contact al spermei cu glera cervicala este intotdeauna cuplat cu spermograma si se efectueaza numai daca aceasta din urma returneaza date bune sau foarte bune. Testul in esenta este extrem de simplu: se recolteaza glera cervicala (secretia din canalul colului uterin) prefereabil in ziua a 14-a si se pune in contact cu cateva picaturi din sperma recoltata pt spermograma. Dupa un timp se observa la microscop spermatozoizii si se evidentiaza motilitatea (capacitatea lor de a "inota") si vitalitatea (cati dintre ei mai traiesc) lor. Valorile acestor parametri sunt apoi comparate cu cele obtinute in spermograma. Ideal este cazul in care nici unul din parametri nu este semnificativ diminuat in urma contactului cu glera cervicala. Cu cat este mai mare diferenta, cu atat mai improbabila este obtinerea unei sarcini. Testul este o modalitate extrem de simpla de a evidentia consecintele modificarilor de consistenta sau pH ale glerei cervicale, ca si a unor situatii altfel foarte greu de diagnosticat, cum ar fi dezvoltarea de catre femeie de anticorpi anti-spermatozoizi ai propriului partener.

Prin urmare, eu as ordona repetarea spermogramei, in asociatie cu efectuarea unui test de contact...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by alinuche

Buna nimeni,
am 25 ani si la 23 ani in urma unei ecografii transvaginale mi s-au depistat polipi uterini. stiu ca sunt un caz mai rar (toti doctorii se mira cand aud) dar asta e, ce pot sa fac... in 2 ani de cand stiu de existenta lor am constatat ca tot se maresc - au ajuns la 6 mm (initial aveau vreo 3 - 4 mm). nu sunt multi - vreo 2-3. doctorii mi-au spus sa ii las sa nu ii operez.
poti sa ma lamuresti si pe mine cum e cu ei, ce efecte negative pot avea asupra unei posibile sarcini?
iti multumesc mult de tot
alinuche



Alinuche,

Sincer sa fiu, intr-o prima instanta am fost tentat sa interpretez diagnosticul mentionat de tine ("polipi uterini") drept o mica neglijenta de exprimare, si sa consider ca ar fi vorba de fapt de polipi endometriali. Cum vad insa ca scrii ca toti medicii se mira de cazul tau, inteleg ca este vorba intr-adevar de polipi uterini.

In principiu, asa-numitii polipi uterini nu sunt altceva decat niste mici fibroame uterine ce se dezvolta la suprafata uterului, de care se desprind apoi pt a ramane "agatati" de aceasta printr-un cordon fibros (ce contine vasele fibromasului) numit pedicul. De aceea polipii uterini sunt considerati fibroame subseroase pediculate (adica fibroame dezvoltate sub seroasa ce acopera uterul - peritoneul - si legate de acesta printr-un pedicul).

Ca orice fibrom, pe parcursul vietii sexuale a femeii (adica atata vreme cat aceasta prezinta menstruatii), si polipul uterin creste in dimensiuni, deci evolutia naturala observata la tine e cat se poate de normala.

Din moment ce polipii in cauza sunt de atat de mici dimensiuni (de ordinul milimetrilor), ei nu pot influenta negativ o eventuala sarcina. Din nou ca orice fibrom, si polipul isi va mari considerabil dimensiunile pe parcursul sarcinii, dar dimensiunea extrem de redusa a polipilor evidentiati in cazul tau va face ca, indiferent de numarul acestora, sarcina sa nu poata fi perturbata semnificativ. Deci sfatul medical primit, de a lasa polipii respectivi in pace, este foarte corect si din punctul meu de vedere.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by carmenutza

Buna nimeni..

Dupa ce am primit un raspuns foarte la obiect de la tine, ( pentru care iti multumesc) revin acum cu o noua intrebare: sint in sapt. 37 de sarcina, cu DNP 10- 12 iulie, insa ieri la control dr. mi-a spus ca ar vrea sa imi declanseze nasterea mai devreme, 6-7 iulie pentru ca anestezistul( cu epidurala) cu are lucreaza el pleaca in concediu, si nu ar vrea sa ma lase cu alt anestezist intrucat am inteles ca nu este chiar atat de simpla acesta procedura,( concentratie ideala, timp optim). Spune-mi te rog care sint implicatiile unei nasteri induse si daca trebuie sa imi fac griji sau sa ma pregatesc intr-un fel special.

Iti multumesc mult

carmen



Carmen,

Desi nu sunt catusi de putin de acord cu motivele total nemedicale ale obstericianului tau in vederea declansarii nasterii, trebuie sa recunosc ca ele sunt aplicate la scara larga nu numai la noi, dar si in strainatate. Oricum, declansarea unei nasteri, daca este realizata "ca la carte", nu implica nici un risc suplimentar pentru mama sau fat fata de o nastere declansata spontan. Dupa cum aratam intr-un alt raspuns pe aceeasi tema in trecut, o nastere declansata farmacodinamic (adica prin administrare de medicamente ce stimuleaza contractiile uterine) nu se autointretine, si prin urmare trebuie dirijata farmacodinamic pe intregul sau parcurs. Deci problemele suplimentare implicate de o declansare privesc pe obstetrician si anestezist, iar nu cuplul mama-fat. In cadrul acestor probleme suplimentare intra si pregatirea gravidei anterior declansarii, care presupune administrarea unor substante sau hormoni in vederea asigurarii unui raspuns contractil optim din partea uterului (administare de calciu, estrogenizare, ulei de ricin - vezi raspunsul in care am detaliat aceste aspecte). Din partea ta nu este necesara vreo pregatire aparte, tot ce ai de facut iti va fi indicat cu siguranta de obstetrician si de anestezist imediat dupa internarea in vederea declansarii.

Nu-mi ramane decat sa iti urez mult succes... si sper ca ma vei lasa sa aflu si eu care a fost mersul evenimentelor si... rezultatul acestora (baietel? fetita? - desi cred ca stii asta deja).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by roxanam

Draga Teo,
Esti extraordinar.
Iti multumim pentru ceea ce faci.

Si asa cu te asteptai am si eu o nelamurire.
Acum aprox. o luna am pirdut o sarcina din motive inca necunoscute.
Am facut un prim set de analize printre care ASLO si fibrinogen:
Nelamurirea apare in ceea ce priveste valorile ASLO (250) Fibrinogen (215). Am inteles ca este cam mare si asta inseamna ca exista undeva o infectie.
Ce trebuie sa fac mai departe?

Te rog ajuta!

Multumesc




Roxana,

Intr-adevar valorile mari ale ASLO indica existenta unei infectii de natura streptococica. Fibrinogenul este insa in limite normale (normal = 200-400 mg%). Putin probabil ca aceasta a fost cauza avortului suferit.

Ce ai de facut? Fuga la medicul internist, ca sa se uite in gatul tau (cel mai frecvent "rezervor" de sptreptococi beta-hemolitici) si sa investigheze instalarea unui eventual reumatism articular acut (RAA). Daca nu e vorba de asa ceva, deja problema ma depaseste pe mine, dar in mod sigur nu si pe un internist (acestia stiu mult mai multa carte decat ginecologii... )



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lai

Draga nimeni,

In primul rand multumiri anticipate pentru raspuns si in general pentru actul de mare generozitate de a deschide acest forum.

Eu am 23 de ani si am primit diagnosticul de ovare polichistice. Precizez ca am 1,78 m si 82 kg. As dori sa te intreb care sunt sansele mele de a ramane insarcinata? Exista vreo legatura directa intre sindromul ovarelor polichistice si varsta, in sensul ca ar fi indicata in mod special o sarcina la o varsta mai frageda, de exemplu inainte de 30 de ani? Atunci cand ma apropii de un barbat (cu perspectiva de a avea o relatie serioasa cu el) ma simt indatorata sa mentionez si sa ii explic acest diagnostic. Cum sa o fac, ce sa ii spun - cred ca dificultatea provine in primul rand din faptul ca nici mie nu imi este suficient de clar despre ce este vorba..

Cu mult respect,

Lai



Lai,

Din cele scrise de tine am tendinta a intelege ca diagnosticul tau este NU cel de ovare polichistice simple, ci de sindrom al ovarelor polichistice (numit si sindrom Stein-Leventhal). Daca gresesc, nu lua in consideratie cele scrise mai jos.

Sindromul ovarelor polichistice se datoreaza secretiei insuficiente de LH la nivel hipotalamo-hipofizar, de unde absenta ovulatiei. Consecintele sunt in primul rand infertilitatea, apoi aparitia unei multitudini de chiste de mici dimensiuni pe ambele ovare si ingrosarea albugineei ovariene (a foitei ce acopera ovarul la suprafata). Hiperstimularea ovariana de catre FSH (drept consecinta a lipsei LH) duce la hipersecretie a tuturor hormonilor ovarieni, inclusiv androgeni; de aici hirsutismul sau elementele de virilizare (pilozitate, ingrosarea vocii) si cresterea in greutate. Cam asta i-ai putea explica partenerului atunci cand il pui in tema de suferinta ta. Cum cunosc tipul masculin in general, ma indoiesc ca va avea vreunul rabdare sa te asculte pana la sfarsit, asa ca nu ai de ce te teme de intrebari suplimentare

Sansele de a ramane insarcinata fara tratament sunt 0%. Se poate incerca stimularea ovulatiei cu Clomifen si Pregnyl, dar rezultatele se lasa asteptate de multe ori. Se poate interveni chirurgical, cu practicarea unei asa-numite "rezectii cuneiforme" a ovarului, cu rezultate de asemenea limitate. Evident, cu cat mai tanar ovarul, cu atat mai mari sansele de reusita in obtinerea unei sarcini sub tratamentul mentionat; dincolo de 30 ani obtinerea unor rezultate in acest sens devine o chestiune de noroc.

Fapt pentru care eu iti doresc din suflet mult noroc in demersurile tale de a ramane gravida in viitor. In mod evident meriti o sarcina, mesajul tau imi lasa impresia unei persoane deosebite (in special prin faptul ca te simti datoare a-ti informa partenerul de dereglarea functionala de care suferi, dar nu numai).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Roxana77

Buna nimeni!

Sunt o mamica insarcinata in 27 de saptamani.

Am o mica problema. Uneori cand stau mai mult in picioare sau cand merg mult pe jos simpt ca ma inteapa sau ma strange burtica pe interior ( deasupra buricului, cam pe unde se termina linia maronie de pe burtica). Senzatie este ca parca m-as fi operat si ma strange operatie in interior. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, totusi sper ca poti sa-ti faci o idee si sa poti sa-mi spui daca este ceva grav sau nu.

Multumesc anticipat.

Roxy



Roxy,

Stai absolut linistita. Senzatiile pe care le acuzi sunt datorate tractiunilor exercitate de intestin asupra pediculului propriu (manunchiul de vase si nervi care uneste intestinul de peretele din spate al cavitatii abdominale, si care "suspenda" intestinul la acest perete) ca urmare a modificarii pozitiei intestinale (uterul e deja mare la 27 sapt si impinge intestinul in sus si spre partile laterale) si a pozitiei ortostatice (adica in picioare) prelungite (gravitatia trage intestinul in jos). Remediul: evident, evita ortostatismul prelungit


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by laura miu

Buna nimeni,

nu stiu daca s-a mai discutat pe forum sau daca ai primit mail-ul meu despre plecatul in concediu la mare in primele luni de sarcina.

daca ma repet imi cer mii de scuze..
exista pericolul expunerii la soare sau apa marii poate cauza ceva grav bb!!!!!
mergem sau nu la mare insarcinate???..

multumesc mult
laura




Laura,

Bineinteles ca si o graviduta poate merge la mare vara! Dar trebuie sa aiba grija suplimentara de propriul corp.

Sunt interzise expunerile prelungite la soare (o eventuala "insolatie" poate declansa un avort). Cu alte cuvinte, baile de soare trebuie mult limitate si plasate in intervale orare cand soarele nu are intensitate maxima (preferabil dimineata devreme, iar daca nu se poate, seara, inainte de apus). Siguranta sarcinii primeaza in raport cu bronzul de pe piele, nu?

Sunt mai ales interzise alternantele frig-cald prin expunerea la soare urmata de baie in apa rece a marii. Repetarea unor asemenea "manevre" poate duce de asemenea la declansarea unui avort.

Igiena generala si mai ales locala genitala nu pot fi ignorate sau trecute in registru "economic". Contactarea unor vaginite in timpul concediului poate da multa bataie de cap in ceea ce priveste tratarea ulterioara, pe parcursul sarcinii.

Sunt interzise eforturile inerente unei deplasari la mare: carat-ridicat de bagaje grele, statul prelungit in picioare, socurile mecanice (loviturile in burtica) sau chiar vibratiile-trepidatiile excesive (ca cele din cursul transportului).

Alimentatia trebuie mentinuta in limite optime, fara excese, dar si fara carente (alimentatia in concediu este determinata in mare masura de oferta si de pret, de unde tendinta la subalimentatie sau la o alimentatie unilaterala, deficitara in unele nutrimente). Si nu in ultimul rand, trebuie evitat alcoolul sub orice forma (ideea ca vinul rosu "face sange" este hilara) sai mai ales tutunul.

Nu in ultimul rand, atentie la eventualele "tentatii" in ceea ce priveste automedicatia! Nu uitati ca pe parcursul sarcinii si cateva aspirine aparent inofensive pot fi daunatoare! Nu inghititi nici o pilula fara a intreba macar unul dintre medicii punctelor de prim ajutor (specificand, evident, ca sunteti gravide).

In rest, concediu placut si vreme buna!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput