POSTUL CRACIUNULUI - sa-l tinem impreuna!
Raspunsuri - Pagina 15
Tzuni spune:
Va salut, fetelor!
Vad ca schimbati retete de post taaaaaare bune! Sper sa am timp sa incerc si eu una in seara asta!
O zi frumoasa si linistita!
She-wolf, sunt in zona, nu dispar cu una cu doua!
_
Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos
katty spune:
Ai dreptate, Tzuni, ce retete se dau pe aici, ar imbia pe oricine!
Dupa ce a scris si Irina, si eu am luat decizia sa nu mai iau nimic "prefabricat" (pate, cascaval de post etc.) si o sa incercam sa mancam cat mai natural:
Diseara voiam sa fac salata orientala, dar m-am cam razgandit si o sa fac salata Gabrielei...
Voi ce stiti de soia texturata (felii). Sunt sau nu OK? Sunt cu mutatii genetice sau nu? Eu m-am cam speriat, desi imi placeau mult snitelele de soia!
Catalina & Robert-Andrei (27.07.2002)
varsta lui Andrei
claudia_a spune:
Ufff... nici nu stiu ce sa zic... chiar nu stiu ce am putea manca dimineata daca nu mai luam pate si cascaval de post... mi s-a cam acrit de zacusca (care de altfel imi provoaca niste arsuri pe gatutz), de masline, de pate... altceva nu prea stiu! Am avut si pate de linte si salata orientala... mai luam o pauza la astea...
Intr-adevar sunt pline de E-uri... ...dar... daca nici soia granule sau texturata nu mai cumpar...chiar ca is in pana de idei..
Ce-i drept as papa non stop pizza de post... cu mult porumb, ceapa, masline, ciuperci dar si oleaca de cascaval de post...
Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica
irina.c. spune:
quote:depinde din ce fel de boabe este produsa.Din pacate la noi pe eticheta nu scrie daca alimentele contin ceva modificat genetic.Eu am cumparat niste paste fainoase ,si scria pe punga ,,produse din grau care nu e modificat genetic,,.Eu nu prea cumpar ca nu imi plac foarte mult,iau destul de rar,mai mult in postul Pastelui.Dar acum ,cu atatea dezlegari la peste,parca e mai usor.Mine vreau sa fac macrou cu sos,la cuptor.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by katty
...Voi ce stiti de soia texturata (felii). Sunt sau nu OK? Sunt cu mutatii genetice sau nu? Eu m-am cam speriat, desi imi placeau mult snitelele de soia!
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
ECMI spune:
Buna fetelor,
Gabrielama, ce sa fac, nu pot si basta. Organismul meu se reface dupa nastere in ritm propriu,m indiferent ca mananc sau nu el isi face de cap. Din fericire isi face de cap spre bine.
Si-mi place sa mananc, dar si sa gatesc.
Salata asta pe care ai pomenit-o tu o fac si eu. Uneori mai modific ingredientele, dar e grozava.
Din pacate, in cazul meu, alimentul de baza in timpul postului este cartoful, si nu sunt prea multumita de mine. Incerc sa trec pe ciuperci. Aseara am avut cipuerci umplute, uneori le fac simple pe gratar (doar cu putina sare).
Nu prea mancam soia, doar pateul begfetal de la Mandy - care este cel mai gustos dupa parerea noastra.
Irina.c, te rog spune-ne si noua cum faci maioneza de post (din pufuleti?), eu o fac din mustar sau cartof, dar suna bine a ta.
M-ati convins sa incerc din nou lintea, am avut o experienta neplacuta acum vreo 5 ani si de atunci nu am mai indraznit.
Claudia_a, e greu dimineata. Eu mananc fructe, sau o salata de telina cu maioneza de post si mar ras, mai fac niste legume la cuptor, salata orientala, salata a la ruse cu maioneza de post, ciuperci. Dar nu e atat de simplu ca in zi de fruct, totul trebuie pregatit.
In w-e asta trec pe fasole uscata, n-am mai facut de mult, si ciuperci cu usturoi dupa ideea data de she_wolf.
Tzuni, unde esti? Mai postai cu rugaciunea zilei si reuseam s-o citesc si eu.
As fi vrut sa ajung asta seara la biserica, dar nu cred - trebuie sa trec pe la bunica mea sa-i duc ceva de mancare (de dulce).
In fiecare vineri seara la bisericuta mea se citeste un acatist si se fac rugaciuni pentru copii. De mult nu am mai ajuns.
Maria si Ilinca
La plimbare
Ba nu slabesc deloc
frunzaverde2 spune:
Ma iertati ca intervin in acest subiect, il parcurg aproape zilnic dar nu scriu.
Mie mi-a placut ce a spus un parinte sau un calugar (poate chiar parintele Argatu, nu mai stiu unde am citit) : de post se maninca simplu, un singur fel de mincare, in cantitate moderata...
Nu reusesc nici eu sa ma incadrez intr-un asemenea program asa ca nu am venit sa arunc cu pietre sau sa va dau sfaturi. Dar am descoperit ca e chiar simplu sa maninci de post cind te ghidezi dupa aceste indrumari.Si la putin timp nici nu mai e o corvoada, ba chiar foamea parca dispare mai repede.
Sugestii :
- salata de legume crude de sezon (un simplu amestec de rosii, castraveti, morcov ras, ardei gras, ridichi)
- (amestecuri de) legume fierte dintre cele de mai jos
- praz fiert pe aburi
- morcovi, napi, praz, cartofi fierti in apa impreuna
- dovlecei trasi in ulei
- ciuperci taiate marunt, puse cu putin ulei, sare si usturoi intr-o tigaie cu capac la foc mic (vor lasa zeama si se vor praji in proprii aburi)
- salata de vinete cu putin ulei si putina ceapa si sare
- orez fiert (nu pilaf)
- mazare fiarta de la cutie
- linte fiarta de la cutie
- paste fainoase fierte si atit, nici macar trase cu ulei si ceapa
- pastai vierzi doar fierte
- brocoli sau conopida fierte pe aburi
- supe de legume (simple, legume fierte in apa), eu nu fac ciorbe iar bors nu am aici (sau nu am cautat)
- salate de fructe sau fructe
- piine cu ceai pentru micul dejun, eventual cu miere sau cu dulceata
- cartofi fierti pur si simplu
- masline cu piine
- cuscus de legume
- porumb din conserva (atentie, si asta poate fi modificat genetic)
- fasole rosie la cutie
- mamaliga - cu ciuperci de ex
- salata verde cu putin ulei si otet + piine
Daca acest fel de mincare e insotit de fructe ca desert masa devine completa.
Cind am plecat eu din Ro nu erau toate produsele astea de post pe piata. Ce ma surprinde e industria care s-a dezvoltat in jurul acestui fenomen.
Mie insa mi se pare ca atunci cind faci totul ca sa conturnezi ingredientele nerecomandate in vremea postului, cind ajunge omul sa manince pateu, salam, ciocolata de post parca ala nu mai e post ci regim vegetal.
(mea culpa ! anul asta am descoperit si eu iaurturile cu soia, 100% vegetal si nu m-am uitat la e-uri).
Daca unele sugestii va vor putea schimba meniul zilnic, sa va fie de folos !
irina.c. spune:
ziua a unsprezecea de postdespre spovedanie
RUGACIUNEA DE SIMBATADoamne lisuse Hristoase, Judecatorul meu Preadrept! Cunosc ca pacatele mele sint fara de numar. De aceea Te rog in aceasta zi, in care de Iosif si de Nicodim pus fiind in Mormint, Te-ai pogorit in iad cu Sfintul si Indumnezeitul Tau suflet si de acolo ai departat intunericul cu lumina Dumnezeirii Tale si ai adus bucurie nespus de mare stramosilor nostri, caci i-ai mintuit de sclavia cea cumplita si i-ai suit in rai.
Ingroapa pacatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca sa piara din mintea mea si sa nu se mai lupte cu sufletul meu. Lumineaza intunecatul iad al inimii mele, alunga intunericul pacatelor mele, si suie mintea mea la cer, ca sa ma bucur de Fata Ta. Asa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamiie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit intre doi tilhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormint, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamint la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.
Indura-Te, Doamne, si de cei vii si de cei raposati, pentru rugaciunile Sfintilor Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: 0, fericiti servitori ai lui Dunmezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atitea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta.
Nu incetati a va ruga, pentru ca prin rugaciunile voastre, pacatosii sa cistige iertare, saracii ajutorul, intristatii mingiiere, bolnavii sanatate, cei slabi la minte intelepciune, cei tulburati liniste, cei asupriti ocrotire, si toti impreuna Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, in marirea lui Dumnezeu Celui in Treime laudat, Caruia i se cuvine cinste si inchinaciune in veci. Amin.Azi e dezlegare la peste.Am cumparat cod si il fac la cuptor,cu masline(pun ceapa ,bulion si masline).
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
V. Erica spune:
Buna fetelor,
Imi propusesem ca in acest post sa citesc zilnic cateva rugaciuni (rugaciunea zilei, rugaciunea pt copii, cea pt sot, Psalmul 50, Tatal nostru, Crezul, rugaciunea inimii) si n-am reusit s-o fac decat in 2-3 randuri . Macar la spovedit sper sa ajung in acest post. Si, apropo de spovedit, am si eu o intrebare poate va pricepeti mai bine:
parintele duhovnic la care am fost pana acum este extrem de cautat, aglomerat tot timpul, departe de casa... este pacat daca ma spovedesc la biserica din cartier? cui stie sa-mi raspunda.
Am incercat si eu reteta de chec a Gabrielei, a iesit f. bun, multumesc frumos.
Mihiasiro, bune sugestiile tale. Ar trebui sa le printez si sa le afisez la bucatarie, caci de multe ori sunt asa intr-o pana de idei...
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
claudia_a spune:
V.Erica, pai chiar asa se recomanda sa te spovedesti si sa ai ca duhovnic preotul din cartier de care apartii! Numai ca de multe ori se intampla (ca si in cazul meu) sa am pe altcineva de suflet unde merg la spovedit si impartasit!
Apropo de asta, sa va povestesc ce am patit eu acum vreo 5 ani... mergeam in mod curent (de cand m-am nascut) la o biserica care avea regim de manastire (desi este in oras) si staretul era un calugar care m-a botezat, m-a vazut crescand, m-a indrumat cu sfaturi, ne stia ca familie, la care ne-am spovedit si marturisit toata familia; biserica era locul unde eu ma simteam cel mai bine, nu semana cu nimic, acolo ma simteam fericita... astea toate pana cand Dragul meu parinte s-a stins din viata la 93 ani (eu aveam 25)... nu pot explica cat de trista am fost, insa am continuat sa merg la biserica asta pentru ca eu cu ea crescusem si simteam ca si parintele meu e inca prezent acolo! In primul post dupa moartea parintelui, il tinem noi cum se cuvine (eu si sotul meu) si conform obiceiului mergem la marturisit... staret nou, coada mare... stam vreo 3 ore la rand... se face 9 seara... ne vine randul si noua si noul calugar incepe sa tipe la noi ca cine suntem? de unde venim? ca nu suntem din parohia lui! ca asa sunt oamenii, le iau painea din gura ca nu se duc la biserica de cartier, ca preotul de cartier raspunde de enoriasii lui! ca sa plecam de acolo... fiecare cu biserica lui... tipa in gura mare si lumea se uita la noi ca la teatru!!! Nu va pot explica cata tristete am simtit atunci, am incercat sa-i spunem ca asta este biserica in care am crescut, ca parintele (ex) a fost singurul meu duhovnic, ca meritam sa raman acolo... ne-a trantit in fatza: ca ce parintele (ex) a murit daca nu stiam! si ca el raspunde de tot acum!! Foarte urat si foarte dureros... stiu ca am avut atunci un Craciun trist pe care nu-l voi uita asa de usor!!!
Am incercat de atunci sa mai intru in bisericutza mea, dar pe langa faptul ca ma simteam bine si linistita simteam si o tristete care ma dobora... nu am mai mers decat o data pe an cel mult intru sa mai simt linistea pe care o simteam acolo de cand ma stiu!!! Nu mai e acelasi lucru, e aproape parasita, neingrijita, neluminata si... fara viata!!! Iar mormantului parintelui meu din curtea bisericii (unde a fost inmormantat) este vesnic rece, fara a avea primavara sau vara o floare pe el... doar pamantul negru, uscat si arid... nu creste nimic pe el... poate ca de asta nu creste, ca decat sa fie plin de buruieni uscate macar asa este curat si uscat!! Sunt trista!
Norocul (sau ajutorul parintelui meu din ceruri)a facut ca un an mai tarziu sa cunoastem un preot care este atat de devotat si cu atata suflet, incat mi-am capatat increderea si am iertat de mult si aproape ca am uitat ce ne-a facut celalalt care ne-a dat afara din casa Domnului si a parintelui meu drag si ... a mea (ca asa o simteam)!
PS: nu merge nici un SMILE la mine, azi am probleme cu forumul se pare... dar cred ca mesajul transmis de mine s eintelege mai bine fara mutzulache!
Mai revin azi... o zi noua de post, usoara si cu ganduri line!
Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica
Irina_Claudia spune:
V.erica cel mai bine e sa iei binecuvantare de la parintele tau duhovnic de departe pentru a-ti schimba duhovnicul, eu asa stiu ca daca vrei sa mergi la alt duhovnic trebuie luat binecuvantare de la primul pentru asta.Evident, in caz de deces nu mai e cazul, ca la Claudia..
mihiasiro multumim de gandurile bune si de sugestiile minunate, o sa ma inspir muult..ca am nevoie.
Eu incep cu avant saptamana, sambata vreau sa ma spovedesc.
Post cu folos in continuare.