Mancarea de la cresa/gradinita (RO)

Mancarea de la cresa/gradinita (RO) | Autor: alia_ro

Link direct la acest mesaj

Puiul meu va merge la gradinita abia peste 2 ani.
Recent am descoperit cateva articole pe net care incrimineaza E-urile continute de alimente, atat de periculoase si cangerigene. Mai exista oare alimente naturale in Romania? Cred ca nici legumele din piata vandute de tarani nu sunt 100% ecologice.
Cu Vladut (1 an), desi ma informasem despre cat de periculoase sunt unele alimente, am facut si eu cateva greseli dandu-i biscuiti si putin tort de ziua lui, branza topita, cascaval si o felie de sunca (1 singura data).
Sa revin... am citit pe aici ca unele gradi ofera copilasilor iaurt Danone (sau Danonino)...se stie ca iaurturile produse de aceasta firma sunt unele din cele mai proaste (cineva din "interior" mi-a confirmat ca sunt facute din prafuri). Ce garantie avem ca meniul copiilor de la gradi se folosesc ingrediente naturale/ proaspete? Ca in supica nu se strecoara atat de periculoasele cubulete Knorr/ Maggie? Ca puiutii nu beau bauturi racoritoare care contin o tona de coloranti + zahar??? Ca sa nu mai vorbim de deserturi...
Daca eu acasa il feresc cat pot de mezeluri, dulciuri, MCDonalds, bauturi carbogazoase si la gradi mananca din astea, tot degeaba...
Intrebarea mea este daca mai exista in Romania grija pentru copiii nostri, daca isi pune cineva problema asta, sau sunt eu exagerata?

poze cu Vladut (07 nov 2005)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns caramel spune:

ingrijorarea ta este indreptatita, dar sa nu exageram.Nu avem cum sa verificam fructele si legumele daca sunt sau nu tratate.Ar insemna sa nu mai avem pe ce pune gura.Si painea are E-uri.Nu stiu ce ar mai ramane, ca sa putem manca linistiti.
La gradi la fiica-mea , sustin sus si tare ca le dau alimentatie BIO.Sa fim seriosi!In Romania?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelia1278 spune:

Este adevarat ca la gradinita mai papa si alimente pe care eu nu i le dadusem niciodata inainte si, in continuare nu i le dau acasa, cum ar fi branza topita, sunca de pui, cremwurstii de pui. Dar asta se intampla suficient de rar (cam de 2 ori pe saptamana, la micul dejun). Restul meselor mi se par chiar in regula, exact ce ar trebui sa manance un copil.

Bio? Dar nici eu nu cumpar alimente bio. Si stiu eu fructele alea din piata de la taran cat de "bio" sunt? Sau carnea pe care o cumpar din hypermarket?

Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alia_ro spune:

Da, caramel, ai dreptate, e f. scumpa mancarea "bio", nu am pretentia sa ii dea produse din agricultura ecologica, dar cel putin pretind sa nu ii dea crenwursti, branza topita, margarina pe paine, dulciuri (bomboane, ciocolata), sucuri carbogazoase, mezeluri umflate cu amidon si care contin la greu nitrati, nitriti si MSG, chiftele din carne tocata din comert, prajeli, porcaria aia de Danone, la mancarea gatita sa nu puna delikat, etc, etc, etc.
Ma rog, daca si parintii dau copiilor asa ceva, nu ai cum sa le dai tu la gradi numai fructe, iaurt natural (cu zer, putin acrisor), nu din ala cu 'gust' sau urme' de fructe, telemea sau cas, oua de prepelita si prajituri de casa! Sau sa le dai numai file de salau sau piept de pui de la pasari crescute la mamaie in batatura! Pana si painea are E-uri, numai uitat-va pe eticheta unei pungi de paini feliate si o sa vedeti ca are cel putin 3 chimicale, expira in 7-10 zile, cand in mod normal painea dupa 2 zile nu ar mai tb sa fie buna de consum. Pe mine chiar ma batea gandul sa imi iau un aparat de facut paine, faina 'eco' din aia neagra gasesc in comert, apa plata e ieftina, putina drojdie si gata!
Este posibil sa existe gradi particulare care sa dea mancare naturala copiilor, dar banuiesc ca sunt f. scumpe!

Eu spal coaja bananei inainte de a o da puiului meu. De ce? pt ca bananele sunt stropite la greu si atunci cand mancam rupem banana in bucatele mici (nu suporta pasata), el se mai joaca cu coaja, facem 'caracatite'!
Intrebarea mea era daca si parintii isi pun astfel de probleme, sau chiar ei le dau copiilor mancare de proasta calitate. Chiar vedeam pe strada mamici cu copii de 3-4 ani care ii intrebau pe micuti: "de care Fornetti vrei, cu cascaval sau cu visine???" sau care frecventeaza fast-foodurile si dau chiftele si cartofi prajiti copiilor. Eu ma crucesc, pe cuvant de onoare! Si sunt de parere ca acest comportament nu tine de educatie, ci de proasta informare, in primul rand a consumatorilor si in al doilea rand a parintilor! Daca tu ca parinte mananci prostii, normal ca si copilul te imita! (De ex. mie imi place ciocolata, dar o mananc pe ascuns, daca ma vede Vlad deschide gura si intinde manuta ca vrea si el si daca nu sunt atenta mi-o ia imediat din mana!!!)
Vroiam sa trag un semnal de alarma, ca mai avem o luna jumate si devenim europeni...stiati ca multe E-uri interzise in SUA sau Europa sunt permise la noi? De ce? Suntem mai prosti? Sau mai saraci? Sau mai ignoranti?
V-ati gandit vreodata de ce se dezvolta copii nostri atat de repede, de ce fetitele au sanii mari de la numai 8 ani, de ce arata la 10-11 ca de 15? De ce ajung la pubertate mult mai devreme, de ce se comporta ca niste adulti cand ei sunt inca, copii? Datorita hormonilor de crestere care se administraza sistematic animalelor, care nu se distrug nici prin fierbere si nici prin orice alta metoda de preparare a carnii si care ajung direct in organismul nostru, ca sa nu mai amintim de legume/fructe modificate...
Nu mai vreau sa continui ca deja mi-a crescut tensiunea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

da, le da cioco, cremvusti, salam, ketchup, mustar, supa de cub, astea pe langa mancare sanatoasa. Le dadea si pui in plina isterie de gripa aviara, le dadea si porc cand ne temeam de nush`ce boala de porc, le dadea vita cand vitele erau nebune... Insa eu stau linistita pt ca le da mancare variata, le face proaspata, mancarea e buna (sunt alte gradinite unde mancarea e mult mai slaba)
Cu E-urile nu te poti lupta, eu m-am apucat sa fac chiar si paine de casa, insa nu mai sunt sigura nici de lapte, nici de faina, nici de drojdie, ca nu are ceva E-uri...

ex- gabibarta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu pun pariu cu voi ca la gradi se pun prafuri in toate supele, ciorbele si tocanitele. Pentru ca este mult mai simplu sa le dea gust asa si pentru ca "retetarul" este la latitudinea bucatareselor care astfel fac mancare cu mai putin efort. Nu exista o lista cu meniuri aprobate de o autoritate competenta si nu exista un retetar pentru gradinite nici macar la nivel local. Desi asa mi s-ar parea normal.
Mie-mi spun educatoarele ca mananaca foarte bine. Dar nu cred o iota.

Copilul a slabit de cand merge la gradi. Dar macar e fericit. La gradinita particulara la care am fost inainte era si nefericit.
Le dau uneori la micul dejun cereale cu ciocolata in lapte sau cremwusti. Dar ce ma dispera pe mine sunt deserturile. Fel si fel de napolitane, biscuiti cu crema, prajituri tip "magura" pe care nu poti sa-i interzici copilului sa le manance. Doar sunt de la gradi.

Pe vremea mea se faceau tavi de placinta cu mere sau branza. Si placintele erau calde si bune. Abia le asteptam... Imi amintesc cu melancolie supa de chimen cu crutoane sau papanasii fierti de branza cu smantana. Ce ne impiedica astazi sa gatim lafel ?

Poze
http://community.webshots.com/album/554633759FjyOEU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

Probabil ca pun ceva gen vegeta, delikat, dar nu ai cum sa controlezi. In privinta deserturilor, la gradinita unde este baiatul meu, chiar ma bucur ca le fac acolo. Nu au avut niciodata ceva cumparat de-a gata. Nici macar tortul de la ultima serbare nu a fost cumparat.
Iar despre mezeluri, ce pot sa spun: Alex nu mananca deloc , nici macar nu le gusta, asa ca atunci cand au cremwursti sau sunca de pui lui ii dau lapte cu biscuiti sau cereale.
Eu acasa, de cand a inceput el sa pape mancare nu am mai pus adaosuri din astea si chiar imi place mai mult asa.

Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anuska spune:

quote:
Originally posted by simali
Mie-mi spun educatoarele ca mananaca foarte bine. Dar nu cred o iota.

Copilul a slabit de cand merge la gradi. Dar macar e fericit. La gradinita particulara la care am fost inainte era si nefericit.
Le dau uneori la micul dejun cereale cu ciocolata in lapte sau cremwusti. Dar ce ma dispera pe mine sunt deserturile. Fel si fel de napolitane, biscuiti cu crema, prajituri tip "magura" pe care nu poti sa-i interzici copilului sa le manance. Doar sunt de la gradi.

Pe vremea mea se faceau tavi de placinta cu mere sau branza. Si placintele erau calde si bune. Abia le asteptam... Imi amintesc cu melancolie supa de chimen cu crutoane sau papanasii fierti de branza cu smantana. Ce ne impiedica astazi sa gatim lafel ?

Poze
http://community.webshots.com/album/554633759FjyOEU

Pe noi nu ne impiedica nimeni sa gatim astfel, insa goana dupa munca putina implica toate chimicalele! Si de ce nu, pt o mancare buna trebuie ingrediente de calitate care sunt scumpe, asa ca......

Spui ca educat iti zic ca mananca tot, dar ai intrebat copilul cata mancare primeste? Pt ca at ai vedea ca e asa. Asta pt ca primesc putina mancare! A mea de ex intr-o zi iata meniul primit:
-dimi: 1/2 cana cu lapte si un pumnisor de cereale
-pranz: ciorbita-crema de legume cu 4 crutoane, 1/2 perisoara cu sos de smantana si 3/4 banana
- gustare: 1/2 iaurt cu fructe si un patratel de placinta cu mere
Si pt acest festin am platit 7 lei noi! No comment!

Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa
De la botezul Teodorei
Din parcul Tineretului, dar si cu altii

Povestea nasterii Anei
Povestea nasterii Teodorei(bb2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Field_mouse spune:

Si care-i concluzia? Ce alternativa avem?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Anuska. Bine de tine ca ai fata dezghetata care stie pe ce lume traieste si-ti poate descrie exact ce a mancat. Baiatul meu (nu stiu daca asa plopisti sunt toti baietii) nu stie nici care e haina lui... Iar daca-l intreb ce-a mancat la pranz spune:"pai...nu-mi mai amintesc". Raspunsul dat este din puturosenie, pentru ca de fapt nu vrea sa discute despre asta. Lucrurile concrete: imbracat-spalat-mancat-dormit sunt atat de secundare pentru el incat imi vine sa urlu la luna uneori. In schimb daca deschizi o discutie despre vietati marine, lantul trofic, paraziti intestinali, etc. nu mai scapi pana la ora de culcare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Alia_ro,

ar fi ideal daca am putea sa ne hranim copiii (si pe noi) numai cu mancare bio/ecologica, dar:

- in Romania, oferta de astfel de alimente este extrem de mica; crede-ma ca sunt mai mult decat preocupata de mancarea sanatoasa si stiu (cred) toate sursele de mancare bio/ecologica. Este extrem de redusa. Fructele si legumele de la tarani nu sunt nici ele, in cea mai mare parte, ecologice; taranii nostri, din dorinta de a obtine recolte cat mai mari, pun si ei tot felul de ingrasaminte; din nefericire, de cele mai multe ori, dupa ureche, asa ca uneori legumele lor sunt chiar mai "rele". Nu spun ca nu sunt si din ceilalti - care inca au grija de legumele s fructele lor in mod natural. Dar cati? Si cum ai garantia?

- apoi, cat timp o sa poti sa hranesti copilul exclusiv cu ce vrei tu? La un moment dat va intra in colectivitate, va merge la scoala/gradinita, la o petrecere de copii. Poti sa-i controlezi la nesfarsit ceea ce mananca? Va veni o vreme cand un astfel de control il va face sa se simta prea "controlat" si sa-l deranjeze. Eu nu i-am dat copilei niciodata chipsuri, caci nu cumpar asa ceva; insa a mancat in parc de la alti copii. Atata timp cat nu mananca asa ceva aproape deloc, mi se pare OK.

Sincer, n-am verificat la gradinita daca se pune Vegeta in mancare; stiu doar ca e facuta acolo in fiecare zi si ca de 7 luni de cand merge, fie'mea n-a avut nici o problema. Nu le da carne de porc sau produse din porc, nici dulciuri cumparate si nici sucuri; dar le da sunca de pui si cereale Nesquick.

Nu o duc la McDonald si nici Fornetti nu ii dau, nici Danone; dar mananca biscuiti, mai mananca si sunca de pui. Cred ca trebuie sa stabilim un echilibru; sa incercam sa ii hranim cat mai corect si sanatos, dar sa nu trecem in extreme.

Intrebai de gradinite cu meniu sanatos; din cate stiu eu exista o gradinita particulara cu meniu vegetarian in zona Herastrau.

Gabi

Balance diet means chocolate in both hands!

Mergi la inceput