Mancarea de la cresa/gradinita (RO)
Raspunsuri - Pagina 2
alia_ro spune:
quote:
Originally posted by Gabrielama
Alia_ro,
ar fi ideal daca am putea sa ne hranim copiii (si pe noi) numai cu mancare bio/ecologica, dar:
- in Romania, oferta de astfel de alimente este extrem de mica; crede-ma ca sunt mai mult decat preocupata de mancarea sanatoasa si stiu (cred) toate sursele de mancare bio/ecologica. Este extrem de redusa. Fructele si legumele de la tarani nu sunt nici ele, in cea mai mare parte, ecologice; taranii nostri, din dorinta de a obtine recolte cat mai mari, pun si ei tot felul de ingrasaminte; din nefericire, de cele mai multe ori, dupa ureche, asa ca uneori legumele lor sunt chiar mai "rele". Nu spun ca nu sunt si din ceilalti - care inca au grija de legumele s fructele lor in mod natural. Dar cati? Si cum ai garantia?
- apoi, cat timp o sa poti sa hranesti copilul exclusiv cu ce vrei tu? La un moment dat va intra in colectivitate, va merge la scoala/gradinita, la o petrecere de copii. Poti sa-i controlezi la nesfarsit ceea ce mananca? Va veni o vreme cand un astfel de control il va face sa se simta prea "controlat" si sa-l deranjeze. Eu nu i-am dat copilei niciodata chipsuri, caci nu cumpar asa ceva; insa a mancat in parc de la alti copii. Atata timp cat nu mananca asa ceva aproape deloc, mi se pare OK.
Sincer, n-am verificat la gradinita daca se pune Vegeta in mancare; stiu doar ca e facuta acolo in fiecare zi si ca de 7 luni de cand merge, fie'mea n-a avut nici o problema. Nu le da carne de porc sau produse din porc, nici dulciuri cumparate si nici sucuri; dar le da sunca de pui si cereale Nesquick.
Nu o duc la McDonald si nici Fornetti nu ii dau, nici Danone; dar mananca biscuiti, mai mananca si sunca de pui. Cred ca trebuie sa stabilim un echilibru; sa incercam sa ii hranim cat mai corect si sanatos, dar sa nu trecem in extreme.
Intrebai de gradinite cu meniu sanatos; din cate stiu eu exista o gradinita particulara cu meniu vegetarian in zona Herastrau.
Gabi
Balance diet means chocolate in both hands!
Noi nu suntem vegetarieni, insa incercam sa mancam, ca si voi, cat mai sanatos! Si cred ca ai mare dreptate! Nu ai nici o garantie ca fructele/ legumele din piata sunt ecologice, sau ca ce scrie pe eticheta unui produs este adevarat!
Am auzit de gradinita aceea de care zici, ei sustin ca mancarea este eco, de la ferme proprii, dar costa o caciula de bani!
Uite ca sunt si gradinite de stat care dau copiilor o placinta facuta in bucataria proprie si nu eugenia sau magura, care nu dau crenwursti sau parizer, sucuri sau alte chimicale...
Ma bucur sa vad ca sunt si parinti constienti, carora le pasa de sanatatea micutilor!
Referitor la cantitatea de mancare primita la gradi - cred ca tre sa il trec la portie dubla pe Vlad, el pe zi mananca o banana intreaga, un iaurt Milli de 175 g, o pulpa de pui intreaga sau un castronas de mamaliguta cu branza, iaurt, unt si smanatana, iar dulce deloc, deci ne putem lipsi de placintica! Cand nu ii dau carne, primeste 4 oua de prepelita deodata! Si asta la numai 1 anisor, d-apoi la 2-3 cand merge la gradi...cred ca vine nemancat de-acolo!!!
Poate peste 2 ani cand va merge el la gradi, lucrurile se vor schimba in bine, poate si cu aderarea asta, cine stie, le vor impune niste standarde de calitate...
Anuska spune:
quote:
Originally posted by simali
Anuska. Bine de tine ca ai fata dezghetata care stie pe ce lume traieste si-ti poate descrie exact ce a mancat. Baiatul meu (nu stiu daca asa plopisti sunt toti baietii) nu stie nici care e haina lui... Iar daca-l intreb ce-a mancat la pranz spune:"pai...nu-mi mai amintesc". Raspunsul dat este din puturosenie, pentru ca de fapt nu vrea sa discute despre asta. Lucrurile concrete: imbracat-spalat-mancat-dormit sunt atat de secundare pentru el incat imi vine sa urlu la luna uneori. In schimb daca deschizi o discutie despre vietati marine, lantul trofic, paraziti intestinali, etc. nu mai scapi pana la ora de culcare.
Nu stiu cat de dezghetata e, insa am invatat-o din primul an de la gradi sa tina minte ce mancare mananca si ce.... Asta pt ca e slabuta si sa pot avea cat de cat un control al mancarii ingerate!
Asa ca n-avem ce face decat sa le dam noi acasa mancare cat de cat bio, sa incercam sa-i ferim de e-uri atat cat putem, desi vb cuiva de pe aici si taranii pun la ingrasaminte......si de multe ori dupa ureche...... Asta e!Si lasa puiu' in pace ca o sa aiba el destul timp sa invete lucruri d-astea domestice! Bravo lui ca are preocupari intelectuale! A mea e mai domestica
......Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa
De la botezul Teodorei
Din parcul Tineretului, dar si cu altii
Povestea nasterii Anei
Povestea nasterii Teodorei(bb2)
emasto06 spune:
Si eu am baietzelul in primul an de gradinita. Evident ca ma preocupa mancarea pe care o primeste acolo, dar nu pot avea pretentia sa fie BIO tot, atata vreme cat in Rom asa ceva este aproape de domeniul viselor...din pacate.
Incerc acasa sa-i dau o mancare cat mai sanatoasa (nu folosesc ulei de floarea soarelui ci doar de masline extra virgin, nu folosesc zahar decat din cel brun nerafinat etc, etc).
Dar nici sa-l cresc intr-un glob de sticla nu este normal. Ii dau si o ciocolata si o napolitana si un suc (cat mai bun...posibil) din comert. Ocazional, nu regulat. Altfel cad in alta extrema foarte periculoasa: poftele reprimate dau nastere mai tarziu la excese deloc de dorit.
Apoi la gradinita merge ca sa socializeze, sa se incadreze in grup. Nu-i bine sa fie un caz aparte din cauza mancarii. Asa ca acolo mananca ce primeste. Pana cand regulile vor fi mult mai stricte si nu se vor admite alimente nesanatoase.
Alia_ro, ai spus ca Danone este de calitate proasta. Eu stiu ca ei (fiind firma internationala) respecta standarde internationale de calitate.
Tu ce iaurt folosesti? Esti sigura de calitatea celui pe care-l folosesti??
(mie pediatra mi-a spus mai demult sa merg pe firme mari, cu multa experienta, certificate. Firmele mici pot gresi, iar rezulatetele se vad mai tarziu)
Sanatate maxima si...pofta buna :)
alia_ro spune:
quote:
Originally posted by emasto06
Alia_ro, ai spus ca Danone este de calitate proasta. Eu stiu ca ei (fiind firma internationala) respecta standarde internationale de calitate.
Tu ce iaurt folosesti? Esti sigura de calitatea celui pe care-l folosesti??
(mie pediatra mi-a spus mai demult sa merg pe firme mari, cu multa experienta, certificate. Firmele mici pot gresi, iar rezulatetele se vad mai tarziu)
Sanatate maxima si...pofta buna :)
Noi folosim in general cel produs de firme din Ardeal, simplu, cu zer si putin acrisor (Prodlacta, Milli, Campina, Covalact). Nu bag mana in foc ca sunt 100 % naturale, nu au cum, insa mi se par mult mai de calitate decat Danone.
Cat despre Danone, prietenul unei bune prietene lucreaza acolo si mi-a spus sigur ca iaurtul nu e de calitate (cel produs la noi, de cele internationale nu stiu). Da o cautare pe google si o sa afli mai multe despre produsele Danone. Eu nu consum si nici nu am dat vreodata puiului produse Danone, mi se par prea "legate" (de la amidon), plus ca au coloranti, conservanti si urme de fructe... Dar fiecare cu gusturile lui, nu?
Adriana_78 spune:
Buna tuturor!
Am citit intamplator mesajele voastre (vroiam de fapt sa vad ce crese sunt recomandate) si m-am inspaimantat citind de mancarea BIO
As avea si eu cateva intrebari :
Eu ii dau fetitei mele de 1 an si 4 luni si iaurt Danone (e adevarat ca de vreo 3 ori i-am dat) ; am citi pe ambalaj si nu mi-am facut mari probleme. Probabil ca nu stiu de ce sa ma feresc, ca din mesajele voastre am inteles ca Danonino este f. prost.
Pe ambalaj scrie “nu contine conservati si coloranti artificiali” - este bine nu? Sau nu?
Apoi la ingredinete : lapte pasteurizat, capsuni 6% (cu adaos de colorant natural, suc de sfecla rosie, aroma), zahar, proteine din lapte,lactoza, fermenti lactici, vit D.
Va rog, luminati-ma si pe mine si spuneti-mi ce anume nu este recomandat copiilor? Si unde pot gasi ce este componente trebuie evitate si care sunt recomandate?
Ii dau de asemenea Fornetti. Nu des si tot de putin timp. Nu am crezut ca sunt rele pt. Ea. Va rog, spuneti-mi de ce nu sunt recomandate? Ce anume contin?
Si eu incerc sa nu ii dau dulciuri, insa nu cred ca nu ii pot da nimic cu zahar. Compotului sau prajiturilor facute in casa le trebuie un pic de zahar (nu in exces insa).
Voi ce le dati puiutilor vostri la micul dejun?
Multumesc si astept raspunsurile voastre
Crisu spune:
Eu sunt tare ncajita de unele mese de la gradinita... de stat. Au fost zile cu varza calita cu porc afumat!!!!Aproape in fiecare zi parize sau salam la micul dejun. Desertul de obicei e o porcarie de napolitana cu crema sau cine stie ce eugenie.
Nu li se da oua fierte. Din pacate acest aliment nu este deloc in meniu, iar noi seara cand venim acasa nu i-l pot da, e destul de greu. O alta varianta este pate de ficat din conserva..., cei de la gradinita nu au citit cati oxidanti si cate E-uri are un pate de conserva...
NU le pasa!!!
Am fost la aceiasi gradi cand eram mica si mancam budinci cu branza si stafide, praji cu mere si branza, biscuiti facuti in casa... si pe vreme aia nu aveau gradinitele mai multi bani.. AVEAU OAMENII MAI MULT SUFLET SI CONSTIINTA!!!!
Cris
mami Cris si bb Alex(05.11.2003)
anya spune:
Eu sunt multumitade mancarea de la gradi (de stat). Dimineata au o felie (zdravana) de paine cu unt si sunca/pastrama sau cu pasta de branza si o cana de lapte/cacao cu lapte sau ceai. La pranz au 3 feluri de mancare. Spre exemplu, ieri au avut mamaliguta cu branza si smantana, pui cu cartofi si la desert mar. La gustarea de dupamiaza le dau gogosi (facute acolo), prajituri (facute acolo) sau napolitana, croisant -de cumparat si un fruct - banana, mar sau compot. La pachet vine cu laptele si cornul - si e foarte mandru ca aduce si el ceva de la serviciul lui.
De soiul lui e destul de mancacios cand ii place, asa ca la ciorbe si la snitzele cere portie dubla si primeste. Se gateste si aici cateodata varza, dar cum lui nu ii place...-nu o mananca.
Cand ducem copilul la gradinita, dimineata, pe o tablita e afisat meniul din ziua respectiva, astfel incat stiu ce va manca si pot pregati pentru seara ceva care sa completeze.
Imi place ca mananca mult mai variat decat acasa, unde gatesc pe 2-3 zile. Si in plus, acasa mananca mai multe "prostii" decat la gradinita. Recunosc, ii dau si cremwursti si parizer si danone. Cu dulciurile nu se omoara si nici cu bauturile carbogazoase. Are 4 ani si recunosc, din toate astea a mai gustat si fratiorul lui de 1 an care pandeste cand nu e atent si ii fura cremwurstul.
Nu vreau sa ii cresc in "borcan". Nu gatesc separat pentru ei, ci mananca din mancarea familiei. E adevarat ca am grija sa nu folosesc prajeli, cuburi, carne de porc (ff rar) si mai putina sare.
katik spune:
quote:
Originally posted by anya
Eu sunt multumitade mancarea de la gradi (de stat). Dimineata au o felie (zdravana) de paine cu unt si sunca/pastrama sau cu pasta de branza si o cana de lapte/cacao cu lapte sau ceai. La pranz au 3 feluri de mancare. Spre exemplu, ieri au avut mamaliguta cu branza si smantana, pui cu cartofi si la desert mar. La gustarea de dupamiaza le dau gogosi (facute acolo), prajituri (facute acolo) sau napolitana, croisant -de cumparat si un fruct - banana, mar sau compot. La pachet vine cu laptele si cornul - si e foarte mandru ca aduce si el ceva de la serviciul lui.
De soiul lui e destul de mancacios cand ii place, asa ca la ciorbe si la snitzele cere portie dubla si primeste. Se gateste si aici cateodata varza, dar cum lui nu ii place...-nu o mananca.
Cand ducem copilul la gradinita, dimineata, pe o tablita e afisat meniul din ziua respectiva, astfel incat stiu ce va manca si pot pregati pentru seara ceva care sa completeze.
Imi place ca mananca mult mai variat decat acasa, unde gatesc pe 2-3 zile. Si in plus, acasa mananca mai multe "prostii" decat la gradinita. Recunosc, ii dau si cremwursti si parizer si danone. Cu dulciurile nu se omoara si nici cu bauturile carbogazoase. Are 4 ani si recunosc, din toate astea a mai gustat si fratiorul lui de 1 an care pandeste cand nu e atent si ii fura cremwurstul.
Nu vreau sa ii cresc in "borcan". Nu gatesc separat pentru ei, ci mananca din mancarea familiei. E adevarat ca am grija sa nu folosesc prajeli, cuburi, carne de porc (ff rar) si mai putina sare.
Anya
subscriu!!!

Kati +Krisztina(28.07.2003)+ Robert (19.08.2006)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/katiktm/album?.dir=e12f
http://pg.photos.yahoo.com/ph/katiktm/album?.dir=/7c3ere2
ingridnen spune:
am mai scris o data dar nu stiu ce s-a intamplat cu mesajul meu.. oi fi apasat aiurea
Anya, cat platiti pentru masa la gradi ? noi platim 70000 lei, insa parca nu e asa bogat meniul ca la voi.
In mare sant si eu multumitia, Cristi mai completeaza acasa daca ceva nu i-a placut la gradi (de ex. pilaf )
Iaurt Danone simplu (natur) ii dau de la varsta de 5 luni, mie mi se pare super OK..am incercat si Zuzu, Prodlacta etc si sant acre si apoase si subtiri
Nu sant de acord cu iaurtul de fructe (zahar, arome, coloranti etc) noroc ca lui Cristi nu-i place deloc
Ingrid si Cristi 3 ani si 9 luni