Sezatoarea canadiana (54)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by Cricor

Senzatia mea e ca a inceput deja sa existe un decalaj intre vocabularul lui academic (sa-i zic asa) in engleza si romana. Adica stie cuvinte mai multe cuvinte 'destepte' in engleza decat in romana (mai ales pentru ca varietatea de carti disponibile este mai mare la cartile in engleza fata de cele romanesti, plus scaoal bineinteles). De asta m-a apucat panica si am zis ca poate ii trebuie si alt gen de carti decat cele pe care i le tot citesc eu in romana. Eu sunt dintre parintii aia apucati care se lupta cu indarjire impotriva anglicizarii complete a limbajului odraslei.

Me too, me too!
De aia vreau si eu carti romanesti, ca in engleza vad ca avanseaza foarte bine fara ajutorul meu.
Eu mai am povesti clasice romanesti, dar e ca si cum as invata copilul o alta limba straina, ca sunt pline de arhaisme.. Argat, simbrie, stergar, cand eu ma straduiesc sa o fac sa spuna servitor, salariu, prosop in loc de variantele englezesti. De aia am cerut povestiri mai moderne, cu limbaj contemporan. Sa vad cu ce ma aleg, ca am inteles ca s-a implicat si unul din fratii mei, poate el m-a inteles mai bine.
Cricor, eu stii ce mai fac? Ii scriu Roxanei scrisorele scurte, cu cuvinte uzuale. Intr-un timp ea avea chiar si mail box (nu cutie postala! ) in fata camerei ei si acolo ii scriam zilnic, iar ea imi raspundea, cum se pricepea. Dar scrisorile macar erau in romaneste.
Sau ii scriu o lista de cuvinte in romana, i le scriu despartite in silabe ca asa le citeste mai usor: im-pa-rat, ca-na-pea, cu-min-te, etc. si o pun sa le citeasca, apoi e randul ei sa faca asta, si ea scrie de regula cuvinte mai scurte, casa, masa, mere, etc., iar eu le citesc.
Incercam...!

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebitzu spune:

buna,

pentru ca "beneficiez" de timp liber, incerc sa strig eu listuta pentru intalnire.
Legat de locatie, pentru mine este bine oriunde si oricand, cu/fara copil, cu/fara taxa de intrare .
Dana (Podeanu) - Oana s-a interesat si ea la biserica si urma sa ne dea un ultim raspuns.
Si acum, prezenta :

Ira
Dana
Oana
Kim
Simona
Ana
Ange
Ica
Arturicii
Nelia ,

cine mai doreste, cine mai pofteste, lista ramane deschisa

PS imi cer scuze daca am uitat pe cineva, sa ma traga de maneca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Ira si Dana

Astept raspunsul de la biserica Sf.Nicolae (sper ca azi) pentru 9 sau 16 decembrie. Cum am ceva concret va scriu si va cer acordul.
Si ma ofer sa fac lista (dar in weekend-ul care vine, ca acum nu am timp).

Oricum, alternativa cu biserica Sf.Nicolae putem sa o pastram si pentru alte intilniri viitoare, cel putin atita timp cit iesitul la iarba verde nu este posibil . Asa cel putin avem un loc unde putem sa ne vedem la un cost minim, fara sa deranjam pe cineva.

Ange

La multi ani pentru fetita! Ce planuri aveti?

Andreea

Mult noroc cu bb

O zii buna la toate canadiencele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Dana, don't worry, ne vom intalni sigur. Daca nu se rezolva cu biserica Oanei, la mine.

Corina, cred ca editura e Moscova, dar nu am cum sa gasesc cartea din dezastrul pe care-l am acum in casa.

Fetele, cu ajutorul lui Dumnezeu, inainte, eu simt ca ma lasa nervii de atata stress si munca, dar nu mai e mult pana la vacanta. Pe-al meu l-a apucat furia de Craciun si-a facut bradu', cand l-am vazut cu animalu' in mijlocul salonului am zis ca nu-i adevaat, am impodobit la el pana la 2 noaptea. Crede ca daca-i impodobit o sa vina Mos Craciun mai repede.

La pian nu am studiat colindele inca, voi ati imprimat versurile ? Ala io, ala io.

Sibinu meu o sa primeasca un curcan inghetat de Noel de la job, voi cum v-ati descurcat cu curcanu', ati gatit vreodat' ? Vreau sa-mi invit niste prieteni si sa-i impresionez cu talentele mele de bucatareasa afoana.

Va las, fug la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codritu spune:

Donia, tu ce carti ai cerut pentru voi? Eu sunt total pe dinafara de ce a mai aparut si merita citit, mai intru pe dordetara.com, dar nu au oferta foarte variata.

Comorile lui mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codritu spune:

Ira, pana la urma cu ce vine sora ta, cu trenul sau autobusul?

Comorile lui mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

Noi cand am plecat din tara i-am luat Ioanei colectia mea de carti din copilarie : va amintiti carticelele alea mici, format de buzunar cu desene frumoase si povestile prescurtate pe intelesul copiilor ? Din pacate ea a facut o pasiune pt povestea Balasa si am mai rarit-o o perioada ca era prea trista .
Mai avem Amintiri din copilarie, Garleanu, Ispirescu, Culegeri de povestiri romanesti si alte carticele de desenat-citit cu povesti de varsta ei .
In ceea ce priveste anglicizarea copiilor ne va fi greu sa le tinem piept, eu personal prefer sa citeasca struna in engleza si mai putin in romana, ca la scoala engleza e de baza ...voi fi multumita sa vorbeasca cu noi in casa romaneste .
Va dati seama ca nepotii ne vor vorbi in engleza ???

Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 38 sapt si Ioana Nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

quote:
Originally posted by laurajr

In ceea ce priveste anglicizarea copiilor ne va fi greu sa le tinem piept, eu personal prefer sa citeasca struna in engleza si mai putin in romana, ca la scoala engleza e de baza ...voi fi multumita sa vorbeasca cu noi in casa romaneste .
Va dati seama ca nepotii ne vor vorbi in engleza ???

Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 38 sapt si Ioana Nazdravana

Da, si ma apuca tristetea, dar sunt constienta ca asta-I mersul lucrurilor.. De fapt, eu n-am pretentia sa citeasca in romana (desi nu mi se pare complicat asa ca mai meditez la asta), dar am pretentia (inca, poate pe masura ce trec anii imi vor scadea pretentiile, cine stie?) sa aiba un vocabular suficient de bogat in romana incat sa fie capabil sa-mi povesteasca un film (de exemplu)sau ce a facut la scoala. Ca sa faca asta trebuie sa auda cuvinte pe care noi nu le folosim in mod normal in casa si alta modalitate decat citind eu pentru el nu vad deocamdata.

Donia, de iti vin toate ideile astea, ca tot timpul ma dai gata. Sunt invidioasa, normal nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

codritu, am cerut cateva carti despre care se vorbea tot pe forum plus 2 SF-uri de autori pe care i-am mai citit si care imi plac. Uite lista:

1. "Zanzibar" de John Brunner, editura Nemira, colectia Nautilus
2. "Furnica electrica" de Philip K. Dick, editura Nemira, colectia Nautilus
3. "Impreuna" de Anna Gavalda, editura Polirom
4. "Conjuratia imbecililor" de John Kennedy Toole, editura Polirom
5. "Ca apa pentru ciocolata" de Laura Esquivel, editura Humanitas
6. "Kafka pe malul marii" de Haruki Murakami, editura Polirom

Mi-a scris cumnata mea ca le-a gasit pe toate. Primele 2 sunt SF.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Deja am mustrari de constiinta ca nu am reusit sa rezolv nimic favorabil. Am mai sunat o data in lassalle unde era ocupat pe 16, dar nu intrebasem de 9. Acum am intrebat de 9, e ocupat dar surpriza este liber pe 23.

Aici costa 200$, are bar, nu am zis nimic de copii ca sa nu mi-o taie, dar ma suna miine sa-mi zica sigur daca se poate sau nu. Tipa zicea ca vor ei sa organizeze ceva ca e Craciunul, dar eu m-am infipt repede , daca tot e libera de ce nu o pot inchiria.

Deci, miine aflu sigur daca o putem sau nu inchiria si cum facem. E aproape de mine, de servici, as putea da o fuga sa platesc eu si as vad si sala. M-a intrebat daca avem nevoie de bar (ca trebuie sa fie un barman acolo) i-am raspuns ca nu stiu.

Din pacate, daca am reusi aici, e 23 si ange e deja in Toronto...
va tin la curent

Dana si gemenii
Voiculestii

Mergi la inceput