Sezatoarea canadiana (54)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Carmen, de partea cealalta a baricadei iti pot spune ca elevii care iau B-uri (70-80%) aici indeplinesc standardul provicial. Deci chiar n-ar trebui sa-ti faci mari probleme. Pt. ca noi venim din alt sistem, intelegem ca ar trebui sa performam numai la nivel A. In Canada, mai ales la clasele primare A (raportat procentual la 80-100%) iei aparent doar daca depasesti nivelul provincial, deci faci ceva iesit din comun, care e beyond and above the provincial level. Eu iti spun de Ontario acum, dar cred ca si Quebec merge pe aceasi formula. Procentual as putea spune ca A-uri nu iau mai mult de 4-5 elevi in clasa, mai ales in primul trimestru cand trebuie sa ambitionezi copiii. Personal nu prea sint de acord cu asta, dar multi dintre profesori trebuie sa se supuna directiunilor administratiei, si in final cam asa arata statisticile. Este cam greu sa iei 100% aici daca nu chiar imposibil, avand in vedere larghetea scarii de evaluare intre 40-100%, spre deosebire de marja 5-10 din Romania. In RO, media se facea din 2-3 note, aici eu am in jur de 8-10 note la materie, ca sa-ti faci o idee. Ce se vede in bulletinul de note sau report card e de fapt nota predominanta pe parcursul trimestrului. In scoala elementara un test nu cantareste o anumita valoare spre deosebire de liceu. Totusi, nu ezita sa discuti cu profesoara de la clasa, spune-i ca tu tintesti mai mult pt. copilul tau, si ca stii ca poate mai mult de B, si asa o si atentionezi vis-a-vis de B. Va pup si va doresc s-aveti numai A

Ange, La Multi Ani fetitei tale!

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CarmenB spune:

Khristin, multumesc mult pentru raspuns. Eu chiar asta intrebasem initial, vroiam sa stiu daca alti copii la maternelle au avut si A-uri, sau e o regula generala si b-ul e considerat foarte bun iar A-ul un fel de "exceptional" ?
Te mai intreb si eu ceva: nu am inteles la ce te referi tu cand spui "standardul provincial" ? ce vrea sa fie standardul (nivelul) asta ?
Multumesc de sfat, asa o sa incerc sa-i vorbesc profesoarei, in ideea ca eu astept ceva mai mult de la copil, si ce ar trebui sa lucrez cu el ca sa poata obtine A.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Carmen, cam asa ceva... A-ul ar fi cam exceptional (destul de greu de obtinut ca medie nu insa si ca o nota izolata la vreun test), si mai ales greu de verificat de parinti, din moment ce multe note se dau si in clasa si acolo nu poti sti cum reactioneaza copilul. Nivelul/standardul provincial e un standard stabilit de fiecare provincie: B-ul este considerata o nota buna. Poate ar fi interesant un schimb de idei cu alte mamici din QC sa-ti impartaseasca din experientele lor. Fa-i o vizita si directoarei, vezi ce zice si ea.

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Bonne soirée !

Ar putea cineva sa-mi recomande un dentist foarte bun din zona Montréalului ? Exista printre voi cineva care si-a facut coroana de portelan aici ?

Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Carmen, Carmen!
Stai usor ca, dupa un an - doi, te obisnuiesti si cu B-urile! Atomix, care la vremea cu pricina facea karate si inot, plus stilul lui personal, tot o miscare, a avut, 2 ani la rind, numai B la sport. Am intrebat si eu, ca omul, de ce, cica : "nu se concentreaza!". La sport! In schimb, se concentreaza la muzica, na! La asta are A pe linie! Si nu vrei sa stii cum cinta! Mie-mi vine sa-i pun o galeata, ceva, in cap, poate cu ecou suna ceva mai uman... Da' cinta concentrat, probabil!
Revenind la Maternelle, da, a avut buletin, dar nu mai tin minte ce scria in ala. Stiu ca n-am fost tocmai fericita, dar mi-am zis ca-i in maternelle, ce mama zmeului! Pe urma am aflat ca pentru examenul in secondaire se iau in calcul numai a cincea si a sasea asa ca m-am calmat.
Acu', ce aveam eu de zis: anul trecut - clasa 1-a, ma duc si eu la intilnirea cu invatatoarea. Care zice: Ce doriti sa stiti? Eu, ce sa doresc, ca plodu' mi-l cunosc, stiu si ce-i poate capul dar si ce-i poate pielea, asa ca fac conversatie si cer sa mi se explice ce-i cu A,B,C si D, ca 1 la 10 imi erau clare, dar aici mi se cam amesteca in cap. Asculta acum explicatie:
Profa: A c'est tres bien. Tres - tres bien. C'est super, l'enfant est formidable, il se debruille extrememment bien. Il est le meilleur!
Eu: Oui, c'est claire. Et B?
Profa: Oooo! B? B est presque si bon que A. C'est tres bien. Vraiment tres - tres bien. L'enfant est tres bon, il a besoin de s'ameliorer, mais pas beaucoup, il est deja tres bon, le meilleur!
Eu (tot imi venea sa ma spal in urechi, poate n-aud bine!): Aha! Alors C?
Profa: Oooo! C? C est presque si bon que B.
La punctul asta am vrut sa o omor. Cind a inceput sa zica iar ca plodul cu C e bun, e drept ca are nevoie sa se amelioreze, dar nu mult, ca e bun, de altfel, cred ca mi se intunecase in fata ochilor! Mi-am zis ca daca zice ca si D e la fel de bun ca C ma mut, dracului, unde-oi vedea cu ochii, pe bune ca-mi venea sa-i sar la beregata. Finalmente, a zis ca D e naspa,. Dar numai D-ul, C-ul e bun, aproape la fel de bun ca B, care e aproape la fel de bun ca A. A paralel cu B si B paralel cu C.... Iar D-ul, si ala era "ameliorabil"!
Mi-a mai luat un an sa pricep ca asta e spiritul reformei din invatamintul Qc. Toti copii sint buni, asa-i reforma, foarte capabili sau la polul opus, toti sint buni si fiecare trebuie luat asa cum e. Toti reusesc. Ca reusesc pina la a cincea secondaire sau pina la Mc Gill... asta deja reforma nu mai zice!
Acum lucrez "pe copil" sa priceapa ca B nu e suficient si "pe mine" sa ma obisnuiesc cu ideea ca, iaca, "B est presque si bon que A" :)
Sincer, a inceput sa-mi iasa. Buletinul de asta vara - in care a avut A la muzica si restul tot un B si inc-un B, dadeam pagina si nu-mi venea sa-mi cred ochilor!, dupa toate testele alea reusite - a zburat direct intr-un fund de sertar, nici acum nu stiu unde e, iar noi am plecat frumusel la Quebec City, in vacanta.
Si fix asa-mi propun sa fac si anul asta, cind buletinul vine pe post de "cadeau de Noel"!, ca iar mi-au zis aia la scoala ce bine se "ashemineaza" Radu...
Pusi,
Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

quote:
Originally posted by Ira

Bonne soirée !

Ar putea cineva sa-mi recomande un dentist foarte bun din zona Montréalului ? Exista printre voi cineva care si-a facut coroana de portelan aici ?

Va multumesc.

Ira,

Noi mergem de multi ani la dr.Mirela Culuri, tel 514 695 1261. Singura "problema" este ca acum are cabinetul in Point Claire (linga complexul Fairview), deci cam departe si trebuie sa mergi cu masina. Eu mi-am facut la ea mai multe punti si coroane si am fost f.multumita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Ira - iti recomand dr. Dana Munteanu (Centrul Ellendale pe Cote de Neiges ) - tel.514-344-3232. Daca suni poti sa-i spui ca eu ti-am recom. E o dna tare faina.
Multa sanatate,

lorelai

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by oanagabriela

quote:
Originally posted by Ira

Bonne soirée !

Va multumesc.

Ira,

Noi mergem de multi ani la dr.Mirela Culuri, tel 514 695 1261. Singura "problema" este ca acum are cabinetul in Point Claire (linga complexul Fairview), deci cam departe si trebuie sa mergi cu masina. Eu mi-am facut la ea mai multe punti si coroane si am fost f.multumita.

Oana, mama lui Antonia

Merci, Oana, o sa contactez cabinetul, poate lucreaza si in weekend.
Am o surpriza pt. voi.

Merci Lorelai !

Ieri am fost o fuga pe la Mont Tremblant si Saint Sauveur, unde Craiasa Zapezii tocmai isi scuturase aripile, facandu-si antrenamentul de incalzire de dinaintea sarbatorilor. Asa de tare dusesem dorul zapezii incat mi-am afundat degetele fara manusi in inocenta alba si le-am tinut acolo pana cand m-au durut si pana cand muzica iernii mi-a rasunat din nou in suflet.

Miroase-a frig si-a foc de soba afara.. si obrajii Sofiei sunt parca si mai rosii, proaspeti si dulci decat de obicei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rocs02 spune:

Ira,
eu ma duc la un grec care are cabinetul pe langa metroul Vendome. Se numeste Achiles Tsialtas , telefon 514-369-1999.
Tipul lucreaza foarte bine, nu te cheama de mult ori, mi-a fost recomandat de o asistenta de-a lui, romanca. Daca te intereseaza si vrei sa lucrezi cu el, poti sa spui ca eu te-am recomandat.

A...stie si cateva cuvinte in romaneste.

O zi buna,

Roxana, mami de Julia (10 oct. 2003) si de Luca ( 31 mai 2006).

Mergi la inceput

Merci, Rocs. Tu ti-ai facut coroana la el ? M-ar fi interesat sa aiba si tehnician bun.

Mai ales daca a capatat si ceva vocabular ro, merita efortul de-a ma interesa haha.

Pt. prietenii mei quebecoisi stiti care-i cel mai funny cuvant ro ? Care suna intradevar bine in fr ? Coco-chat hahaha, le-am explicat la un moment dat cuvantul intr-un context absolut intamplator si de atunci nu ma mai lasa, ma avertizeaza ori de cate ori "la situation est un peu cocosat", sau ma suna : "Alo, je suis un peu cocochat, mais toi, ça va bien ?"

Va pupez.

Mergi la inceput