Urgent va rog-cine ma poate ajuta?
Buna , as dori si eu o lamurire.
Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile neintrerupt.Saptamana viitoare voi naste si inca lucrez pana vineri.Concediu de odihna inainte de nastere nu am luat pt ca nu este nevoie.Am intrebat-o pe sefa si a zis ca nu e obligatoriu daca eu nu vreau sa imi iau.Acum umblu dupa actele pt indemnizatia de 2 ani cat voi sta acasa iar contabila de la firma imi spune ca trebuie sa astept 120 zile pana il depun(dosarul) pentru ca trebuia sa imi iau obligatoriu acest concediu prenatal,de odihna,,,chiar nu stiu cum se numeste.Are dreptate?Chiar era obligatoriu sa il iau chiar daca eu nu aveam nevoie?Daca era obligatoriu si trebuie sa astept 120 zile si nu 42 cum era normal voi pierde $$ pe acele luni?Mor de nervi pt ca eu chiar am pus aceasta problm la servici si i-a durut in,,,,.
Va pup si astept raspunsul vostru urgent va rog
Raspunsuri
Rozi spune:
In mesajul tau se face confuzie intre muuuuuulti termeni!
Ia-o usor:
- concediul de odihna nu are nici o legatura cu sarcina sau cu bb; ai dreptul la un anumit nr de zile lucratoare de odihna pe an, pe care trebuie sa ti le iei, proportional cu timpul lucrat; daca nu ti-ai luat zilele cuvenite pentru cele 9,5 luni lucrate in 2006, le vei putea lua cand te vei intoarce din CIC;
- concediul de maternitate (prenatal + postnatal) dureaza maxim 126 zile calendaristice, dintre care obligatorii sunt doar 42 DUPA NASTERE;
- concediul de crestere a copilului (CIC) incepe cel mai devreme in ziua cand bb implineste 43 de zile, poate dura maxim pana in ziua in care bb (atunci mare ) va implini varsta de 2 ani.
Daca mai ai neclaritati, te rog sa (re)formulezi intrebarea.
babyyy spune:
Mersi mult pt raspuns.Hai sa incerc sa fiu mai clara.Scuze dar sunt tare suparata.
"Lucrez" la aceasta firma care pe deasupra este si a nasilor nostri , doar fictiv,,, sa imi mearga cartea de munca si experienta etc.Daca am 2 ani de ce sa nu beneficiez si eu de indemnizatie, odata ce am dat lunar o suma de $$ pt a plati toate taxele?asa ca m-am decis sa umblu pt dosarul cu acte.
Doctora de familie acum 2 luni s-a oferit sa imi dea concediu prenatal.(acel concediu care se da doar gravidelor inainte de a naste)
Le-am propus celor din firma cu gandul sa nu am probleme cu dosarul pt indemnizatie si au dat din umeri,,, nu i-a interesat deloc.
Acum vorbesc cu contabila firmei si nu Domne' trebuie sa astept 120 zile pt ca era obligatoriu concediul prenatal si in astea 120 trebuie sa ma duc lunar la medicul de fam sa iau nu stiu ce hartie pe urma du-te la contabila si tot asa.
Sunt disperata pt ca sotul pleaca la cateva zile dupa ce nasc si toate cad pe capul meu:copil,dosare indemnizatii + restul problm de familie.
Intreab o prietena de fam care este avocat si da din umeri ca nu stie ca la ei e diferit, pai nu stii legea ce spune odata ce esti avocat?
intreab alta prietena de fam care e in concediul de crestere a copilului si pe deasupra a lucrat cu asa ceva la casa de pensii si da din umeri ca nu stie ce acte si conditii trebuie sa am pt a primi aceasta indemnizatie.
Simti ca innebunesti!De cele 43 de zile postnatale stiam si eu; mi-am trimis sotul la sediul unde se primesc dosarele , a luat toate anexele pt completat,practic hartiile le avem dar ne lovim de aceste 120 zile obligatorii si cand te mai gandesti ca iti spune cineva in masura,care stie, nu te gandesti decat ca are dreptate, nu?
aaaa mai nou acum: am sunat-o pe contabila si i-am zis ca nu e obligatoriu concediul prenatal si ea imi spune ca pe baza concediului prenatal imi da decizia de suspendare a actrivitatii.asa este?se leaga una de alta?eu nu stiu ce sa mai spun,,,
Oricum in principiu vreau sa imi depun actele pt indemnizatie dupa 43 zile de la nastere si pentru asta alerg peste tot iar contabila imi spune ca nu este asa:trebuie sa imi iau concediul PRENATAL care dupa ea este OBLIGATORIU + postnatalul si dupa 120 zile in total voi putea depune dosarul!
Am sunat-o din nou si am rugat-o sa nu ma dea in concediu prenatal inca pt ca vreau sa ma mai interesez,i-am explicat faza cu 43 zile obligatorii si ea o tine pe a ei ca nu e asa si ca oricum decizia de suspendare a actrivitatii mi-o da pe baza concediului prenatal.
Pai ce legatura are una cu alta daca eu am fost perfect sanatoasa si capabila sa muncesc pana in ultima zi si nu am avut nevoie de prenatal?
Offf sper ca sunt destul de clara,,,,,,sunt tare aiurita nu stiu de unde sa incep si ce sa ii fac contabiulei?doar sa ii desenez?
te pup
babyyy spune:
aaaa acum am citit, am gresit in primul meu mesaj, nu concediul de odihna de care toata lumea beneficiaza 1 data/an ci acel concediu care se da gravidelor:postnatalul.
multumesc mult
babyyy spune:
inca o intrebare:cand se face incetarea activitatii de catre firma pana la urma si pe baza concediului postnatal sau prenatal?
anca tanasica spune:
incetarea activitatii este impropriu spus...este vorba de suspendarea contractului individual de munca, care se face pe baza cererii de intrare in CIC...dar care cerere nu se poate face mai devreme de 43 de zile de la nastere, deoarece legea stipuleaza ca lauza este obligatoriu de a efectua 42 de zile de concediu postnatal...atat...legea nu te obliga sa efectuezi si prenatalul...
ligia13 spune:
babyyy, calmeaza-te ca-i faci rau copilului!
Si eu in ultimele zile de sarcina ma urcam pe pereti de draci pt orice rahat (sa ma scuzati!)
Deci, explica-i doamnei contabile ca tu nu esti obligata sa-ti iei nici macar o zi de concediu de maternitate inainte de nastere. Din ziua in care ai nascut esti obligata sa-ti iei 42 zile de concediu de maternitate (deci postnatal). Din a 43-a zi poti intra in CIC.
PS. grija mare la explicatii, termeni, etc, ca poate o bagi si pe ea in ceatza si de-aia te respinge intodeauna.
edit: cele 42 zile sunt calendaristice .
Eu si Raducu (22.04.2005)
babyyy spune:
aceasta cerere de intrare in CIC trebuie sa o fac eu dupa cele 43 de zile de postnatal si sa o duc la locul de munca?
ECMI spune:
Care e problema de fapt?
Babyyy, poti lua concediul de sarcina si lauzie (cel de 126 de zile asa se numeste) din ziua in care nasti. Dupa aceea il poti lua in continuare pana la 126 de zile, moment in care intri in CIC.
Medicul tau de familie (nu al copilului) iti elibereaza in fiecare luna un formular de oncediu medical in care se specifica codul bolii (au ei niste coduri).
acum tu alegi daca iti iei tot concediul asta "medical" de 126 de zile sau intri mai reped in CIC, stiind ca:
- salarizarea pe perioada concediul medical de sarcina si lauzie este de 85% din media salariilor tale pe ultimele 6 luni iar pe perioada acestui cocnediu nu vei plati decat o paerte din taxele catre stat.
Vei lua un salariu mai mare decat este salariul tau normal.
- CIC inseamna 8 milioane pe luna.
Inteleg ca este vorba de o angajare fictiva. Am inteles corect?
Nimeni nu te poate obliga sa-ti ieie concediul ala penatal cum ii spui tu. CIC nu poti primi mai devreme de 43 de zile de la nastere.
Venitul pe perioada concediului pentru sarcina si lauzie se deduce cumva (nu intreba amanunte) astfel incat firma nu pierde.
Cred ca vei alege in functie de venitul mai mare.
Succes si daca nu am fost clara astept intrebari.
Maria si Ilinca
La plimbare
m_monique spune:
ECMI, "desteptele" de la mine de la serviciu de la personal, spun ca daca vreau sa efectuez tot concediul de sarcina si lauzie (126 zile) trebuie sa am minim o zi de prenatal.
stie cineva unde sa intreb ca sa pot primi un raspuns oficial ca sa le pot demonstra desteptelor de la personal ca nu au dreptate?
32 + cu
Nunta noastra