Urgent va rog-cine ma poate ajuta?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

quote:
Originally posted by babyyy

aceasta cerere de intrare in CIC trebuie sa o fac eu dupa cele 43 de zile de postnatal si sa o duc la locul de munca?



da, faci o hartiutza scrisa si o dai la firma , apoi mergi la primarie , vezi ce acte iti trebuie pt CIC (eu nu le mai stiu) si in termen de 15 zile din momentul in care au trecut alea 42 trebuie sa depui acest dosar de cic la primarie.
Dosarul cuprinde inclusiv o adeverintza de la locul de munca!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ECMI spune:

quote:
Originally posted by m_monique

ECMI, "desteptele" de la mine de la serviciu de la personal, spun ca daca vreau sa efectuez tot concediul de sarcina si lauzie (126 zile) trebuie sa am minim o zi de prenatal.

stie cineva unde sa intreb ca sa pot primi un raspuns oficial ca sa le pot demonstra desteptelor de la personal ca nu au dreptate?

32 + cu

Nunta noastra




Monique , uite ce prevede legislatia in domeniu (Ordonanta de Urgenta 158/2005. actualizata la 27 ian 2006):

CAP. IV

Concediul si indemnizatia de maternitate



ART. 23

(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.

(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 24

(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

ART. 25

(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.



Nu se specifica necesitatea unei zile de concediu inainte de nastere.
E o gaselnita a necunoscatorilor.
Ce stupid! Ce se intampla cu feneile la care incep contractiile prin surprindere, inainte de termen, in timpul serviciului? pierd dreptul la concediu?
Aiurea.
Eu am luat concediu din ziua in care am nascut.

Daca nu reusesti sa te intelegi cu "desteptele", poti lua o zi de concediu inainte de natere (daca ai nastere programata, si stii data), daca nu - vorbesti cu medicul de familie sa-ti dea concediul incepand cu o zi inainte celei in care nasti (nu conteaza daca ai fost deja la serviciu).

Dar, crede-ma, e o tampenie.

Succes.
Sa ne dai de veste.
Nastere usoara si un bebe minune.

Maria si Ilinca
La plimbare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m_monique spune:

ECMI multumesc. asa mi se pare si mie logic, dar desteptelor nu.

uite ce explicatie mi-au dat:
"Trebuie luata cel putin o zi inainte de nasterea copilului pentru a se putea efectua compensarea. Daca persoana beneficiara nu are cel putin o zi de certificat medical pe care sa fie trecuta mentiunea ,,concediu prenatal", persoana respectiva risca sa piarda cele 63 zile inainte de nastere. Legea spune clar ca se efectueaza compensarea, deci numai daca are cu ce. Pentru a beneficia de indemnizatia de ingrijire copil, trebuie sa indeplineasca conditia ca dupa data nasterii copilului, persoana implicata sa beneficieze de minim 42 zile calendaristice concediu de lauzie(postnatal)."

voi vorbi cu medicul de familie, ca poate sa-mi dea concediu retroactiv pentru 24 ore.
sa vezi ce distractiv va fi daca trebuie sa-mi intrerup concediul de odihna, pentru prenatal.

32 + cu

Nunta noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ECMI spune:

(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Nu prea inteleg eu logica lor de "destepte".

Intai si intai ca pe certificatul de concediu medical nu se specifica decat cod de boala (08) care este definit pe verso ca "sarcina si lauzie". Imagineaza-ti ca nasti pe 15, la mijlocul lunii. Cum ar trebuie procedat? anuleaza primul certificat medical (cel pentru sarcina, sau cum spun ele "prenatal" - fie vorba intre noi nu se mai numeste de mult asa) si-ti intocmesc inca unul pentru de pe 15 pana la sfarsitul lunii pentru lauzie. Stupid.

pe de alta parte cu compensarea: cele doua perioade se pot compensa intre ele, adica poti "imprumuta" zile de la unul la altul in functie de starea de sanatate a gravidei. Nu se specifica decat o limita minima pentru concediul de lauzie, celalalt nici nu este numit.

Dar daca ele asa vor, lasa-le in pace, la urma urmei o zi nici nu conteaza. Oricum medicul iti va da certificatul dupa ce nasti, asa ca ii va fi usor sa-l intocmeasca incepand cu o zi inainte.
Si, da, poti intrerupe concediul de odihna pentru medical, urmand ca zilele ramase sa le efectuezi la venirea din medical. Nu stiu, insa, daca trebuie facuta cerere pentru intreruperea concediului de odihna.

dar, crede-ma nu verifica nimeni chiar la milimetru. E am avut concediu medical pentru o raceala banala (75%) intre 1-7 aprilie, am nascut pe 10. Tot pe zece mi s-a emis certificatul pentru sarcina si lauzie (85%). Mi-au calculat salariul cu 85% incepand cu data de 1 aprilie. Iar pentru perioada 1-7 nici nu am mai adus alt certificat medical. Si am stat in sarcina si lauzie pana pe 13 august (126 de zile din 10 aprilie). Deci e o brambureala... Macar ieie salariul mai mare lunile astea.

Maria si Ilinca
La plimbare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m_monique spune:

multumesc mult ECMI.


32 + cu

Nunta noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamicafericita spune:

Hai sa o luam usurel ca sa ne lamurim. In aceeasi situatie am fost si eu(bebele meu are deja 5 luni acum)doar ca eu am luat concediu prenatal 2 luni inainte sa nasc(m-a scutit de taxe). Deci, dupa ce nasti esti obligata sa stai 42 de zile in concediu de maternitate sau de lauzie(celelalte pana la 126 de zile nu esti obligata sa le iei si am inteles ca nu le iei), si pt aceste 42 de zile medicul de familie iti da concediu medical pe care il duci la firma(sa i-l ceri tu medicului, el poate uita). Fiindca esti angajata fictiv nu iei nici un ban, daca ai fi fost salariata ai fi luat salariu, angajatorul ti-ar fi platit ca orice concediu medical.Parerea mea este ca in aceste 42 de zile(dupa ce te refaci cat de cat) sa incepi sa vezi ce-ti trebuie pt dosar, sa-ti deschizi cont la banca daca vrei ca alocatia si indemnizatia sa-ti vina pe card-e preferabil decat sa stai la coada la posta sau alte neplaceri, de ex mie mi s-a returnat alocatia intr-o luna pt ca am ajuns cu o zi mai tarziu la posta. Si cum s-au implinit cele 42 de zile hop depui dosarul(nu stiu unde trebuie sa te interesezi in orasul tau),apoi astepti eu am luat banii prin sept cam dupa 3 luni si ceva dupa ce am nascut, pt ca 42 de zile trec cu lauzia,o luna a durat pana au luat dosarul.... si o luna pana au venit banii, ca ii primesc cu o luna in urma mereu. Asa ca fa-ti niste rezerve de bani sa ai ca pana vine indemnizatia mai e, dar vine incet-incet. De asemenea, sper sa fie si la voi in oras, eu am facut un dosarel tot acolo unde am depus actele pt indemnizatie si mi-au dat 195Ron se acorda pt fiecare nastere, treb sa intrebi. Si banii astia o sa-ti pice bine. Eu asa am procedat doar ca eu am luat concediu inainte sa nasc ca am vrut eu, nu esti obligata. Sper ca te-am lamurit cat de cat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babyyy spune:

ai fost destul de explicita. multumesc
uite la ce concluzie am ajuns:pt ca tot imi daduse fisa cu concediu prenatal dr de fam si il dadusem bcontabilei,,, i-am zis ca ramane valabil(ca pe luna oct sa ma treaca in concediu) si cum nasc(adica luni-pe 30 oct) sa ma bage in concediu postnatal,,,bine cand se poate ,,,intrebarea mea este:pot depune dosarul pt indemnizatie dupa minim 42 de zile dar maxim?pt ca nu vreau sa intarzii cu depunerea lui.
Pt ca lucrez fictiv, mi-a zis cineva ca nu mai sunt nevoita sa platesc taxele acelea pe care le dadeam eu (1.500.000 lei/luna ca sa imi mearga cartea de munca) patronului.pt ca acesti bani 85% din salariu in timpul comncediului prenatal ii da statul nu firma.
Sper sa nu ma fac de ras si sa nu fie adevarat.

pupici

Mergi la inceput