La France (60)
Raspunsuri - Pagina 6
mylene spune:
Profit de ocazia sa raspund Oanei ca sa-mi fac si eu intrarea la frantuzoaice, pe care le salut din toata inima. Suntem in France de 6 ani si am pe cel mare in CM1 (deci dupa CP/CE1/CE2). Intr-adevar aici s-a revenit la metoda silabica dar fi-meu a invatat sa citeasca dupa metoda globala si cind o citesc pe Oana imi aduc aminte ce dezorientati eram si noi cu metoda asta... Cum stia copilu sa citeasca 'chien' foarte bine, da' daca ii aratam 'chiens' nu mai stia deloc ce va sa zica...
Dar, spre surprinderea noastra, copilu' a invatat sa citeasca foarte bine de unde am ajuns la concluzia ca domne' si asta e o metoda pina la urma... In CE1 au inceput si cu silabele, daca tin eu bine minte, apoi cu grupuri de litere care fac diverse sunete, etc.
Singura chestie care nu prea m-a incintat la CP a fost faptul ca nu s-au antrenat suficient la scris, in opinia mea. Adica fi-meu venea cu teme de genul sa scrie de 5 ori 'mardi', cind el nu stia nici sa articuleze bine literele. S-a sarit peste faza cu bastonase, cerculete, etc pe care o faceam noi in cl I, sau cica ar fi trebuit sa faca asta in ultimul an de gradinita...
Rezultatul e ca si acuma junioru' are un scris execrabil desi pot sa zic ca l-am stresat acasa cu o gramada de caiete de scriere de tot felul.
M-a amuzat cind am citit ce-a scris Oana: si noi la fel, anul asta am fost la scoala la 'sedinta cu parintii' si am incercat sa aflam de la 'metresa' ce trebuie sa stie copilu' nostru la sfirsitul lui CM1 - tanti s-a uitat lung la noi si nu prea a stiut ce sa ne raspunda.
Noi sintem si mai zapaciti ca junioru' e anul asta intr-o clasa mixta (ŕ double niveau) cu CM2 si din ce zice el (si vedem si noi) fac dictari impreuna dar care se corecteaza diferit apoi (adica greseli acceptate pt CM1 dar intolerate la CM2).
Dar ne gindim si ca poate prea avem in singe sistemul romanesc si de aia tot ce e diferit ne sperie.
Asa ca incercam pe cit posibil sa urmarim zi de zi ce face copilu' la scoala si sa-l ajutam cit putem.
O zi buna la toata lumea!
M
gabgabriela spune:
Oana , Mylene,
Si pe mine m-a mirat mult cat de putin se scrie aici . Mijlocia mea , acum "invata " literele , asa , in ordine alfabetica (e in grupa mare). Dar nu a facut nici vorba ovale , bastonase, nimic. Nu stiu cum va scrie de frumos . E drept ca cea mare scrie , spre mirarea mea , frumusel . Dar s-a "exersat" un pic si cu mine acasa !
Altfel , se pare ca mai toate fetele au "parasit" locul nostru de discutii. Caci de 4 zile nici o postare ! E muult! Dar tu Otilia mai esti pe aici ?
Va salut pe toate care ne cititi !
frunzaverde2 spune:
Pentru miine
LA MULTI ANI!
tuturor Mihaelelor !
iar pentru acelea dintre voi pasionate de lectura, un link :
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/noiembrie/noiembrie08.htm
didita spune:
La Multi Ani la Mihaele, Gabriele, Mihai si toti care se recunosc!
Merci Mihiasiro, ca mi-ai adus aminte ca ma besteleau genitorii!!!
oLo spune:
gabgabriela: LMA in primul rand. Si-n al doilea o mica ?: banui ca n-avetzi nationalitatea Fr. Da' carte de famille nombreuse avetzi? Sau e adevarat ca nu-i valabila decat pt frantzuji?
gabgabriela spune:
olo, Scuza-ma dar cum e cu LMA ??
Cetatenia fr o am din 98 iar carte de fam numeroasa nu mi-am luat caci nu-s reduceri interesante . Pe 25 nov mergem la Paris si am avut bilete cu 50% reducere cu cartea "enfant plus". Eu , cum am trei copii , aveam doar 30% reducere.Si nu cred sa fie valabila cartea doar ptr francezi!
gabgabriela spune:
Merci; Sibylle,si la fel tuturor fetelor ptr urari! Ca aici , in Franta nu se sufla nimic ! E normal nu e sf Gavril !Noroc cu internetul (forumul)!Si cu YM !
Si chiar e prima oara cand vazui LMA ptr "La multi ani". Merci Olo!
Numai bine tuturor!
frunzaverde2 spune:
Pretext pentru a aduce subiectul in prima pagina :
PENTRU FETELE DIN PARIS (si "proche banlieue")
duminica 12 noiembrie (miine !) se sarbatoreste hramul bisericii SF Arhangheli Mihail si Gavril din 9 bis rue >Jean de Beauvais Paris 5e.
Dupa Sfânta Liturghie, la iesirea din biserica, toata lumea va minca sarmalute, cirnaciori si cornulete cu nuca, "le tout arrose d'un petit verre" sau de o cafea.
Va asteptam numerosi ! (parca asa se spune in fr, nu ?)