copii energici

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

"

quote:
Adeseori pierde lucruri de care are nevoie
Adeseori este uituc in activitatile cotidiene
"

cred si mai sugestiv ar fi faptul ca deseori un copil/adult cu AD/HD aude deseori ca "uita de la mana pana la gura", "ti-ai pierde si capul daca nu ar fi legat de corp)


AD/HD afecteaza memoria de lucru.(vezi de exemplu:
quote:
Listening comprehension and working memory are impaired in attention-deficit hyperactivity disorder irrespective of language impairment
Journal of Abnormal Child Psychology, August, 2003 by Alison McInnes, Tom Humphries, Sheilah Hogg-Johnson, Rosemary Tannock

quote:
A meta-analysis of working memory impairments in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, April, 2005 by Martinussen, Rhonda; Hayden, Jill; Hogg-Johnson, Sheilah; Tannock, Rosemary
)

Acum cu cuvintele mele:
Ce e memoria de lucru? In linii mari e memoria pe care o folosim ca sa stocma informatia in memoria de lunga durata, sa accesam informatia deja stocata. De asemenea e vorba de memoria pe care o folosim pentru a ne aminti ce am facut acum 5 minute si ce ne propunem sa facem in urmatoarele 20 -deci necesara pentru organizarea si planificarea activitatilor de toate zilele...

si acum-adeseori pierde lucruri (fie ca nu a stocat informatia necesara la momentul potrivit- nu a memorat unde a pus acel lucru-fie ca ii e dificil sa acceseze informatia respectiva- nu isi reaminteste unde a pus propriul lucru.)O tehnica utila- sa-l ajutam sa se intoarca pe propriile urme-sa povesteasca ce a facut in ziua respectiva.

Adeseori este uituc in activitatile cotidiene-
majoritatea activitatilor presupun un sir de pasi pe care trebuie sa ni-i amintim pe durata desfasurarii activtatii cu pricina.
De exemplu:
"Arunca gunoiul, spala-te pe maini, ajuta la pusul mesei..."Sirul acesta de pasi e stocat si procesat de memoria de lucru. Ori un copil cu AD?HD va retine numai primul pas-sau pasul unu si doi, si va veni nevinovat la cina(imi imaginez discutia-"pai nu ti-am spus sa ma ajuti sa pun masa?""aaa, am uitat..."

Tehnici-
rutina.Daca impunem o rutina a desfasurarii activitatilor cotidiene vo va invata dupa un timp.

Repetarea pasilor -cand a terminat pasul 1 ii aducem aminte pasul 2 samd...

scrierea pasilor pe hartie...

si acum trebuie sa va las ca imi plang copii in cor...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by anamari




Revenind la procesele neurologice -acestea sunt direct afectate atat de structura creierului cat si de procesle chimice la nivelul acestuia. De aceea o imbalanta chimica se poate manifesta ca si tulburare de comportament sau deficienta la nivelul proceselor mentale- si nu ma refer numai la cele cognitive aici.




In cazul ADHD se pare ca nu exista nici o inbalanta chimica descoperita.Dupa studii lungi si extensive pe zeci de mii de copii (chiar dpdv american un astfel de studiu e extrem de larg), s-a stabilit ca singura desosebire fiziologica semnalata ar fi ca cei cu ADHD ar putea avea dimensiunile creierului mai mari).
Studiul insa nu depasea marja de acceptare astfel incit multi cercetatori il ignora ca fiind neconcludent.
Am citit citeva studii despre ADHD si sincer nici eu nu sint atit de convinsa.Inteleg si cred ca suferinta oamenilor care nu se pot concentra e reala. Dar cred ca diagnosticare unui copil cu ADHD e un pas major care lasa urme adinci si citeodata da semnalul opus.
Si mai mult nu cred ca medicatia (in america medicatia pentru ADHD face parte din categoria 4 de risk adica a opiatelor/heroina...etc) ajuta persoana in sine. efectele dupa faza 4 de studiu (cea in care se calculeaza riscul pe termen lung, sint devastatoare, sinucideri, comportament agresiv...etc)
Am fost citva timp pe un forum al copiilor diagnosticati cu ADHD si care acum se lupta cu sistemul american pentru eliminarea diagnosticului. Suferinta lor era inimaginabila. Lupta cu efectele medicatiei, cu societatea care ii catalogase intr-o categorie nedreapta, toate astea lasa urme adinci intr-un copil care invata cum spun mereu ca nu e vina lor si ca urmare nimic nu pot controla singuri.

Daca pina atunci doar avea probleme ca nu termina cartea, sau ca ia 7 la matematica, ca nu sta locului 5 minute pe scaunel, in momentul in care ai iesit din cabinetul doctorului, copilul invata ca e bolnav. Ca lipsa lui concentrare il face diferit de ceilalti intr-un mod nedrept.
Pe vremuri cei care erau neputinciosi si stateau la gura focului asteptindu-i pe cei mai atletici sa se intoarca cu hrana, aveau timp de gindire la dispozitie. Teoria e ca asa au aparut primii filozofi si cei care au adus inventiile/progresul.
In fapt ce spune teoria e, ca da-i o pauza de activitate fiecarui individ, si corpul isi va reconcentra energia spre partile la dispozitie, cum ar fi creierul.
Medicamentele si tehnicile de comportament pot ajuta concentrarea si redirectionarea eforturilor spre performanta cognitiva, dar pentru fiecare act de genul asta trebuie calculat riscul.
Societatea ne cere din ce in ce mai mult sa reactionam perfect, sa scriem si sa citim incepind din gradinita, sa fim perfect civilizati si retinuti in public, sa nu deranjam nici un pic pe altii, clasele de copii sint din ce in ce mai mari, cu profesori hotariti sa obtina mai mult performanta si liniste decit dezvoltare armonioasa, si implinire personala.

A diagnostica un copil cu ADHD e neajunsul unei societati perfecte careia oamenii obisnuiti nu ii mai ajung.

De data asta trebuie sa fiu de partea lui Elle-seb, asta e parerea mea,
A






www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Un alt fapt cel putin interesant e ca dupa ce in America a aparut faza 4 de studiu (clinical trials) la citeva medicamente pentru tratarea ADHD unde s-au facut publice efectele negative foarte serioase (mult mai serioase decit manifestarile bolii), a scazut brusc reclama medicamentelor respective la televizor la orele de maxima audienta si in acelasi timp si numarul celor diagnosticati.
Se pare ca firmele respective au ales sa se mute acum spre Europa de Est, unde, dupa reclama la televizor si existenta medicamentelor, dintr-odata au parut iarasi cazuri multe de ADHD in zonele respective.
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Andrada

eu stiu opinia ta si o respect.am mai discutat despre asta...

Exista studii pro si contra, conditia (boala ) nu inceput sa fie studiata cu seriozitate numai dupa anii 70 chiar si in America. si in genere neurobiologia si neuropshihologia sunt inca in fasa , deci exista o multime de ratari si ezitari...
Exista un studiu din 1990, il voi cauta din nou-care a fost repetat prin 1993 cu aceleasi rezultate -care arata ca cu cat incearca sa se concentreze mai tare nivelul activitatii cerebrale scade...care indica o imbalanta chimica.
si sunt sigura ca exista multe alte studii de care noi nu am auzit.
Nu e nevoie ca toata lumea sa fie convinsa. Nu e nevoie ca toti sa fie de parerea mea.Nu asta e scopul meu....

Tu spui ca ai fost membra intr-un grup cu copii care au probleme din cauza tratamentului medicamentos.
Eu sunt membra intr-un grup in care am cunoscut adulti si adolescenti care au probleme pentru ca nu au fost diagnosticati la timp- de la adictie -in incercarea de a se auto-medica- la probleme de respect de sine, ratare profesionala...Daca ar fi fost diagnosticati la timp poate altfel ar fi stat lucrurile nu?

quote:
A diagnostica un copil cu ADHD e neajunsul unei societati perfecte careia oamenii obisnuiti nu ii mai ajung.


Poate. Doar ca acel copil va trebui sa se integreze in societatea asta...nu i se ofera prea multe alternative (pustnicia?).Nu toti acesti copii au o capacitate cognitiva superioara majoritatii pentru a compensa si a li se tolera diferentele ca "excentricitati". Cam o treime din ceilalti vor compensa cu ajutorul familiei(se pare ca cei care ajung "sa se vindece " ca adulti de fapt compenseaza datorita sprijinului unei peroane apropiate care ii completeaza-parinte sau sot). Majoritatea celorlati vor avea probleme...

quote:
Medicamentele si tehnicile de comportament pot ajuta concentrarea si redirectionarea eforturilor spre performanta cognitiva, dar pentru fiecare act de genul asta trebuie calculat riscul.

eu sunt de parere ca fiecare parinte are dreptul sa ia o decizie informata.Am cunoscut parinti care au recurs doar la tratament comportamental-si a mers, am cunoscut parinti care au recurs la tratament homeopat, ok...am cunoscut persoane cu doctorate in psihologie care au ales medicatia pentru copii lor. eu sunt ok cu orice tratament si metoda de abordare atat timp cat parintele poate lua o decizie informata.
De aia ma chnui sa-mi postez si argumentez opinia- si cer interlocutorilor mei acelasi lucru-sa argumenteze ...

din nefericire in Romania majoritatea parintilor sunt prinsi intre "specialisti" care recomanda pilula minune care "vindeca AD?HD"-ca o citii si pe asta pe un alt forum-nu pot sa spun care ca se considera reclama si persoane care pur si simplu enunta cate o parere fara nici o argumentatie ca "toti suntem mai mult sau mai putin Ad/hd in copilarie"....

quote:
Inteleg si cred ca suferinta oamenilor care nu se pot concentra e reala.



Aici cred ca de fapt ma inspir dintr-un mesaj al tau. nu cred ca cerem asa de mult -sa fim intelesi. Cerem insa sa fim acceptati si nu desfintati ca lenesi, branza buna in burduf de caine, dezordonati samd-ce mai, pleava.

quote:
copil care invata cum spun mereu ca nu e vina lor si ca urmare nimic nu pot controla singuri.


ceea ce invata copilul e responsabilitatea parintilor. Mie mi se pare nedrept sa il pedepsesti cand chiar ca nu o fi vina lui-(si asta e un mesaj gresit, nu? va intelege ca el e pedepsit pentru ca e diferit), dar nici nu poti sa-l scuzi la nesfarsit. Ideea e sa centrezi efortul pe tehnici care sa il ajute sa-si compenseze deficientele, sa se integreze in societate....

quote:
Un alt fapt cel putin interesant e ca dupa ce in America a aparut faza 4 de studiu (clinical trials) la citeva medicamente pentru tratarea ADHD unde s-au facut publice efectele negative foarte serioase (mult mai serioase decit manifestarile bolii)


uite aici chiar sunt curioasa sa vad rezultatele astea cu efecte secundare mai serioase decat boala.
Din cate stiu eu anunturile de acest tip sunt controlate de FDA si sunt sigura ca FDA ar bana un medicament a caror efecte secundare sunt mai riscante decat boala ...(au mai facut-o). si nu ar fi singurele medicamente retrase de pe paiata- uite unul care imi vine in minte acum e Vioxx pentru artrita.Ca urmare asta nu spune nimic despre medicatia AD/HD decat ca -la fel ca in cazul oricarui medicament trebuie sa tratam totul cu precautie.
Nu neg ca exista efecte secundare. Poate ca unii parinti nici nu ar alege medicatia ca si tratament. Dar asta nu inseamna sa ne bagam ca strutul cu capul in nisip si sa spunem ca nu e o problema reala.


Si in final, tu chiar esti de acord cu Elle ca toti suntem mai mult sau mai putin AD/HD si ca ar trebui sa avem o atitudine de genul, nu-i bai ca se va desurca el, toti am trecut prin asta si ne-a trecut?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by anamari

Andrada



uite aici chiar sunt curioasa sa vad rezultatele astea cu efecte secundare mai serioase decat boala.




Anamaria, Strattera poarta FDA black-box warning care e cel mai serios avertisment dat unui medicament din lume tocmai pentru ca predispune la sinucidere, distruge ficatul, lungeste intervalul dintre bataile inimii si produce convulsii (astea is toate riscuri de f lunga durata).
Ritalin este un SSRI din categoria Paxil sau Prozac cu aceleasi efecte secundare ale antidepressantelor care se stiu deja.
Astea sint primele doua medicamente din lume pentru tratarea ADHD.
Eli-Lilly producatorul Strattera cind a fost fortat in urma testarilor faza 4 (clinical trials phaseIV) sa puna pe eticheta atentionarea respectiva in 2005, a declarat ca vinzarile vor fi afectate enorm din cauza asta in statele unite si pentru ca ei nu cred ca riscurile asociate cu medicamentul sint atit de serioase se vor duce spre alte piete de desfacere.



A





www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Andrada,
multumesc pentru informatia referitoare la Strattera. Eu eram inca in faza in care erau cercetari.
am postat mai de mult avertismentul FDA pe autism.ro, dar poate ar fi o dee sa-l reiau si aici cu precizarea ca s-au incheiat cercetarile :

osted: Sun Apr 16, 2006 1:11 am Post subject:

--------------------------------------------------------------------------------

Quote:
September 29, 2005

INDIANAPOLIS, Sept 29, 2005 /PRNewswire-FirstCall via COMTEX/ -- Eli Lilly and Company (NYSE: LLY) today announced that it will update the product label globally for its attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) medication, Strattera, to communicate new information regarding uncommon reports of suicidal thoughts among children and adolescents. In conjunction with a request from the U.S. Food and Drug Administration (FDA), Lilly submitted to regulatory agencies an analysis of adverse event data from its Strattera clinical trials database that identified a small but statistically significant increased risk of suicidal thoughts among Strattera-treated children and adolescents (5 cases out of 1357 patients or 0.4 percent vs. 0 cases out of 851 patients taking placebo). There also was one case of a suicide attempt in a patient taking the medication (out of 1357 patients). There were no suicides among children, adolescents or adults on the medication during any Strattera clinical trials, and there was no indication of an increased risk of suicidal thinking in the adult population. As part of the FDA's continuing focus on patient safety, the agency and its Pediatric Advisory Committee plan to complete an ongoing review of adverse event data for all ADHD medications by early 2006.


29 Septembrie 2005

Eli Lily and CO au anutat azi ca vor revizui in totalitate eticheta medicamentului produs pentru tratamentul ad/hd-Strattera astfel incat sa includa noua informatie ce priveste prezenta de ganduri sinucigase in randul copiilor si adolescentilor ce iau acest medicament. In conjunctie cu o cerinta a FDA-departamentul pentru alimentatie si medicamente SUA -Lily a pus la dispozitia agentiilor regulatoare o analiza a efctelor adverse a medicamentului STrattera (provenind din baza proprie de date privin testarile clinice) care indica un risc mic dar statistic semnificativ a gandurilor sinucigase in randul copiilor si adolescentilor tratati cu acest medicament-si anume 5 cazuri dintre 1357 pacienti ,adica 0,4 procente-opus 0 cazuri dintre 851 pacienti ce au luat placebo. A fost inregistrat si un caz de tentativa de sinucidere in randul unuia dintre cei 1357 pacienti. Nici unul dintre pacienti nu s-a sinucis, si nu a fost inregistrat nici un caz de gandire sinucigasa in randul populatie adulte. In cadrul orientarii FDA catre siguranta pacientului, agentia si comisia sa de consultanta pediatrica si-a propus sa finalizeze testarile clinice desfasurate in prezent pana la sfarsitul anului 2006.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Ritalinul e un psihostimulant, nu e un SSRI precum antidepresantele, actioneaza asupra dopaminei si noradrenergina.
uite pentru cei intereseati aici un articolas in romana care explica medicatia -probabil ca autorul foloseste terminologia corecta si nu eu-

http://www.psihiatrie.org/artb/tratamentul-modern-i-1.php?idr=129.

cu siguranta ca are si efecte secundare. E de altfel in clasa de risc a substantelor controlate pentru ca folosit impropriu poate creea dependenta.Dar spune-mi tu cunosti vre-un medicament fara efecte secundare?

Si acum ca sa fim sinceri cu noi insine-toate medicamentele folosite ca doza de intretinere vor afecta-intr-o masura mai mica sau mai mare- ficatul/sau rinichii -ca pe acolo se filtreaza....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

si uite cateva din rezultatele acelor "clinical trials" pe care le mentionai inainte:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=10591283

quote:
Care sustine ca in tratamentul AD/HD tramentul medicamentos a dat cele mai bune rezultate pentru simptomatica de baza a AD/HD in timp ce terapiile comportamentale au contribuit modest la eradicarea simptomaticii non-AD/HD si la generarea unui comportament functional pozitiv.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=10591283

quote:
care indica un volum redus al materie cenusii in zona prefrontala si al materiei albe si cenusii in zona occipitala atat la copii cu AD?HD cat si la rudele lor apropiate, spre deosebire de grupul de control...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=15724142

quote:
care arata influenta pe care genele dopaminice o au asupra volumului cerebral - considerat ca un argument in favoarea teoriilor care sustin ca AD/HD are o componenta genetica....

si acum:
Zametkin,A.J.,Nordahl,T.E.,Gross,M.,King,A.K.,Semple,W.E.,Rumsey,J.,Hamburger,S.,& Cohen,R.M.(1990) Cerebral glucose metabolism in adults with hyperactivity of childhood onset. The New England Journal of Medicine,323,(30).1361-1366

un articol in care s-a aratat ca activitatea cerebrala a unei persoane cu AD/HD scade cu cat incearca sa se concentreze mai mult-o persoana fara AD/HD va reactiona exact contrar....

si acum va invitam sa va puneti in papucii unui copil cu AD/HD si dupa ce a-ti trecut prin aceasta experienta sa va ganditi serios daca ii veti mai spune:"Las-o balta cu AD/HD-ul. Ca toti am trecut prin asta-concentreaza-te si tu mai bine, ca poti..."
http://www.pbs.org/wgbh/misunderstoodminds/attention.html




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

si dupa ce toate acestea au fost spuse Andrada, te intreb eu-ce facem.

le spunem ca toti copii sunt mai energici si mai neatenti cateodata si ha AD/Hd e o conditie inventata de americani- sa se relaxeze ca le trece asa cum ne-a trecut si noua?


sau le spunem ca AD/HD e o problema reala?,
fie ca are un substrat neurologic/ fie ca tine doar de comportament si personalitate

fie ca e cauzat de un factor gnetic/ fie ca depinde de factorii de mediu/fie de ambele

fie ca o trtam cu medicatie/ fie ca abordam problema din perspectiva terapiilor comportamentala/ fie ca ne decidem pentru ambele...

Dar e de datoria noastra de parinti sa cautam solutii pentru copii nostri si asta in lumea in care traim acum- cu bune, cu rle...ca lumea nu o putem schimba ,dar pe noi putem sa ne schimbam?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Anamaria,
studiul:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=15724142

Are vreo 15 motive pentru care nu este considerat in societatea medicala un studiu valid printre care: nu are grup placebo, nu e double-blinded (cu asta inseminind ca toti subiectii stiau ce se asteapta de la ei si ce medicatie iau), nu a existat o diferenta in fapt intre tratamentul comportamental si cel medicamentos (cei care evaluau copiii ii observau in clase si i-au clasificat pe toti la fel daca te uiti pe grafic), 60% dintre subiectii studiului se aflau deja pe medicatie (nu exista comparatie preliminara), aprox 5000 de copii au aplicat dar numai 500 au fost alesi (de obicei se inscriu in ordine subiectii nu se "aleg"), din toti cei alesi numai 123 au terminat medicatia, 15% dintre subiecti au avut efecte secundare de la usoare la severe, fapt neconstatat in concluzie pentru ca cercetatorii au stabilit ca depresia si iritabilitatea nu sint importante, nu s-a observat nici o imbunatatire a performantelor academice sau sociale, si in final parintii au fost expusi inainte de clinical trials la propaganda firmelor respective.

In privinta studiilor genetice,
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=10591283

deja se stie ca exista o gena a "ingrijorarii", exista chiar si gluma de genul ca daca ai gena, n-are sens sa te ingrijorezi ca oricum te ingrijorezi, iar daca n-o ai iarasi nu te ingrijora ca oricum nu poti.
Studiile genetice de genul asta nu spun in general mare lucru, si dupa cum spune si linkul tau materia respectiva a fost observata in mai multi subiecti nu numai cei ADHD si rude.
Si motivul pentru care studiile genetice de genul asta nu confirma nimic este tocmai pentru ca restul populatiei nu a participat in studiu, deci este posibil ca o multime de alti oameni sa aiba materia respectiva formata fara sa fie diagnosticati, pe cind cei care participa deja stiu ca au si sint pe medicatie (ceea ce deja poate schimba structura chimica a creierului).


Atita timp cit nu exista un inbalans chimic demonstrat eu cred ca interventia chimica e ca si cum as lua tic-tac si apoi as ramine insarcinata si m-as gindi ca tic-tacul e de vina.


Intrebarea ramine: cum poti stimula un creier atita timp cit nu stii sigur ca ii lipseste stimularea?
Cum poti regla nivelul de serotonina atita timp cit habar n-ai nivelul de serotonina in creier? (mai mult, nivel ridicat de sorotonina in urina e asociat cu tumori, semn ca mecanismul de echilibru e mai nuantat decit ar parea la prima vedere si ca a suplimenta cu serotonina poate fi chiar periculos).

De altfel chiar pe medicamentele de ADHD scrie ca mecanismul prin care actioneaza nu e f bine inteles.
A



www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput