copii energici

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mirrella spune:

quote:
Originally posted by Andrada

Eu totusi cred ca a-ti lua informatiile despre o boala, pe site-ul celor care vind medicamentul care (ei spun
) ca ar ameliora boala, e ca si cum oaie fiind, te-ai duce la lup sa-l intrebi de o reteta de drob de paste,
A




Perfect de acord!


ps. imi cer scuze daca ati citit greu mesajul dinainte,erau literele agitate de pe adhd.ro


La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:


Vreau sa-mi cer scuze lui elle_Seb daca i-am interpretat mesajul gresit.

Dar imi mentin pararea generala:
In anumite cazuri daca nu sti depsre ce vorbesti , mai bine taci.
Nu AD/HD nu e combinatie a trei simptome(de fapt doua, ca hiper-energia si hiper-activitatea sunt intersubstituibile). Cine vrea sa stie mai mult e liber sa citeasca, e liber sa se informeze, s-a mai scris si in acest forum i in altele despre conditie...

si ca sa ma explic pentru ultima oare- eu sunt AD/HD si fiul meu cel mare e AD/HD. timp de 27 de ani ai mei si 9 ai lui traiti in Romania m-am lovit de intoleranta, rautate, dezinformare... La un moment dat s-a intamplat sa emigrez in US si sa descoper mai multa informatie, intelegere si toleranta si am incercat sa transmit inapoi, spre Romania, ceea ce am invatat aici. In aceste conditii nu imi pot permite sa tolerez ignoranta sau dezinformarea.Si cum forumul acesta are nevoie de toleranta, ma retrag din discutia de fata si ma voi abtine de la discutii viitoare.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Anamari, sa nu renuntam atat de usor. In Romania nu s-au schimbat multe de cand ai plecat, din pacate... e nevoie de experienta ta, sunt convinsa ca multi parinti ar aprecia daca ai continua sa scrii la subiect. Exemplul cu notele la mate mie nu mi se pare prea relevant pentru cei in necunostinta de cauza, nefiind suficient exlicat, chiar daca eu il inteleg perfect - e vorba de efortul pe care trebuie sa-l faca un copil cu AD/HD pentru obtinerea performantei. Cu alte cuvinte, daca unui copil fara asemenea probleme ii spui "mergem la film daca iei FB la test", acesta se va concentra si va incerca sa dea ce-i mai bun; insa e foarte posibil ca un copil cu AD/HD sa nu poata trece testul, desi in alte situatii ar fi rezolvat aceleasi exercitii de 10... dar conditia AD/HD nu afecteaza doar viata scolara.... reclama in sine mi se pare exagerata si pare sa nu transmita decat ca un copil face tot timpul ce vrea el... or lucrurile nu stau chiar asa, Copilul cu AD/HD face eforturi sa se concentreze, sa asculte, dar nu poate. Daca unui copil care nu asculta ii atragi atentia, iar el are imediat o replica sau isi intensifica imediat comportamentul pentru a te provoca in si mai mare masura, poti foarte bine sa-l trimiti la colt... e clar ca are probleme doar de atitudine. Insa daca il vezi dezorientat, furat de alti stimuli, agitat fara vreun motiv aparent, trebuie sa-l ajuti... nu sa-i dai o pedeapsa in plus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurora56 spune:

Intamplator am primit informatii despre aceasta boala prin e-mail de la un site .Acesta este :
acest topic este si pe site-ul Desprecopii/articole/Psihiatrie/Tulburare_hiperkinetica_cu_deficit_de_atentie_THDA_ADHD_898
Sper sa fie de folos pentru cine se intereseaza de aceasta boala .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Doar pentru ca mesajul Mirelei mi se adreseaza direct, voi incerca sa-i raspund....

Da cred ca exemplul meu trebui completat un pic.

Elevul cu pricina , sa-l numim I., are note de 6 si 7 si note de 9 si 10 la matematica. Dar el nu a luat nota 10 pentru ca testul cu pricina a fost mai usor-poate sa fi fost cel mai dificil, sau pentru ca in saptaman respectiva i s-a spus ca daca iei 10 mergem la film...Aparent nu exista explicatie logica pentru notele lui. E clar ca intelectual are capacitatea necesara performantei in domeniul matematica - daca problema ar fi fost capacitatea lui intelectuala ar fi luat note mari la testele usoare si note mai mici la testele grele, in mod constant. E clar ca se straduie -altminteri ar lua numai note proaste. E clar ca motivatia lui nu sunt neaparat mersul la film sau banii de buzunar...si atunci de ce?

Prejudecata de care se va lovi :daca vrei, poti...
Educatorii, parintii vor afirma ceva de genul "branza buna in burduf de caine" , si vor sustine sus si tare ca daca s-ar stradui suficient cu siguranta ar lua 10, desi nici unul din ei nu ar reusi sa explice de ce in saptamana 1 s-a straduit, in saptamana 2 si 3 nu s-a straduit, in saptamana 3 si 4 s-a straduit, iar in saptamana 5 si 6 iar nu s-a straduit samd.

O explicatie exista.
La baza majoritatii proceselor mentale si comportamentelor nostre se afla procese neurologice (De altfel intreaga noastra personalitate cu sistemul nostru de opinii si prejudecati e o combinatie de tendinte genetice,procese neurologice si factori de mediu-aici includem factori culturali, educatie samd).

Revenind la procesele neurologice -acestea sunt direct afectate atat de structura creierului cat si de procesle chimice la nivelul acestuia. De aceea o imbalanta chimica se poate manifesta ca si tulburare de comportament sau deficienta la nivelul proceselor mentale- si nu ma refer numai la cele cognitive aici.

Majoritatea copiilor -atunci cand le promitem o recompensa majora daca iau note mari, sau dimpotriva sunt amenintati cu pedepse daca iau note mici, vor fi capabili sa se puna cu burta pe carte si sa obtina notele cerute. Si asta pentru ca creierul lor echilbrat din punct de vedere chimic si ok din punct de vedere structural va genera reactia corecta- cresterea capacitatii de concentrare. In cazul lui I. , din cauza unui dezechilibru chimic la nivel neuronal rezultatul obtinut in urma unei promisiuni sau a unei pedepse e greu de prevazut si de multe ori nu e cel asteptat...DE aici si diferentele de performanta la matematica care in aparent sunt ne-explicabile. Explicatia este ca in cazul unei stimulari/ motivari crescute un copil cu AD/Hd va obtine o performanta crescuta. Pentru ca stimularea va genera o reactie chimica la nivel neurologic care va compensa dezechilibrul initial...Stimularea/motivatia care va functiona cel mai bine va fi cea intrinseca (va tine de calitatea materiei predate si modul de predare, adica I. a luat 10 la test pentru ca testul respectiv a acoperit un subiect interesant, poate predat cu mai multa pasiune de profesor si in plus testul in sine a fost astfel construit incat sa reprezinte o provocare pentru elev-stimul cognitiv).

Si inca o analogie. Atunci cand suntem intr-o livada si vrem sa mancam un mar, dorinta "este interpretata" de un complex de procese chimice la nivel neuronal care transmit un impuls catre brat, care la randul lui incepe a se misca si rezultatul e ca am intins mana si am cules marul din pom. Dorinta de a lua 10 la matematica si procesul de infaptuire a ei sunt mai complexe decat cele expuse in povestioara cu marul, dar nu sunt esential diferite....

Desigur ca problemele lui I. nu se vor limita la performanta lui scolara, exemplul de ma sus tinteste in a explica cat se poate mai simplu si complet de ce AD/HD e considerat de unii o boala. Daca m-as apuca sa iau in considerare toate problemele lui I mi-e teama ca as face totul varza -si asa cred ca m-am complicat prea mult aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

anamari, in primul rand nush' de ce-ai sarit asa 7 metri-n sus, am spus doar ca asa mi se pare mie, am specificat clar ca nu am pregatire in domeniu si ca este doar o parere personala. In al doilea rand propun sa citesti mai cu atentie la ce am scris la subiectul cu sida, n-am scris niciunde ca persoanele avizate sa-si tina gura. Vad ca esti buna in a scoate din context si a reinterpreta si chestia asta dovedeste superficialitatea cu care ai citit subiectul. In al treilea rand, draga mea, te contrazici cu gratie: respecti orice parere dar de fapt indemni la tacere parerile care nu-ti sunt impartasite
Well... dar asta-i doar parerea mea
Mirrella

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by Elle_seb

anamari, in primul rand nush' de ce-ai sarit asa 7 metri-n sus, am spus doar ca asa mi se pare mie, am specificat clar ca nu am pregatire in domeniu si ca este doar o parere personala. In al doilea rand propun sa citesti mai cu atentie la ce am scris la subiectul cu sida, n-am scris niciunde ca persoanele avizate sa-si tina gura. Vad ca esti buna in a scoate din context si a reinterpreta si chestia asta dovedeste superficialitatea cu care ai citit subiectul. In al treilea rand, draga mea, te contrazici cu gratie: respecti orice parere dar de fapt indemni la tacere parerile care nu-ti sunt impartasite
Well... dar asta-i doar parerea mea
Mirrella



se vede ca n-ai citit nimic din explicatiile Aneimari; e ca si cum ai afirma sus si tare ca pamintul e patrat pentru ca vezi-Doamne asta e parerea ta, si ai pretentia ca restul sa ti-o respecte;

din asfel de enunturi nefundamentate n-au decit de suferit parintii a caror copii sufera intr-adevar de afectiunea respectiva; pentru ca multi pleaca urechea la ignoranta- din pacate atit de prezenta in jur, si isi spun la fel @ pai toti copii sunt energici, etc @ si in felul asta irosesc timpul cind si-ar putea ajuta copii cu terapiile potrivite.

edit: poate ti-ar face bine daca ai mai citi odata mesajele interlocutoarei: ea a incercat sa-si argumenteze opinia, si in schimb i-ai oferit un ton artagos si referiri personale.

"If you talk to God, you are praying; If God talks to you, you have schizophrenia. If the dead talk to you, you are a spiritualist; If you talk to the dead, you are a schizophrenic."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

quote:
anamari, in primul rand nush' de ce-ai sarit asa 7 metri-n sus, am spus doar ca asa mi se pare mie

Am sarit in sus pentru ca ai afirmat public ca eu si fiul meu suferim de o boala imaginara, ca urmare se poate interpreta ca nu-i nimic in neregula cu noi, suntem doar bolnavi inchipuiti...nu stiu tu cum ai reactiona la o asemenea afirmatie , eu o iau ca pe ceva personal
quote:
n-am scris niciunde ca persoanele avizate sa-si tina gura

Nici nu am sustinut asa ceva. Eu am spus ca la subiectul cu pricina tu ai afirmat ca persoanele ne-avizate sa se documenteze putin inainte de asi da cu parerea public.(cu accent pe ne). Tu esti sigura ca esti avizata sa-ti dai cu parerea la subiectul AD/HD?Asta nu inseamna sa fi specialist dar sa fi capabil sa iti citezi sursele si sa poti insirui cateva argumente care sa ne arate si noua de unde ai pornit si cum ai ajuns tu la concluzia prezentata ca fiind parerea ta.
quote:
In al treilea rand, draga mea, te contrazici cu gratie: respecti orice parere dar de fapt indemni la tacere parerile care nu-ti sunt impartasite


Respect orice parere avizata sau informata-cum vrei tu sa o chemi. Fie ca e pro, fie ca e contra. Si inainte de a sari la concluzii , de ce nu incerci sa-ti argumentezi parerea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

quote:
Originally posted by Elle_seb

Am intrat si eu pe site, intr-adevar, are informatii interesante. Am citit mai multe despre acest sindrom insa( unde,ce anume ai citit?sunt lucrari serioase?), fara a fi vreo ignoranta, am senzatia ca este un sindrum un pic cam... "fabricat" de marii cercetatori americani. Nu neg ca exista copii cu hiperactivitate, foarte energici, mai putini atenti.... Haideti, sa fim sinceri, majoritatea dintre noi am avut cel putin unul dintre aceste simptome, copii fiind. Si nu ne-a catalogat drept copii cu sindromul ADHT. Se poate sa ma insel, nu sunt de competenta medicala sau psihologica, insa sa iei trei simptome pe care le manifesta marea majoritate a copiilor, sa le centralizezi si sa-i zici "sindromul ADHT"(cum ai ajuns la concluzia ca AD/HD reprezinta centralizarea a trei simptome pe care le prezinta majoritatea copiilor?. Argumente?)... well... mybe I'm wrong... insa asa vad eu treaba asta.
Elle_seb



Uite Elle, cred ca acum e destul de clar ce inteleg eu printr-o parerea avizata. Nu, nu cer o lucrare de specialitate, doar o opinie cu argumentele de rigoare si daca imi prezinti o astfel de opinie , promit-sa ma baneze moderatorii daca nu fac asa- sa imi scot palaria in fata ta.

Eu am incercat sa-mi argumentez opinia. Poate nu-s intotdeauna clara sau convingatoare-nici eu nu sunt de specialitate-dar ma chinui si eu sa citesc, sa inteleg, sa construiesc argumente, sa-mi explic parerea....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Milena
bineinteles ca m-am adresat tie si nu Mirelei, doar ca gandii una si am scris alta. deh, batranetile....Crezi ca a iesit mai bine explicatia acum?

Ana
multumesc. asadar nu sunt singura care-i curioasa sa afle argumentele Ellei.

Mergi la inceput