tudor gheorghe -despre romanii din strainatate
ce frumos! : http://www.repereromanesti.ro/nr05072005/actual06.htm
sau:
Sunt diferiti românii din Italia de cei din alte parti?
De exemplu cei din Canada sunt cu totul altfel. Nu se pot compara românii de peste ocean cu cei de aici. Pentru ei, dorul de casa capata alte dimensiuni, în raport cu distanta fata de tara. Altfel e românul din Europa, care la o eventuala nevoie poate ajunge în câteva ore la parinti, la cei dragi. În tarile Europei dorul e mai proaspat, pentru ca si românii sunt mai proaspeti.
Se spune ca românii din Germania fac exceptie, ca au devenit mai reci.
Problema în Germania e alta, dar nu e vina românilor. În Germania s-a împamântenit un obicei prost în receptarea actului artistic. Câtiva "mercenari", "geambasi" de suflete care se cheama impresari speculeaza sentimentele românilor, traditiile si obiceiurile lor de a se simti împreuna. Se aduna în cârciuma si "spectacolele" au loc în restaurant. E umilitor pentru un artist sa cânte în fata unor oameni care beau si manânca.
Eu n-am fost niciodata în spectacol în restaurant. Mi s-a întâmplat sa fiu pus în fata faptului împlinit, dar atunci am facut o întelegere. Nu s-a servit absolut nimic, decât apa minerala, pâna la închiderea spectacolului
Dupa aceea, împreuna, ne-am asezat la masa, am baut împreuna un pahar.
Pentru un artist, e împotriva firii. Spectacolele mele au un anumit mesaj. În spectacolele mele primeaza textul, sunt momente de reflexie si de perceptie. Spectacolele mele nu sunt relaxante. Sunt provocatoare, sunt generatoare de nostalgii si de dorinta de a sti, cunoaste, învata.
Mai umple salile artistul Tudor Gheorghe?
Am început sa cânt în 1969. N-am venit imitând pe cineva.
Am avut un prim spectacol, unicat la acea vreme. Se chema "Un menestrel la curtile dorului". Aveam 24 de ani si uimeam publicul din România prin originalitatea actului cultural. Un om si-o chitara, sprijinit de marea poezie româneasca. Cei care m-au vazut în perioada urmatoare anilor 1969 au ramas fani fideli ai genului pe care-l propuneam atunci.
M-au revazut de-a lungul anilor si ma urmaresc si astazi. Copiii lor au crescut cu Tudor Gheorghe în casa. Publicul meu a ramas publicul meu. Acum, bucuria mea este ca la spectacolele mele, proportia este de 70-80% tineret. În 1969 umpleam salile si în 2005 umplu salile. Asta e performanta cu multe semnificatii.
Ati avut o perioada în care ati lipsit de pe scena?
Am avut un hiatus în activitate care m-a costat mult. În 1987 am fost interzis în România. În 1992 am avut o prima tentativa de revenire în viata spectacolelor. În noul show-biz. Mi-am dat seama ca nu e bine, ma amestecam cu noul gen care se promova în draci, cu spectacole cu 10 - 20 de nume pe afise cu titluri de genul "Miss Piranda". Am tacut pâna în 1998. 11 ani, în tara mea precum Blaga, mut ca o lebada.
Dar a fost o perioada de acumulari, perioada în care am facut 7 spectacole de sine statatoare, grupate sub un generic frumos "Tudor, deschide poarta". Poarta e deschisa, dar nimeni nu vine dupa mine.
Sa întelegem ca nu aveti epigoni?
Asa cum am spus, nu vine nimeni dupa mine, desi poarta e deschisa. Drumul pe care-l propun e anevoios. Acum se vor succesele rapide, exista vedeta care nu danseaza decât o vara.
Ce parere aveti despre mediul muzical de astazi din România?
Este mult kitsch. Cuvântul democratie are si partile lui bune, dar exista si reversul medaliei. Chiar în democratie, eu sunt pentru cenzura. Nu o cenzura politica, de mesaj, ci o cenzura a bunului simt.
Pe de alta parte, tot kitsch-ul spectacolelor care ne înconjoara e în favoarea mea. Agresivitatea televiziunilor care insista nejustificat în promovarea non valorilor culturale ma avantajeaza. Lumea, satula de kitsch, de pornografie culturala, simte nevoia adevarului artistic. Si când sunt spctacole de calitate, publicul vine. Eu apar de doua-trei ori pe an, în concerte grave, tematice, si lumea vine. Dar lumea vine si la Phoenix, la iris, vine la Holograf, la spectacolele de folclor în care apar tineri interpreti de muzica populara.
Sunt contemporan cu muzica de astazi, prin fiul meu care are 30 de ani. Am dialog cu generatia tânara de o anume calitate. Ei asculta Pink Floyd, Beatles, muzica usoara din anii '30, cauta valori esentiale.
În ce relatie sunteti cu manelele?
Prefer manelele hip-hopului. Maneaua are traditie în cultura româna, ea a ajuns acum în derizoriu gratie textelor idioate, dar ea vine dintr-un melos cu trimiteri evidente în folclorul românesc.
Hip-hopul nu are nimic în comun cu muzica româneasca. Textele nu sunt de mari poeti si muzica nu exista. Nu e suficient doar strigatul de disperare într-un act artistic. Hip-hopul e o forma importata. Am auzit la hip-hop-ul american texte de o poezie extraordinara. La noi, în afara de vulgaritate, înjuraturi, în numele unui protest împotriva a nici ei nu stiu ce, nu e nimic.
Exista un curent care propune orientarea schimbarea valorilor românesti cu cele din straianate.
Ma deranjeaza faptul ca multi intelectuali români vorbesc cu dispret de o anume cunoastere culturala. Românesc, acest cuvânt îi deranjeaza. Pentru ei, spatiul mioritic este un mod de a jigni felul de a gândi al unui om. Ei spun ca e rusine ca traiesc în spatiul dâmbovitean. Daca acesti intelectuali ar fi de pe o alta lume, poate ar fi avut dreptate. Dar când ei s-au pregatit din punct de vedere intelectual, au facut scoala pe plaiul mioritic, nu permit sa jigneasca si sa scuipe pe locurile sfinte.
Calatoreati în strainatate si pe vremea comunismului. De ce n-ati ramas?
N-am putut sa ramân. I-am invidiat întotdeauna oamenii care au avut curajul sa ramâna. Am spus-o peste tot în diaspora, în toata lumea, ca îi invidiez pe românii care au avut aceasta putere. Dar sa nu uitam ca nimeni nu a plecat de bine. Au fost si câtiva aventurieri, dar românul, în general, a plecat de acasa de nevoie.
Au plecat de nevoie, dar credeti ca le e bine în strainatate?
Pe românii care au plecat, îi invidiez si îi deplâng în acelasi timp. N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa. Dar nu toti vor sa recunoasca. Românii din afara tarii fac parte din doua categori. Cei realizati socio-profesional, care traiesc asezat, au realizat ceva, vorbesc frumos, cu nostalgie si cu dor de locurile natale, de profesori, de scoala, de anii de munca. Cei nerealizati înjura tara. Si nu se întorc de rusine si din lipsa de bani.
În România, oamenii valorosi, marile constiinte ale tarii, stau deoparte si lasa treburile tarii pe mâna oportunistilor. De ce n-ati intrat în politica?
Daca m-as implica în actul politic, si am fost tentat s-o fac la un moment dat, o generatie întreaga ar fi privata de o lume poetica pe care eu o propun. N-as mai putea sa fac spectacolele mele. N-as mai fi putut sa fac spectacolul "Cu Isus în celula - poezia în închisori 1941-1964", care aduce în prim plan necunoscuta poezie a închisoarilor staliniste, cu versuri de Nichifor Crainic, Radu Gyr, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Valeriu Gafencu. E un spectacol greu de digerat, dar care zguduie constiinte. De asa ceva e nevoie acum în România.
Ce e de facut pentru România?România se poate schimba într-un singur fel, cred eu: întoarcerea la valorile esentiale. Revenirea la acea zicere a poporului nostru, precum ca pruncii trebuie crescuti în respect fata de oameni si frica fata de Dumnezeu.
WOW!!!!
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
copiloi spune:
quote:
Initial creeata de disperata
Pe românii care au plecat, îi invidiez si îi deplâng în acelasi timp. N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa. Dar nu toti vor sa recunoasca. Românii din afara tarii fac parte din doua categori. Cei realizati socio-profesional, care traiesc asezat, au realizat ceva, vorbesc frumos, cu nostalgie si cu dor de locurile natale, de profesori, de scoala, de anii de munca. Cei nerealizati înjura tara. Si nu se întorc de rusine si din lipsa de bani.
Alina
Sunt impotriva banarii lui Jocelyn!!!
bird70 spune:
quote:
Initial creeata de disperata
N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa.
Asta e genul de declaratie care alimenteaza ideea ca toti romanii de afara sunt nefericiti in ciuda tuturor realizarilor si asta doar pentru ca nu traiesc in mizeria din Romania . Mie nici nu-mi trece prin cap sa ma intorc si cunosc prea multi oameni care abia aici si-au gasit linistea si sunt fericiti ca sa petreaca macar 1 minut la gandul asta. Si daca peste noapte Romania ar ajunge la nivelul Australiei si tot nu m-as intoarce ca n-are ocean .
crista-s spune:
quote:
Originally posted by bird70
tot nu m-as intoarce ca n-are ocean .
( chiar daca oceanul meu e Mediterana )
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
tinatache spune:
subiectiv, ca orice parere, numai ca fiind vorba de un om iubit de multi romani, f multi au sa-l si creada.
"N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa."
nu m-a intrebat pe mine, de aia
Hello, dl Tudor, eu nu vreau ma intorc in Romaniaaa! Si nici nu muream de foame nici cand am plecat, nici acuma. Si nici nerealizati profesional nu sunteeemmm. Se audeeee????
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
copiloi spune:
quote:
Originally posted by tinatache
nu m-a intrebat pe mine, de aia
Pai aia care o duc de la excelent in sus, nu striga asta in gura mare. Cel putin pentru mine, ei nu-s credibili.
Si la cate o vazut si o auzit Tudor Ghoerghe, o facut si el o medie:-)))
Alina
Sunt impotriva banarii lui Jocelyn!!!
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by tinatache
subiectiv, ca orice parere, numai ca fiind vorba de un om iubit de multi romani, f multi au sa-l si creada.
"N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa."
nu m-a intrebat pe mine, de aia
Hello, dl Tudor, eu nu vreau ma intorc in Romaniaaa! Si nici nu muream de foame nici cand am plecat, nici acuma. Si nici nerealizati profesional nu sunteeemmm. Se audeeee????
Cristina
crisitna : felicitari pentru cariera ta!!
insa eu n-am intalnit roman caruia sa nu-i fie dor de casa.. toti ofteaza si se gandesc deja la urmatoarea vacanta din romania... si pana n-am venit aici.. nu credeam sa fie adevarat!!! of! of!
s-auzim numai de bine! si
tinatache spune:
as vrea sa sublieniez o chestie: atunci cand spui "nu am intalnit roman care sa nu se intoarca acasa" inseamna ca nu e absolut nici unul. Daca vrei sa faci o medie formulezi altfel. Cine siteste asa ceva spune: ia-uite mai, saracii ce greu le e si ce rau o mai duc TOTI romanii plecati, ceea ce nu e deloc adevarat.
Si de ce ma rog cei care o duc f bine nu sunt credibili, nu sunt si ei tot romani plecati? adica daca esti rupt in fund esti si cinstit, daca nu, nu?? frumos mod de gandire, felicitari.
disperata, uite ca eu sunt o exceptie (si mai cunosc cateva) care nu se omoara dupa marele drum de vara spre tara. Exista avioane, autobuze, rudele muritoare de dor si jale se pot deplasa.
Nu am cariera in acceptiunea data de cuvantul "realizat", ma simt realizata din alte motive. In momentul de fata nici nu imi doresc sa fac cariera (si cei care ma cunosc si a caror parere ma intereseaza stiu ca "e credibil" ce spun, nu-s numai vorbe), am alte prioritati. Am si dorinte inca neimplinite, e clar, dar lucrez la ele si am speranta.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
copiloi spune:
quote:
Originally posted by tinatache
Si de ce ma rog cei care o duc f bine nu sunt credibili, nu sunt si ei tot romani plecati? adica daca esti rupt in fund esti si cinstit, daca nu, nu?? frumos mod de gandire, felicitari.
Am spus ca cei care se lauda cu faptul ca o duc foarte bine nu sunt credibili (din punctul meu de vedere).
Cica 3 lucruri nu se pot ascunde: iubirea, tusea si bogatia.
Alina
Sunt impotriva banarii lui Jocelyn!!!
ocebine spune:
quote:
Initial creeata de disperata
Pe românii care au plecat, îi invidiez si îi deplâng în acelasi timp. N-am întâlnit român care sa nu-si doreasca sa revina acasa. Dar nu toti vor sa recunoasca. Românii din afara tarii fac parte din doua categori. Cei realizati socio-profesional, care traiesc asezat, au realizat ceva, vorbesc frumos, cu nostalgie si cu dor de locurile natale, de profesori, de scoala, de anii de munca. Cei nerealizati înjura tara. Si nu se întorc de rusine si din lipsa de bani.
Asta face parte din ultima politica emanata de a desconsidera pe cei care nu vad lucrurile in aceeasi lumina. O vad peste tot in televiziunea romana. Este ultimul tip de nationalism si daca vrei sa fii la moda pui aceasta placa. Nu este foarte diferit de o politica pe care multi deja au uitat-o dar na, nimic nu e inventat in politica, ci doar regurgitat.
Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)
I used to be indecisive, but now I'm not sure.
Siminaf spune:
Mda. Mie-mi place Tudor Gheorghe. Dar nu cind vorbeste, doar cind cinta.
Ce studii a facut el, ca sa vada ca toti is niste amariti care-si pling in pumni de ciuda ca nu pot trai in Romania?!?
Ocebine, eu chiar nu urmaresc nici o televiziune sau post de radio romanesc, deci habar n-aveam ca este un trend nou aparut pe piata romaneasca. Dar asa imi pot explica si eu atitudinea unora nou veniti, ca si noile opinii pe care unii prieteni nu le aveau pina acum.
Asa cum a spus Tinatache, exista mijloace de transport, iar familia (doar atit este suficient) poate veni aici. Muuult mai bine decit sa ma duc eu acolo, sa ma imbolnavesc din nou de nervi. Si asa cum a spus Bird, aici nu mai am stressul de zi cu zi din Ro, aici e mai multa liniste, e tare bine. De ce mi-as dori sa ma intorc acolo?!?
Acum hai, ziceti-mi ca doar ma laud sau ca de fapt mi-e rusine sa recunosc!