cum sa le deschidem copiilor lumea
Raspunsuri - Pagina 8
simali spune:
Un nou joc initiat de data aceasta de Vladut.
Luam o foaie mare de bloc de desen si o dedicam unei litere. Ieri am avut litera M, weekendul vom avea litera C.
Fiecare membru al familiei trebuie sa vina si sa deseneze ceva ce incepe cu litera respectiva.
Mami a desenat: masca, moara si microscop.
Vlad a desenat: mar, munte, monstru
Tata a desenat: melc si morcov.
Fiecare scrie in dreptul imaginii desenate cuvantul. Lui Vladut i-am aratat noi literele pe care nu le stia.
Apoi am agatat plansa pe perete in camera copilului.
I-a placut atat de mult pentru ca afost un joc de echipa la care a participat si tati.
Ce-mi place mie foarte mult la acest joc (in afara de faptul ca este despre litere) este ca scoate copilul din tiparele obisnuite la clasa I (gen ce incepe cu litera M - mama, masa, mar; cu litera C - car, casa, etc.) si-l poate familiariza intr-un mod foarte firesc cu mai multe cuvinte (din mai multe domenii) care incep cu litera respectiva.
alice simon
simali spune:
flaviutza, ti-am mai promis poezii de Daniela Crasnaru:
Ora de desen
Tu la ora de desen
trebuia sa faci un tren
Pe peron numai regrete,
rotile sunt margarete,
In vagoane-ciocolata,
iar locomotiva toata
e un tort cu inghetata.
Jos, o gargarita mare
da semnalul de plecare.
Frunza e un semafor.
Trenul luneca usor
si dispare din caiet
lasand doar un fum discret,
caci mecanicul pisoi
cu mustatile valvoi
era foarte plictisit
sa stea smirna in desen,
intr-un tren fara antren.
Ce-i aici? O foaie goala?
Ai uitat ca esti la scoala
si la ora de desen
trebuia sa faci un tren?
alice simon
simali spune:
Un fel de lectie de muzica.
Am cumparat o tobita, un pian de jucarie si o tamburina. Dar am cautat ca macar tobita si tamburina sa sune bine, cat mai aproape de un instrument original. Cred ca "instrumentele muzicale" de jucarie de proasta calitate, care scot sunete de se rasucesc si mortii in mormant, nu au defel rolul de a familiariza copilul cu muzica, ci dimpotriva...
Am inceput cu cantecul (din Sound of music):
Do e o doamna cam voinica
Re e un rege mustacios
Mi e o mica turturica
Fa e un falnic chiparos
Sol e un soldatel de treaba
La e un lac nemarginit
Si e ultima silaba
Si la DO iar am ajuns.
Astfel a inteles oarecum ca muzica este formata din note. Apoi am repetat gama. Apoi am cantat gama la pian, insistand pe fiecare sunet.
Apoi cantecul de mai sus, in care copilul apasa pe claviatura pianului numai la notele de la inceputul versului (adica gama).
Am introdus conceptul de ritm prin "toba tine ritmul" si "tamburina o ajuta".
La sfarsit am facut toata familia o orchestra si am cantat cantecul de mai sus plimbandu-ne prin casa unul in spatele celuilalt, ca o fanfara adevrata. A iesit un talmes balmes total, evident. Dar pe masura ce am exersat, spectacolul nostru familiar se aude din ce in ce mai bine. Chiar ne gandim sa dam o mica reprezentatie in fata familiei extinse, de Craciun.
Traiasca vecinii nostrii cei draguti si rabdatori!!
alice simon
magnolia spune:
Nu mai scrie nimeni la acest subiect?LA cabinetul Psi s-a deschis un subiect similar , n-ar fi interesant sa-l completam si pa cel de aici?Cu drag , magnolia.
ENYA spune:
M-am gandit sa readuc pe prima pagina acest subiect, pe care eu il consider foarte util, si sunt sigura ca si multe/multi dintre voi il gasesc foarte interesant.
simali n-am apucat sa-ti spun, acest topic a fost prima mea "intalnire" virtuala cu tine
(abia peste cateva luni ne-am si intalnit cu adevarat la Muzeul de Geologie), si multe din ideile postate in mesaje le-am si folosit / aplicat cu succes 
p.s. : daca intre timp ai gasit o carte despre "bunele maniere", te rog sa-mi spui si mie.
Asadar, te astept / va astept sa mai scrieti.
Amalia si Vladi (6 ani si 8 luni)
ochi_verzi spune:
FRUMOS! Imi place grozav! Fiica mea are 2 ani si 4 luni si stie urmatoarele poezii:
1.Soricel burtos
Lasa burta jos
Ca vine pisica
Si-ti papa burtica
2.Ursuletul Martinel
A-nvatat un cantecel
Si îi place, ca-i usor:
Mor,mor,mor si iarasi mor
3. Pasarica este mica
Si e tare frumusica
Toata ziua canta-ntruna
Pana ce rasare luna.
4.Mor, mor, mor,
Da-ti-mi ajutor!
M-am lovit la un picior.
-Vrei alune?
-Nu sunt bune!
-Vrei bomboane?
-Nu mie foame!
-Vrei halva?
-Asta DA!
Mai stie si Pisicuta, Catelus cu parul cret, Piticul, O furnica.
Ne jucam tot felul de jocuri de miscare, pe care le jucam in copilaria: Intr-o calimara (care ne ajuta sa invatam culorile), Un marinar(cantacelul acela Un marinar, de pe-o marina/ Are cu el o balerina/...),Ursul doarme, am invatat sa numaram cu cantecul elefantului, cantam Bate vantul si insotim cantecul cu miscari,...
Îi place foarte mult sa pictam, asa ca facem linii, pete de culoare, amprente si dactilopictura.Este foarte fericita cand pictam. Dar si masa este mazgalita. Intr-o zi ne-am pictat pe maini, iar sotul mi-a zis ca acuma va face toata casa acuarela.Dar sa stiti ca desi e mica stie ca nu are voie sa picteze decat pe foaie si pe maini.
Acum va pup si "fur" cate ceva de la voi. Pa!Pa!