cum sa le deschidem copiilor lumea

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Cartile.
Cartile sunt un alt set de chei pentru "deschiderea" diferitelor usi ale cunoasterii.
Numai ca trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca suntem in anul 2006.
Am auzit parinti si educatori pledand pentru interzicerea completa a televizorului si calculatorului si promovarea exclusiva a cartilor de buna calitate.
Am auzit parinti si educatori hipnotizati intr-un asemenea hal de mass media televizata incat au uitat complet ca mai exista si altceva in afara de televizor si calculator.
Intre cele doua eu personal am ales calea de mijloc. Am vazut multe programe tv extrem de educative, am citit carti foarte proaste, am navigat pe net si am vazut site-uri din care ai ce invata si site-uri de doi bani, am jucat cu pasiune jocuri care mi-au dezvoltat unele abilitati dar si jocuri care s-au dovedit a fii completa pierdere de vreme.
Nu poti izola un copil nascut in secolul 21 de secolul 21.
Dar nici nu-l poti lasa sa devina un consumator zombificat de productii proaste.
Cartile in viata copiilor se introduc ca si alimentele noi. Mai intai o lingurita in combinatia care-i place cel mai mult, apoi doua, apoi trei; daca refuza, faci pauza si revii peste o saptamana doua. Niciodata nu renunti. Eu am inceput pe la 2 ani.
Cartile in viata copiilor din secolul 21 au nevoie de "marketing" pentru a egala desenele animate sau locurile de joaca ca din 1001 de nopti. A veni la un copil din ziua de azi cu o carte veche, ingalbenita si urat mirositoare si a te astepta sa ai succes este ca si cum ti-ai cauta necazul cu lumanarea.

Copilul terbuie mai inati plimbat pe la librarii frumoase si luminoase, care expun prietenos carti ce pot fii rasfoite la masute, care eventual au si locuri de joaca; la plecare lasati copilul sa-si aleaga o carte care-i place. Daca am refuzat de multe ori sa cumpar a 50-a masinuta sau al 20-lea avion, nu am refuzat niciodata sa cumpar o carte. Veti vedea ca fiecare copil are "fixurile" lui: al meu vrea carti cu vehicule si cu dinozauri; dupa ce am cumparat cateva i-am spus ca mai are astfel de carti si ar fii bine sa incerce si altceva. Pana la urma a inteles "mesajul". Nu trebuie musai sa cumparati cartile cele mai scumpe. Sunt multe carticele relativ ieftine care ascund o adevarata mina de aur.

Faceti din citit o carticica un ritual zilnic. La noi e cu randul - odata sotul, odata eu. Uneori ne e cam lene. Dar stiti ceva ? Odata cititul inceput, devine interesant si amuzant si pentru noi.

Cartile cele mai frumoase din "biblioteca" lui Vladut:
- Cadou de ziua ta, Bulgaras de primavara si Ce-ti aduci aminte (editura Trei pentru pitici). Carti de mare generozitate, despre prietenie si curaj, scrise frumos si sensibil, imagini splendide, FOARTE ieftine. Le-am facut de multe ori cadou micilor prieteni.
- Ursuletul Paddington (editura Rao) - despre un ursulet care vorbeste foarte frumos si politicos si care-si cauta locul intr-o lume care nu prea este facuta pentru ursi; poze superbe. Avem Surpriza de Craciun, Paddington la Carnaval si Ursuletul Paddington.
- Minienciclopedii Larousse (Padurea, Muntele, Corpul, Delfini si Balene, La ferma) - Editura Rao. O treducere a zoologiei, anatomiei, astronomiei, etc. pe intelesul copiilor mici dar si al celor mai maricei (chiar si noi, adultii, am avut cate ceva de invatat - de exemplu voi stiati ca cetaceele se impart in cetacee cu dinti si cetacee cu fanoane?)
- O carte cu ferestruici ? (Ferma si Se face si nu se face) - Editura Crisan - Vladut le iubeste foarte mult. Au usite care ascund fel de fel de lucruri, dar educative pentru ca se invata formele, cifrele, opusurile (in Ferma) si manierele (in Se face si nu se face).
- Ursuletul Winnie si ziua furtunoasa - editura Egmont - cu CD inclus - voce Florian Pitis - o carte splendida si plina de candoare despre prietenie, renuntare si curaj. De ascultat in masina, cand aveti de facut un drum mai lung. Recomand cu caldura orice carte sau desen animat cu ursuletul Winnie pentru ca este non violent, educativ, inteligent si dezvolta frumos limbajul. Din aceeasi serie au mai aparut si Bambi si Alba ca Zapada dar nu le-am cumparat inca.
- Oare de ce - (Marea e sarata, Burtica face galagie, Triceratops avea coarne, etc.) - editura Teora - aceleasi comentariii ca si la minienciclopedii Larousse. Parte buna este ca sunt mult mai ieftine. Mi se par insa usor mai greoaie. Dar copilul le apreciaza lafel de mult...
- Poezii-jucarii pentru cei mai mici copii - Editura Ion Creanga - de Daniela Crasnaru. Cumparati daca gasiti aceasta carte de poezii superbe, deloc abstracte, fara cuvinte imposibile, parca desprinse din viata. Ar fii o excelenta introducere in lumea poeziilor. (Ce sa-ti dau sa nu mai plangi?/Doi arici/ Cu tepii mici,/Doi pisoi/Cu labe moi/ Sau un strop de lapte dulce/ Lacrimile sa se culce?/ Vreau trei stele bine copate/ca sa le mananc la noapte!)
sau
Daca plangi vin trei Pitici
din beteala si arnici
si te cearta ca nu vrei
sa vorbesti putin cu ei
si te ciup daca scancesti
in loc sa asculti povesti.
Daca razi vin sapte Flori
care s-au trezit in zori
drept la tine-n ochisori.
Daniela Crasnaru a scris poeziile special pentru fetita ei cand era mititica. Eu le-am folosit de multe ori pe post de "batista" pentru lacrimile unor tristeti mari cat copilaria.

Voi ce alte carti "de succes" stiti sau a-ti cumparat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvana.ady spune:

Draga simli,

Te felicit pentru initiativa acestui subiect. Este foarte interesant si educativ.

Mintea copilului este ca un burete. Are o deosebita putere de absorbtie de cunostinte chiar daca nu pe toate le intelege pina la capat. De multe ori este mai important sa-i stirnesti curiozitatea si nu sa-i dai pe tava toate informatiile.

Ramin pe receptie.

Sivi - mami de doua printzese
Shirly & Danielle

Mergi la inceput

silvana.ady. Multumesc. Incepusem sa cred ca nu intereseaza pe nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

Buna dimineata!
F interesant subiectul. Alex e inebunit dupa poezii, i-am luat si eu multe carticele. Povestile le asculta, dar nu cele citite, ci doar cele spuse de mine, din amintiri.
I-am luat o carte despre bunele maniere, evident, si cu poze frumos facute si colorate.
Cartea cu ferestruici despre ferma o are si ALEX si e f incantat de ea.
Haideti sa va spun cum l-am invatat culorile: I-am luat o cutie mare cu creioane de colorat (din cea cu 24 de nuante) si am inceput sa iau eu un creion si spuneam: eu iau un creion de culaore rosie. Acum Alex ia un creion de culoare verde, apoi urmam eu si din nou el, pana se terminau toate. La inceput bajbaia, apoi a fost din ce in ce mai bine, pana a inceput sa stie mai toate culorile ( ma rog, se incurca la ciclame, sau turcoaz, sau cine stie ce nuanta). Si imi cerea in fiecare zi sa mai jucam jocul asta.
Acum as vrea sa il invat cifrele cam in acelasi stil.

Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Preda spune:

Subiect excelent,

Va multumesc ca ne impartasiti din experienta voastra. Am invatat multe lucruri de la voi. Nu mi-ar fi trecut prin cap sub nici o forma chestia cu cifrele negative explicate atat de usor de inteles. (vezi liftul si etajele blocului).
Noi suntem la de ce? De ce bate vantul si cum bate vantul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

Si Alex e la DE CE. Trebuie sa am pregatite tot felul de raspunsuri pentru orice intrebari (unele foarte incuietoare).

Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

Simali draga, este un subiect grozav, sa nu crezi ca nu ne-ar interesa, doar ca ... eu nu am atatea idei si imaginatie ca tine, dar citesc cu mare atentie tot ce scrii.

Multe floricele de la mine si pupici

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

Ajutati-l pe George!
www.cuzuc.netfirms.com

"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput

Fetelor, multumesc pentru incurajari. Nu va pot povesti cat de multa placere imi face sa impart cu voi aceste experiente si emotii.

Mergi la inceput

alexandrueduard. Cum se numeste cartea cu bunele maniere? Are succes. Este simpla sau mai dificila?
Eu am luat o carte "Bunele maniere pentru copii" dar din pacate este cam greuta; este potrivita pentru un copil peste clasa a-IV-a cel putin. Pe de alta parte usor desueta: nu convinge copilul sa fie manierat pentru ca asa-si doreste el ci impune niste reguli gen "trebuie sa...".
Caut inca o carte buna cu maniere pentru copii mici; as lua una si-n chineza, ca-s trimite-o la tradus...
Am vazut ca a aparut o carte cu maniere pentru copii, dar era trasa in plastic si mi-a fost imposibil sa-mi dau seama daca e ceea ce caut.

Legat de povesti - si eu am incercat sa citesc povesti clasice copilului (Fratii Grimm, Petre Ispirescu) dar n-am avut nici un succes. In timp ce eu citeam, copilul isi facea de lucru prin camera, vorbea cu ursuletii, etc. Trebuia sa fiu masochista sa mai continui. Ce-o fi cu copiii mici din ziua de azi de nu le mai plac povestile clasice citite?
Ca la cele televizate se uita transfiguarti.

Cand spun insa eu o poveste din amintire, ma asculta, memoreaza povestea si o repeta la gradinita inainte de culcare (e maniera lui de a trage de timp la ora de somn iar biata doamna nu poate spune "nu" cand un copil vrea sa spuna o poveste...)

Poate ca nu sunt povestile clasice bune pentru varsta mica?
Sau, obisnuiti cu viteza actiunii din desenele animate, nu mai au rabdare sa asculte o poveste in care actiunea se desfasoara cu o anumita lentoare ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andra_ spune:

Buna fetele,

super subiectul, felicitari tuturor!!!

La carti va mai recomand, chiar si ptr virste mici (noi am inceput pe la 1 an si-un pic si am avut maaaare succes) citeva titluri:
- Aventurile lui Azorica - are poze foarte frumoase si pe marginea carora se poate povesti o gramada, textul e frumos
- cartile din seria Padurea fermecata de la Editura Crisan, daca mai gasiti pe undeva, sint superbe, dar din pacate nu le-am mai editat
- Ursuletul Pooh si copacul cu miere, ed. Egmond - carte cu CD pe cartea povestea este citita de Florian Pitis, aceleasi personaje fascinante din Padurea celor 100 de stejari, dupa mine sint cei mai potriviti eroi pina la 4-5 ani
- Tepisor si Rostogol, ed. Crisan - desenele sint super, povestile foarte frumoase si educative, mie imi place in mod deosibit cea cu puiul de bufnita care in loc sa-i vineze, s-a imprietenit cu soriceii

Iar dintre cartile pe care va recomand sa nu le cumparati, cel putin nu inainte de a le citi inainte, sint povestile lui Andersen... Eu am luat o carte mare si frumoasa inainte sa nasc, noroc ca am citit-o eu si nu m-am apucat sa-i citesc copilului, asemenea tragdii si chestii horror n-am mai auzit de mult, brr!

Altceva ce mi se pare frumos acum si de sezon: adunarea frunzelor care cad, cu ele se pot face acasa adevarate "tablouri", copiii pot invata culorile, diversi copaci care au frunze deosebite (artarul, stejarul), le putem explica despre toamna, anotimpuri...cel putin eu asta intentionez sa fac in week-end-ul asta daca e in continuare frumos. La fel, putem face omuleti din ghinde si castane, cosulete ale recoltei, ce va mai trece prin minte

pup u,
Andra

Mergi la inceput