Transylvania - un film cosmopolit
Tocmai am vazut "Transylvania" de Tony Gatlif si sunt atat de incantata incat vreau sa va vorbesc despre acest film. Asia Argento (italianca) si Birol Unel(turc) sunt extraordinari in rolurile principale. Despre ce este vorba in film? Despre dorinta nesfarsita de dragoste si libertate a unei femei si a unui barbat, reuniti din intamplare in spatiul transilvanean (dar si maramuresean si ucrainean din cate mi-am dat eu seama, analizand decorul).
Zingarina e o tanara (italianca) ceva rebela de felul ei, care pleaca impreuna cu Maria, prietena ei (frantuzoiaca), in Transilvania ca sa-l caute pe Milan (roman), barbatul de care este indragostita si cu care a ramas insarcinata.Dupa ceva timp, reuseste sa il gaseasca pe Milan , un cantaret pe cinste, care ii spune in modul cel mai brutal posibil ca... nu o iubeste! Cata deceptie pe biata fata care isi facuse atatea iluzii! Din fericire, Zingarina da peste un alt barbat(german), cu o dorinta apriga de libertate, o parere proasta despre "amour" si un simt al afacerilor cere displace multora! Bineinteles ca aceste personaje cosmopolite graiesc si canta in mai multe limbi -romana, rom, italiana, germana, franceza, maghiara, rusa(sau ucraineana, nu mi-am dat prea bine seama, mea culpa!). O adevarata delectare pentru ureche, dar si pentru ochi, caci momentele folclorice sunt multiple si sublime, peisajele pure, luminile diafane,lipsite de orice forma de trucaj...
Filmul a fost prezentat si la Cannes anul acesta, la festivitatea de inchidere.
Raspunsuri
mika12 spune:
Am gasit cateva imagini din film:
http://www.allocine.fr/film/video_gen_cfilm=61579.html
Chuny spune:
... ca film artistic mi-a placut si mie. Argumentele sunt in primul tau post
Noi am avut sansa sa mergem cu asociatia la avampremiera filmului la Nantes acum o luna. Au venit si Tony Gatlif si Asia Argento si erau morti de beti ... abea au reusit sa ingaime cateva vorbe despre film, ceea ce a cam starnit rasul spectatorilor. Iar apoi stiind ca in sala e un grup de romani, T. Gatlif a inceput sa vorbeasca despre Romania din film ... in asa hal incat la iesire a venit o doamna si mi-a spus : "C'est vrai qu'en voyant les images, cela ne nous donne pas l'envie d'y aller . La Roumanie est un pays ou il fait tout le temps froid, il n'y a pas de routes, vous faites tous la manche et vous chantez tout le temps". Era evident ironic mesajul, dar cam asta s-a inteles din prezentarea lui. Sa traduc : " E adevarat ca vazand imaginile din film, nu iti prea vine sa vizitezi Romania. Romania e o tara unde e tot timpul frig, nu aveti drumuri, cersiti toti si cantati tot timpul." Din punctul meu de vedere mai bine ar fi tacut, decat sa ne faca asa o prezentare.
Cand au iesit din sala, Asia Argento s-a uitat catre coltul nostru si ne-a transmis un frumos : "Mai du-te dracului !" Foarte amuzant !
In rest, cum am mai zis ... filmul e frumos. Plin de clishee, dar ok ca poezie.
Sibylle 38 +
Pozele mele Poze noi
oana cretu spune:
Brrr, Sib, ce urat din partea lor. Am vazut si eu reclama la film si as vrea sa il vad.
mika12 spune:
Nu cred ca trebuie sa ii purtam pica lui Gatlif ca a vorbit beat despre Romania, oricum sunt sigura ca e pasionat de tara noastra, altfel, dupa "Gadjo Dilo", nu s-ar mai fi intors el sa filmeze peisajele mioritice! Din film se vede ca stie multe despre noi, desi nu stie totul, e normal! Asia Argento e o tipa provocatoare din fire, cred ca astfel trebuie interpretate comportamentul si cuvintele ei de la avanpremiera. Cat despre spectatorii care au crezut ca "Transylvania' este un film documentar...
Chuny spune:
Mika, faptul ca imi place creatia, nu ma obliga sa iubesc si creatorul ... ar fi absurd. El nu e pasionat de Romania si peisajele mioritice ... el este tzigan si e pasionat de viata tziganilor. A folosit peisaje din Ro pt ca acolo a gasit ceea ce avea nevoie, dar sa nu-mi vina sa-mi spuna ca in timpul filmului era "à la recherche de la Roumanie profonde" ... sa nu-mi spuna mie ca el prezinta Romania ... s-o lasam mai moale cu clisheele astea ... Nu erau spectatori care au crezut ca filmul era documentar ... el a avut proasta idee sa faca o prezentare a Romaniei de cacao inainte de a incepe filmul ... a fost penibil si eu nu-i acord nici un credit din punctul asta de vedere. Daca ar fi vorbit doar despre film ar fi fost ok.
Sibylle 39 +
Pozele mele Poze noi
CriPOD spune:
Va rog... O intrebare pentru cine l-a vazut... Daca nu e documentar, ci un love story, de ce se numeste Transylvania? Care e relevanta?
(N-am gasit nimic pe web)
Multumesc,
*´¨)
¸.·´¸.·*´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´www.myspace.com/mqqm" target="_blank">**
Chuny spune:
Transilvania e o tara din Europa de Est ! Cum, n-ai stiut ???
Edit : de aia nu am inteles nici noi de ce l-a numit Transylvania... si nici el nu prea a fost in stare sa explice ... suna mai exotic probabil si atrage spectatorii ... mai ales ca seamana cu o tara din Evul Mediu ... si atunci de ce a trebuit sa ne spuna ca a vrut sa descopere Romania profunda ? Bon ...
Mergeti la film daca aveti ocazia, e totusi frumos ...
Sibylle 39 +
Pozele mele Poze noi
mika12 spune:
Lasand deoparte orice polemica, iata ce am gasit eu despre culisele filmului:http://www.allocine.fr/film/anecdote_gen_cfilm=61579.html.